Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~trigonum

NA A lábfej csontja, ami csak ritkán található meg, általában a tartsus részeként van jelen, a processus posterior tali lateralis tuberculumat alkotja.

~uterin

a méhüregen belüli

~-vakcina

élő, attenuált morbilli vírust tartalmaz

~ventricularis

a szív kamráján kívüli.

~welchii

Syn C. perfringens.

holandricus ~ Y-hoz kapcsolódó ~.

Haemophilus influenzae B típusú ~

A B típusú H. influenzae tokantigénjéből származó oligoszacharid diphtheria CRM-proteinhez konjugálva.

~ actinomycetemcomitans

kétséges rendszertani helyzetben lévő species, amely gyakran található emberen periodontalis betegségben, valamint szubakut és krónikus endocarditisben; Actinomycetesszel actinomycoticus elváltozásban is kimutatható.

~ bancrofti

, Emberre (nyilvánvalóan az egyetlen végleges gazdaszervezet) szúnyogok, különösen a Culex quinquefasciatus és az Aedes pseudoscutellaris által közvetített fonálféreg, de ezen kívül még számos Culex, Aedes, Anopheles és Mansonia faj is terjeszti, a specifikus földrajzi területtől függően; a kifejlett példányok fehér, fonalszerű férgek, a microfilariák pedig tokba zártak, lekerekített elülső véggel és elkeskenyedő farokkal; a kifejlett férgek a nagyobb nyirokerekben (pl. a végtagokban, az emlőkben, az ondóvezetékben és a retroperitonealis szövetekben), valamint a nyirokcsomók sinusaiban élnek, ahol időnként átmenetileg elzárják a nyirokáramlás útját, és enyhe vagy közepes fokú gyulladást okoznak.

~ bovis

Baktérium species, amely a szarvasmarhák actinomycosisát okozza. Emberi fertőzést nem igazoltak.

~ caninum

Gyakori kutyában, de megjelenhet emberi bőrben is, ahol a cutan larva migrans kórokozója.

~ caviae

Az emberben mycetomát okozó fajta.

~ chaffeensis

A közelmúltban leírt faj, melyet a human ehrlichiosissal hoznak összefüggésbe és melyenek vektora az Amblyomma americanum ("magányos csillag" kullancs).

~ coli

Baktériumfaj, mely normális körülmények között az ember és más gerincesek bélcsatornájában található meg, a természetben széles körben elterjedt és gyakori okozója az urogenitalis traktus fertőzéseinek, valamint a csecsemők hasmenésének; az ~ coli enteropatogén törzsei enterotoxinjuk következtében okoznak hasmenést, melynek termelése egy szállítható episoma következménye lehet; a nemzetség típusos faja.

~ ducrey,

egy baktériumfaj, mely lágyfekélyt (chancroidot) okoz. Syn Ducrey-féle bacillus.

~ duodenale

Óvilági emberi horogféreg, elterjedt a mérsékelt égövön, szemben a trópusi területekkel, ahol inkább az Újvilági horogféreg terjedt el, a Necator americanus. Utóbbi az egyetlen horogféreg species, amely az Egyesült Államokban található.

~ enterocolitica

Emberekben yersiniosist okozó faj; megtalálható egészséges és beteg állatok, valamint az ember székletében és nyirokcsomóiban, valamint széklettel szennyezett anyagokban.

~ farcinica

A N. nemzetség típusos tagja, a marha takonykór (bovin malleus) kórokozója.

~ foetus

Olyan faj, amelynek az ember megfertőzésére, valamint juhokban és marhákban abortus előidézésére képes alfajai is vannak. A f. genusba tartozik.

~ influenzae,

a légutakban található baktériumfaj, ami akut légúti fertőzéseket (köztük pneumoniát), akut kötőhártya-gyulladást, bakteriális meningitist, valamint gyermekekben (ritkán felnőttekben is) purulens meningitist okoz. Eredetileg az influenza kórokozójának gondolták; a H. nemzetség típusos képviselője. Syn Pfeiffer-féle bacillus.

~ israelii

Baktérium species, amely az emberi actinomycosist idézi elő. Leggyakoribb a cervicofacialis kórforma, mely általában gingivasérülést követően alakul ki.

~ maltophilia

Elsősorban klinikai mintákban, de vízben, tejben és fagyasztott ételekben is megtalálható faj. Az infekciók gyakori okozója kórházban ápolt és legyengült immunrendszerű embereknél.

~ mediterranei

A rifamycint termelő faj.

~ melaninogenica

A szájban és a székletben előforduló, a száj, a lágyszövetek, a légzőrendszer, a vizeletkiválasztó rendszer és a béltraktus fertőzéseit okozó törzs. A periodontalis betegségekben és az aspirációs pneumonia kialakulásában játszik szerepet. A Prevotella-fajok egyik típusa. SZIN Bacteroides melanogenicus.

~ morganii

A bélcsatornában, a normál és a hasmenéses székletben előforduló faj.

~ muscaria

Mérges gomba, kalapja piros és sugárlemeze fehér. Muscarint tartalmaz, amely pszichózisszerű állapotot és más vegetatív tünetet okoz.

~ orientalis

A vancomycint termelő faj.

~ pestis

Emberekben, rágcsálókban és sok más emlősben pestist okozó faj, mely patkányról patkányra és patkányról emberre terjed, a Xenopsylla nevű patkánybolha közvetítésével; a ~ nemzetség típusos faja. Syn Pasturella pestis.

