Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ toxicum

A bőr kipirulása mérgező anyagra adott allergiás reakció következtében.

~ toxicum neonatorum

Gyakori, átmeneti, idiopathias kiütés, apró papulákkal , esetenként az újszülött szőrtüszői felett keletkező, eosinophil leukocyták által kitöltött pustulákkal.

~ tracheales

(NA) Syn trachea porcok.

~ tracheales

Számos, a tracheaból származó kis vénás törzs, melyek a ~ brachiocephalicaba vagy a ~ cava superiorba ürülnek.

~ trachomatosa

A c. idült, Chlamydia trachomatis fertőzés okozta gyulladása, tüszőképződéssel és hegesedéssel. Ld a trachoma. Syn c. granulosa.

~ tractus solitarii

A medulla oblongata hátsó részétől, a fossa rhomboidea alapja alatt, a sulcus medianus posteriortól közvetlenül lateralisan, sagitalis irányban megnyúlt keskeny sejtoszlop. Az agytörzs visceralis érzőmagja, afferens ágakat kap a tractus solitarius útján a nervus vagustól, a nervus glossopharyngeustól és a nervus facialistól. Caudalis kétharmada feldolgozza a garatból, a gégéből, a légző- és a béltraktusból, valamint a szívből és a nagy vérerekből származó ingereket; rostralis egyharmada az ízlelőbimbókból kap információkat, ezért rhombencephalicus ízlelőmagnak nevezik.

~ transitionalis (1)

A szemlencse egyenlítői területe, ahol az elülső hámsejtek lencserostokba mennek át; (2) A scleralis kontaktlencse cornealis és scleralis szegmentuma közé eső része.

~ transversa

A hasüreget borító ~, a hasizomzat belső felszíne és a peritoneum között.

~ transversae colli

A hasonló nevű artériák kísérő ~, melyek a ~ jugularis externaba, vagy esetenként a ~ subclaviaba ürülnek.

~ transversum

A flexura hepatica, illetve lienalis közötti colonszakasz, mely olykor haránt lefutású, gyakoribb azonban, hogy a köldök szintje alá csüngő ívet ír le.

~ transversum cubiti

A ~ collaterale ulnare mellett futó rostköteg az olecranon és a processus coronoideus között.

~ transversum genus

syn transverse ligament of knee

~ transversus colli

(NA) A plexus cervicalis egyik ága, amely a nyak elülső felszínén egy háromszög alakú bőrterületet lát el.

~ transzport

nyák és nyálkaszerű váladék mozgása a hörgőkben a csillószőrök által

~ trapezoideum

syn trapezoid ligament

~ trapezoideum

A ~ coracoclaviculare lateralis része, melynek tapadása a kulcscsonton a linea trapezoidae.

~ tremens (DT)

Az alkoholmegvonás, amennyiben azt erős alkoholizálás előzte meg súlyos, gyakran halálos formája. (L. tremo, reszket)

~ tremor

fémmérgezés okozta remegés

~ trepidans

lábszár remegése miatt nehezített járás

~ triatriatum

Hárompitvarú szív, melyben a bal pitvart a pulmonalis és a mitralis szájadékok által alkotott haránt síkú septum tagolja egymással csak egyetlen apró nyíláson keresztül közlekedő üregekre.

~ trichiura

Az ember ostorgilisztája. A trichuriasist okozó faj. Teste, elülső három ötöd részben karcsú és keskeny, hátsó része erőteljesebb. A nőneműek 4-5 cm hosszúak, a hímek rövidebbek (orsó alakú hátsó végtaggal és egy kifordítható spiculummal). A tojások hordó alakúak, 50-56 x 20-22 millimikron nagyságúak, kettős héjúak, és mindkét pólusukon átlátszó fejrésszel rendelkeznek. Kizárólag az ember érzékeny gazdaszervezet, a fertőzés legtöbbször közvetlen ujj-száj kontaktussal, vagy larvált tojásokat tartalmazó föld, víz, valamint étel bevitelével történik (a talajban a lárvák megfelelő meleg és nedvesség mellett, 3-6 hét alatt kifejlődnek, de főként a trópusokon fordulnak elő, a lárvák a bélben elhagyják a tojásokat, mintegy egy hónap alatt válnak éretté, ezután közvetlenül, parenteralis körforgás nélkül, mint pl. az Ascaris lumbricoides, jutnak a coecumba. A felnőtt példányok 2-7 évig fennmaradhatnak.

~ trichloraceticum

triklórecetsav

~ trifoszfát

szinonima: adenozin 5"-trifoszfát

~ trigeminale

A középső koponyagödörben, az os temporale pars petrosajának csúcsa közelében, a dura meningealis rétegében található hasadék, mely a n. trigeminus gyökeit, valamint a ganglion trigeminalét tartalmazza.

~ trigeminale

A nervus trigeminus nagy, félhold alakú érződúca mely a sinus cavernosushoz közel, a középső koponyagödör medialis részén, a dura mater trigeminalis üregében fekszik.

~ trigeminus

(NA) Az ötödik agyideg; az arc fő érzőidege és a rágóizmok motoros idege; magjai a mesencephalonban és a hídban vannak egészen a gerincvelő cervicalis szakaszáig terjedően; két gyökérrel - sensoros és motoros - lép ki az agyból a híd lateralis felszínén, belép a dura kitüremkedésébe, az os temporale pars petrosajanak csúcsánál lévő cavum trigeminaleba, ahol az érző gyökér ganglionja helyezkedik el; innen ered három ága (n. ophthalmicus, n. maxillaris és n. mandibularis).

