Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

alkalinuria

lúgos vizelet ürítése (alkalikus + gör: ouron, vizelet)

alkálitartalék

vér bikarbonát tartalma

alkaloid

Eredeti jelentése szerint több száz növényi termék közül ~-nak tekinthető bármelyik, amely bázikus reakciót ad. Jelenleg azon növények által szintetizált, nitrogén tartalmú, heterociklusos, gyakran komplex struktúrákat nevezünk ~-nak, amelyek specifikus farmakológiai aktivitással rendelkeznek. Nevük legtöbbször -in-re végződik (morphin, atropin, colchicin). Orvosi célokra inkább sóikat használjuk, mivel könnyebben oldódnak vízben.

alkalosis

1. H+-ion vesztéssel jellemezhető eltérés 2. bázis túlsúly a testnedvekben (metabolicus ~), de okozhatja fokozott CO2 vesztés is, pl. hyperventillatio esetében (respiratoricus ~)

alkalotikus

alkalosishoz kapcsolódó

alkaluria

szinonima: alkalinuria

alkán

telített, aciklikus szénhidrogének általános megnevezése (pl. propán, bután)

alkapton

szinonima: homogentizinsav (alkáli + gör: kapto, sóváran felszívni)

alkaptonuria

Homogentizinsav kiválasztása a vizeletben, amelynek oka a tirozin anyagcsere zavara, a homogentizinsav oxidáz veleszületett hiánya. A vizelet színe állás közben sötétté válik. Szabálytalan időközönként visszatér, majd elmúlik. Késői szövődményei közé tartozik az ochronosis és arthritis (alkapton + gör: ouron, vizelet).

alkén

Aciklikus szénhidrogén, amely egy, vagy több kettős kötéssel rendelkezik (pl. etilén, propilén). Szinonima: olefin

alkenil

alkén gyök

alkil

1. szénhidrogén gyök, általános képlete CnH2n+1 2. olyan vegyület, amelyben fém kötődik az alkilgyökhöz (pl. ólom-tetraetil).

alkiláció

Hidrogén atom alkilgyökkel történő szubsztitúciója (pl. aromás vegyületnél oldallánc bevitele)

alkohol

1. Szerves vegyületek egy csoportja, amelyben egy, v. több szénhez kapcsolódó hidrogént OH-csoport vált fel. Az ~ savval történő reakciója nyomán észter képződik. A legfontosabb ~-ok közé tartoznak az oldószerként, ill. hűtőfolyadékokban használt metanol és etanol. 2. etil-alkohol CH3CH2OH Szénhidrátból fermentációval, szintetikusan etilénből, vagy acetilénből állítható elő. Az orvostudomány szempontjából addiktológiai szempontból nagy jelentőségű. Külsőleg a bőr kipirosítására (rubefaciens), és fertőtlenítésre alkalmazzák. Belsőleg analgetikumként, szedatívumként és antipiretikumként került régebben felhasználásra. Szinonima: etanol, ethyl 3. CH3CH2OH és víz azeotróp keveréke (95°-os alkohol) 4. alcohol absolutus vízmentes etil-alkohol (arab: al, névelő + kohl, finom, tapinthatatlan por)

alkohol-dehidrogenáz

Oxidoreduktáz, amely reverzibilisen az alkoholt aldehiddé, vagy ketonná alakítja át NAD+-ot használva H-akceptorként (pl. ethanol + NAD+ ↔ acetaldehid + NADH+H+).

alkoholista

alkohol abususban szenvedő; alkoholtól függő személy

alkoholízis

kémiai kötés hasítása alkohol hozzáadásával a hasítási pont eléréséig. (alkohol + gör: lysis, oldás)

alkoholizmus

Krónikus alkoholfüggőség, vagy -abusus, amelyet tartós, túlzott mértékű alkoholfogyasztás jellemez; az egyén fizikai és pszichés egészségi állapotának és szociális helyzetének romlásával jár. Az alkohol mértéktelen fogyasztása hozzászokást eredményez, amely miatt még több alkoholt kíván, hogy a kívánt hatást elérje.

alkoholos

alkohollal kapcsolatos, alkoholt tartalmazó, alkohol által produkált

alkoholos ~

A c. gyakran idült alkoholistákon kialakuló válfaja. Kezdeti stádiumára a máj zsíros degeneratio okozta, csekély fibrosissal járó megnagyobbodása jellemző, később Läennec-cirrhosis és májzsugor alakul ki.

alkoholphobia

Az alkoholizmustól való félelem, alkoholophobia.

