Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ vestibulares

A sacculust és az utriculust ellátó ~; mind a labyrinthus ~inak, mind az aqueductus vestibularis ~jának a mellékágai.

~ vestibulares minores

Számos, parányi nyákmirigy, melyek a vagina és az urethra nyílása között érik el a vestibulum felszínét.

~ vestibularis

Syn scala vestibuli.

~ vestibularis

(NA) A n. vestibulocochlearis vestibularis gyökerétől perifériásan levő része; a bipoláris neuronok központi nyúlványai alkotják, a perifériás nyúlványok pedig a ductus semicircularisok ampulláinak, valamint a sacculus és az utriculus maculáinak szőrsejtjein végződnek és a sejtmagok a ganglion vestibulareban helyezkednek el.

~ vestibularis

(NA) SZIN vestibular fold.

~ vestibularis

ductus cochlearist a vestibularis csatornától elválasztó membrán, mely belső felszínén szőrsejtekből, alaphártyából és a scala felé vékony kötőszövetes rétegből épül fel Szin.: Reissner-membrán

~ vestibularis major

Egyike a két nyáktermelő tubuloalveolaris mirigynek, melyek a vagina mindkét oldalán annak alsó harmadában találhatók, a férfi glandula bulbourethralisanak megfelelője, a musculus ischiocavernosus által alkotott bulbus vestibuli veszi körül. Így az erectio és az izomkontrakció következtében nyák secretálódik a vestibulum vaginaeba.

~ vestibuli

A dobüreg medialis falán a vestibulumba vezető nyílás, amelyet a kengyel lába fed. Syn ovális ablak.

~ vestibuli

A labyrinthus vestibulumanak belső falán futó, ferde perem, mely a recessus sphaericust felülről és hátulról határolja.

~ vestibulocochlearis

(NA) A nyolcadik agyideg; a hártyás labyrinthus receptor sejtjeit beidegző összetett érzőideg; két nagyobb, anatómiailag és funkcionálisan is elkülöníthető alkotója van: a n. vestibularis és a n. cochlearis, melyek különböző központi kapcsolatokkal rendelkeznek. Syn n. acusticus.

~ vestibulospinalis

A lateralis vestibularis magból eredő rostköteg, mely keresztezés nélkül halad lefelé a gerincvelő elülső funiculusahoz. A ~ végighalad az egész gerincen, és minden szinten rostokat bocsát ki az elülső szarv középső részéhez. A vestibulospinalis ~ által közvetített serkentő ingerek fokozzák a feszítőizmok tónusát.

~ vestibulum vaginae

A hüvelybemenet része a labia minora frenuluma és a hátsó comissura labii vulvae között.

~ VI

Szin.: Maroteaux-Lamy-szindróma

~ vibrans

Szin.: membrana tensa

~ viciosus

1. Két egymástól független kórfolyamat vagy jelenség elsődleges, illetve másodlagos mechanizmusok által egymást kölcsönösen akceleráló hatása. 2. Gastroenterostomia után a táplálék az elvezető bélkacs antiperistalticus mozgása következtében a gyomorba regurgitál, majd a pyloruson keresztül ismét a vékonybélbe jut, illetve fordítva.

~ VII

Szin.: Sly-szindróma

~ VII.

Véralvadási ~. A VII faktor a szöveti thromboplasztinnal és kalciummal együtt komplexet alkot, amely aktiválja a X ~t. Gyorsítja a prothrombin-thrombin átalakulást a szöveti thromboplasztin, kalcium és V ~ jelenlétében. Syn kothromboplasztin, proconvertin, serum accelerator, serum prothrombin konvertáló accelerator.

~ VIII

Szin.: Di Ferrante-szindróma

~ VIII.

A véralvadás plasma faktora. A VIII ~ a IXa (aktivált IX) ~ral, valamint a vérlemezkékkel és a kalciummal komplexet alkotva enzimatikusan katalizálja a X ~ aktiválódását. A VIII ~ elégtelensége, hiánya okozza a klasszikus haemophilia A-t. A VIII C f. a VIII ~ alvadási komponense, amely a plasmaban komplexet alkotva együtt kering a VIII R ~-ral (von Willebrand ~), az endothel sejtek és a megakaryocyták által szintetizált glikoproteinnel. Ez az arteriákhoz kötődik, ha azok elveszítik endothel bélésüket és olyan felületet képez, amelyhez a thrombocyták letapadnak. A VIII R ~ zavarai heterogén alvadási abnormalitásban vesznek részt, amelyet von Willebrand betegségnek nevezünk. Syn antihaemophiliás ~, proserum prothrombin konvertáló accelerator.

~ villosum

Számos, szorosan álló, szemölcsszerű daganatos hámsejtnyúlvány alkotta c.

~ violaceum

Antropophil fajta, mely a hajas fejbőr fekete-pöttyös tinea vagy favus fertőzést okozza.

