Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ tympani secundaria

a dobüregből a a csontos csigába vezető kis kerek nyílást (fenestra cochleae, rotunda) lezáró membrán Szin.: Scarpa-membrán

~ tympanica

(NA) A temporalis csont tympanicus része, amely a külső hallójárat falának nagyobb részét alkotja.

~ tympanicae

A dobüregből a fissura petrotympanican át a chorda tympanival kilépő ~, melyek a ~ retromandibularisba ürülnek.

~ tympanicus

(NA) A ganglion inferior nervi glossopharyngeiből származó ideg, mely a canaliculus tympanicuson át belép a dobüregbe, ahol a dobüreget, a csecsnyúlvány sejtjeit és a fülkürt nyálkahártyáját ellátó plexus tympanicust alkotja; presynapticus parasympathicus rostok is haladnak a n. tympanicusban, melyek a n. petrosus superficialis minor révén a ganglion oticumba jutnak, ahol azok postsynapticus rostokra átkapcsolódva ellátják a parotist.

~ tympanicus

A halántékcsont pars petrosajának alsó felszínéről a fossa jugularis és a canalis caroticus közötti területről kiinduló és a dobüreg alsó faláig húzódó, apró járat; a ramus tympani n. glossopharyngei fut benne.

~ tympanomastoidea

Ez különíti el az os temporale tympanicus és mastoidea részét. Itt megy át a nervus vagus ramus auricularisa.

~ typhi

a tífusz kórokozója

~ ulcerans

talajból származó, rovar által közvetített, vagy sérülést követően kialakult emberi Buruli fekélyeket okozó baktérium

~ ulcerosa

Ismeretlen eredetű, a colon és a rectum nyálkahártyjának kifekélyesedésével, rectalis vérzéssel, a nyálkahártya-cryptákban tályogok, valamint pseudopolypok kialakulásával, hasi fájdalommal és hasmenéssel járó vastagbél-betegség. Gyakran okoz anaemiát, hypoproteinaemiát és elektrolit-zavarokat, illetve szövődményeként olykor peritonitis, toxikus megacolon és vastagbélrák alakul ki.

~ ulerythematosa reticulata

Az arcokon észlelt "jégcsákány" vagy bemélyedt hegek. A folliculitis heges alakja, amelyhez keratosis pilaris társul.

~ ulnares

Az arteria ulnaris kísérő ~i, az arcus palmaris superficialis kísérő ~inak folytatásai, melyek az arteria radialis ~. comitansaba nyílnak és így a könyökhajlatban létrehozzák a brachialis ~at.

~ ulnaris

(NA) A plexus brachialis fasciculus medialisaból eredvén fut le a felkaron, majd az epicondylus medialis humeri mögött halad és az alkar elülső izomrekeszének ulnaris részében továbbfut a kézfejhez; az alkaron izomágakat ad a musculus flexor carpi ulnarishoz, a flexor digitorum profundus ulnaris részéhez, valamint ellátja a hypothenar izmait, a musculus interosseusokat, a medialis lumbricalisokat, az adductor pollicist és a flexor hallucis brevis mély fejét; beidegzi ezeken kívül a kéz intrinsic izmait, a kisujj, valamint a gyűrűsujj medialis részének, valamint a tenyér szomszédos területének bőrét. A n. ulnaris az epicondylus medialis humeri mögött, subcutan futva a legsérülékenyebb. Az ideget itt ért enyhe ártalom az "őrült kéz" érzését okozza. Az itt kialakuló n. ulnaris laesio a metacarpophalangealis ízületek flexiojának és az interphalangealis ízületek extensiojának képtelenségét eredményezi ("karom-tartás"). Syn n. cubitalis.

~ umbilicalis

Syn corda umbilicalis.

~ umbilicalis

köldökgyűrű

~ umbilicalis

Ld ~ umbilicalis dextra.

