Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

aleukaemia

1. leukocyták hiánya a vérben 2. leukaemia olyan változata, amelynél a perifériás kenetben a fehérvérsejt szám normális, vagy a normális értéknél alacsonyabb (gör: a-, fosztóképző + leukos, fehér + haima, vér)

aleukaemoid

aleukaemiára emlékeztető (tünetek)

aleukemiás ~

az abnormális (leukémiás) sejtek hiányoznak a perifériás vérből.

aleukia

A leukocyták hiánya, vagy feltűnően csekély száma a keringő vérben. Gyakran az aleukaemiás myelosist nevezik így. (gör: a-, fosztóképző + leukos, fehér)

aleukocytosis

fehérvérsejtek igen alacsony száma, vagy hiánya a keringő vérben

alexia

Az írott, vagy nyomtatott szavak, mondatok megértésének hiánya, amelyet cerebralis elváltozás okoz. De nevezik opticus ~-nak, sensoros ~-nak, vagy visualis ~-nak, megkülönböztetésül a motoros ~-tól (anarthria), amikor a megtartott megértés mellett hiányzik a hangos felolvasás képessége. Szinonima: szóvakság, visualis aphasia (gör: a-, fosztóképző + lexis, szó)

alexithymia

érzelmek felismerésének, leírásának csökkent képessége (gör: a-, fosztóképző + lexis, szó + thymia érzés)

alfa ~

Alfa sejtek g.-a, elnevezése onnan ered, hogy a különféle sejtek közül ez volt az első vagy mert acidophil volt.

alfa ~

Nagy, somaticus motoros vagy proprioceptiv ideg~, impulzus továbbítási sebességük eléri a 100 m/sec-ot.

ALG

antilymphocyta globulin

alga

eukaryota, fotoszintetizáló, nem virágzó növényi szervezet (lat: alga, hínár)

alge-, algesi-, algio-, algo-

fájdalom; lat: dolor (gör: algos, fájdalom)

algesi-

ld.: alge-

algesia

szinonima: algesthaesia (gör: algesis, fájdalom érzése)

algesiometer

Olyan eszköz, amely a fájdalmas inger iránti érzékenységet méri. Szinonima: algesimeter, algometer, odynometer (gör: algésis, fájdalom érzése + metron, mérés)

algesthaesia

1. fájdalom felismerése 2. fájdalom iránti túlérzékenység (gör: algos, fájdalom + aisthesis, érzés)

algeticus

1. fájdalmas, fájdalommal kapcsolatos, fájdalom előidézője 2. fájdalom iránti túlérzékenységgel kapcsolatos

-algia

fájdalom, fájdalmas állapot (gör: algos, fájdalom)

algio-

ld. alge-

algo-

ld. alge

algogen

fájdalmat produkáló (gör: algesis, fájdalomérzés + gen, produkció)

algolagnia

A szexuális perverzió egyik alakja, amelyben fájdalom kiváltása, vagy fájdalom tapasztalása fokozza az élvezetet, és a szexuális élvezet nemegyszer függetlenné válik az aktustól. Ide tartozik a szadizmus (aktív ~) és a mazochizmus (passzív ~). Szinonima: algophilia (gör: algo- + phileo, szeretni)

algophobia

abnormális félelem, vagy érzékenység a fájdalom iránt (gör: algo + phobos, félelem)

algor

hidegség

algoritmus

1. Számítási folyamat egyes lépéseinek leírása matematikai feladatok megoldására. 2. Az ~ a klinikai orvostudományban a kezelés menetét lépésről lépésre leíró protokoll az egészségi problémák megoldására, melynél minden újabb lépés az előző kimenetétől függ. 3. A komputeres tomográfiában használt képletek, amelyek alapján a röntgen transzmissziós adatokból a végső képetmegalkotják. (lat: algorismus al-Khwarizmi, arab tudós neve után + gör: arithmos, szám)

algovascularis

vérerek lumenének fájdalom hatására bekövetkező változásai (gör: algos, fájdalom)

álhártyás ~

Syn pseudomembranosus enterocolitis.

alienatio

Olyan állapot, amelyben hiányzik a másokkal való szorosabb személyes kapcsolat, gyakran deperszonalizációval, elidegenedéssel jár. (lat: alieno pp. -atus, idegenít)

alienia

lép veleszületett hiánya (gör: a-, fosztóképző + lat: lien, lép)

alienus

idegen

alifás

nyílt szénláncú (szerves vegyület)

aliformis

szárny alakú (lat: ala, szárny + forma, alak)

alignment

1. láb, vagy csont longitudinális helyzete 2. fogászat: fogak rendeződése a támasztó struktúrákhoz, valamint az opponáló fogazathoz (ang: alignment, vonalba állítás, kiegyenesítés)

alimentaris

étellel, vagy táplálkozással kapcsolatos (lat: alimentarius, alimentum, táplálkozás)

alimentaris ~

Mérsékelt mennyiségű cukor vagy keményítő elfogyasztását követően kialakuló g., oka, hogy a bélből történő felszívódás mértéke meghaladja a máj és egyéb szövetek cukorfelvevő kapacitását, így a vércukorszint elég magas lesz ahhoz, hogy a vesével kiválasztódjék a glukóz.

alimentaris ~

Étkezési hyperinsulinismus. Az inzulin emelkedett plasmaszintje a táplálkozást követően olyan egyénekben, akiknél a gyomor ürülése kórosan gyors.

alimentaris ~

Nagymennyiségű zsírt tartalmazó étkezés felszívódása után kialakuló átmeneti ~.

alimentaris ~

Emésztőcsatorna. Syn digestiv t.

alimentatio

táplálkozás, táplálás

alimentum

táplálék

aliquant

maradék nélkül nem osztható

aliquot

maradék nélkül osztható (lat: néhány)

alizarin

(C.I. 58000) 1,2-dihidroxiantrakinon, buzérvörös Vörös festék, amely a festőbuzér gyökerében van jelen. Vízben gyengén oldódik. Régóta festékként használják; újabban szintetikusan állítják elő antracénből, és kék, narancs, valamint vörös festékek előállítására alkalmazzák. Mint indikátor sárga színű pH 5,5 alatt; pH 6,8 fölött vörössé válik.

ALK

anaplasztikus-limfóma-kináz

alkalaemia

H-ion koncentráció csökkenése a vérben; másként szólva a pH emelkedése függetlenül a bikarbonát-ion szintjétől. (alkali + gör: -haima, vér)

alkáli

1. erősen bázikus anyag, amely oldatban hidroxil-ionokat ad le (pl. nátrium-hidroxid, kálium-hidroxid) 2. szinonima: bázis 3. szinonima: alkáli fém (arab: al, határozott névelő + qaliy, szóda)

alkáli földfémek

A Be, Mg, Ca, Sr, Ba és Ra csoportban lévő elemek, melyeknek hidroxidjai erősen ionizáltak és ezért vizes oldatuk alkalikus.

alkalikus

bázikus reakciót adó, lúgos

alkalikus-salakos ~

Olyan étrend, amely főként gyümölcsöket, zöldségeket és tejet tartalmaz és ezen anyagok szervezetben történő lebontása során a vizelettel távozó alkalikus maradékot szolgáltat. Syn savas-salakos d.

alkaline ~

alkalikus ~ Olyan p., amelynek az optimális pH-ja 7.0 felett van, ezért mindenhol megtalálható. Az enzim alacsony szintje található hypophosphataemia esetén.

hirdetés