Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ uterina placentae

(NA) A placentának a méh szövetéből származó része. LD MÉG placenta

~ uterinae

Méhmirigyek. Számos egyszerű tubularis mirigy az uterus nyálkahártyájában, melyek a menstruatios ciklus lutealis fázisában glikogénben gazdag nyákos váladékot termelnek.

~ uterinae

Egy-egy ~ mindkét oldalon, melyek a plexus venosus uterinusból származnak, keresztülhaladnak a ligamentum latum egy részén, továbbá egy peritonealis redőn és a ~ iliaca internaba ömlenek.

~ uterinum tubae

A petevezeték méhüregi nyílása.

~ uteris

a húgyvezetékek beszájadzásának megfelelő rózsaszínű kiemelkedés a húgyhólyag falán

~ utricularis

(NA) A n. utriculoampullaris ága, mely az utriculus maculaját látja el.

~ utriculoampullaris

(NA) A nyolcadik agyideg vestibularis részének ága; ágakat ad az utriculus maculajához (n. utricularis), valamint a ductus semicircularis anterior és lateralis ampulláinak cristaihoz (n. ampullaris anterior et lateralis).

~ uveae

Az iris hátsó, pigmentált hámjának kifordulása a pupillaris szélnél.

~ V

Scheie-szindróma korábbi elnevezése

~ V.

Véralvadási ~. Nincsen enzimatikus hatása. Az alvadási folyamat közös útjában vesz részt az Xa (aktivált X ~) kapcsolja a vérlemezkék felszínéhez. E ~ hiánya parahaemophilianak vagy hypoproaccelerinaemiának nevezett ritka alvadási rendellenességhez vezet. Syn accelerator f., plasma accelerator globulin, proaccelerin, prothrombin accelerator.

~ vacciniforme

Visszatérő erythemás bőrkiütés, amely köldökszerű behúzódással rendelkező hólyagokká alakul át. Napfény hatására alakul ki és főleg fiúgyermekeket érint; rendszerint még a felnőttkor előtt eltűnik.

~ vagalis

Azon két idegköteg egyike, anterior és posterior, amelyben a plexus oesophagealis folytatódik, miután keresztezte a rekeszt.

~ vaginae

A kisajkak között és a glans clitoridis mögött lévő tér, mely a hüvely, a húgycső, valamint a glandula vestibularis majorok kivezetőcsöveinek nyílásait tartalmazza.

~ vaginales

(NA) A plexus uterovaginalisból a hüvelyhez futó néhány ideg.

~ vaginalis

Nők hüvelyében és urethrajában gyakran előforduló fajta, nőkben vaginitist, férfiakban urethra- és prostatagyulladást okoz.

~ vaginalis of peritoneum

a peritoneum p. vaginalisa Az embrionális hasfal elülső alsó részének peritonealis kiboltosulása, amely keresztezi az ingvinalis csatornát. Férfiaknál ebből alakul ki a tunica vaginalis testis, amelynek normál esetben megszűnik a kapcsolata a peritonealis üreggel. Nőknél a perzisztáló p. vaginalist Nuck-csatornának nevezik.

~ vaginalis testis

A here és a mellékhere savós hártyája, mely a peritoneumból ered. Külső parietalis és belső visceralis savós rétegből áll.

~ vagus

(NA) A tizedik agyideg; kevert ideg, mely számos apró gyökérrel a medulla oblongata oldalsó részén, a n. glossopharyngeus és a n. accessorius között - az előbbi felette, az utóbbi alatta - ered; a koponyaüreget a foramen jugularen keresztül hagyja el, majd lefelé fut ellátva a garatot, a gégét, a tracheát, a tüdőket, a szívet, és a gastrointestinalis tractust a flexura coli sinistraig (flexura lienalis). Syn n. pneumogastricus.

~ vagus

Syn tizedik agyideg.

~ valga

kéztődeformitás ulnaris irányba

~ valga

A combnyak és a femur diaphysis tengelye által bezárt, legfeljebb 135°-os tompaszög lelapulása, miáltal a combnyak tengelye többé-kevésbé a femur egyenes folytatásába esik.

