Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Pseudomonas

Motilis, egyik végén ostorral rendelkező, spórát nem képző, szigorúan aerob baktériumtörzs amely egyenes vagy görbe Gram-negatív pálcákból áll. Általában a talajban, friss vízben, és tengeri környezetben fordulnak elő. Néhány faja emberi fertőzést okoz. (pseudo- + G. monas, egység, egysejtű)

Pthirus

Korábban a Pediculus törzsbe sorolt tetűtörzsek. A fő faj a ~ pubis, a lapostetű, amely a fanszőrzeten és a test környező szőrrel bor(tott részein megtelepedő parazita. Gyakran hibásan Phthirus-nak vagy Phthirius-nak (rják. (rendhagyó fr. G. phteir, tetű)

Pulex

Bolhatörzs (Pulicidae család, Siphonaptera rend). (L. bolha)

Ureaplasma

Microaerophiltől anaerobig terjedő, mozdulatlan baktériumok nemzetsége, tagjai Gram-negatívok, dominánsan coccoidtól coccobacillusig terjedő formájúak, átmérőjük körülbelül 0.3 µm, gyakran rövid szálcsákban nőnek. Ezek az organizmusok ureát hidrolizálnak ammónia termelésével és az emberi húgy-ivarszervi traktusban, esetenként a garatban és a végbélben is megtalálhatóak. Férfiakban a nem gonococcus eredetű urethritissel és prostatitissel hozzák kapcsolatba; nőkben húgy-ivarszervi fertőzésekkel és meddőséggel. A típusos faj az ~. urealyticum. Syn T-mycoplasma.

Veillonella

Nem mozgó, spórát nem képző, anaerob baktériumok nemzetsége. Tagjai kis Gram-negatív coccusok, melyek diplococcusként, vagy nagyobb csoportokban fordulnak elő. Ezek az organizmusok az ember és más állatok szájüregében, emésztő- és légzőrendszerében élősködnek. (Adrien Veillon, francia bakteriológus, 1864-1931)

Vibrio

Mozgó (esetenként mozdulatlan), spórát nem képző, aerobtól fakultatív anaerobig terjedő, Gram-negatív baktériumok nemzetsége, tagjai rövid íves vagy egyenes pálcák, melyek egyenként vagy néha s-alakban, illetve spirális-alakban egyesülve fordulnak elő. Ezen organizmusok némelyike a vizekben vagy a talajban folytat szaprofita életmódot, mások paraziták vagy patogének. A típusos faj a ~ cholerae. (L. vibrio, vibrálni)

Wangiella

A gombák Dematiaceakhoz tartozó nemzetsége; a W. dermatitidis a phaeohyphomycosis egyik etiológiai tényezője.

Wuchereria

A fonálférgek egy nemzetsége. A kifejlett forma a nyirokerekben élősködik és nagyszámú embryot vagy microfilariát produkál, melyek a véráramban keringenek (microfilaraemia), és gyakran szabályos időközönként megjelennek a perifériás vérben. Ezen infekció (wuchereriasis vagy filariasis) extrém formája az elephantiasis, vagy más néven pachydermia.

Xanthomonas

A Pseudomonadaceae család tagja; aerob, Gram-negatív, chemoorganotroph, egyenes bacillusok, melyek elsősorban ostor segítségével mozognak. Típusos faja a ~ campestris.

Xenopsylla

A patkányokon élősködő bolhák egy nemzetsége, mely a bubopestis átvitelében játszik szerepet. A ~ cheopis a Yersinia pestis hatékony vektora; a X. astia és a ~ braziliensis szintén hatásos terjesztői a pestisnek. (xeno- + G. psylla, bolha)

Yersinia

Mozgó és nem mozgó, spórát nem képző baktériumok egy nemzetsége, melyeknek tagjai Gram-negatív, tokkal nem rendelkező, alakjukban tojásdadtól pálcika formájúig terjedő sejtek. Ezek az organizmusok állatokon és embereken folytatnak parazita életmódot. Típusos faja a ~ pestis. (A.J.E. Yersin, svájci bakteriológus, 1862-1943)

s

A görög abc szigma betűje. Jelentései: reflexiós koefficiens, standard deviáció, hullámszám, felületi feszültség, egy sorozat összege, szummája.

0 A

abszolút hőfok, helyettesíti a K jelzést (kelvin)

1 H

hidrogén-1, prócium.

123 I 125 I, 131 I, 132 I

a jód különféle izotópjai.

125 I szérum ~

Diagnosztikai célra, a vértérfogat és a perctérfogat meghatározására használt steril, pufferezett isotoniás oldat, amely legalább 10 mg 125I izotóppal jelzett, max. 1 mCi radioaktivitású normál humán szérumot tartalmaz ml-enként.

131 I felvétel ~

A pajzsmirigyműködést vizsgáló ~, a 131I-iodidot a beteg szájon át kapja, 24 óra múlva lemérik a pajzsmirigyben lévő jód mennyiségét, és azt összehasonlítják a normál értékekkel.

131 I humán szérum ~

Diagnosztikai célra, a vértérfogat és a perctérfogat meghatározására használt steril, pufferezett isotoniás oldat, amelyet olyan módon készítenek, hogy legalább 10 mg 131I izotóppal jelzett, max. 1 mCi radioaktivitású normál humán szérumot tartalmazzon ml-enként.

