Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ winthemi

Dél-Amerikában előforduló kullancsfaj lovak, ritkában szarvasmarhák, és juhok élősködője

~ Wirsungianus

Syn ductus pancreaticus.

~ X

X alvadási ~. Plasma alvadási tényező, amely elősegíti a prothrombinnak thrombinná alakulását. X ~ hiány alvadási zavart okoz. Syn prothrombináz, Stuart ~, Stuart-Prower ~.

~ X

Langerhans-sejtproliferációk gyűjtőneve, a klinikai típust meg nem határozva. Lehetséges formái: Hand-Schüller-Christian betegség, Letterer-Siwe betegség, eosinophil granuloma.

~ Xa

Alvadási ~, a X ~ aktivált alakja, mely a VIIa ~ és a szöveti ~ (extrinsic út) vagy a IXa ~, valamint a VIIIa ~ (intrinsic út) által korlátozott fehérjebontás révén képződik. A Xa ~ az Va ~ral, a foszfolipiddel és a kalciummal komplexet képez és ez alkalmas a prothrombin thrombinná történő átalakítására.

~ xenopi

Xenopus laevis, hidegvérű állat bőrelváltozásaiból kimutatható baktérium, ritkán emberi tüdőtuberkulózist okozhat

~ XI

A véralvadás XI ~a. Üvegen vagy hasonló felületen, azzal kontaktusba kerülve aktiválódik. Hiánya vérzékenységet okoz. Syn plasma thromplasztin antecedens

~ XII

A véralvadás XII ~a. Akár üvegfelületen, akár másként aktíválódva a XIIa ~ (aktív alakja), szerin proteináz, aktiválni képes a VII és XI ~okat, a XI ~t pedig annak aktív alakjába konvertálja (XIa). A ~ XII hiánya az alvadási idő kifejezett megnyúlását okozza a vénás vérből vizsgálva, de csak ritkán idéz elő vérzékenységet. Syn Hageman ~.

~ XIII

Alvadási faktor. A thrombin katalizálja átalakulását aktív alakjába a XIIIa ~ba, amely keresztkötésekkel látja el a fibrin alvadékot, ezáltal oldhatatlanná teszi azt. Syn Laki-Loránd f.

~ Y

A 2",4",5",7"-tetrabromofluoreszcein dinátrium sója. Syn sárga eozin. (C.I. 45380)

~ zavar

pszichológiai szindróma vagy viselkedésforma, ami egyéni szorongáshoz vagy objektív károsodáshoz társul

~ zóna

a homloklebeny hátsó részének, a sulcus centralishoz közel eső területe, mely ingerlése mozgást vált ki, sérülése izombénulást vagy spazmust okoz

~ zonularis

Syn ~ lamellaris.

~ zörej

mitralis billentyű hibája által létrejött zörej

~ zörej

egy nagy üreg kopogtatási hangja fémes jellegű

~ zoster

Övsömör. A varicella-zoster vírus által okozott fertőzés, amelynek jellemzője a test egyik oldalán valamely ideg lefutása mentén elhelyezkedő és hólyagcsák csoportjaiból álló bőrkiütés, ami az idegdúcok és hátsó ideggyökök gyulladásának tudható be. Az állapot önkorlátozó jellegű, de súlyos postherpeses fájdalom kísérheti vagy követheti.

~ zoster oticus

Fájdalmas varicella vírus fertőzés, ami hólyagos kiütés formájában jelenik meg a fülkagylón, arcidegbénulással vagy anélkül. Syn Ramsay-Hunt szindróma (2).

~ zsírszövet

Szin.: barna zsírszövet

~ zygomaticofaciale

Az os zygomaticum oldalsó felszínének nyílása az orbita széle alatt, amin a nervus zygomaticofacialis lép ki.

~ zygomatico-orbitale

A canalis nervi zygomaticofacialis és -zygomaticotemporalis közös nyílása az os zygomaticum orbitalis felszínén. Előfordul, hogy ezek a csatornák külön-külön nyílással rendelkezne.

~ zygomaticotemporale

Ide nyílik a canalis nervi zygomaticotemporalis az os zygomaticum temporalis felszínén.

~ zygomaticus

Az os zygomaticum processus temporalisa által képezett ív, amely az os temporale processus zygomaticusával kapcsolódik.

