Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~flavoenzim

legalább egy fém iont és falvin nukleotidot tartalmazó enzim

~flavoprotein

flavint és legalább egy fém iont tartalmazó fehérje

~fóbia

fémtárgyaktól való beteges félelem

~glotticus

gége fölötti.

~gonorrhoeae

Emberben gonorrhoeat, valamint más fertőzéseket okozó faj; a N. faj típusos tagja. Syn Gonococcus.

~histolyticum

Roncsolt (pl. háborús) sérülésekben gyakori, szövetelhalást okozó faj, cytolyticus exotoxinja befecskendezve helyi szövetelhalást és -lelökődést okoz. Lenyelve nem mérgez. Laboratóriumi kisállatokat betegít meg.

~hominis

Emberben endocarditist okozó Cardiobacterium faj. Ld HACEKcsoport.

~incisivum

A maxilla elülső és belső része, ami magzatban, és néha felnőttben is különálló csont a varrat a canalis incisivusból indul ki a lateralis metszőfog és a szemfog között.

~indologenes

szemfertőzést vagy endocarditist okoz (műbillentyű jelenléte esetén) emberben.

~intermetatarseum

Számfeletti csont az első metatarsus bázisánál vagy az első és második metatarsus között, általában összenő vagy az egyikkel vagy a másikkal vagy az os cuneiforme medialeval.

~kingae

emberen endocarditist okoz. Lásd HACEK csoport

~-klorid

Syn hemin.

~labialis

a musculus mentalis és depressor labii inferioris egy izomnak tekinthető

~lobularis

valamely lebenyes szerv egyik lebenyében lévő

~meningitidis

A nasopharynxban előforduló faj; a meningococcus-meningitis kórokozója; virulens organizmusok, kifejezetten Gram-negatívak, egyesével, vagy párosával fordulnak elő; ez utóbbi esetben a coccusok megnyúltak, párhuzamos, hosszú nyúlványaik vannak és az egymás felé tekintő oldalaik vese alakúak; a szerológiailag specifikus capsularis poliszaharidok által jellemzett csoportokat nagybetűkkel jelölik (a fő serocsoportok az A, B, C, és a D). Syn Meningicoccus.

~mesenterica

A mesenterialis és retroperitonealis nyirokcsomók tuberculosisa.

~multangulum maius

Os trapezium.

~nasalis

az orr fölötti.

~novyi

Gázgangraenát és necroticus hepatitist okozó faj.

~oesophagalis

a nyelőcső mögötti

~os anaemia

a csontvelő hyperplasias erythroid sejtjei között nagyobb számban fordulnak elő megaloblastos erythroblastok, és kevesebb a normocytak száma (mint anaemia perniciosaban is megfigyelhető)

~parabotulinum

Erős hatású exotoxint termelő, emberre-állatra patogén faj.

~pelvicus

a medence fölötti

~perfringens

A gázgangraena elsőszámú kórokozója. Ezen kívül enteritist, appendicitist és gyermekágyi lázat is előidézhet, az Egyesült Államokban az ételmérgezés leggyakoribb kórokozója. Syn C. welchii, gázbacillus.

~philia

affinitás a fémsókhoz, mint a citoplazmatikus reticuloendothelialis rendszer affinitása az ezüst-karbonát festékhez, arany és vas sóihoz

~plastica

áll plasztikai műtéte, alak vagy méret megváltoztatása Szin.: genioplastica

~plastica

az áll plasztikai műtéte, alakjának vagy méretének megváltoztatása Szin. genioplastica

~pleuralis

a mellhártyán belüli

~porphyrin

porphyrin kombinációja fémmel: Fe (hematin), Mg (klorofil), Cu (hemocianin), Zn

~posterior pozíció

magzati fejtartás, az állcsúcs bal vagy jobb anyai sacroiliacalis ízület felé irányul

~protein

fehérje szorosan kötött fémionnal, mint a hemoglobin

~pseudotuberculosis

Madarakban, rágcsálókban, és ritkán emberben pseudotuberculosist okozó faj. Syn Pasturella pseudotuberculosis.

~pylori

Egy nemrégiben azonosított faj, amely ureázt termel, és több gastroduodenalis betegséggel társul, többek között gastritisszel és pepticus fekéllyel. A Helicobacter nemzetség típusos tagja.

~-RNS

a DNS nukleozid sorrendnek megfelelő RNS, amely közvetíti a genetikai információt a citoplazmatikus területre, ahol az egyes szekvenciáknak megfelelő aminosavak kapcsolódnak össze polipeptid láncokká, virális eredetű RNS messenger RNS-nek tekinthető

~'s of epididymis

mellékhere lebenykéje A ductus efferens kanyargós része a mellékhere fejében; egyesülve a ductus epididymist alkotják. syn lobuli epididymis (NA)

~'s of fauces

szájpadív LÁSD palatoglossal arch, palatopharyngeal arch.

~s of foot, lábízületek

Articulatio talocruralis, intertarsalis, tarsometatarsalis, intermetatarsalis, metatarsophalangealis és interphalangealis ízületeket magában foglaló ízület.

~'s of fornix

a fornix oszlopai A columna fornicis és a crus fornicis.

~s of hand, kézízületek

Ezen ízületek magukban foglalják az articulatio radiocarpalist vagy csuklóízületet; az articulatio intercarpalist, carpometacarpalist, intermetacarpalist; metacarpophalangealist és interphalangealist.

~'s of mouth

ajkak. Ajkak a száj körül.

~'s of spinal nerves

ansae nervorum spinaliorum. Spinalis idegek hurka a spinalis idegek ventralis primer magjait kötik össze. syn ansae nervorum spinaliorum

~-S,

K-vitaminfüggő antithromboticus ~, amely az aktivált ~ C-kofaktoraként fejti ki a hatását.

~scopia

a test felszínén elhelyezett különböző fémek hatásának vizsgálata

~sternalis

a szegycsont fölötti.

~test

corpus mamillare, kis, páros, kerek bimbószerű test az interpeduncularis térben, a hypothalamus alatt. A hypocampustól érkeznek a fornixon keresztül rostok, és indulnak az elülső thalamicus magokhoz, valamint az agytörzsi tegmentumhoz Szin.: corpus mamillare

~tetani

A tetanus kórokozója. Erős hatású exotoxinja (neurotoxin) parenteralisan adva emberben-állatban rendkívül toxikus, szájon át adva hatástalan.

~thionein

ciszteinil gyökökben gazdag kicsiny fehérje, ami a májban és vesében szintetizálódik két vegyértékű ionok jelenlétében. Szorosan megköti ezeket az ionokat, fontos szerepe van az ionok szállításában és méregtelenítésben, thionein az apoprotein

~tonia

két különböző anyag, oldat ozmotikus nyomása azonos.

~trachomatis

Gömbölyded, nem-mozgó, glikogént felhalmozó, szulfadiazinra és tetracyclinre érzékeny mikroorganizmus. Különböző törzsei trachomát, zárványtestes és neonatalis conjunctivitist, lymphogranuloma venereumot, nem-specifikus urethritist, epididymidist, cervicitist, salpingitist, proctitist és pneumoniát okoznak. Az Egyesült Államokban a nemi úton terjedő bakteriális fertőzések legfőbb okozója, a Chlamydiaceae nemzetség legjellegzetesebb faja.

~transversalis pozíció

magzati fejtartás, az állcsúcs a bal vagy jobb anyai fossa iliaca felé irányul

hirdetés