~ trigeminus

SZIN trigeminal pulse.

~ triloculare

Az interatrialis vagy interventricularis septum hiánya miatt háromüregű szív.

~ trochlearis

(NA) A negyedik agyideg; a musculus obliquus superiort idegzi be; eredése a középagyban van az aqueductus cerebri alatt, rostjai a velum medullare superiorban kereszteződnek és az agyból a frenulum veli medullaris superioris oldalán - az egyetlen, az agytörzsből dorsalisan kilépő agyideg - lép ki; következésképpen a leghosszabb intracranialis lefutással rendelkezik, a duraba a tentorium szabad szélénél, a processus clinoideus posterior közelében lép be és a sinus cavernosus lateralis falában fut, majd a fissura orbitalis superioron keresztül belép az orbitaba.

~ tropicum

Syn framboesiasis.

~ trunci sympathici

(NA) Syn sympathicus törzsi ~.

~ trunci sympathici

(NA) A truncus sympathicus lefutása mentén fekvő postganglionaris neuronok csoportja, ide tartozik a felső, középső nyaki és a cervicothoracalis (g. stellatum), a thoracalis, lumbalis, sacralis ~, valamint a ~ impar. Syn paravertebralis ~.

~ tubae auditivae

Eustach-kürt bélelő nyálkahártya

~ tubae uterinae

petevezeték nyálkahártya rétege

~ tubae uterinae

Szabálytalanul elágazó, bojtos kinézetű nyúlványok, amelyek a hasüreg felé körülveszik a méhkürt ampullaját. A borító epithelsejtek többsége ciliaval rendelkezik, amelyek a méh felé irányuló mozgást végeznek.

~ tubae uterinae

A petevezeték széles része, közel annak csillós (fimbriás) végéhez. Komplexen ráncolt mucosája csillószőrös hengerhámmal fedett, közöttük szekretoros sejtek találhatók.

~ tubale

petevezetéklekötés Fogamzásgátlás a petevezetékek folytonosságának megszakításával, történhet elvágással, kauterizációval, műanyag vagy fém eszköz beültetésével.

~ tuberculosa

Enteralis tuberculosis, mely nyilvánvaló tüdőtuberculosis hiányában is előfordulhat; okozója a pasztőrizálatlan tej ivásával szerzett tehén tuberculosis vagy a tüdő cavernosus laesioiból felköhögött Mycobacteriumok lenyelése lehet.

~ tuberculosa

a csigolyák tbc-s megbetegedése.

~ tuberculosis

emberi tuberkulózist okozó baktérium, a Mycobacterium nemzetséghez jellegzetes faj Szin.: Koch-bacillus

~ tuberculosis

M. tuberculosis baktérium általános szétszóródása a szervezetben, számtalan parányi gümő képződésével a különböző szövetekben és szervekben, legfőképpen a tüdőben, számos kis árnyék megjelenésével a röntgenfelvételen Szin.: tuberculosis generalisata

~ tuberculoticus

tuberculosis bacillus okozta ~; szinonima: hidegtályog ld. ~ frigidus

~ tuberosum

Familiaris II-es típusú, néha III-as típusú hyperlipoproteinaemiaval asszociált xanthomatosis.

~ tubulare

A ductalis emlőcarcinoma jól differenciált formája, mely apró hámtubulusokat képezve infiltrálja az emlő stromáját.

~ tubulus

metanephros vagy maradóvese kiválasztó egysége

~ turcica

töröknyereg, a hipofízist befoglaló csontos anatómiai képlet

~ tympani

A középfül teteje, melyet az os temporale pars petrosumanak vékony, elülső felszíne alkot. Elülső széle olymódon van beágyazva a fissura petrosquamosaba, hogy olyan éknek látszik, amely a fissurát squamotympanicus és petrotympanicus részre osztja.

~ tympani

dobhártya, a dobüreg oldalsó falának nagy részét képező vékony, feszes hártya, mely elválasztja a külső hallójárattól. Külső-, és középfül közötti határt jelenti. Mindkét felszínét epithelium fedi, és a középső réteget külső sugárirányú és belső körkörös lefutású kollagén rostok alkotják Szin.: dobhártya, myringa, myrinx

~ tympani

Az os temporale légtartalmú, a hallócsontokat magába záró, nyálkahártyával bélelt ürege, mely elöl az Eustach-kürttel és az antrum tympanival, hátul a processus mastoideus levegőcelláival közlekedik.

~ tympani

(NA) A nervus facialis canalis facialisban leadott ága, mely az os tympani canaliculus posteriorján keresztül a dobürege jut, áthalad a dobhártya és a malleus nyele fölött, és a canaliculus anterioron, valamint a fissura pterotympanican keresztülhaladva a fossa infratemporalisban csatlakozik a nervus mandibularis lingualis ágához. Továbbítja a nyelv elülső kétharmadának ízérzetét, és a submandibularis és sublingualis nyálmirigyeket beidegző parasympathicus preganglionaris rostokat a gangion submandibulareba szállítja.

hirdetés