Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ véglemez

mozgató-idegsejt axon nagy és komplex végződése által létrehozott synaptikus kapcsolat a harántcsíkolt izomrostokkal, a motoros idegrostok gomolyagszerű végződése beilleszkednek az izomrost felszínén található gödörszerű mélyedésekbe, a postsynaptikus membránt a mélyedések fenekén a sarcolemma alkotja, mely felszíne jelentősen megnövekedett a többszörös, mély az izomrost citoplazmájába nyúló redőzöttség következtében. Az idegrost végződés plazmamembránja és a sarcolemma közötti subsynaptikus teret amorph anyag tölti ki, a felszín felé zárt teret képez a Schwann-sejtekből álló velőshüvely. Az axon végződései elveszítik velőshüvelyüket, ahogy belépnek és létrehozzák a véglemezt, így a véglemez okozta lapos kiemelkedés megfelel a Doyčre-féle eminentiának.

~ vékonybél

vékonybél szabadon mozgatható, bélfodorral ellátott része, az éhbélből (jejunum) és csípőbélből (ileum) áll Szin.: intestinum tenue mesenteriale

~ vektor

a vektorban közvetítés során a kórokozó nem megy át biológiai fejlődésen, például a házi légy lábain keresztül történő átvitel

~ vénák

Szin.: vena mesenterica suprior és inferior

~ venereum

Szin.: syphilis

~ venereum

Syn g. inguinale.

~ venereum ~

molle. Syn chancroid.

~ veneris

Szin.: mons pubis

~ venosus

A magzatban a bal vena umbilicalis folytatása, mely a májon áthaladva a vena cava inferiorba ömlik. Újszülöttkorban lumene záródik, maradványa a ligamentum venosum.

~ ventilatio

légúti nyomás gépi létrehozása, asszisztált vagy kontrollált lélegeztetés

~ ventricularis

Álhangszalag. Syn plica vestibularis.

~ ventriculi

A gyomor tág része a cardia bemenetet követően.

~ ventriculi quarti

A negyedik agykamra teteje, felső részét a két brachialis conjunctiva (felső cerebellaris nyél) között kifeszülő velum superior medullae, alsó részét a negyedik agykamra membrana chorioideajából és a plexus chorioideusból alkotott első medullaris vitorla (velum) képezi.

~ ventriculi sinistri posterior

A szívcsúcs közelében a szív diaphragmaticus felszínén ered, balra és a hátsó sulcus interventricularis-al párhuzamosan halad és a sinus coronariusba ömlik.

~ vera

Syn d. parietalis.

~ vera

Syn dermis.

~ vera

valódi szurokszéklet

~ vera

A polycythemia ismeretlen eredetű krónikus formája. Jellemző tünetei a csontvelő hyperplasiája, a vér mennyiségének és a vörösvérsejtek számának megnövekedése, a vörös vagy cianotikus bőrszín és a splenomegalia. SZIN erythremia, Osler's disease, Osler- Vaquez disease, p. rubra.

~ vera obstetrica

A medence legszűkebb átmérője, amelyen a medencébe lesüllyedő magzati fejnek keresztül kell haladnia. Röntgenfelvételen a sacrum promontoriuma és a symphysis belső felületének legkiemelkedőbb, a felső éltől néhány milliméterre lévő pontja közötti távolság.

~ verae

(NA) Syn valódi borda. Ld ( borda címszó alatt.

~ vermiformis

Féregnyúlvány, amely a coecum vak végén indul és a hossza, kiterjedése változó.

~ vermis

A kisagy vermisén lévő kiemelkedés, mely a két tonsilla között, a pyramis előtt helyezkedik el. Syn ~ cerebelli.

~ vermis superior

A kisagy felső részének egy szegmentumát látja el, a vermis felső felszínén fut és a ~ cerebra internaban végződik.

~ vernalis

Idült, kétoldali, fénykerüléssel, heves viszketéssel járó, évente, többnyire meleg évszakokban visszatérő c., melynek palpebralis formájában a felső szemhéj kötőhártyáján utcakő-mintázat alakul ki, míg bulbaris formájában gelatinosus csomók képződek a corneoscleralis szegély mentén. Syn c. allergica, tavaszi c.

