Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Flavivírus

A Flaviviridae család egyik neme, ahová a sárgaláz-, a dengue láz-, a St. Louis encephalitis vírusa tartozik. (L. flavus, sárga + vírus)

Flavobacterium

Az aerob és fakultatív anaerob baktériumok közé tartozó, nem spóraképző, nem motilis Gram-negatív pálca. Jellegzetesen sárga, narancs, vörös vagy sárgásbarna pigmentet termel. A talajban, valamint az édes- és sós vizekben fordul elő. Vannak patogén fajtái is. (L. flavus, sárga)

Francisella

Nem mozgó, spórátlan, aerob baktériumfaj, amelyhez kis, Gram-negatív coccusok és pálcák tartoznak. Ritkán tokot képeznek és a sejtek bipoláris festődést mutatnak. Ezen mikroorganizmusok nagymértékben pleomorfak. Sem síma agaron, sem egyszerű folyékony táptalajon nem növekednek, kivéve ha azok dúsítottak. Emberre patogének, tularaemiat okoznak. Típusos képviselőjük: F. tularensis.

Fusarium

Gyorsan növő, jellegzetesen sarló alakú, a dermatophytonra hasonlító multiseptalt macroconidiummal rendelkező gombafaja. Néhány faja cornea fekélyt okozhat, illetve az égett bőrön megtelepedve hyalohyphomycosist eredményezhet. (L. fusus, orsó)

Fusobacterium

Baktérium faj, melybe Gram-negatív, nem spóraképző, obligát anaerob, fő anyagcseretermékként vajsavat előállító pálcák tartoznak. Ezen mikroorganizmusok emberek és állatok testüregeiben fordulnak elő, vannak közöttük patogén törzsek is. (L. fusus, orsó + baktérium)

G

Gact vagy G(

g

A Föld gravitációs hatása által létrehozott gyorsulás egysége, amely tengerszinten és a 45° szélességi foknál 1 g = 980,621 cm/sec2 (kb.32,1725 láb/sec2). A 30° szélességi foknál g = 979,329 cm/sec2.

Gardnerella

Gram-negatív, fakultatív anaerob, oxidáz-kataláz negatív, pleomorf baktérium, mely nem mozog, tokkal nem rendelkezik és nem képez spórát.

Giardia

A parazita ostoros véglények nemzetsége, melyek számos emlős -beleértve a legtöbb háziállatot és az embert- vékonybél parazitája. (Alfred Giard, Fr. biológus, 1846-1908)

Glossina

A vérszívó kétszárnyúak nemzetségének tagja (cecelégy), Afrikában fordul elő; a trypanosomak vektoraként szerepet játszik az afrikai álomkór terjesztésében. (G. glossa, nyelv)

Gyromitra esculenta

Gombafaj, mely monometilhidrazin nevű toxint termelhet, ez hányingert, hasmenést és egyéb tüneteket, súlyos esetben akár halált is okozhat.

H

entalpia, hőtartalom a szabadenergia egyenletében.

h

Planck-állandó, h = h/2?.

Haemophilus

Haemophilus. Aerob illetve fakultatív anaerob immotilis baktériumok nemzetsége. Apró méretű, Gram-negatív, pálcika alakú sejtjeket tartalmaz, melyek néha fonalakat képeznek és pleomorfak. Ezek a szervezetek abszolút paraziták, a vért tartalmazó táptalajokon nőnek legjobban, sőt néha csak azon tenyészthetők. Lehetnek pathogenek, de nem mindig azok. A gerincesekben a különböző sérülésekben és szekrétumokban, valamint az egészséges légútakban is előfordulnak. Típusos képviselője a ~ influenzae. (G. haima, vér, + philos, kedvelő)

Hantavírus

A Bunyaviridae családba tartozó vírusnemzetség, amely tüdőgyulladást és haemorrhagiás lázat okoz. Négy tagját ismerik eddig e vírusnemzetségnek: a Hantaan, a Puumala, a Seoul és a Prospect Hill vírusfajokat. Ezek közül az első három ismert emberi kórokozó; a Hantaan vírus Koreai Haemorrhagiás lázat okoz. Számos rágcsálófaj tünetmentesen hordozza ezeket a vírusokat, melyek a nyállal, a vizelettel és a széklettel ürülnek. Az ember fertőződése bekövetkezhet a fertőzött anyaggal való közvetlen érintkezés, vagy a légutak révén; emberről emberre tejedést még nem írtak le. 1992-ben ezt a vírust izolálták a betegekből Arizona és Új Mexico államokban. Az érintett személyekben a betegség lefolyása az enyhétől a fatálisig változhat. A legsúlyosabb esetekben a haemorrhagiás lázat veseelégtelenség és néha légzési elégtelenség kíséri.

