Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

absence

Rohamokban fellépő, rendszerint gyermekkorban jelentkező tudatzavar, amelyhez izomgörcs, vagy a fejizmok rángása társulhat, gyakran hyperventillatio váltja ki. Egyszerű formájakor rövid ideig (10-30 sec-ig) ködössé való tudat együtt jár az EEG-n hirtelen kezdődő 3/sec tüskék megjelenésével. (lat: absentia) Szinonima: petit mal

Absidia

gomba genus, amely a természetben gyakori; thermophil speciesei túlélik a komposztban a 450C-ot és emberen zygomycosist okozhatnak.

absolutus

(röv.: abs.) teljes, feltétlen, más anyagot nem tartalmazó

absorption ~

elnyelési csík A Nap színképében levő sötét vonalak, melyeket a Nap és a Föld atmoszférájának abszorpciója okoz.

abszolút ~

a vérben levő fehérvérsejtek számának tényleges megemelkedése. Megkülönböztetjük a relatív növekedéstől, mely pl. kiszáradáskor alakul ki.

abszolút ~

Olyan manifeszt ~, amit a szem nem képes alkalmazkodással korrigálni.

abszolút ~

Olyan mértékegység, melynek értéke a helytől és az időtől függetlenül állandó, és a gravitációtól sem függ.

abszolút ~

Abszolút nulla fok, a létező legalacsonyabb hőmérséklet, melynél feltételezik, hogy a hőt képző haladó mozgás már nem létezik, -273.15 °C-nak vagy 0 Kelvinnek határozták meg.

abszolút ~

Az abszolút nulla fokból Kelvin-re számított hőmérséklet.

abszorbeál

1. abszorpció révén felvesz 2. átmenő fény intenzitását csökkenti (lat: absorbeo, pp: -sorptus , felszívni)

abszorbeált ~

Az elnyelt rész. A besugárzott anyag egységnyi tömege által elnyelt energia. SUGÁRTERÁPIA: Az abszorbeált sugármennyiség régebbi egysége a rad, az SI-rendszerben jelenleg a gray-t használják.

abszorbencia (A,

A) A spektrofotometriában használatos fogalom, mely egy közegbe hatoló sugárzás intenzitásának (I0) és a közegen áthaladt sugárzás (I) hányadosának (I0/ I) tízes alapú logaritmusával fejezhető ki. Szinonima: extinkció, optikai denzitás (OD)

abszorbens

1. felszívó képesség; telítő képesség; egy anyag/közeg képessége arra, hogy felvegyen/elnyeljen gázt, folyadékot, fény-, vagy hősugarat 2. bármely anyag, amely ilyen tulajdonsággal, képességgel rendelkezik 3. altatógépeknél: olyan anyag, leginkább lúg, amely a széndioxidot képes a recirkuláló rendszerből kivonni, amelybe a beteg kilégzik

abszorpció

1. gázoknak, folyadékoknak, fénynek, vagy hőnek a felvétele, elnyelése 2. radiológia: a sugárzási energia felvétele a szövetek, vagy azon közeg részéről, amelyen a sugárzás áthalad 3. orvosi fizika: radioaktivitás, egységnyi időre jutó elbomló radioaktív részecskék száma (SI mértékegysége: Bq, becquerel) (lat: absorptio, nyelés)

absztinencia

önmegtartóztatás; bizonyos ételektől magát távol tartja, vagy nem fogyaszt szeszes italokat, nem használ illegális drogokat, vagy nem él nemi életet (lat: abstineo, visszatartani magát)

absztrakció

1. elvonatkoztatás; egy koncepció bizonyos aspektusainak meghatározott gondolatmenet alapján történő kiemelése; lényeges dolgok elkülönítése a lényegtelentől 2. volatilis (illékony) alkotórészek desztillációval való kivonása egy anyagból 3. nyers drogból kivonat készítése 4. fogak rossz záródása (malocclusio), vagy a foggal kapcsolódó struktúrák alacsonyabban helyezkednek el, mint a normális occlusiós sík (lat: abstraho pp. tractus, kivonni)

abulia

1. akarathiány; az akaratlagos cselekedetek kivitelezésének, vagy a döntéshozatalnak a képtelensége, vagy sérülése 2. a beszéd, a mozgás, a gondolat és az érzelmi reakciók csökkenése, kétoldali frontális betegség következtében (gör: a-fosztóképző + boulé, akarat)

abusus

1. visszaélés; helytelen, mértéktelen, túlzott használat, 2. testi, vagy pszichés károsodást okozó, offenzív bánásmód gyerekkel szemben, vagy szexuális magatartásban