ALL

akut lymphoid leukaemia

ALL

akut lymphoid leukaemia

all or none ~

minden vagy semmi törvénye syn Bowditch's l.

allachaesthesia

Olyan állapot, amelyben a tactilis ingerek máshol keltenek érzést, nem az applikáció helyén (gör: allaché, máshol + aisthésis érzés).

állandó pozitív nyomású ~

Syn kontrollált mechanikus ~.

allanto-, allant-

Allantois, allantoid, kolbász (gör: allas, allantos, kolbász)

allantochorion

Extraembrionalis hártya, amely az allantoisnak és a chorionnak az összeolvadásából származik.

allantoicus ~

Az allantoicus térben lévő folyadék.

allantoid

1. kolbász alakú 2. allantoishoz hasonló (allantoin + gör: eidos, megjelenés)

allantoin

purinanyagcsere végtermék kétéltűekben, hüllőkben és emlősökben (vö: húgysav)

allantoinuria

allantoin vizelettel történő kiválasztása (legtöbb emlősben normális, emberben kóros jelenség) (allantoin + gör: ouron, vizelet)

allantois

Magzati burok, amely a hátsó bélből, vagy - emberben csökevényes formában - peteburokból alakul ki. Emlősöknél részt vesz a köldökzsinór és a méhlepény kialakításában. (allanto- + gör: eidos, megjelenés)

allantois ~

Az allantois üreges része.

allél

Két, vagy több különböző génsorozat bármelyike, amely ugyanazon locust foglalja el egy adott kromoszómán. Mivel az autoszomális kromoszómák párosak, a normális szomatikus sejtben minden autoszomális gén kétszer fordul elő. Ha ugyanaz az allél foglalja el az adott locus mindkét helyét, akkor az adott sejt homozigóta jelleget mutat erre az allélra. Ha az allélok különbözők, a sejt heterozigóta jellegű mindkét allélra. (gör: allélon, reciprok)

allél

Ld domináns jelleg, jelleg alatt.

allelotaxis

Egy szerv kialakulása számos embrionális struktúrából és szövetből (gör: allelon, kölcsönösen + taxis, rendező).

allergén

megváltozott reaktivitást kiváltó anyag, antigén neve (allergy + gör: gen, létrehozó)

allergén ~

Különböző forrásokból származó kivonat (általában fehérje tartalmú), pl. étel, baktériumok, pollen és hasonlók, melyek allergiás jelenségek kiváltására gyanúsak; bőrtesztek végzésére vagy deszenzibilizálásra használhatják. Syn allergiás e.

allergia

1. hiperszenzitivitás, a reaktivitás jelentős fokozódása, amelyet egy meghatározott antigén (allergén) expozíciója vált ki. A legközelebbi, ismételt antigén expozíció esetén gyakran kóros következményekkel jár. Ld. még allergiás reakció, anaphylaxis 2. Szerzett hiperszenzitivitás bizonyos gyógyszerekkel, vagy biológiai anyagokkal szemben (gör: allos, más + ergon, munka).

allergiás

allergén által stimulált válaszra vonatkozó

allergiás ~

Syn c. vernalis.

allergiás ~

Allergén kivonat. Syn allergén e.

allergiás ~

Allergiás reakció következtében létrejövő macularis, papularis vagy vesicularis kiütés.

allergiás ~

specifikus allergénnel való érintkezés után kiváltott helyi, vagy általános szervezeti ~, négy fő típusa van: az anafilaxiás allergies ~, a a citotoxikus allergiás ~, az immunkomplex mediált allergies ~ és a sejt mediált allergiás ~.

allergiás ~

allergiával összefüggő gyulladás az orrban.

allergiás ~

Normál thrombocytaszám mellett kialakuló p., amit étellel, gyógyszerrel, rovarcsípéssel szembeni allergizálódás okoz. SZIN anaphylactoid p..

allergiás kontakt ~

Elhúzódó, IV. típusú allergiás reakció a bőrben, mely különböző fokú erythemaval, oedemaval, hólyagképződéssel jár. Oka a specifikus allergénnek a bőrrel történő kontaktusa. Syn kontakt allergia.

allergic salute

Az orr jellemző törlése, dörzsölése a kéz felfelé és oldalirányú mozgatásával, mely gyerekek allergiás rhinitisében látható.

allergológus

Olyan orvos, aki az allergiák kezelésére specializálta magát.

hirdetés