Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

acetonuria

nagy mennyiségű aceton kiválasztása a vizeletben (aceton + gör: ouron, vizelet)

AcG, acg

akcelerátor globulin

ACh

acetil-kolin

ACH, Ach

ld. acetil-kolin

achalasia

1. leggyakrabban: cardiaspasmus, alsó nyelőcső sphincter relaxációs elégtelensége az autonóm beidegzés zavara miatt 2. egyéb visceralis nyílások sphincter izomzatának ellazulási képtelensége (pylorus, cardia stb.) (gör: a- fosztóképző + chalasis, elernyedés)

AChE

acetilkolin-észteráz

acheilia

congenitalis ajak hiány

acheiria

fejlődési rendellenesség következtében kialakuló kéz hiány

acheiropodia

kezek és lábak congenitalis hiánya, autoszomális recesszív örökletességet mutató elváltozás (gör: a- fosztóképző + cheir, kéz + podos, láb)

achievement ~

teljesítmény h. Egy arányszám, százalékos értékelés vagy ilyen jellegű h., amely egy gyermek által elsajátított tudásmennyiség viszonyát jelöli a vele azonos korú vagy iskolázottságúakéhoz.

Achilles ~

Syn tendo calcaneus.

Achilles-ín

felületes lábszárhajlító izmok közös ina; szinonima: tendo calcaneus

achillobursitis

Achilles-ín bursájában fellépő gyulladás

achillodynia

Az ~ a calcaneus közeli bursa és a calcaneus ina közti területen kialakuló gyulladás (achillobursitis) okozta fájdalom. (Achilles, (ín) +gör: odyné, fájdalom)

achillorrhaphia

a calcaneus inának suturája (Achilles (ín) + gör: rhaphé, varrni)

achillotenotomia

szinonima: achillotomia (Achilles (ín) + gör: tenon, ín+ tomé, bevágás)

achillotomia

calcaneus inának műtéti metszése, szétválasztása; szinonima: achillotenotomia. (Achilles .íní + tomé, vágni)

achlorhydria

sósavszekréció hiánya a gyomorban, pl. anaemia perniciosában (gör: a- fosztóképző + lat: (acidum) chlorhydricum, sósav)

achlorophillosus

klorofilmentes (pl. gombák)

acholia

epeszekréció hiánya, vagy epeelfolyás zavara (gör: a- fosztóképző + cholé, epe)

acholiás

epe nélküli, mint a halvány színű széklet

acholuria

vizeletben az epepigment hiánya sárgaság egyes eseteiben (gör: a- fosztóképző+cholé, epe+ ouron, vizelet

acholuriás ~

Sárgaság, melyben a szérum konjugálatlan bilirubinszintje magas és a vizeletben nincs epefesték.

achondrogenesis

Az ~ öröklött csontfejlődési rendellenesség miatt kialakuló törpeség, amely esetében a négy végtag és a törzs rövidebb, normális, vagy megnagyobbodott koponya mellett. (gör: a- fosztóképző + chondros, porc +genesis, eredet)

achondroplasia

Az ~ a chondrodystrophia egyik típusa, amelyben nem szabályosan zajlik a porc csontosodása. Főleg a hosszú csöves csontokon észlelhető; a végtagokban az epiphysealis növekedés retardált és korán megszűnik, ennek következménye a törpeség, amely már a születéskor is látható, a végtagok rövidek, a törzs normális. (gör: a- fosztóképző+ chondros, porc + plasis, mintázás) Szinonima: chondrodystrophia fetalis

AChR

acetil-kolin-receptor

achresticus ~

A krónikus progresszív macrocytás anaemia egyik alakja, amely fatális kimenetelű is lehet. A vérképben és a csontvelőben az elváltozások az ~ perniciosára emlékeztetnek, de a B12-vitamin adása legfeljebb átmeneti hatást fejt ki, vagy teljesen hatástalan. Glossitis, gasztrointesztinális panaszok, központi idegrendszeri tünetek és láz, szemben az ~ perniciosával, itt nem észlelhetők, valamint a beteg nem vérzékeny, nincs hemolízise. (gör: a-, fosztóképző + chrésis, használás)

achromacyta

szinonima: achromocyta

achromaticus

1. színtelen 2. nehezen festődő 3. fényt chromaticus aberratio mentesen törő (gör: a- fosztóképző + chroma, szín)

achromaticus ~

kettő vagy több, különböző törési indexű lencséből összeállított összetett lencse a kromatikus aberráció csökkentése érdekében.

achromaticus ~

Színvakság. Syn achromatopsia.

achromatismus

1. színtelenség 2. chromaticus aberratio megszüntetése üvegek kombinálásával, amelyeknek különböző a törési indexük és a fényszórásuk

achromatocyta

szinonima: achromocyta

achromatophil

szövettani, vagy mikrobiológiai festési módszerekkel nem festődő sejt, vagy szövet; szinonima: achromophil (gör: a- fosztóképző+ chroma, szín + philos, szeret)

achromatopsia

Az ~ teljes színvakság, súlyos congenitalis színfelismerési rendellenesség, amely gyakran társul nystagmussal és csökkent látásélességgel. Szinonima: monochromatismus (gör: a- fosztóképző + chroma, szín+ opsis, látás)

achromatosis

színtelenség (pl. szivárványhártya, bőr ~-a)

achromaturia

igen halvány, színtelen vizelet ürítése (gör: a- fosztóképző+ chroma, szín + ouron, vizelet)

achromia

1. természetes pigmentáció hiánya, vagy elvesztése (bőr, iris, vörösvértestek esetében) ld. depigmentatio 2. sejtek, vagy szövetek festékfelvevő kapacitásának hiánya (gör: a- fosztóképző + chroma, szín)

achromocyta

hypochrom, félhold alakú erythrocyta; valószínűleg a vörösvérsejt arteficiálisan létrejött rupturája során jön létre; szinonima: achromacyta, achromatocyta (gör: a- fosztóképző + chroma, szín + kytos, üreges (sejt))

achromophil

szinonima: achromatophil

achylia

gyomornedvnek, vagy más emésztőnedvnek a hiánya (gör: a- fosztóképző + chylos, nedv)

ACI

Arteria carotis interna

ACI

a. carotis interna

ACIA

a. cerebelli inferior anterior

acidaemia

hidrogénion koncentrációjának emelkedése a vérben, más szóval a normális pH esése még akkor is, ha a bikarbonát koncentráció is eltolódik. (acid + gör: haima, vér)

aciditás

1. savasság, savanyúság 2. valamely folyadék savtartalma

acidophil

1. savkedvelő 2. olyan sejt, vagy szöveti elem, amely savanyú festékkel (pl. eosinnal) festődik; pl. hypophysis elülső lebenyében lévő ~ sejtek 3. mikroorganizmus, amely erősen savi vegyhatású miliőben növekedésre képes (acid-, sav + gör: philos, szeret)

acidophil ~

Az adenohypophysis daganata, amelyben a sejtek citoplazmája savanyú festékeket vesz fel. Gyakori a növekedési hormont termelő sejtek részvétele. Szinonima: eosinophyl ~

acidosis

savbőség, alkáli tartalom csökkenés a testfolyadékokban; gyakran savanyú metabolitok felhalmozódása mutatható ki (acid+ gör: -osis, állapot)

acidum (acid.)

sav; olyan vegyület, amely poláris oldószerben hidrogén iont ad le (pl. vízben). A savak sót képeznek, amennyiben az ionizálható hidrogénjüket elektropozitív elemmel, vagy gyökkel helyettesítjük. (lat: acidus, savanyú)

hirdetés