Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

akut ~

Syn Rhodesiai ~.

akut ~

Gyorsan végzetes kimenetelű betegség, melynek során a ~ bacillusok elszaporodnak a vérben, és a különböző szövetekben és szervekben miliaris ~-t okoznak, súlyos toxaemia tünetei mellett. Syn disszeminált ~.

akut ascendáló ~

akut felszálló ~ A lábakon kezdődő, majd a törzsre, a karokra, és a nyakra tovaterjedő, néha egy-három hét alatt halálhoz vezető gyors zajlású p.

akut fázis ~

gyulladásos válasz esetén egyes fehérjék szintézisének változása a szérumban.

akut hemorrhagiás ~

A pancreas akut gyulladása, a mirigyszövetben nekrotikus területek és bevérzések keletkezésével jár. Klinikailag hirtelen kezdődő súlyos hasi fájdalom, hányinger, láz, leukocytosis jellemzik. A pancreas és az omentum felszínén zsírnekrózisok keletkeznek a kiszabaduló pancreasenzimek (tripszin és lipáz) hatására.

akut kompressziós ~

Háromtünetes szindróma: pericardium tamponád következtében emelkedő vénás, zuhanó artériás nyomás, halkuló szívhangok.

akut necrotizáló

~ Az agyvelőgyulladás heveny formája, melyre az agyállomány pusztulása jellemző.

akut necrotizáló ulcerativ ~ (ANUG)

Ld necrotizáló ulcerativ g.

akut pulmonalis ~

A tüdő alveolusaiban zajló heveny gyulladás exsudatioval, a gázcsere károsodása mellett. A tüdő bevérzését, vagy necrosisát is előidézheti. Goodpasture-szindrómában glomerulonephritis mellett fordul elő.

akut, adrenokortikális ~

a mellékvesekéreg hirtelen fellépő ~ja, valamely trauma, betegség fellépésével kapcsolatosan.

Al

alumínium

ál ~

A bél izomrétegének defektusán áttüremkedő, ezért a fali izomréteget nem tartalmazó béldiverticulum.

ál~

1. Pulzáló, tokosodott haematoma, amely a repedt ér lumenével kommunikál. 2. Kamrai pseudoaneurysma: szívruptura után a pericardium rekeszében lévő vér, amelynek külső falát a pericardium alkotja. 3. Olyan aneurysma, amelynek falát az adventitia és a periarterialis fibrosus szövet és haematoma képezi.

ál~

szinonima: fibrosus ~

ALA

-aminolevulinsav vö: Ala

Ala

ld. alanin

ala,

gen. és pl. alae szárny

alacsony purintartalmú ~

Étrend, mely kis menyiségben tartalmaz purin precursorokat (a sok a sejtmaggal rendelkező sejtdús szövetek, mint a máj vagy a mirigyek, stb. bőségesen tartalmaznak purin előanyagokat) és ezáltal szerepet játszik a köszvény kezelésében, de vesekövességben is hasznos lehet (urát kövek).

alacsony sótartalmú ~

Konyhasót, valamint egyéb nátriumsót kis mennyiségben tartalmazó étrend, mely hypertensio, szívelégtelenség és minden egyéb folyadékretentioval járó betegség kezelésére alkalmas.

alalia

mutismus, némaság, beszédre való képtelenség ld.: aphonia (gör: a-, fosztóképző + lalia, beszéd)

alanil

alanin acil gyöke

alanin (A, Ala)

2-amino-propionsav, α-amino-propionsav; nem esszenciális aminosavak egyike

alanin aminotranszferáz (ALT)

Ez az enzim az L-alaninon lévő aminocsoportot viszi át 2-glutarátra, vagy fordítva az L-glutamátról piruvátra. Az ~ enzim szérum koncentrációja emelkedett májbetegségekben, és myocardium infarctusban. Szinonima: glutamát-piruvát transzamináz (GPT)

alap ~

A hosszúság, tömeg, idő, elektromos áram, termodinamikai hőmérséklet, anyagmennyiség és fényintenzitás alapvető mértékegységei a Nemzetközi mértékegység-rendszerben (International System of Units, SI); ezen mennyiségek mértékegységeinek nevei és jelei a következők: méter (m), kilogram (kg), másodperc (s), amper (A), kelvin (K), mól (mol), és candela (cd). Ld SI.

alapvető ~ A

beteg panaszait eredményező betegség lényegi diagnózisa, ami miatt a beteg egészségügyi ellátásra szorul.

