Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ terület

a mellkas szívcsúcs fölötti területe, ahol a mitralis normális és kóros szívhangok általában tisztán hallhatóak

~ testek

elsősorban polimetafoszfátot tartalmazó, a környező sejtplazmától eltérő festődést mutató koncentrált depozitumok, több baktériumban, moszatban, gombában és protozoonban megfigyelhető Lásd metachromasia

~ testicularis

Syn c. spermatica.

~ testis

(NA) Syn gubernaculum.

~ testis

A testis leereszkedése a hasüregből a scrotumba az intrauterin élet 7.-8. hónapjában.

~ testis

A normális hereleszállás útvonalán kívül elhelyezkedő testis. Syn parorchidium.

~ testis

tunica albuginea folytatásában rostos szövettömeg a herében Szin.: Highmore-féle test

~ teszt

mikroorganizmusok mozgékonyságának mikroszkópos vizsgálata speciália agar táptalajon

~ tetania

másodlagosan jelentkező, ellentétben a látens tetaniával a neuromuscularis hyperexcitatio nyilvánvaló Szin.: szimptomás tetania

~ tévesztés

Beszédben vagy cselekedetben való tévesztés, amely valamiféle, gyakran szexuális- vagy aggresszív motívumnak tulajdonítható.

~ thalamica

a thalamust az agykéreggel összekötő neuronok

~ thalamicae superficiales

Felszíni thalamicus ~. Syn ~ directae laterales, a ~ címszó alatt.

~ thalamostriata superior

A thalamus és a nucleus caudatus között lévő barázdában futó hosszú ér, melyet a lamina affixa fed, a lateralis oldalon a ~ caudatae transversaet fogadja magába, majd a foramen interventriculare caudalis falánál egyesülve a ~ choroideaval és a ~ septi pellucidivel a ~ cerebra internat alkotja.

~ thalamostriatae

Ld ~ thalamotriatrae inferiores, ~ thalamostriatrae superiores.

~ thalamostriatae inferiores

A thalamus és a corpus striatum vérét elvezető ~, melyek a substantia perforata anterioron lépnek ki, és a ~ basalisba ömlenek. Syn ~ striatae.

~ therapeuticus

A terápiás vetélés során az abortust az anya fizikai, vagy mentális egészségének megmentése, vagy megőrzése érdekében indítják meg, vagy azért, hogy megakadályozzák a fejlődési rendellenességben szenvedő, vagy nemi erőszak következtében fogant gyerek megszületését.

~ thermica

láz, hőségben végzett munka által kiváltott izomgörcs, melyhez izomfájdalom társul, időnként összefüggésben van sóhiánnyal, fokozott légcserével, vagy mértéktelen alkoholfogyasztással

~ thiokináz

szinonima: acetil-KoA ligáz

~- thioláz

szinonima: acetil-KoA acetiltranszferáz

~ thoracici

(NA) Tizenkét kevert - motoros és sensoros - ideg mindkét oldalon, melyek a mellkas.- és a hasfal izmait és bőrét látják el.

~ thoracicus

A legnagyobb nyirokvezeték, amely a cisterna chyliben veszi kezdetét a második lumbalis csigolya magasságában. Hasi része felfelé terjedve átmegy a diaphragma hiatus aortae-ján, innen kezdődik mellkasi része, mely a ductus thoracicus arcusát képezve keresztezi a hátsó mediastinumot, végül a bal vénás szögletbe ömlik (a vena brachiocephalica eredésénél).

~ thoracicus longus

(NA) Az ötödik, a hatodik és a hetedik nyaki gerincvelői idegből ered (a plexus brachialis gyökerei), a nyakon a plexus brachialis mögött leszáll és ágakat ad a musculus serratus anteriorhoz; szokatlan, hogy az általa ellátott izom felszínén halad; bénulása eredményezi a "scapula alata"-t.

~ thoracis

A mellkasfal, a rekesz és az apertura thoracis superior által határolt testüreg.

~ thoracoacromialis

A hasonló nevű artériának felel meg, a ~ axillarisba ürül, néha a ~ cephalicaval közös törzzsel.

~ thoracodorsalis

(NA) A plexus brachialis fasciculus posteriorjaból ered; a hatodik, a hetedik és a nyolcadik nyaki gerincvelői idegből származó rostokat tartalmaz és beidegzi a musculus latissimus dorsit.

~ thoracoepigastrica

Két ~ közül az egyik, vagy esetenként egyetlen ~, mely a ~ epigastrica superficialis régiójában ered, és a ~ axillarisba vagy a ~ thoracica lateralisba nyílik, így anastomosist, avagy collateralist képez a ~ cava superior és inferior mellékágai között.