~ valga

Kifelé hajló sípcsont. Syn genu valgum.

~ valgum

A lábszár combhoz viszonyított lateralis irányú megtöretésével jellemzett deformitás. Syn tibia valga.

~ valgus

A kinyújtott alkar lateralis (radialis) szögeltérése a felső végtag hossztengelyéhez képest.

~ valgus

A nagy ujj végének vagy főtengelyének elhajlása a láb külső vagy lateralis oldala felé.

~ valgus

A láb állandóan kifelé fordult, csak a talp belső oldala éri a földet. Gyakran jár együtt a talp ívének lenyomottságával.

~ valvotomia

mitralis stenosis műtéti bemetszése

~ valvularum semilunarium

Mindegyik semilunaris billentyű szabad szélének közepén, az aorta, illetve az arteria pulmonalis eredésénél levő csomócska.

~ vara

kéztődeformitás radialis irányba

~ vara

A combnyak és a femur diaphysis tengelye által bezárt, legfeljebb 135°-os tompaszög hegyesebbé válása, miáltal a combnyak tengelye többé-kevésbé vízszintes lefutásává válik.

~ vara

Befelé hajló sípcsont. Syn genu varum.

~ variabilis

variabilis Amerikai kutya kullancs, a kutyákra nézve főleg a keleti tengerparton veszélyes. A tularaemia, valamint a Rocky Mountain kiütéses láz kórokozójának, a Rickettsia rickettsi legfontosabb vektora az USA központi és keleti területén. De ez is okozhat kullancs paralysist.

~ varians

a test váladékaiban, tejtermékekben, edényeken, édes-, és sós vízben elődorduló faj

~ varicosum cruris

Varicosus vénák ellátási területén, általában a lábon, pangás és fertőzés következtében létrejövő bőrhiány.

~ varioliformis

himlőszerű pyogen infectio, amely a folliculusokat támadja meg, főként a homlokon és a halántékon mutatkozik, heggel gyógyul

~ varum

A lábszár combhoz viszonyított medialis irányú megtöretésével jellemzett deformitás, a lábak kifelé íveltek. Syn tibia vara.

~ varus

A kinyújtott alkar medialis (ulnaris) szögeltérése a felső végtag hossztengelyéhez képest.

~ varus

láb rögzített alakbeli rendellenessége, amelyben a láb elülső része hosszanti tengely mentén el van forgatva úgy, hogy a talpi rész szembenéz a test középvonalával

~ varus

A nagy ujj főtengelyének elhajlása a láb belső oldala felé, eltávolodva ezzel a szomszédos ujjtól.

~ varus

A láb befelé fordult helyzetben van, csak a talp külső széle éri a földet. A t. equinus bizonyos formái, valamint gyakran a t. cavus társul hozzá.

~ vascularis

Érn. Syn capillaris haemangioma.

~ vascularis

Congenitalis ~, melyben mesoderma foglalja el a degenerálódott lencse helyét.

~ vascularis choroideae

az érhártya külső, legnagyobb érképleteket tartalmazó része.

~ vascularis nervi optici

Az aa. ciliares breves ágaiból álló hálózat, mely a nervus opticust a scleraba való belépésének helyén övezi. Syn Haller-c. (1).

~ vasculosa

pia mater, lágy agyhártya

~ vasculosa

Bármely vascularis réteg.

~ vasculosa

A külső hallójárat egy területe, ahol számos apró ér lép be a processus mastoideusból.

~ vasculosa oculi

A szem érdaganata. A szem vascularisan pigmentált vagy középső burka, mely magába foglalja a chorioideat, a corpus ciliaret és az irist.

~ vasculosum

Kis pontok az agy metszési felszínén, amit az átvágott artériákban lévő vércseppek okoznak.

~ vasorum

Kisebb artériák, melyek a nagyobb artériák és vénáik középső és külső borításához futnak.

hirdetés