ABVD-schedule

adriablastin-bleomycin-vinblastin-dacarbazin séma

AC

váltóáram (ang: alternating current)

Ac

1. aktínium 2. acetil-

ac.

akut, heveny (lat: acutus)

AC/A

alkalmazkodási convergencia/akkomodáció hányados (ang: accomodative covergence-accomodation ratio)

ACA

anti-centromer antitest

acalculia

számolási képtelenség; az aphasia egyik alakja, a beteg nem képes a legegyszerűbb matematikai problémákat megoldani, gyakran a dementia első jele

acanth(o)-

tüske, tövis-, fog (gör: akantha, tövis)

acanthaesthesia

paraesthesia egy formája, amelyben a beteg tűszurkálásokat érez (gör: akantha, tövis+ aisthésis, érzés)

acanthocyta

vörösvérsejt, amelyet tüskés plazma kinövések jellemeznek (gör: acantho+kystos, sejt)

acanthocytosis

Ritka állapot, amelyben az erythrocyták többsége acanthocyta; abetalipoproteinaemiában jellegzetes.

acanthoid

tüskés alakú

acantholysis

Pemphigus vulgarisban és Darier-kórban az egyes epidermális keratinocyták elválása szomszédjaiktól. (gör: acantho+lysis, lazulás)

acanthoma

tumor, amely az epithelium elszarusodó sejtjeiből ered, ld. keratoacanthoma (gör: acantho+ -oma, tumor)

acanthomeatal ~

acanthomeatalis vonal Elképzelt egyenes az acanthion és a külső hallójárat között; a koponya radiometrikus pozicionálásakor használják.

acanthorrhexis

epidermis tüskés sejtjei között az intercelluláris hidak kontakt dermatitisben észlelt szétszakadása; ld. spongiosis (gör: acantho + rhexis, szakadás)

acanthosis

epidermis stratum spinosumának megvastagodása (gör: acanth- + -osis, állapot)

acapnia

szén-dioxid hiány a vérben, gyakran tévesen hypocapnia helyett használják (gör: a- fosztóképző + kapnos, füst)

acardia

congenitalis szívhiány; ez az állapot gyakran monozygota ikrekben mutatkozik, vagy sziámi ikrek kisebb tagjában, ha a nagyobbik testvér kisajátítja a placentaris vérellátást (gör: a- fosztóképző + kardia, szív)

acariasis

atkás bőrfertőzés ld. rühesség, scabies, szinonima: acaridiasis

acaricid

atkákat, ill. kullancsokat pusztító hatóanyag (lat: acarus, atka + caedo, ölök)

Acaridae

Az atkák rendjének egyik családja (készletatkafélék); rendkívül apró (<0,5 mm), szárított gyümölcsökben, gabonában, lisztben található atkák tartoznak ide. Gyakran súlyos dermatitist okoznak a fertőzött élelmiszerrel érintkezőkön, akik irántuk hiperszenzitizálódtak.

acaridiasis

szinonima: acariasis

acarodermatitis

bőrgyulladás, vagy kiütés, amelyet atka okozott (gör: akari, atka + derma-,(dermat) bőr)

acarophobia

beteges félelem apró parazitáktól, rühességtől, vagy viszketéstől (gör: akari, atka + phobos, félelem)

acaryocyta

ld. akaryocyta

acatalasia

veleszületett kataláz enzimhiány

ACBG-műtét

aortocoronariás bypass graft

ACC

a. carotis communis

accelerans

serkentő szinonima: accelerator

accelerator

ld. akcelerátor

accelerator ~

Postganglionos sympathicus ideg~, amelyek a felső, középső és alsó cervicalis sympathicus törzsganglionokból származnak. Idegimpulzusokat szállítanak a szívhez, amelyek hatására gyorsul a szívverés és fokozódik a szívműködés.

hirdetés