~ phalloides

Szintén mérges gomba, mérgei között a phalloidint és amanitint említjük, melyek gastroenteritist, májnecrosist és vesekárosodást okoznak.

~ tularensis

A F. genus típus fajtája, mely emberben a tularaemia kórokozója.. Vadállatokról terjed az emberre vérszívó rovarok, illetve kullancs által. A fertőzést okozhatja nyúl is. A baktérium az ép bőrön is képes áthatolni.

~ vaginalis,

Bakteriális vaginitis egyik kórokozója.

~ vulgaris

A P. törzs jellegzetes képviselője, megtalálható rothadó anyagokban és abscessusokban. Bizonyos törzseit a tífuszban vagy egyéb Rikettsia-fertőzésben szenvedő betegek széruma agglutinálja. (Weil-Felix-reakció). LÁSD MÉG Weil-Felix reaction.

interstitialis plasmasejtes interstitialis plazmasejtes p. SZIN Pneumocystis carinii p.

somatotrop ~ Növekedési ~. Syn somatotropin.

a

specifikus abszorpciós koefficiens; az abszorptivitás rövidítése

Acarus siro (Sarcoptes scabiei)

emberi rühatka, scabies (rühesség) kórokozója

Acarus

atka; atkák nemzetsége az Acaridae családból (gör: akari, atka)

Acremonium

gombák egyik nemzetsége (Moniliaceae család, Moniliales rend) amely a keratomycosist okozza; ~ fajok cephalosporint állítanak elő

Actinobacillus

Aerob, vagy fakultatív anaerob, spórátlan baktériumok egyik nemzetsége (Brucellaceae család), amely Gram-negatív pálcikák coccusokkal keverve találhatók. Ezen bacillusok anyagcseréje fermentatív. Állatokra patogének. Típusos fajtája az ~ lignieresii (actino + lat: bacillus, pálcika)

Actinomadura

aerob, Gram-pozitív, nem saválló gombák egyik nemzetsége, amelyek filamentumai spórákká fragmentálódnak. Az ~ pelletieri a mycetoma, maduraláb kórokozója (actino- +Madura, India)

Actinomyces

lassan növekvő, nem motilis, spórát nem képző, anaerob - fakultatív aerob baktériumok (Actinomycetaceae család), amelyekhez Gram-pozitív szabálytalanul festődő pálcikák tartoznak. Ezek a kórokozók krónikus gennyedő, granuloma-, esetenként sipolyképződéssel járó fertőzést idéznek elő emberen. (gör: actino-, sugár- + mykés, gomba)

Aedes

A szúnyogok elterjedt nemzetsége, gyakran találkozunk képviselőivel trópusi és szubtropikus területeken. Különböző fajtái vektorokként szerepelnek a sárgalázban, a dengue-lázban és egyéb emberi fertőzésekben. (gör: aedes, kellemetlen, barátságtalan)

Afipia felis

Gram-negatív baktérium, amely a macskakarmolási betegség egyik alakját okozza.

Alphavirus

A Togaviridae család egyik genusa, amelyet régebben az arbovirus A csoportjaként osztályoztak. Ide tartoznak azok a vírusok, amelyek a keleti, a nyugati és a venezuelai lóencephalitist okozzák.

Amanita

gombák egyik neme, ezek számos tagja erősen mérgező (gör: amanitai, gomba)

Amblyomma

A kemény kullancsok egyik neme (Ixodidae család), amelyet a szemek, a hímeknél mélyen álló ventralis lemezek jellemeznek. (ambly- + gör: omma, szem, látás)

Amoeba

Állebenyes (pseudopodiumokat képző) protozoonok tartoznak e nemzetségbe a Sarcodina (vagy Rhizopoda) osztályból. Az ~-k főként olyan talajban fordulnak elő, amely szerves hulladékban bővelkedik, egyes fajaik viszont parazitaként élnek. Emberen a típusos amoebás paraziták közé tartoznak pl.: Entamoeba, Endolimax, Iodamoeba (gör: amoibé, változik)

Ancylostoma

A Nematoda genus tagja, vagy óvilági horogféreg; az idetartozó fajok rendszerint duodenumban élő paraziták. A nyálkahártyához tapadnak, vért szívnak és ezért anaemiát okozhatnak. A petéi a széklettel távoznak, a lárvák a nedves talajban kifejlődnek, majd filariform lárvákként fertőzőkké válnak, amelyek az ember szervezetébe jutva a bőrön, az ivóvízen át először a vérárammal a tüdőbe vándorolnak, innen az alveolusokból a bronchusokba migrálva a tracheába jutnak, majd a beteg lenyeli és így kerülnek a bélcsatornába, ahol érésük befejeződik. Ld. ancylostomiasis, Necator (gör: ankylos, görbült, horgos + stoma, száj)

Anopheles

A szúnyogok egyik genusa. A malária kórokozójának sporogén ciklusa csak e nemzetség bizonyos fajainak nőstény példányaiban zajlik le. (gör: anopheles, veszélyes, haszontalan)

Arcanobacterium

Mozdulatlan, fakultatív anaerob baktériumok genusa, ahol találunk vékony, Gram-negatív szabálytalan pálcákat, néha bunkószerű vég-vastagodással. Az emberi garatban obligát paraziták, időnként elváltozást idézhetnek elő a pharynxban, vagy a bőrön. A típus species: ~ haemolyticum.

hirdetés