Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Arizona

Mozgékony, csillókkal körülvett, spórát nem képező, aerob vagy fakultatív anaerob baktériumok nemzetsége (család: Enterobacteriaceae), ahová Gram-negatív pálcikák tartoznak. Emberen gastroenteritisnek lehetnek kórokozói, de gyakran ember és alsóbbrendű állatok lokalizált elváltozásaiból is kitenyészthetők.

Arthroderma

Az Ascomicetacea gomba család tagja, amelyhez az anamorph Microsporium és Trichoderma speciesek tartoznak.

Ascaris

Orsóférgek neme; bélférgek, amelyek gyakoriak emberben, de más gerincesekben is. (gör: askaris, bélféreg)

Aspergillus

A gombák egyik nemzetsége, amelyhez néhány emberre is patogén species is tartozik (lat: aspergo, hint).

C. jejuni

Hirtelen kezdődő, általános panaszokkal (rossz közérzet, myalgia, arthralgia és fejfájás) és görcsös hasi fájdalommal járó, heveny gastroenteritist okozó baktériumfaj; az emberi fertőzés forrásai a háziszárnyasok, a szarvasmarha, a birka, a sertés és a kutya.

Calymmatobacteriaceae

A Gram-negatív baktériumok nem mozgó, pleiomorf pálcák alkotta nemzetsége. A sejtek kromatin állománya a pálca alakú baktériumtest egyik vagy mindkét végében halmozódik fel. A mikroszkópos képen egyesével vagy csoportosan elhelyezkedő mikróbák kizárólag emberre patogének. Legjellegzetesebb képviselőjük a C. granulomatis, a granuloma inguinale kórokozója. (G. kalymma, csuklya, fátyol, + bakterion, pálca)

Campylobacteriaceae

Gram-negatív, spórát nem képző, spirálszerűen feltekeredett, egyik vagy mindkét végükön egyetlen, poláris helyzetű flagellumot hordozó baktérium nemzetség. Mikroszkóp alatt megfigyelhető ezen mikrobák jellegzetes, dugóhúzószerű mozgása. Legfontosabb fajuk a C. fetus számos alfajra tagolható. A C. jejuni heveny bakteriális gastroenteritist okozhat. (G. campylos, ívelt + baktron, rúd vagy pálca)

Candida

Természetben előforduló sarjadzógomba nemzetség; egyes fajai a bőrről, a székletből, a hüvely- vagy garatváladékból is izolálhatók. Az ember szempontjából legfontosabb faj, a C. albicans a tápcsatornában telepszik meg. (L. candidus, vakítóan fehér)

Capnocytophaga

Az emberi periodontosis patomechanizmusában szerepet játszó, Gram-negatív, orsó alakú baktérium nemzetség.

Cardiobacterium

Nem mozgó, pleomorph, fakultatívan anaerob, Gram-negatív pálcák alkotta baktérium-nemzetség, mely az orr-garat flóra emberben endocarditist okozó lakója.

Cestodae

A szalagférgek egyik alcsoportja, ide sorolhatók az ember és a háziállatok parazitáiként ismert szelvényes szalagférgek is. (G. kestos, övszalag)

Cestoidea

Galandférgek, melyek ízelt testű, tápcsatorna nélküli, egyik végükön rögzítőkészüléket (scolex) hordozó laposférgek. A kifejlett férgek gerincesekben, rendszerint azok vékonybelében élősködnek. (G. kestos, övszalag, + eidos, alak)

Chordata

A gerincesek törzse. Jellemzői: 1) egyetlen, dorsalis helyzetű ideghúr (agy és gerincvelő), 2) porcos a fejletlen embryóban az ősbél mögött kialakuló pálca (notochord), melyből a gerincesek altörzsében a gerincoszlop fejlődik, 3) a fejlődés valamely szakában kopoltyúívek megjelenése a garat- vagy a torok régiójában. (L. chorda - G. chorde, zsinór)

Ciliata

A Ciliophora törzs egyik osztálya. Jellegzetes képviselője a Paramecium vagy Balantidium coli (human parazita), mely két jól megkülönböztethető sejtmaggal (macro- és micronucleus) rendelkezik. Ezek közül csak a micronucleus hordoz kizárólag a C.-ra jellemző, a konjugáció során kicserélhető örökletes anyagot. (L. cilium, szemhéj)

Cimex lectularius

A Cimicidae család tagja, lapított testű, rőt színű, szárnyatlan poloskaféle, kidudorodó, oldalra tekintő szemekkel, háromtagú szívókával. Mellkasi bűzmirigyei jellegzetes, penetráns szagot árasztanak. Elterjedt human parazita, különösen a trópusokon és az elégtelen higiénés viszonyok között gyakori. Csípése jellegzetes, vonalas elrendeződésű, viszkető, közepükön bevérzett csalánkiütéseket eredményez. Nem bizonyított, hogy emberről-emberre a hepatitis-B-n kívül más betegséget is terjesztene. Syn ágyi poloska. (L. cimex, bogár + L. lectulus, ágy)

Cladosporium

Sötét színű conidiophorákkal rendelkező, ovális-kerekded spórákat képző, a talajban és a növényi maradványokban gyakori gombanemzetség. (G. klados, ág + sporos, mag)

Clonorchis sinensis

Kínai folyami métely. A Távol-Keleten honos, az epeutakban megtelepedő trematoda, első köztigazdái vizicsigák, második köztigazdái különféle halak.

