Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

agraphia

Írásképtelenség, amelyet nem mozgásszervi eltérés, hanem a központi idegrendszer károsodása okoz. Gyakran aphasiával és alexiával társul. Szinonima: logagraphia (gör: a-, fosztóképző + grapho, írni)

agresszió

1. erőszakos, támadó, verbális, vagy fizikai akció egy másik személy ellen 2. düh, ellenségesség, harag motoros kifejeződése (lat: aggressio, támadás)

AGS

adrenogenitalis szindróma

agyidegek

Azon idegek, melyek az agyból vagy koponyából lépnek ki, illetve abba belépnek, ellentétben a gerincvelői idegekkel, melyek a gerincvelőből vagy gerincoszlopból lépnek ki. A tizenkét páros agyideg a következő: szaglóideg (n. olfactorius), látóideg (n. opticus), közös szemmozgató ideg (n. oculomotorius), sodorideg (n. trochlearis), háromosztatú ideg (n. trigeminus), távolító ideg (n. abducens), arcideg (n. facialis), egyensúlyi és hallóideg (n. vestibulocochlearis), nyelv-garatideg (n. glossopharyngeus), bolygóideg (n. vagus), járulékos ideg (n. accessorius), nyelv alatti ideg (n. hypoglossus). Syn nervi craniales (NA).

agyria

gyrusok veleszületett hiánya az agykéregben; szinonima: lyssencephalia (gör: a-, fosztóképző + gyros, kör)

AHB

akut hepatitis-B fertőzés

aHUS

atípusos haemolyticus uraemiás szindróma

AI

aorta insufficientia

AIDS

Szerzett immunhiányos szindróma

AIDS aquired immunodeficiency syndrome (szerzett immunhiányos szindróma)

Az immunrendszer megbetegedése, amelyet opportunista kórokozók okozta fertőzések jellemeznek, beleértve a candidiasist, Pneumocystis carinii pneumoniát, oralis szőrös leukoplakiát, herpes zostert, Kaposi sarcomát, toxoplasmosist, isosporiasist, cryptococcosist, non-Hodgkin lymphomát és tuberculosist. A szindrómát a humán immundeficiencia vírus (HIV-1, HIV-2) okozza, amely testnedvekkel kerül át másokba (különösen veszélyes: vér, ondó) szexuális kapcsolat útján, vagy fertőzött injekciós tűvel (iv. kábítószer fogyasztók), véletlen szúrással, ha a tű fertőzött, vagy a fertőzött vérrel, vérkészítménnyel adott transzfúzió révén. Az immundeficienciának fontos jele a T4-helper/inducer lymphocyták számának jelentős csökkenése, amelynek kialakulását a vírus e sejtek iránti specifikus tropizmusa magyarázza.

AIH

autoimmun hepatitis

AIHA

autoimmun haemolytikus anaemia

ailurophobia

macskáktól való kóros félelem (gör: allouros, macska + phobos, félelem)

air ~

légszennyezés A levegő szennyeződése füsttel, szemcsés anyaggal és veszélyes gázokkal, főleg a szén oxidjaival, kénnel vagy nitrogénnel, amelyek autók kipufogójából, ipari üzemekből és égő gumiból származnak. LÁSD MÉG szmog.

air-conditioner ~

legionárius-tüdő. Extrinsic allergiás alveolitis, melyet a légkondicionáló berendezésből származó Actinomyces-fajok vagy más organizmusok okoznak.

akaratlagos ~

(1) Olyan ~, amely erős akarattal megszűntethető. (2) Syn intentios ~.

akaryocyta

nucleus nélküli sejt (pl. erythrocyta) Szinonima: acaryocyta, akaryota (gör: a-, fosztóképző + karyon, mag + kystos, sejt)

akathisia

Az ~ jellemzője, hogy a beteg nem képes ülő helyzetben maradni motoros nyugtalansága és az izomremegés érzete miatt. Antipszichotikumok és neuroleptikumok mellékhatásaként léphet fel. (gör: a-, fosztóképző + kathisis, ülés)

akcelerátor

1. bármi, amely a hatást vagy a működés sebességét növeli 2. élettan: egy ideg, izom, vagy anyag, amely a mozgást, vagy választ gyorsítja 3. katalitikus hatóanyag (katalizátor), amelyet egy kémia reakció gyorsítására alkalmazunk 4. fizika: Olyan készülék, amely töltéssel bíró részecskéket (pl. protont) nagy sebességre gyorsít fel, hogy a céltárgyban nukleáris reakciót idézzen elő; gyakran radioterápia céljára alkalmazzák. (lat: accelero, gyorsít)

akceptor

Olyan vegyület, amely vegyi csoportot képes felvenni (pl. amin-, metil-csoportot stb.) egy másik vegyületről (donor). (lat: accipio pp. -ceptus, elfogadni)

akeratosis

epidermis szarurétegének hiánya, vagy elégtelensége

Akerlund ~

Indentatio, incisura kialakulása a bulbus duodenin (fekélyfészek) a radiológiai képen.