~ umbilicalis sinistra

A vért a placentatól a magzatig szállító ér; a köldökzsinórban haladva a köldökgyűrűn lép be a magzati testbe, majd a májba jut, ahol csatlakozik hozzá a ~ portae; vérét ezután a ductus venosus és a ~ cava inferior szállítja a jobb pitvarba.

~ umbilici

pigmentált gyűrű a köldök körül terhes nőkön

~ umibilicalis

Az embryót, illetve foetust a placentával összekötő kocsány, melyet a megszületéskor a Wharton-kocsonya és a beleágyazott umbilicalis erek alkotnak. Syn funiculus umbilicalis (NA), funis (1).

~ uncinatus

Syn uncus (2).

~ uncinatus

Hosszú, horogszerű összekötő rostok, amelyek reciprok kapcsolatokat létesítenek az agy frontalis és temporalis lebenyei között, a frontalis lebeny fehér állományában caudal felé húzódnak, élesen ventralis irányba veszik útjukat a fissura sylviani szára alatt, majd legyezőszerűen a kéregig terjednek a gyrus temporalis felső és középső részének elülső feléig.

~ unguis

Köröm dystrophia.

~ unguis

körömágy

~ unguis

körömágy/-gyökér

~ unguium

Dermathopyta által okozott körömgomba.

~ unicornis

csak az egyik lateralis szarv van jelen, a másik fejletlen vagy hiányzik.

~ universale

időskori bőrelszíneződés

~ universalis

Kalciumsók diffúz lerakódása a bőrben, a subcutisban, a kötőszövetben és más szövetekben; leginkább fiatalkorban kialakuló és gyakran halált okozó állapot; a serum kalcium és foszfor szintje általában normális.

~ universalis

egész szervezetet érintő kóros zsírfelszaporodás

~ universalis

a haj és szőrzet teljes kihullása; vö: ~ totalis

~ uraemicum

Veseelégtelenségben kialakuló metabolikus encephalopathia.

~ ureae

szarvasmarha vizeletben vagy szennyezett földben előforduló faj

~ ureteris

húgyvezeték legbelső rétege

~ urethra

körülbelül 20 cm hosszú, glans penisen nyíló csatorna, a vizelet és ondó ürítésére szolgál Szin.: urethra masculina, urethra virilis

~ urethrae

a férfi húgycső hátsó vastagabb része

~ urethrae

Az urethra glans penisben lévő terminalis, kitágult része.

~ urethrae femininae

a női húgyvezeték belső nyálkahártya rétege

~ urethrales

A női urethra mirigyei.

~ urethralis

A női húgycső külső nyílásának szintjében található, apró, húsos, olykor érzékeny nyálkahártya-kiboltosulás.

~ urethralis

A húgycső falán dorsalisan végighúzódó nyálkahártya redő.

~ urica

köszvényes arthritis; ízület gyulladása köszvényben

~ urinaria

Syn húgyhólyag.

~ urinarii

Vizeletelválasztó rendszer, mely a vesemedencétől az uretereken, a hólyagon és az urethran át, a húgycső nyílásig vezető csőrendszer.

~ urinarius

húgycsőnyílás

~ urogenitalis

Syn urethra.

~ urticatus

syn papular urticaria

~ uteri

A méhüregnek a nyakcsatornától a méhkürtök intrauterin szájadékáig terjedő szakasza.

~ uteri

Az uterus alsó, az isthmus és a portio közötti szakasza, melyet a hüvelyboltozat supravaginalis és vaginalis szakaszokra tagol. Syn cervix (3), (NA).

~ uteri

méhfüggelékek; petevezeték, petefészek közös elnevezése

~ uteri

A méh felső, gömbölyű vége a Fallop kürtök benyílása fölött.

~ uterina

Fallop kürt. Méhkürt vagy petevezeték. Mindkét oldalon, a petefészek felső vagy külső részén elhelyezkedő ~, mely nagyrészt beágyazódott a méh fundusába. Részei az infundibulum, az ampulla, az isthmus és a pars uterina. Syn salpinx.

hirdetés