Coccidia

A protozoonok alosztálya, az érett trophozoitok kisméretűek és rendszerint intracellularisan helyzkednek el. (Mód. L. G. kokkos, bogyó)

Coccidioides

Az Egyesült Államok félszáraz éghajlatú, délnyugati vidékein, továbbá Közép- és Dél-Amerika kisebb kiterjedésű területein a talajban honos gombanemzetség. Egyedüli, emberre patogén faja a C. immitis okozza a coccidioidomycosist. (coccidium + G. eidos, hasonlóság)

Conus

A Csendes-óceán déli szigeteinek partvidékén honos kagylók rendje. Néhány fajuk mérgező, fullánkjuk vagy tüskéjük szúrása heveny fájdalmat, vizenyőképződést, zsibbadást, tovaterjedő bénulást, olykor comát és halált okoz.

Coronaviridae

Egyszálú RNS-t tartalmazó víruscsalád, egyes tagjai felső légúti fertőzést, "meghűlést" okoznak.

Coronavírus

A Coronaviridae család egyik nemzetsége, mely emberben felső légúti hurutot és valószínűleg gastroenteritist okoz.

Corynebacterium

Nem mozgó (néhány növényi patogén kivételével), aerob-anaerob baktériumok nemzetsége (család: Corynebacteriaceae), melyek cytoplasmaja egyenetlenül, Gram-pozitívan festődik. Egyenes vagy enyhén ívelt, gyakran bunkós végű, kenetben kerítéslécekhez hasonlóan rendezett pálcák. A természetben rendkívül elterjedtek, legismertebb fajaik az ember és a háziállatok parazitái, illetve kórokozói. Legjellemzőbb fajuk a C. diphtheriae. (G. coryne, bunkó + baktérium, apró pálca)

Coryzavírus

A Rhinovírus korábbi elnevezése.

Coxsackievírus

A picornavírusok közé tartozó ágens, mely fiatal egereken myositist, paralysist és halált okoz. Számos emberi betegség kórokozója, az általa előidézett fertőzés nem jár feltűnő panaszokkal és tünetekkel. A C.-k antigenitásuk alapján A és B csoportba sorolhatók, ezeken belül több szerotípus különböztethető meg. Az A-vírusok herpanginát, száj és körömfájást, a B-vírusok járványos pleurodyniát okoznak, és mindkét csoport tagjai előidézhetnek asepticus meningitist, myocarditist, pericarditist és juvenilis diabetest. (Coxsackie, város New York államban, itt izolálták először a vírust)

Cryptococcus

Élesztőszerű, sarjadással szaporodó gombák nemzetsége. (crypto- + G. kokkos, bogyó)

Cryptosporidium

Coccidialis sporozoonok nemzetsége, háziállatok fontos kórokozói. Immunhiányos egyéneken gyakori opportunista paraziták.

Ctenocephalide

Bolhanemzetség, a C. canis (kutya) és a C. felis (macska) kedvtelésből tartott háziállatok szinte mindenütt előforduló ectoparazitái, melyek gazdaszervezet híján vagy kiéhezett állapotban az embert is megtámadják. (G. ktenodes, kagyló alakú + kephale, fej)

Culex

A moszkitók több mint 2000 fajt számláló nemzetsége. Elsősorban a trópusokon honosak, azonban a világon mindenütt előfordulnak. Az ember és a házi, valamint a vadon élő állatok számos betegségét terjesztő vektorok.

Culicoid

Apró vérszívó szúnyogok nemzetsége, melynek egyedei több, emberre nem patogén filaria (Mansonella, Dipetalonema) vektorai.

Cyanobacteri

A Prokaryotae nemzetségének egyik osztálya. Egysejtű vagy filamentosus baktériumok, melyek képtelenek mozogni, lebegni, binaris fissioval szaporodnak és fotoszintézis útján oxigént termelnek. Syn Cyanophyceae.

Cyanophyceae

Syn Cyanobacteria. (cano- + G. phykos, tengeri hínár)

Cysticercus

Bizonyos Taenia fajok rendszerint emlős köztigazda izomzatában megtalálható lárva alakja. Folyadéktartalmú hólyag, melyben kifejlődik az invaginálódott scolex. Ld t Taenia saginata, Taenia solium. (G. kystis, hólyag + kerkos, farok)

d-

Előtag, amelynek jelentése: a szóbanforgó kémiai vegyület jobbra forgatja a poláros fényt. Nem szükséges kitenni ha helyette (+), illetve balraforgatás esetén (-) kerül a vegyület neve elé. Vö. L-.