ALARA

as low as reasonably achievable rövidítése, mely radioterápiában a besugárzás dózisának megválasztásának elvére vonatkozik. Lényege, hogy mindig a lehető legalacsonyabb, de még az adott terápiás, vagy diagnosztikai cél eléréséhez szükséges dózis alkalmazása javasolt.

alaris

1. szárnnyal kapcsolatos, szárnyas, szárnyszerű 2. szinoníma: axillaris 3. szárnyakkal kapcsolatos olyan struktúrákban, mint az orr (orrszárny), os sphenoidale, sacrum, stb.

alarm~

stressz esetén a szervezet fokozott endokrin aktivitása

ALAT

Alanin-aminotranszferáz

alba

fehér (lat: albus fehér nőnemű alakja)

albicans pl. albicantia

1. fehér 2. szinonima: corpus albicans

albiduria

színtelen, fehér, alacsony fajsúlyú vizelet ürítése; szinonima: albinuria (lat: albidus, fehéres + gör: ouron, vizelet)

albinismus

Veleszületett, rendszerint autoszomális recesszív eltérések csoportja, amely arról ismerhető fel, hogy a bőrben, a szőrzetben, a szemben, vagy csupán a szemben pigmenthiány észlelhető, mivel a melanin képződése abnormális.

albino

albinismusban szenvedő egyén

albinuria

szinonima: albiduria

albugineus

fehéres ld. tunica albuginea (lat: albugineus, fehér folt)

albumin

A plazma alapvető fehérjéje, mely a plazmán kívül serosus testfolyadékokban is jelen van. A zsírsavak transzportjában és a vér ozmotikus nyomásának szabályozásában fontos szerepet játszik. Az ~ vízben jól oldódik, erős sav, hő hatására viszont kicsapódik. Szinonima: szérum albumin (lat: albumen, tojás fehérjéje)

albuminoid

1. albuminra emlékeztető 2. proteinek egyszerű, neutrális oldószerekben oldhatatlan típusa, mely a szaru- és porcszövetekben, valamint a szemlencsében van jelen (pl. keratin, elasztin, kollagén). Szinonima: scleroprotein

albuminuria

Albumin jelenléte a vizeletben, mely rendszerint betegségre utal, de lehet átmeneti diszfunkció jele is. Ld. proteinuria (albumin+gör: ouron, vizelet)

ALC

abszolút limfocitaszám / abszolút lymphocytaszám

Alcaligenes

Gram-negatív, aerob, pálca alakú baktériumok. Egyes törzsei súlyos fertőzéseket okozhatnak, pl. csökkent immunműködésű betegeken szepszis, agyhártyagyulladás, vakbélgyulladás, húgyúti fertőzés, szívbelhártyagyulladás stb.

Alcock-cs.

Syn canalis pudendalis.

aldehid

Olyan vegyület (pl. acetaldehid), amely -CH=O gyököt tartalmaz; redukálható alkohollá (-CH2OH), oxidálható karboxilcsoporttá (-COOH).

Alder-féle ~

Durva azurophil granulatiok észlelhetők a leukocytákban, ilyenkor gargoylismust és Morquio-betegséget is gyakran látunk.

aldopentóz

Monoszacharid (pl. ribóz), amelyben lévő 5 szénatom egyike aldehid-csoportot tartalmaz.

aldosteronismus

Olyan kórkép, amely az aldoszteron túlzott szekrécióval jár. Szinonima: hyperaldosteronismus

aldoszteron

A mellékvesekéreg által termelt mineralokortikoid hormon, amelynek fő hatása a nátrium visszaszívás fokozása, valamint a kálium és hidrogén ürítés elősegítése a distalis vese tubulusokban.

aldoszteron ~

Olyan anyag, amely ennek a mellékvesekéreg hormonnak a hatását képes antagonizálni a vese tubulusain. Ilyen hatóanyag a spironolakton, amely a primer aldoszteronizmus okozta hypertensiót képes rendezni, vagy a szekunder aldoszteronizmus okozta nátrium retenciót képes visszaszorítani.

aldóz

aldehid-csoportot (-CH=O) tartalmazó monoszacharid

alegység ~

Olyan oltóanyag, mely kémiai extrakció révén nem tartalmaz virális nukleinsavat és egy adott vírusnak csak specifikus fehérjealegységeit hordozza; ezek a vakcinák viszonylag mentesek az olyan mellékhatásoktól (pl. influenza vírus), melyek az egész viriont tartalmazó vakcinákkal kapcsolatosak

hirdetés