~ verrucosa

Histiocytosis Y; a szájnyálkahártya és a bőr papillomája, melyben egyrétegű laphám fedi a nagy, habos histiocytákkal teli kötőszövetes papillákat.

~ versicolor

A törzs bőrén megjelenő sárgásbarna vagy barna, "korpás" foltok, melyek a lesült bőrön gyakran fehérnek látszanak. Okozója a stratum corneumban növő Malassezia furfur, minimális gyulladásos reakciót hoz létre. Syn pityriasis versicolor.

~ versicolor

SZIN tinea versicolor.

~ versicolor

Szin.: tapetum

~ vertebrale

A csigolya testek és -ívek által alkotott nyílás. Az ízesült csigolyák és a foramen vertebralék együttesen képezik a gerincet és a canalis vertebralist.

~ vertebrale suboccipitale

Szin. Rust-féle betegség

~ vertebralis

(NA) A ganglion stellatumból származó ág, mely az arteria vertebralis mentén halad felfelé az axis vagy az atlas magasságáig, ágakat adva a nyaki gerincvelői idegekhez és a meninxhez.

~ vertebralis

(NA) A csigolyák foramen vertebralei alkotta csatorna, melyben a gerincvelő, annak burkai és egyéb, kapcsolódó képletek helyezkednek el. Syn gerinccsatorna.

~ vertebralis

A csigolyatest hátsó íve, amely bezárja a foramen vertebralét.

~ vertebralis

Az első hat nyakcsigolya harántnyúlványának nyílásán keresztül futó, és az arteria vertebralis körül hálózatot képező mellékágakból (~ comitantes) származó ~; egyetlen törzzsel a ~ brachiocephalicaeba ürül.

~ vertebralis (NA)

A csigolyáknak a koponyától a farokcsontig húzódó oszlopa, a gerincvelőt magába záró csontos, hajlékony váz. Syn hátgerinc, rachis, spina (1), spina (2), c. spinalis.

~ vertebralis accessoria

A ~ vertebralist kísérő véna, ami azonban átbújik a hetes nyakcsigolya harántnyúlványának nyílásán és önállóan nyílik a ~ brachiocephalicaba.

~ vertebralis anterior

Az a kis ~, mely a felszálló nyaki artériát kíséri; alul a ~ vertebralisba ömlik.

~ vertebroarteriale

Syn ~ transversum.

~ vertebrocostale

Háromszög alakú terület a rekeszizomban, közel a ligamentum arcuatum lateralehoz, mely nem tartalmaz izomrostokat és felülről a pleura, alulról a peritoneum határolja.

~ vertigo

a test folyamatos forgása vagy rezgése áll a szédülés hátterében

~ vesicae

Hólyagalap.Háromszögletű, sima terület a hólyag alapján, a két ureter és az urethra nyílás között.

~ vesicae

A hólyag üregébe kissé benyúló rész az urethra nyílása mögött, idősebb férfiakban általában prominensebb, a prostata középső lebenyének helyét jelöli.

~ vesicae biliaris, felleae

epehólyagot bélelő nyálkahártya

~ vesicae felleae

Az epehólyag széles vakvége, mely a máj alsó szélénél található..

~ vesicae urinarae

húgyhólyagot bélelő nyálkahártya

~ vesicae urinariae

A húgyhólyag hátsó, némileg konvex fala által alkotott tasak.

~ vesicae urinariae

A hasfal és a húgyhólyag mellső falának veleszületett hasadéka, melyen keresztül a húgyhólyag hátsó fala szabaddá válik.

~ vesicales

A plexus venosus vesicalis vérét elszállító ~, a ~ iliaca internához csatlakoznak.

~ vesiculae seminalis

ondóhólyag nyálkahártya

~ vestibulare (Scarpae)

A meatus acusticus internusban a nyolcadik agyideg vestibularis részén elhelyezkedő bipoláris idegsejtek csoportja; egymással kapcsolatban álló alsó és felső részre osztható.

hirdetés