Dientamoeba fragilis

A kis, amoeba-szerű ostoros lények Trichomonasok közé sorolható faja. Az ember és egyes majmok vastagbelében élő parazita. Rendszerint nem patogén, de ritkán enyhe gyulladásos hasmenést idéz elő.

Dracunculus

A Nematodák egyik genusa, amely nagyon hasonlít a valódi filaria féreghez, azonban felnőtt alakja nagyobb és közti gazdája édesvízi rákféleség nem pedig rovar. (L. kicsinyítőképzős alakja a draco-nak, kígyó)

Echinococcus

Igen kicsiny galandférgek egy nemzetsége; kifejlett alakjai húsevő állatokban találhatók meg, de emberben nem; a lárvák hydatid cysták formájában kérődzők, sertések, lovak, rágcsálók, valamint bizonyos epidemiológiai körülmények között emberek májában és más szerveiben lelhetők fel. (echino- + G. kokkos, bogyó)

Ehrlichiae

Olyan kicsi, Gram-negatív, polimorf, coccoidtól ellipsoidig terjedő alakú, nem mozgó baktériumok nemzetsége (Rickettsiák rendje), mely egyesével vagy tömör zárványok formájában emlősök keringő leukocytáiban található meg; fajai okozzák az ehrlichiosist, melyet kullancsok közvetítenek. Típusos faja az E. canis. (P. Ehrlich)

Eikenella corrodens

Nem mozgó, pálcika alakú, Gram-negatív, fakultatív anaerob baktériumok egy faja, mely a felnőtt szájüreg normál flórájának része, de opportunista patogénné válhat, különösen immundeficiens egyénekben. M. Eiken, 1958)

Entamoeba

A vakbélben és a vastagbélben élősködő amoebák nemzetsége; az E. histolytica kivételével a nemzetség tagjai viszonylag veszélytelennek tűnnek. (G. entos, belül, + amoibe, változás)

Enterobius

A Nematodák egy nemzetsége, melynek tagja a végbélgiliszta (E. vermicularis) is. (entero- + G. bios, élet)

Enterococcus

Fakultatív anaerob, általában nem mozgó, spórát nem képző, Gram-pozitív baktériumok egy nemzetsége. Az Enterococcusok az emberi és állati béltraktusban találhatóak meg és intraabdominalis, húgyúti és sebfertőzéseket okozhatnak. Tipikus faja az E. faecalis. Az E. faecium szintén klinikai jelentősséggel bír.

Enterovírus

A vírusok nagy és változatos csoportja, melyhez tartozik a poliovírus 1-3 típusa, a Coxsackie A és B vírus, az echovírusok, valamint az 1969 óta ismert enterovírusok, melyeknek különböző típusait számokkal jelölik.

Entoloma sinuatum

Gastrointestinalis tünetekkel járó gombamérgezést okozó gombafaj.

Epidermophyton

A gombák egyik nemzetsége, mely sima falú, bunkós macroconidiumokkal rendelkezik. Az egyetlen faj, az E. floccosum a tinea pedis és -cruris gyakori okozója. (epidermis + G. phyton, növény)

Erysipelothrix

Nem mozgó, Gram-pozitív, pálca alakú, hosszú szálcsák képzésére hajlamos baktérium nemzetség. Tagjai emlősők, madarak és halak élősködői. Típusos faja az E. rusiopathiae. (erysipelas + G. thrix, szőr,haj)

Escherichia

Aerob vagy fakultatív anaerob baktériumok egy nemzetsége, melynek tagjai rövid, mozgó vagy nem mozgó, Gram-negatív pálcák. A mozgó sejteket ostorok borítják. A glukózt és a laktózt sav- és gázképződése mellett bontják. Ezen organizmusok a székletben találhatók; némelyikük emberre patogén, enteritist, peritonitist, cystitist, stb. okozhat. Az Enterobacteriaceae család jellegzetes nemzetsége. A típusos faj az E. coli. (T. Escherich, német gyermekgyógyász és bakteriológus, 1857-1911)

Eubacterium

Anaerob, spórát nem képző, mozdulatlan baktériumok nemzetsége, tagjai egyenes vagy görbe alakú Gram-pozitív pálcák, melyek általában egyenként, párokban vagy rövid láncokban fordulnak elő. Rendszerint szénhidrátokat támadnak meg. Patogének is lehetnek. Ritkán kapcsolatban állhatnak emberi intraabdominalis sepsissel. Típusos faja az ~ limosum.

Exophiala

. Patogén gombák egy nemzetsége, melyeknek a Dematiaceae családra jellemző conidiumtartójuk van. Mycetomát vagy phaeohyphomycosist okoznak; a mycetomák esetében a subcutan abscessusokban fekete granulumok fejlődnek ki; a phaeohyphomycosis esetén a szövetekben scleroticus testek láthatók. (exo- + G. phiale, csésze, tál)

Filaria

A nematodák csoportjába sorolható, különböző genusokat magukba foglaló és az Onchocercidae családba tartózó férgek. Pl. Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Onchocerca volvulus, Mansonella perstans, M. streptocerca, M. ozzardi, Loa loa, Dracunculus medinensis Ld filaria.

hirdetés