Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

accelerator ~

Véralvadási ~. Syn ~ V.

accelerator ~ (AcG, ac-g)

Serum ~, mely thromboplasztin és ionizált kalcium jelenlétében a prothrombin thrombinná alakulását katalizálja. Ld V faktor, serum accelerator ~.

accentuator

Olyan anyag (pl. anilin), amelynek jelenlétében egyes hisztológiai elemek festődése kifejezettebbé válik. (lat: accentus, hangsúly)

acceptor

ld. akceptor

accessoricus

1. kiegészítő, járulékos 2. anat: izmok, idegek, mirigyek stb. jelölése, amelyek segédfunkciót végeznek, vagy számfölöttiek a meglévő, hasonló célú, de nagyobb fontosságú szervhez képest (lat: accessorium, tovább mozogni) szinonima: accessorius ld. nervus accessorius (XI. agyideg)

accessoricus ~ok

járulékos szalagok Az ízületi tokkal kapcsolatban álló szalagok, melyek futhatnak azon belül vagy kívül.

accidentalis

nem várt, de gyakran megjósolható esemény, amely károsodást okoz, pl. a közlekedésben, az ipari tevékenységben, a háztartásban, de ilyen váratlan esemény bekövetkezhet betegség lefolyása kapcsán is (lat: accido, történni)

accidentalis ~

A test hőmérsékletének nem kívánt csökkenése, különösen újszülöttekben, csecsemőkben és idősekben, legfőképpen műtétek során.

accomodativ ~

töréshiba és a ciliaris izmok túlzott kontrakciója váltja ki

accretio

1. összenövés, letapadás 2. fogászat: idegen anyag (plakk, vagy kő) fogak felületére vagy üregekbe történő lerakódása (lat: ad- hozzá + crescere, nőni)

accuracy

Valamely mérés pontossági fokát fejezi ki, vagyis a mért érték mennyire közelíti meg a valódi értéket. A laboratóriumi ~ teszt annyit jelent, hogy a meghatározott referencia teszt eredményével hasonlítjuk össze a saját mérésünk eredményét.

ACD

maximális járástávolság

ACE

Arteria carotis externa

ACE-~

angiotenzin-konvertáló enzim gátló szer (magas vérnyomás kezelésére).

ACE-gátló

angiotenzinkonvertálóenzim-gátló helyes, de ezt kerüljük el, lehetőleg ACE-gátlót írjunk

acellularis

1. sejtmentes 2. egysejtű lényekre alkalmazzuk, amelyek nem válnak többsejtűekké és egyetlen sejtegységgel teljesek (gör: a- fosztóképző +lat: cellula, kis kamra)

acentricus

1. centrum nélküli 2. cytogenetika: olyan kromoszóma fragmentum, amelyben nincsen centroméra (gör: a- fosztóképző + centron, központ)

acephalia

fej congenitalis hiánya (gör: a- fosztóképző + cephale, fej)

acephalocardia

fej és szív hiánya parazita ikerben (gör: a- fosztóképző +cephale, fej + cardia, szív)

acephalocheiria, acephalochiria

fej és kezek congenitalis hiánya (gör: a- fosztóképző +cephale, fej + cheir, kéz)

acephalogastria

fej, és gyomor congenitalis hiánya parazita

acephalopodia

fej és a lábak congenitalis hiánya (gör: a- fosztóképző + cephale, fej, + pous, láb)

acephalostomia

congenitalis hiánya a fej nagyobb részének, de egy szájszerű nyílás található (gör: a- fosztóképző + cephale, fej + stoma, száj)

acephalosus

fej nélküli

acephalothoracia

congenitalis fej és thorax hiány (gör: a- fosztóképző + cephale, fej + thorax, mellkas)

acephalus

fej nélküli magzat (gör: a- fosztóképző + cephale, fej)

acet-, aceto-

két szénatomos ecetsav gyököt jelöli

acetabulectomia

az acetabulum műtét során történő eltávolítása (gör: acetabulum + ektomé, kimetszés)

acetabuloplastica

műtéti eljárás, amelynek célja az acetabulum közel normálissá történő helyreállítása (acetabulum + gör: plastos, alakított)

acetabulum

csésze alakú ízvápa a medencecsont külső felszínén, amellyel a femur feje ízesül (lat: csésze, lapos ecetes csésze)

acetát

CH3COO- az ecetsav sója, vagy észtere

acetát-KoA ligáz

szinonima: acetil-KoA ligáz

acetecetsav

CH3COCH2COOH ketontestek egyike, amelyek túlzott mértékben képződve a vizeletben is megjelennek éhezés, diabeteses ketoacidosis esetén;

acetil- (Ac)