~ thoracolumbalis

Ez a ~ borítja a mély hátizmokat. A bordaszögletekhez, a thoracalis, lumbalis és sacralis csigolyák processus spinosusaihoz, illetve a lumbalis csigolyák processus transversusaihoz, a tizenkettedik borda alsó széléhez és a crista iliacahoz, valamint a lumbocostalis, iliolumbalis, intertransversalis és suprasinosus ligamentumokhoz tapad.

~ thrombosis

vérrög képződése a szívkamra vagy nagyerek falán

~ thrombosis

Szin.: atrophiás thrombosis

~ thrombus

szívbelhártya sérüléshez társuló, és azon képződő vérrög, nem a szívbillentyűn Lásd még parietalis thrombus

~ thuringiensis

rovartörzseken kórokozó, hordozó vektor emlős-, és emberen okozott fertőzésekben. Laboratóriumban tévesen B. cereusnak azonosíthatják.

~ thymi

A thymus velőállományának lebenyeiben található apró, kereded, általában elszarusodott laphámból álló, degenerálódó lymphocytákat, eosinophil sejteket és macrophagokat tartalmazó testek.

~ thymi

A thymusból származó számos kis ~, melyek a ~ brachiocephalica sinistraba ömlenek.

~ thyreopriva

A pajzsmirigy állomány műtéti csonkolás, valamint sugárterápia vagy betegség okozta károsodása miatt jelentkező, hypothyreoticus panaszok és tünetek (myxoedemával vagy anélkül). Syn c. strumipriva.

~ thyrocervicalis

Rövid artériás törzs, mely az a. subclaviából ered, forrása az a. suprascapularisnak (amely eredhet közvetlenül az a. subclaviaból) és a felszálló cervicalis, valamint alsó thyreoidea artériákra ágazva végződik.

~ thyrohyoidea

Szin.: membrana hyothyroidea

~ thyroidea

(NA) Syn pajzsporc.

~ thyroidea

Pajzsmirigy. Belsőelválasztású mirigy, mely szabálytalan, kerek folliculsokból áll. A trachea felső része előtt és mellett fekszik; patkóalakú, két oldalsó lebenyét egy keskeny rész, az isthmus köti össze, ebből időnként a trachea előtt felfelé elkeskenyedő lobus pyramidalis ered. Vérellátását az arteria carotis externa és az arteria subclavia ágai biztosítják, beidegzése a középső cervicalis és cervicothoracalis sympathicus ganglionokból ered. Pajzsmirigyhormont és calcitonint termel.

~ tibiale collaterale

syn medial collateral ~.

~ tibialis

(NA) A n. ischiadicus két nagy ágának egyike, a láb hátsó részén fut le és a lábon mint n. plantaris medialis és lateralis végződik; ellátja a térd izmait, a lábszár hátsó izmait (a lábfej dorsalflexorait és supinatorait) és a lábfej plantaris felszínét, valamint a lábszár hátsó részének és a talpnak a bőrét.

~ tok

a spermatozoon középső részén spirálisan elhelyezkedő mitochondriumok, a farok mozgásának szabályozásában lehet szerepe

~ tömeg

A daganatos beteg által viselt daganatszövet teljes tömege.

~ tonsillaris

Az arcus palatoglossus és az arcus palatopharyngeus által határolt árok, amelyben a tonsilla palatina található.

~ tonsillaris

A tonsilla palatina és pharyngea felszínéről a mélybe nyúló, változó számú recessus.

~ tonsurans

Járványos dermatophytosist okozó faj, az USA-ban a tinea capitis leggyakoribb okozója, fekete pontokat képez ott, ahol a haj a bőrfelszíntől elválik.

~ törpeség

veleszületett aránytalan törpeség, születéskor a törzs viszonylag hosszú a végtagokhoz képest, de a későbbi fejlődés során megfordul az arány

~ torus

az állkapocs belső felszínéről kiinduló csontkinövés a kis őrlővel szemben

~ totalis

A haj teljes kihullása igen rövid időn belül, vagy ~ areata progressziója nyomán alakul ki. Vö: ~ universalis; szinonima: ~ capitis totalis

~ totalis

Olyan műtét, amelynél az ízfelszíneket rendszerint fémmel, vagy nagy sűrűségű műanyaggal pótolják.

~ tövis

Szin.: spina suprameatica, Henle-féle tövis, spina meatus

hirdetés