akinaesthesia

mozgás, vagy testhelyzet érzékelésének hiánya (gör: a-, fosztóképző + kinésis, mozgás + aisthesis, érzés)

akinesia

akaratlagos mozgás hiánya; szinonima: akinesis (gör: a-, fosztóképző + kinésis, mozgás)

akinesis

szinonima: akinesia

akinetikus

akinesiával kapcsolatos, vagy akinesiában szenvedő

akklimatizáció

élettani adaptáció a környezeti tényezők (hőmérséklet, klíma viszonyok, magasság stb.) változásaihoz

akkomodáció

1. adaptáció, vagy alkalmazkodás folyamata 2. szemlencse alakjának alkalmazkodása a különböző fókusztávolságokhoz 3. Szenzoromotoros teória, amely szerint a felismerési elvárások úgy változnak, hogy azok a tapasztalattal egybecsengjenek. (lat: accomodo pp -atus, adaptálódni)

akridin orange

(C.I. 46005) 10-azaantracén Bázikus fluoreszcens festék, a nukleinsavak metakromatikus festésére alkalmazzák. Felhasználják a méhnyak kenet festésére, ahol kóros, malignus sejtek kimutatását szolgálja.

akromatikus ~

Olyan tárgylencse, ahol a kromatikus aberráció két színre, a szférikus aberráció pedig egy színre van korrigálva.

akroszómális ~

A spermiogenesis folyamán a Golgi-készülékből származó vesicula; a benne lévő granulummal együtt vékony hártya formájában terül ki a mag pólusára, és ilymódon az akroszómális sapkát alkotja.

aktin ~

Egyike az izomrostok és más sejtek kontraktilis elemeinek. Az aktin fonalak mintegy 5nm szélesek és 100µm hosszúak és a tranzverzális Z fonalakhoz kapcsolódnak.

aktinidák

Azok a ritka, radioaktív elemek, amelyeknek rendszáma 89 és 103 közötti; a periodikus táblázat lanthanidáinak felelnek meg. (actinium: első eleme a sorozatnak)

aktív ~

Az antigénnel történő oltás után bekövetkező ~ olyan személyen, akit előzőleg szenzitizáltak az adott antigénnel szemben.

aktív ~

Vérbőség, aminek oka az artériás vér fokozott beáramlása a kitágult hajszálerekbe. Syn áramlásos ~.

aktív ~

Ionok vagy molekulák keresztülhaladása sejtmembránon, nem passzív diffúzióval, hanem egy elektrokémiai gradiens elleni, energiát felhasználó folyamattal.

aktív ~

ld. szerzett ~

aktiváció

1. (radio)aktívvá tétel 2. Valamely atom, vagy molekula energiatartalmának megnövelése a hőmérséklet emelésével, fotonok abszorpciójával stb. 3. Az agy fénnyel, hanggal, elektromossággal, vagy kémiai vegyülettel történő izgatása azzal a céllal, hogy az EEG-n abnormális aktivitást váltson ki. 4. perifériás idegrostok stimulálása az akciós potenciál megjelenéséig 5. sejtosztódás stimulálása

aktivált PCC vagy aPCC

aktivált prothrombin komplex koncentrátumok

aktivátor

1. Olyan anyag, amely egy másik anyagot aktivál, vagy gyorsítja, katalizálja a reakció folyamatát. 2. Olyan szerkezet, amely egy anyagot radioaktívvá képes tenni. 3. Kivehető típusa a myofunctionalis orthodontialis applikátornak, amely az erő passzív áttevőjeként hat a vele kapcsolatban lévő fogakra, processus alveolarisra, az aktivált izmok működése révén.

aktivitás

1. általánosságban: (fokozott) tevékenység, hatóképesség 2. electroencephalographia: neurogén elektromos tevékenység jelenléte 3. fizikokémia: Olyan ideális koncentráció, amelynél a tömeghatás törvénye tökéletesen érvényesül; az ~ valódi koncentrációhoz viszonyított aránya az aktivitási koefficiens (á), amelynek értéke végtelen hígításban 1,00. 4. enzimek által egy megadott idő alatt és adott feltételek között átalakított szubsztrátum/keletkező termék mennyisége

aktivitás ~

Olyan eljárás, amellyel egy adott egyén, vagy populáció életét jellemző aktivitásnak, mozgási jellegnek és szervezettségnek a vizsgálatával foglalkozik.

akupresszúra

nyomás alkalmazása az akupunktúrás helyeken terápiás célból

akupunktúra

Ősi ázsiai gyógyítási rendszer, melynél hosszú, finom tűkkel meghatározott pontokon végzett szúrásokkal érnek el terápiás hatást, anaesthesiát, analgesiát. Ellenjavallt az ~ alkalmazása lázas állapotokban, fertőzéses eredetű kórképekben. (lat: acus, tű + punctura)

akupunktúra révén kiváltott ~

Tűk percutan behelyezése és esetleg stimulálása a test kritikus pontjaiban, mely a megfelelő területen érzéstelenítést okoz.

akusztika

hangtan; hangokkal és azok észlelésével foglalkozó tudomány (gör: akoustikos, hallásra vonatkozó)

akusztikus ~

auditoros radiation, hangsugárzás

akut

1. heveny; rövid ideig tartó, nem krónikus egészségi hatás 2. expozícióra vonatkoztatva: rövid, intenzív (lat: acutus, éles)

akut ~

Az értelmi működés időleges romlása, az izmok koordinálatlansága és paresise jellemzi; mindezt gyorsan, nagy mennyiségben elfogyasztott alkoholos italok okozzák. Szinonima: alkohol intoxikáció

akut ~

Súlyos intraabdominalis állapot kialakulása (pl. appendicitis), amelyet jellemez a fájdalom, az érzékenység, az izomrigiditás, és amely esetén sürgősségi műtét végzendő. Szinonima: sebészi has, akut has.

hirdetés