Helicobacter

Spirális, görbe vagy egyenes alakú microaerophil baktérium nemzetség; végük lekerekített és számos hüvellyel borított, valamint terminalisan kiszélesedő ostorral (unipolaris vagy bipolaris és lateralis) rendelkeznek. Megtalálhatók a gyomor nyálkahártyájában; bizonyos fajok együttjárnak a gyomor- és pepticus fekéllyel

Helminthosporium

Szaprofita gombafaj, melyet gyakran izolálnak klinikai laboratóriumokban.

Hendersonula toruloidea

A fekete élesztőgomba egyik faja, amely a körmök és a lábbőr krónikus fertőzését okozza.

Hirudo

A piócák egyik nemzetsége; korábban az orvoslásban használatos volt. (L. pióca)

Histoplasma capsulatum

Histoplasmosist okozó dimorf gombafaj; ascomycetomás alakjának neve Ajellomyces capsulatum. Az organizmus természetes élőhelye a madár- és denevér-ürülékkel megtrágyázott talaj, ahol gombatelepet képez, majd az ebből leszakadó fragmentumok kerülnek belégzés útján a tüdőbe, ahol az elsődleges fertőzés történik. Az emlős gazdaszervezetben a belélegzett mycetomás fragmentumok egysejtű élesztőgombaként nőnek és lefűződéssel szaporodnak. (histo- + G. plasma, valami formált)

in utero

A méhen belül; még meg nem született. (L.)

in vitro

orvosbiológiai műszó, kísérletes körülmények között az "üvegben", tehát laboratóriumi környezetben végzett vizsgálatokra vonatkozó.

in vivo

valódi, élő körülmények között végzett vizsgálat, pl. állatkísérlet, betegeken végzett gyógyszervizsgálat stb.

J

J áramlás (4).

l-

balra forgató Vö. d- (L. laevus, baloldalt)

Lactobacillus

Microaerophil vagy anaerob, nem spóraképző, általában nem motilis Gram-pozitív baktériumtörzs, alakjuk a hosszú vékony sejtektől a rövid coccusokig változhat, láncképződésre hajlamosak. Az organizmusok megtalálhatók a tejtermékekben, vízben, szennyvízben, sörben, borban, gyümölcsökben és gyümölcslevekben, eltett zöldségekben, kovászban és malátalében, valamint több melegvérű állatban és az emberben a normál száj-, gyomor-bél- és hüvelyflóra részét képezik. Ritkán patogének. A fajta neve L. delbrueckkii. (lacto + bacillus)

Latrodectus

Relatíve kicsiny pókok, özvegypókok, csípésükkor igen erős, neurotoxikus mérget bocsátanak ki. (L. latro, szolga, tolvaj, + G. dektes, harapó)

Legionella

Aerob, mozgó, nem saválló, tokkal nem körülvett, Gram-negatív, emberre patogén bacilusok családja; vízben élnek és a levegővel terjednek. A faj neve L. pneumophila.

Leishmania

Ivarosan szaporodó, aszexuális csillós protozoonok neme, melyek gerinces gazdák makrophagjaiban amastigotaként fordulnak elő, gerinctelenekben és tenyészetekben pedig promastigotaként. (W. B. Leishman)

Leptospira

6-20 µm hosszú, vékony, szorosan csavart aerob baktériumok családja, mely icterohaemorrhagicus lázat okoz. (lepto + G. speira, csavar)

Leptotrichia

Anaerob, nem mozgékony Gram-negatív, egyenes vagy kissé hajlott pálcákat tartalmazó baktériumok családja, melyeknek egyik vagy mindkét vége gömbölyű vagy hegyes. Emberi szájüregben megtalálhatók. A faj neve L. buccalis. (lepto- + G. thrix, haj)

Leptotrombidium

A trombiculid atkák fontos családja, mely tartalmazza a tsutsugamushi láz minden vektorát.