CH3CO- ecetsav molekulából egy hidroxil-csoport eltávolítása után keletkező egy vegyértékű gyök

acetiláció

acetil származék képzése

acetiláz

bármely enzim, amely acetilációt, vagy dezacetilációt katalizál (pl. glutamátból acetil-KoA jelenlétében N-acetil-glutamátot képez, vagy ennek fordítottja megy végbe. Az ~-t gyakran acetil-transzferáznak is nevezik.

acetil-KoA

(acetil-koenzim A) nagy energiatartalmú ecetsav észter, mely a Krebs-ciklus és a zsírsavszintézis közti terméke

acetil-KoA

A koenzim A-nak és az ecetsavnak kondenzációs terméke; képlete: KoAS-COCH3. Az ~ intermedier a két szénatomot tartalmazó fragmentumok szállításában, részt vesz a Krebs-ciklusban és a zsírsavak szintézisében.

acetil-KoA acetiltranszferáz

Az ~ egy acetiltransferáz, amely acetoacetil-KoA-t képez két molekula acetil-KoA-ból, miközben egy KoA felszabadul. A katalizált reakció kulcslépés a ketogenezisben és a szterol szintézisben. Szinonima: acetoacetil-KoA thioláz, acetil-KoA thioláz.

acetil-KoA ligáz

Az ~ olyan ligáz, amely az acetát és a KoA, valamint az ATP közötti reakciót katalizálja, a reakció végén AMP, pirofoszfát és acetil-KoA keletkezik. Kulcslépés az acetát aktivációja. Szinonima: acetát thiokináz, acetát-KoA ligáz, acetil aktiváló enzim, acetil-KoA szintetáz.

acetil-KoA ligáz

~ Ld ligáz.

acetil-KoA szintetáz

szinonima: acetil-KoA ligáz

acetil-KoA thioláz

szinonima: acetil-KoA acetiltranszferáz

acetil-kolin

(Ach) (2-acetoxietil) trimetil ammónium ion; a központi és vegetatív idegrendszer kolinerg szinapsisaiban lévő, valamint a neuromuscularis junctioknál felszabaduló fontos ingerületátvivő anyag

acetil-szalicilsav

(acidum acetylsalicilicum) nem-szteroid gyulladás gátló vegyület

acetiltranszferáz

bármely olyan enzim elnevezése, amely acetil csoportot visz át egyik vegyületről egy másikra. Ld.: kolin acetiltranszferáz; szinonima: transzacetiláz

acetoacetát

acetecetsav ionja, vagy sója; ketontest, amelyet a ketogenezis kapcsán termel a szervezet

acetoacetil-KoA

Az ~ a zsírsavak oxidációjában szereplő intermedier termék, amely két molekula acetil-KoA-ból keletkezhet. Az ~-nak szerepe van a ketontestek képzésében, ill. nagy jelentőségű az acetil-KoA-val történő kondenzációja, amikor -hidroxi---metilglutaril-KoA képződik.

aceton

CH3COCH3 Az ~ színtelen, illékony, gyúlékony folyadék, mely a legegyszerűbb szerkezetű ketontest, csekély mennyiségben a vizeletben is megtalálható. Diabetesesek vérében és vizeletében nagyobb mennyisége is kimutatható, gyakran a vizeletnek és a lélegzetnek éteres szagát adva. Oldószerként használják gyógyszereknél.

acetonaemia

acetonnak, és egyéb ketontesteknek relatíve nagy koncentrációban való jelenléte a vérben (aceton + gör: haima, vér)

hirdetés