Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

alternáció

váltakozás

alternáló ~

mechanikus alterációja, ami időben reguláris, de alternálóan erősebb és gyengébb ütéseket mutató pulzust jelent, ami gyakran csak szfigmomanométerrel mérhető és általában súlyos myocardiumbetegséget jelez. SZIN pulsus alternans.

alternáló ~

Váltakozó remegés. A hyperkinesia egy formája, melyet szabályos, szimmetrikus ide-oda mozgás jellemez (általában másodpercenként 4). Kiváltója az izmok és antagonistáik váltakozó összehúzódása.

alternans

1. alternáló, váltakozó 2. pulsus ~: minden második ütés erősebb

alumínium (Al)

Ezüstös fehér fém, amelynek alacsony a fajsúlya. Atomszáma 13, atomsúlya 26.981539. Számos sóját és vegyületét alkalmazzák a medicinában és a fogászatban. (lat: alumen, timsó)

alumínium-acetát

dezinficiensként, desiccansként használatos a bőrgyógyászatban ekzema, ill. krónikus fekélyek kezelésére

alumínium-foszfát

AlPO4; fogászatban kalcium-szulfáttal és nátrium-szilikáttal együtt használatos cementképző

alumínium-hidroxid

Al(OH)3 adstringens hatású; antacidumként szintén használatos

alumínium-hidroxiklorid

antiperspirans

alumínium-klorid hexahidrát

AlCl3·6H2O antiseptikum

alumínium-szalicilát

bázis; pharingitis kezelésében alkalmazzák

alumínium-szilikát

szinonima: kaolin

alumínium-szubacetát

Al(CH3CO2)2OH; adstringens és antisepticus hatása miatt alkalmazzák (pl. Burow-oldatban); szinonima: alumínium-diacetát.

aluminosis

A pneumoconiosis egyik formája, amelynek oka alumínium részecskék belégzése.

alvadási ~

Olyan plasma komponensek, amelyek a vér alvadási folyamatában szerepelnek

alveoalgia

A foghúzás posztoperatív szövődménye, az üregben széteső véralvadék focalis osteomyelitist idéz elő, amely nagy fájdalommal jár. Szinonima: alveolalgia (alveolus + gör: algos, fájdalom)

alveolalgia

szinonima: alveoalgia

alveolar ~

alveoláris p. SZIN prosthion.

alveolar ~

A maxilla testének lefelé tekintő fogmedri része, amely a foggyökerek üregeit tartalmazza. A kifejezést használják a mandibula testének felfelé tekintő részére is, amely az alsó állkapocs foggyökereinek üregeit tartalmazza.

alveolaris

alveolussal kapcsolatos; alveolushoz tartozó

alveolaris ~

Mirigy, melynek secretoros része zsák alakú, hatalmas lumene van; pl. az aktív emlőmirigy.

alveolaris ~

Az alveolaris csontot borító fogíny.

alveolaris ~ (jelölése A)

A pulmonalis alveolusokban levő gáz, itt megy végbe a tüdőkapilláris vérrel az O2-CO2 csere. Syn alveolaris levegő.

alveolaris ~ (VA)

Az alveolusokból a külvilágba percenként kilélegzett gáz; kiszámolható a légzésfrekvencia (f) valamint a légzési volumen és a holttér térfogat közötti különbség (VT-VD) szorzatából; egysége: ml/perc BTPS.

alveolaris levegő ~

A megközelítő alveolaris oxigén-nyomás meghatározására szolgáló ~, ha a belégzett oxigén frakcionális koncentrációja, az artériás szén-dioxid nyomás és a respirációs cserélődési arány (azaz a szén-dioxid termelés és az oxigén fogyasztás hányadosa) ismert.

alveolaris sejt

A tüdő alveolusait bélelő sejtek bármelyike, többek között alveolaris laphám-, és óriássejtek, valamint az alveolaris macrophagok.

alveolaris sejtes ~

Syn bronchiolaris c.

alveolaris-artériás oxigén ~

Az alveoláris tér és az artériás vér parciális oxigénnyomása közötti különbség: P(A-a)O2. Normális körülmények között fiatal felnőtteken ez az érték < 20 Hgmm.

alveolaris-artériás oxigénnyomás ~

Syn A-aO2 d.