Listeria

Corynebacteriumok családjába tartozó, aerob vagy microaerophil, motilis, Gram-pozitív pálca alakú kicsiny baktériumok neve; melyek megtalálhatók az emberi és állati székletben, növényeken, silótakarmányon, valamint parazita poikilotermiás és melegvérű állatokon, beleértve az embert is. A patogén faj neve L. monocytogenes. (Joseph Lister)

Loa loa

A loiasis kórokozója az afrikai szemféreg, egy Onchocercidae családba tartozó faj. Az ember az egyetlen ismert gazda, a parazitákat a Chrysops szúnyogok terjesztik; a fertőző lárvák az emberben 3 év alatt fejlődnek ki és a felnőtt forma akár 1 éven át is perzisztálhat. lásd még loiasis

Lyssavirus

A Rhabdoviridae családba tartozó vírusok, a veszettséget okozó vírusok csoportja is ide tartozik.

n.

1. Egy tudományos tanulmányban az esetszám. Mintaméret. 2. A refrakciós index jele.

Necator

Horgasférgek (bélférgek) nemzetsége. Ide tartozik a N. americanus, az újvilági horgasféreg; a faj felnőtt egyedei a vékonybélbolyhokhoz kapcsolódnak és vért szívnak, hasi diszkomfortérzést, hasmenést és hasi görcsöket, étvágytalanságot, fogyást, valamint hypochrom microcyter anaemiat okozva. Ld Ancylostoma. (L. gyilkos)

Neisseria

Aerob, illetve fakultatív anaerob baktériumok Gram negatív coccusokat - párosával fordulnak elő, szomszédos oldalaik benyomottak - magában foglaló nemzetsége. (A. Neisser)

Neurospora

Tenyésztett, a genetikai és a sejtbiokémiai kutatásokban használt gombanemzettség. (ideg- + G. spora, mag)

Nocardia

Aerob, nem mozgó Actinomyces nemzetség, átmenet a baktérium és a gomba között, változatos, saválló, myceliumot képző vékony pálcákból, vagy fonalakból áll. Többnyire szaprofiták, de emberekben betegséget okozhatnak. (E. Nocard)

Orbivírus

Gerincesek vírusainak egyik nemzetsége, mely rovarokban szaporodik. Emberben a Colorado kullancsláz vírusa okoz megbetegedéseket. L. orbis, gyűrű, + vírus

Ornithodoros

A kullancsok egyik neme, számos ide tartozó faj lehet vektora különböző visszatérő lázzal járó betegségnek. G. ornis (ornith-), madár, + doros, bőrzacskó

Orthopoxvírus

A Poxviridae családhoz tartozó nem, idetartozik az alastrim, a tehénhimlő, a feketehimlő, az ectromelia, a majomhimlő és a nyúlhimlő vírusa.

Oxyuris

Nematoda genus, közönséges nevük fonalférgek (közeli rokonuk az emberi fonalféreg, az Enterobius vermicularis). G. oxys, éles, + oura, farok

P

A nukleinsav-terminológiában a foszfátgyök jele.

Pneumocystis carinii

Mikroorganizmus, immunhiányos betegekben, ezek között is elsősorban AIDS-esekben interstitialis plazmasejtes pneumoniát okoz. (G. pneuma, levegő, légzés +kystis, hólyag, zacskó)

Propionibacterium

Nem mozgó, spórát nem képző, anaerob vagy aerotoleráns baktériumtörzs, amely általában pleomorf, diphteroid vagy egyik végén kerek, a másik végén kúpos vagy hegyes bunkós alakú Gram-pozitív pálcákból áll. A sejtek általában egyedül, párokban, V vagy Y alakban, rövid láncokban vagy csomókban fordulnak elő. Ezek a szervezetek élelmiszerekben, az ember bőrén, valamint az emberek és különböző állatok tápcsatornájában fordulnak elő. Patogének lehetnek. A faj típusa P. freudenreichii.

Proteus

Motilis, peritrich, spórát nem képező, aerobtól a fakultatívan anaerobig terjedő, Gram-negatív pálcákból álló baktériumtörzs. Coccoid forma, filamentumok és spheroplastok bizonyos körülmények között előfordulhatnak. Metabolizmusuk fermentatív, savat termelnek. A ~-ok elsősorban az ürülékben és rothadó anyagokban fordulnak elő. (G. Proteus, egy tengeristen, akinek hatalma volt megváltoztatni az alakját)

Providencia

Motilis, peritrich, spórákat nem képző, aerob vagy fakultat(v anaerob, Gram-negat(v pálcákból álló baktériumtörzs. Ezek az organizmusok főleg a vizeletkiválasztó rendszer fertőzéseinél és enyhe vagy sporadikus hasmenéssel járó fertőzésekben fordulnak elő.

Pseudallescheria boydii

Gombafaj, eumycoticus mycetomát és pseudallescheriasist okoz. Conidialis (aszexuális) állapota a Scedosporium apiospermum.

hirdetés