Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.
(Hidroxi-propil)-cellulóz
(Hidroxi-propil)-dikeményítő-foszfát
(Hidroxi-propil)-keményítő
(Hidroxi-propil)-metil-cellulóz
(Karboxi-metil)-cellulóz, Nátrium-[(karboxi-metil)-cellulóz]
(Propán-1,2-diol)-alginát
Aceszulfám K
Acetilezett-dikeményítő-adipát
Acetilezett-dikeményítő-foszfát
Acetilezett-keményítő
Acetilezett-oxidált-keményít
Adipinsav
Agar
Alfa-tokoferol
Alginsav
Allura vörös AC
Almasav
Alumínium
Alumínium-ammónium-szulfát
Alumínium-kalciu-szilikát
Alumínium-kálium-szilikát
Alumínium-kálium-szulfát
Alumínium-nátrium-szilikát
Alumínium-nátrium-szulfát
Alumínium-szilikát (kaolin)
Alumínium-szulfát
Amarant
Ammónium-alginát
Ammónium-foszfatidok
Ammónium-glutamát
Ammónium-hidroxid
Ammónium-karbonátok
Ammónium-szulfát
Annato, bixin, norbixin
Antociánok
Arany
Argon
Ásványolaj, élelmiszer tisztaságú
Aszkorbinsav
Aszkorbinsav zsírsav-észterei
Aszpartám
Aszpartám- és aceszulfám sója
Azorubin
Barna FK, Brown FK
Barna HT, Brown HT
Bentonit
Benzil-alkohol
Benzoesav
Béta-apo-8'-karotinal
Béta-apo-8'-karotinsav-etilésztere