alveolectomia

A dentoalveolaris processus egy részének műtéti eltávolítása, amikor a fogat rendszerint azért húzzák ki, hogy a fogpótlást könnyebbé tegyék.

alveolingualis

szinonima: alveololingualis

alveolitis

1. alveolusok gyulladása 2. fogmeder gyulladása

alveolo-

Az alveolust, alveolaris nyúlványt jelzi. (lat: alveolus, edény)

alveoloclasia

alveolus pusztulása, károsodása (alveolo + gör: klasis, tönkremenetel)

alveolodentalis

alveolusra és fogra együttesen vonatkozó

alveolodentalis ~

ligamentum alveolodentale syn periodontal l.

alveololabialis

Az alsó, vagy felső állkapocs processus alveolarisának labialis, vagy vestibularis felszínére vonatkozik.

alveololingualis

Az alsó, vagy felső állkapocs processus alveolarisának belső, lingualis felszínére használt jelző.

alveolopalatalis

A felső állkapocs processus alveolarisának szájpadhoz közeli felszínére vonatkozik.

alveoloplastica

Az alveolus gerincének műtéti kiképezése, hogy a műfogsort rá lehessen illeszteni. A kihúzott fogak üregeinek szélét tompítva, majd megfelelő suturával lehet a helyes műfogsori alapot elkészíteni. (alveolo + gör: plasso, alakít)

alveolotomia

Műtéti nyílás a fog alveolusba, hogy a periapicalis, vagy más intraossealis tályogból a genny ürülését elősegítsék.

alveolus

(pl. alveoli) kis sejt, üreg, vagy vájat 1. szinonima: ~ pulmonis, tüdő léghólyagocska: vékonyfalú terminális tágulat a bronchiolus respiraticuson, a ductis alveolarison, illetve az alveolaris tasakon, ezen át következik be a gázcsere az alveolaris levegő és a pulmonalis kapilláris között. 2. Alveolaris, vagy fürtös mirigy végső elágazása, ahol a szekréciós struktúrák találhatók. 3. gyomorfalban méhsejtszerű bemélyedés 4. szinonima: ~ dentalis, fogmeder (lat: alveus kicsinyítő laveolus, üreg)

álvérvizelés

Syn pseudohaematuria.

alveus

(pl. alvei) csatorna, vályú

alymphocytosis

lymphocyták hiánya, vagy számuk jelentős csökkenése

alymphoplasia

nyirokszövetek aplasiája, vagy hypoplasiája

Alzheimer ~

Syn Alzheimer kór.

Alzheimer-kór

Progresszív mentális hanyatlással járó kórkép, amely memóriazavarokkal, csökkent számolási képességgel, visuo-spatialis orientatio zavarával, confusioval, desorientatioval jár. Általában az 5. évtized után (presenilis forma), vagy még később, 70-80 éves korban (senilis forma) kezdődik, és 5-10 éven belül halálhoz vezet. Patológiailag az agy közepes, vagy súlyos fokú atrophiája jellemzi a folyamatot, különösen a frontalis, occipitalis és a temporalis regiókban. Hisztológiai elváltozások között intracellularis neurofibrillumok, senilis plakkok felhalmozódása figyelhető meg, döntően a cerebralis cortexben, az amygdalában, és a hippocampusban. Az ~ a senilis dementiák kialakulásának kb. 60-70%-ért felelős; a 65 év felettiek 5-10%-át, míg a 80 év feletti populáció kb. 20%-át érinti. A kialakult változások pontos oka nem ismert, azonban a kórkép etiológiájában feltehetőleg szerepet játszanak genetikai és környezeti tényezők, neurokémiai változások (csökkent kolinerg transzmisszió a károsodott területeken), autoimmun folyamatok, de akár vírusfertőzés szerepét sem zárják ki. A napjainkban alkalmazott kezelés a létrejött neurokémiai változások helyreállítására korlátozódik (koliészteráz-bénítók, nootrop szerek), de folynak kísérletek az idegrendszeri regenáció serkentésére (NGF; nerve growth factor), ill. idegszövet transzplantációjára vonatkozólag is, azonban utóbbiaknak mindmáig csupán elméleti jelentősége van.

Am

amerícium

am

(ammeter) ampermérő, árammérő rövidítése

hirdetés