2 H

hidrogén-2, deutérium.

3 H

hidrogén-3, trícium.

>

nű Ld nu.

0-d rendű ~

a folyamat lezajlása független a benne résztvevő reaktánsok koncentrációjától.

1,3-difoszfoglicerát

A glikolízis intermedierje, amely az ADP-vel enzimatikusan reagálva ATP keletkezését idézi elő, melléktermékként 3-foszfoglicerát jön létre.

1,4-α-D-glikán 6-α-D-glikoziltranszferáz

Glikoziltranszferáz, mely α-glikozil maradékot szállít az 1,4-α-D-glikánok elsődleges hidroxil csoportjaihoz.

1,4-α-D-glikán elágazást kialakító ~

Syn amilo-(1,4a1,6)-transzglikozidáz vagy; az izmokban és a növényekben (Q-enzim) jelenlévő enzim, mely a glikogénben vagy keményítőben lévő α-1,4 kötéseket bontja és a keletkező darabokból α-1,6 kötésekkel elágazásokat hoz létre a poliszaharid molekulákban; növényekben az amilóz amilopektin átalakítást végzi. IV. típusú glikogén tárolási betegségben szenvedő egyéneknél ez az enzim hiányzik.

11-dehidrokortikoszteron

A mellékvesekéregben megtalálható kortikoszteron metabolit.

11-oxiszteroid

Kortikoszteroidok, melyekben a 11. szénatomon keton vagy alkoholcsoport van pl. kortizon, kortizol.

17-hidroxikortikoszteroid ~

A Porter-Silber reakciótól függő teszt, melyet a mellékvesekéreg működésének vizsgálatára végeznek a vizeletben. Alacsony értékek Addison-kórban és hypopituitarismusban észlelhetők, magas értékek Cushing-szindrómában és extrém stressz hatás alatt fordulnak elő.

17-ketosteroidok

vegyületek, a keton-csoport a 17. szénatomon található; gyakran az androgén és az adrenocorticalis hormonok vizeletben megjelenő metabolitjait nevezzük így, amelyek ezzel a struktúrával rendelkeznek. Szinoníma: 17-oxoszteroidok.

1-es típusú haemadszorpció ~

3-as típusú parainfluenza ~., Ld parainfluenza ~. Syn HA1 ~.

2,3-difoszfoglicerát

A Rapoport-Liebering shunt intermedierje, amely az 1,3-P2Gli és a 3 -foszfoglicerát között képződik. A haemoglobin oxigén iránti affinitásának fontos szabályozója. A foszfoglicerát mutáz intermediere.

2,5-difeniloxazol (PPO)

A szcintillációs radioaktivitási mérésekben szcintillátorként alkalmazott anyag.

21-hidroxiprogeszteron

Syn dezoxikortikoszteron.

2-es típusú haemadszorpció ~

1-es típusú parainfluenza ~, Ld parainfluenza ~. Syn HA2 ~.

3"5"-ciklikus AMP szintetáz

Syn adenilcikláz.

3-phosphoadenosine 5-phosphate (PAP)

3-foszfoadenozin-5-foszfát A kén szállítóreakcióinak terméke.

4-α-D-β-glukanotranszferáz

4-glikoziltranszferáz, mely a maltodextrint amilózzá és glukózzá alakítja azáltal, hogy 1,4-glikán láncokat szállít a glukóz 4-es pozíciójába vagy egyéb 1,4-glikánokra.

4-pyridoxic acid

4-piridoxálsav A piridoxál metabolizmusának vizeletben megjelenő fő terméke.

5-amino-imidazol ribotid

szinonima: 5-aminoimidazol ribóz 5"-foszfát

5-amino-imidazol ribóz 5"-foszfát

purin vegyületek szintézisének egyik intermediere; szinonima: 5-amino-imidazol ribotid

5-FU

(5)-fluorouracil

5-hidroxi-triptamin (5-HT)

Syn szerotonin.

5-HT

5-hidroxi-triptamin. Syn szerotonin.

5-phospho-α-D-ribosyl 1-pyrophosphate (PRPP)

5-foszfo-D-α-ribozil-1-pirofoszfát, 5-foszforibozil-1-difoszfát Olyan D-ribóz, amelyben az 5. szénatomhoz foszfátcsoport kapcsolódik, az 1. szénatomhoz pedig pirofoszfátcsoport. A NAD+-hoz hasonlóan a pirimidin- és a purinnukleotidák szintézisének köztes terméke.

6MWT

6 perces járásteszt vagy 6 perces járáspróba

7,8-dihidrofolsav

A folsav és az 5,6,7,8,-tetrahidrofolsav közötti intermedier alak.

A

1. adenin; alanin 2. Indexként használva alveoláris gázra utal. 3. az abszorbencia szimbóluma 4. A polinukleotidokban az denozinnak, vagy az adenilsavnak a jelzése, a polipeptidekben az alanint jelöli, a multiszubsztrát enzim által katalizált reakciókban az első szubsztrátot jelzi.

Å

angström

A

abszorbencia

a

1. Ante, area, asszimmetrikus, auris fogalmak rövítése 2. atto szimbóluma (10-18) 3. Indexként használva a szisztémás artériás vérre utal.

hirdetés