~ zygomaticus

(NA) A n. maxillaris fissura orbitalis inferioron áthaladó ága; két érző ágat ad le, a n. zygomaticotemporalist és a n. zygomaticofacialist - melyek a halánték- és járomcsonttájék bőrét látják el -, majd a n. lacrimalis és a n. zygomaticus közötti kommunikáló ágként folytatódik. Syn n. temporomandibularis.

~. pterygoideus

(NA) Az os sphenoidale processus pterygoideus medialisának nyílása, melyen keresztül az arteria, vena és nervus pterygoideus halad. Syn Vidi-csatorna

~abdominalis

a hasban, hasüregben lévő

~acusticus

hallójárat

~-aktiváló enzim

Szin.: metionin adenoziltranszferáz

~-alcohol

propil-alkohol, etil-karbinol. Gyanták és cellulózészterek oldószere.

~alkohol

Syn alkohol (2).

~-ammónia-liáz

Az L-~ dezaminálását katalizáló enzim; histidinaemiában szenvedő betegekben ezen enzim hibás vagy hiányzik. Syn hisztidáz.

~anterior pozíció

magzati fejtartás, az állcsúcs bal vagy jobb anyai csípőízületi vápa felé irányul

~anthracis

Az anthraxot, másnéven lépfenét okozó bacillus, marhában, sertésben, nyúlban, terngerimalacban, egérben okozza jellemzően ezt a betegséget, virulens plazmidokat tartalmaz, toxintermelésre alkalmas.

~antitest

egy nagyobb populáció csak egy bizonyos részében előforduló antitest, amely csak egy, ~antigénnel reagál.

~asteroides

Aerob, Gram-pozitív, részlegesen saválló, elágazódó szervezetek, melyek emberekben nocardiosist és esetleg mycetomát okoznak.

~basilaris ~

syn basilaris membrane.

~bifermentans

Rothatdó húsban és gázgangraenás szövetekben, továbbá talajban, székletben és szennyvízben előforduló faj, patogenitása törzsenként változó.

~botulinum

A természetben rendkívül elterjedt faj, nem megfelelően sterilizált tartósított húsban, valamint gyümölcs- vagy zöldségkonzervekben is előfordul, ételmérgezést (botulismus) okozhat.

~bronchialis

a hörgőkben lévő

~bulbaris

szemgolyó mögötti

~burnetii

A Q-láz kórokozója, más rickettsiáknál ellenállóbb, aerosolok és élő vektorok által terjesztett mikróba. Olykor akut pneumoniát és endocarditist is okozhat. A Coxiella nemzetség legjellegzetesebb tagja.

~carpalis csont

kézközépcsontok egyike (hüvelykujj, ill. radialis oldaltól kezdve I.-V. számozással) kézközép vagy tenyér vázát alkotják. A distalis kéztő csontokkal, valamint az öt tőperccel alkot ízületet Szin.: os metacarpale

~cerebralis

az agyban lévő

~cervicalis

a méhnyak mögötti

~csere

Az a folyamat, amely során valamely folyadékban lévő anion egy másik anionnal kicserélődik, amely előzőleg szilárd, pozitívan töltött fázisban volt kötött állapotban. Ez utóbbi az anion cserélő. Anioncsere létrejöhet kromatográfiásan, anion szeparálás révén és gyógyszeresen (pl. Cl- anion eltávolítása a gyomornedvből vagy epesav a bélből).

~cutan

a bőrben lévő

~-dekarboxiláz

Az L-~ hisztaminná és CO2-dá történő dekarboxilálását katalizáló enzim; szerepet játszik a hörgők simaizomzatának összehúzódásában.

~dysostosis

csontváz ritka fejlődési rendellenessége a hosszú csöves csontok metaphysisének kiszélesedése porc depozitumok miatt

~enzim

fémet tartalmazó enzim, mint a citokróm (Fe, Cu), aldehid-xidáz (Mo), katechol-oxidáz(Cu), karbonát-dehidráz(Zn)

~enzim

ugyanazon reakciót katalizáló enzimek csoportja, amelyek fizikokémiai tulajdonságaikban eltérhetnek egymástól.

~flavo-dehidrogenáz

egy flavin nukleotidot, mint koenzimet és a működéséhez szükséges fémet tartalmazó oxidáz, a fém lehet Fe (mint a szukcinát-dehidrogenázban), Cu (mint az urát-oxidázban), vagy Mo (mint a xantin-oxidázban)

hirdetés