Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

A ~

Myelinhüvellyel ellátott idegrostok a somaticus idegekben, átmérőjük 1-22 µm, az idegingerületet 6-120m/sec sebességgel továbbítják.

A -

anion

A csoportú necrotizáló Streptococcus okozta ~.

Streptococcus fertőzés szövődménye, amelyben a baktériumok megtámadják és tönkreteszik az izomzatot.

a férfi húgycső mirigyei

Számos nyáktermelő mirigy a férfi urethra falában.

à froid műtét

nem gyulladásos állapotban, az akut gyulladás lezajlása után végzett beavatkozás (fr: hideg)

a kisagy elsődleges árka

A legmélyebb fissura a kisagyon, mely elhatárolja egymástól a kisagy elülső és hátsó lebenyét. Embryológiailag másodikként jelenik meg.

a kisagy horizontális ~ja

Ez nagyobb részeire -crus (szár) I (lobulus semilunaris superior) és crus II (lobulus semilunaris inferior)- tagolja a lobulus ansiformist.

a női húgycső mirigyei

Számos nyáktermelő mirigy a női urethra falában.

a szem függelékei

A szemhéjak a szempillákkal és a szemöldökökkel, a könnyapparátus, a kötőhártyazsák és a külső szemizmok.

A típusú gastroenteritis ~

Syn epidemiás gastroenteritis ~.

A típusú vírus~

Vírusbetegség rövid lappangási idővel (általában 15-50 nap), amit a ~ A vírus, a Picornaviridae víruscsalád egyik tagja okoz, és általában faeco-oralis úton terjed. A fertőzés lehet észrevétlen, enyhe, súlyos vagy esetenként halálos lefolyású; előfordulhat sporadikusan vagy járványokban, gyakran iskoláskorú gyermekek és fiatal felnőttek között. Jellemző rá a periportalis májsejtek necrosisa lymphocytás és plasmasejtes beszűrődéssel; a sárgaság gyakori tünet. Syn ~ A.

a vér urea/karbamid ~je (BUN/CN)

A vérben urea formájában jelenlévő n.; a vérben található nem fehérjeeredetű nitrogéntartalmú vegyületek túlnyomó része; a vér normális urea tartalma 10-15 mg/100 ml. Ld urea n.

a-, an-

(gör) Nem, nélkül jelentésű; fosztóképző. Megegyezik a latin in-, un-nal.

A-, B- ill C- ~

a különböző vírustörzsekkel jellemzett ~ altípusok.

A.S.

auris sinistra, bal fül

A-~

(1) Bármilyen (-jonon-származék, kivéve az A-provitamin karotinoidokat, melyek minőségileg rendelkeznek a retinol biológiai aktivitásával; hiánya gátolja a rodopszin termelését és reszintetizálását és ezáltal szürkületi vakságot, valamint az epithelialis sejtek elszarusodó metaplasiaját okozza, mely xerophthalmiát, keratosist, fertőzésekre való hajlamosságot és lassult növekedést eredményezhet; (2) Az eredeti A-~, melyet retinolként ismerünk.

A-~ sav

Retinsav.

AA, aa

aminosav; aminoacil

AAA

abdominalis aorta aneurysma

AAA

Adalimumab antitest

A-aO2 ~

Az alveolaris tér és az artériás vér oxigénnyomása közötti különbség. Ez normális körülmények között < 10 Hgmm. Jobb-bal cardialis vagy vascularis shunt esetén megnő. Ld alveolaris levegő kiegyenlítődés. Syn alveolaris-artériás oxigénnyomás d.

AAR

antiarrhythmiás (kezelés)

AASH

(ang) adrenal androgen-stimulating hormone = mellékvese eredetű androgén stimuláló hormon

Ab

(ang) antibody = antitest

AB

acut bronchitis

AB

antigénkötődés

AB

aorta bifurcatio

AB

abdominalis

AB

Arteria basilaris

ab-, abs-

1. (lat) -tól, -től, eltérő 2. Név elé tett képző a CGS elektromágneses rendszerben az elektromos egységek előtt, megkülönböztetve ezeket a CGS elektrosztatikus rendszer egységeitől (ahol a prefixum stat), valamint a metrikus, vagy SI rendszer egységeitől (ahol nincsen prefixum).

ABAC

acut bronchialis asthma (crisis)

abamper

Elektromágneses egység, amelyben az áram 10 abszolút amperrel azonos; olyan áram, amely 2gx10-5 newton erőt fejt ki egységnyi mágneses póluson 1 cm-es sugarú vezeték körének központjában.

abapicalis

apextől távol eső

ABAR

auditoros agytörzsi válasz

abarognosis

Súlyérzékelés, illetve a különböző súlyú tárgyak közötti különbségtétel képességének hiánya. Ha a primer érzékek megtartottak, az ~-t az ellenoldali parietalis lebenyben lévő laesio okozza. (gör: a-, fosztóképző + baros, súly, + gnosis, ismeret)

abasia

ld. járásképtelenség (gör: a-, fosztóképző + basis, lépés)

abasicus

abasiában szenvedő, abasiával kapcsolatos.

abaxialis

1. Tengelyen kívül fekvő, vonatkozhat a testre, vagy annak bármely részére. 2. egy rész tengelyének végpontjával ellentétes irányban lévő

ABC

aberráns viselkedést vizsgáló kérdéssor

abdomen

A törzs azon része, amely a thorax (mellkas) és a pelvis (medence) között található. Az ~ több anatómus szerint magában foglalja a pelvist is (abdominopelvis). Maga az abdomen a cavum abdominis nagyobb részét jelenti, és önkényesen kilenc régióra osztható. Ld. abdominalis régiók. Szinonima: venter (Latin abdomen, etimológiája bizonytalan).

abdominal ~

hasi ~ SZIN laparotomiás ~

abdominalis

hasi, hasra vonatkozó

abdominalis ~

Az elülső hasfal veleszületett záródási hiánya. Ld gastroschisis.

abdominalis ~

Hasi sérv. A hasfal bármelyik részébe vagy azon keresztül nyomuló sérv. Syn laparocele.

abdominalis ~

A méh eltávolítása egy hasfali metszésen keresztül. Syn abdominohysterectomia.

abdominalis ~

Hasi méhmegnyitás. A méh sebészi megnyitása a hasfalon keresztül; nevezik abdomino~nak, coelio~nak, laparo~nak és laparouterotomiának is. Syn abdomino~.

abdominalis ~

hasi ~ A húgyhólyagot körülvevő nyomás, amelyet a rectalis, a gyomorban mérhető és az intraperitonealis nyomásból becsléssel számítunk ki.

abdominalis ~

hasi ~ Általában a tubai korai megrepedést követően a megtermékenyített petesejt implantációja és fejlődése a hasüregben. Nagyon ritkán primer implantáció is előfordulhat a hasüregben. SZIN abdominocyesis.

abdominalis ~

a hasfal izomreflexe

abdomino-, abdomin-

has-, hasi (lat. abdomen, abdominis)

hirdetés