~ virile

penis, hímvessző

~ vírus

Paramyxoviridae családba tartozó RNS vírus, a kanyaró kórokozója Légúti fertőzés, haemagglutináló, haemadsorbeáló és haemolizáló tulajdonsággal rendelkezik

~ vírus

Flavivirus nemzettségbe tartozó B csoport arbovírus, ami a Murray Valley agyvelőgyulladást okozza, Culex szúnyogok terjesztik, madarakat és lovakat is megfertőznek Szin.: Ausztráliai X betegség vírus, MVE vírus

~ vírus csoport

a Lyssavirus nembe tartozó vírusok, ide tartozik az emberben veszettséget okozó vírus is.

~ vírus vakcina

csirkeembrio sejttenyészeten előállított élő, gyengített mumpszvírust tartalmazó vakcina Szin.: MMR vakcina

~ visceralis

syn visceral layer.

~ visualis

Egyenes vonal, amely a látott tárgytól a pupilla középpontján át a sárga foltig húzódik. Szinonima: látótengely

~ vitellina

a petét borító membrán, időnként így nevezik az emlős pete zona pellucida rétegét

~ vitellointestinalis

Apró, vörös, széles alapon ülő vagy kocsányos tumor csecsemő köldökében, mely a ductus vitellointestinalis maradványa.

~ vitrea

szaruhártya átlátszó, homogén sejtmentes hátsó határrétege a substantia proprua (stroma) és endothel sejtréteg között Szin.: lamina limitans posterior corneae, Descement-membrán, Dudell-membrán, tunica vitrea

~ vitreum

(NA) Syn üvegtest.

~ vitrosus

Üvegtesti folyadék. Az üvegtest folyadék fázisú komponense, amit gyakran tévesen magával az üvegtesttel azonosítanak.

~ vivax

Nyugat-Afrika kivételével a leggyakrabban előforduló malária-parazita az emberben. Az érintett vörösvérsejtek halványak, megnagyobbodottak, és Schufner-féle pontokat tartalmaznak a növekedés későbbi stádiumaiban. A lázrohamok elég szabályosan, 48 órás időközökkel jelentkeznek. A többszörös fertőzés gyakori.

~ vocale

syn vocal ligament

~ vocale ~

hangszalag A pajzsporcról a kannaporc processus vocalisáig haladó szalag, a gége conus elasticusának megvastagodott szabad felső éle.

~ vocalis

SZIN vocal fold.

~ vocalis

Syn ligamentum vocale.

~ vomeronasalis

(NA) Az orrsövény alsó éle és a vomer között elhelyezkedő, keskeny porcos sáv. Syn ekeporc.

~ vonal

az alsó állkapocs belső felszínén futó barázda, ami a spina mentalis alatti ponttól felfelé ás hátrafelé az utolsó őrlőfog mögötti ramusig fut, a musculus mylohyoideus és a musculus constrictor pharyngis superior alsó része tapad ebben a vonalban Szin.: linea mylohyoidea

~ vonal

a két emlőbimbó között húzott vízszintes vonal

~ vonal

az emlőbimbón áthaladó függőleges vonal mindkét oldalon Szin.: linea mamillaris

~ vorticosae

Számos (általában négy) ér, a ~ból álló tunica vasculosaból, melyek az arteria ciliaris posteriorokat és a corpus ciliaret kísérik, majd a v. ophthalmica superiorba vagy inferiorba vezetnek.

~ vulgaris

Bőrtuberculosis, jellemző nodularis bőrelváltozásokkal az arcon, leggyakrabban az orron és az orcákon.

~ vulgaris

A p. középkorúaknál jelentkező súlyos formája, amelyben a bőrfelszín bulláinak és a szájnyálkahártya erózióinak lokális jelentkezése néhány hónappal megelőzheti a generalizálódást. A hólyagok gyorsan kialakulnak és lassan gyógyulnak. A betegséget a réteges squamosus epithelium intercelluláris réseiben elhelyezkedő autoimmun antitestek okozzák.

~ vulgaris

Főleg az arcon, a hát felső részén és a mellkason megjelenő gyulladásos eruptiok, melyek comedokból, cystákból, papulákból és pustulákból állnak. Leginkább a serdülőkorban mutatkozik a faggyúszekréció androgén stimulációjának következtében, a folliculusokat szarucsap zárja el, az elváltozásból kimutatható a Propionibacterium acnes.

~ vulnificus

Immungyenge betegekben bőrlaesiok okozására képes faj; általában fertőzött osztriga terjeszti; sebfertőzéseket is okoz.

~ vulvae

A női külső nemiszerv viszketése, amit seborrhoeás dermatits, lokális kontakt allergia, a vulva időskori atrophiája vagy szisztémás betegség okoz.

~ vulvae

a hüvely nyálkahártyáján levő hiperkeratotikus fehér foltok klinikai elnevezése, a pontos diagnózishoz biopsziára van szükség.

~ winking

hunyorgás Az állkapocs mozgásával összefüggő paradox szemhéjmozgás (hunyorgás).

hirdetés