Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ szintáz

tetrahidropteroilglutamát metiltranszferáz, metionin-homocisztein metil transzferáz, N5-metiltetrahidrofolát reakcióját katalizálja L-homociszteinnel, mely során tetrahidrofolát és L-metionin képződik, az enzim működéséhez kobalamin szükséges. Az enzimdefektus L-homocisztein felszaporodását és idegrendszeri eltéréseket eredményez. Szin.: tetrahidrofolát, metiltranszferáz

~ szomjúság

Szin.: dipsesis

~ szövet

csontvelő, ahol megtalálhatóak az erythrocyta, granulocyta, és megakaryocyta sejtvonalak a hálózatos szerkezetű, rácsrostokból felépülő kötőszövetben, sinusoid érképletekkel

~ szövet

mesonephricus szinttől caudalisan elhelyezkedő középső mesoderma, ami a maradóvese nephronjait alakítja ki

~ szövet

embrionalis kötőszövet Lásd mesenchyma

~ szünet

A gyógyszert állandóan szedő beteg esetében a gyógyszeradagolás hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztése a normál működés helyreállítása és a gyógyszer iránti érzékenység visszanyerése céljából.

~ tactilis

Különösen a kéz- és lábujjak bőrének papillaris rétegében nagy számban található, kötőszöveti tokba zárt, nagyszámú, ékalakú epithelsejtet tartalmazó ovalis testek, melynek axonjai az utóbbiak körül illetve között végződnek. Syn Meissner-c.

~ tactus

speciális tapintó idegvégződés az epidermisben, az intraepidermalis axon végződése korongszerűen kiszélesedik és módosult keratinocytával áll kapcsolatban Szin.: Merkel-féle tapintósejt, Merkel-féle testecske

~ tardus

Aortastenosisra jellemző, kóros lépcsőzetesen emelkedő pulzus. LÁSD MÉG plateau pulse.

~ tarsales

A szemhéjak pillavázába ágyazott módosult faggyúmirigyek, melyek a szemhéj élén nyílnak a hátsó határvonal közelében. Secretumuk lipid-barriert képez a szemhéjak széle mentén, megakadályozva a könny kicsordulását a nyitott szemből. Syn Meibom m.

~ tarsometatarsales

A lábtőcsontokat és a lábközépcsontokat összekötő szalagok, dorsalisan, interossealisan és plantarisan helyezkednek el.

~ tartaricum

borkősav

~ tecta

Syn ~ arcuata.

~ tecti

a középagy teteje, melyet a corpora quadrigemina alkot.

~ tectoria

nyakszirtcsont basilaris részének felső felszínéhez és a második, ahrmadik csigolyatesthez tapadó ligamentzum longitudinale posterior elülső részének felső folytatása

~ tectoria ductus cochlearis

Corti-szervet fedő kocsonyás hártya

~ tegmenti

Syn tegmentalis decussatio.

~ teleangiectasia

Lassan progrediáló multiszisztémás betegség ataxiával. Kezdetben a járás ataxiás, a conjunctivában és a bőrben teleangiectasiák láthatók. A későbbiekben athetosis, nystagmus, a légzőtraktusban rekurráló fertőzések jelentkeznek, amelynek a meglévő immundeficiencia adja magyarázatát. A betegek mintegy 70%-ában IgA hiány mutatható ki, amelyet a T-helper sejtek működésének csökkenése kísér.

~ teleangiectodes

Teleangiectasias n. Neurofibroma, melyben szembetűnően sok ér van, némelyikük lumene szokatlanul nagy (a fal vastagságához viszonyítva).

~ telencephalica

Ez a kanyarulat az embryo előagyának területén van.

~ telep

nagy mennyiségű szénhidrát tokot képező szervezetek növekedése viszkózus vagy nyúlós megjelenést mutat

~ temporales profundi

(NA) Két ág -anterior és posterior- melyek a n. mandibularisból erednek, ellátják a musculus temporalist és a fossa temporalis periosteumát.

~ temporales transversae

A halántéklebeny felső felszínén keresztbefutó két vagy három, a sulcus lateralis cerebrit (Sylvii) határoló tekervény, melyeket egymástól a sulci temporales transversae határolnak el.

~ temporalis

A koponya oldalán lévő bemélyedés, amelyet a lineae temporales határolnak és az arcus zygomaticusig tart.

~ temporalis

Szubakut granulomatosus ~, amelyben részt vesz az arteria carotis externa, ill. ennek temporalis ága. Idős betegeken észlelik, és konstitucionális tünetek is kísérik: súlyos fejfájás, hirtelen fellépő egyoldali vakság. Gyakran a panaszok megfelelnek a polymyalgia rheumatica tüneteinek. Szinonima: óriássejtes ~

~ temporalis

syn temporal lobe

~ temporalis media

A lateralis szemzug közelében ered és a superficialis temporalis ~hoz csatlakozva a ~ retromandibularist alkotja.

~ temporomandibularis

Syn n. zygomaticus.

~ tenax

Az emberek és egyéb főemlősök szájüregében, különösen a fogkőben vagy carieses fogakban együttélő fajta.

~ tendineae

(NA) A papillaris izmoktól az atrioventricularis (mitralis és tricuspidalis) billentyűk vitorláihoz húzódó inas szálak.

~ tendinosa

Syn chordae tendineae cordis.

~ tendinum

A kéz- és a lábujjak flexor inaitól az interphalangealis ízületek tokjához, valamint a phalanxokhoz terjedő rostos szalag; kis ereket vezetnek az inakhoz.

~ tengely

képzeletbeli haránt vonal, amely körül a horizontális síkban forgatható az állkapocs

~ teniae coli

Bélszalagok. Három szalag, melyben a végbél kivételével, a vastagbél hosszirányú izomrostjai összegyűlnek; ezek a mesocolicus taeniák, melyek a megfelelő mesenterialis kapcsolódás területén helyezkednek el. A szabad taeniák, a mesocolon taeniával szemben, az omentalis taeniák az omentum major és a colon transversum adhéziójának megfelelően találhatók.

~ tensa

dobhártya nagyobb részét alkotó feszes, kemény membrán ellentétben a dobhártya háromszög alakú laza részével Szin.: membrana vibrans

~ tenuis

Szin.: leptomeninx

~ tenuis

A cornealis ~ kevéssé erezett és csak enyhe homályt okozó (vékony) formája.

~ tercia

A harmadik agykamra ventriculostomiaja, melynek célja a harmadik agykamra és a prechiasmalis, valamint az interpeduncularis cisternak közötti közlekedés létrehozása (Stookey-Scarff műtét), illetve a harmadik agykamra és az interpeduncularis cisterna közötti nyílás létrehozása (Dandy műtét).

~ teres hepatis

syn round ligament of liver

~ teres uteri

syn round ligament of uterus

~ terhesség

terhesség a méhüreget kitöltő daganattal, chorionbolyhok egy része hólyagokká alakul

~ terhesség

terhesség a méhfal izomrétegében

~ terhesség

többszörös terhesség Szin.: polycyesis

~ terminale

1. Hosszú, vékony kötőszöveti rostfonat (pia mater), amely a gerincvelői conus végétől a gerinc durazsákjának belső részéig terjed (filum terminale internum). 2. Vaskos kötőszöveti fonat, amely a gerinc durazsákjától a farokcsontig terjed (filum terminale externum), általában coccygealis ligamentumnak nevezik.

~ terminale

Syn ~ impar.

~ terminales

Ld nervus.

~ terminalis

A csípőcsont és az ülőcsont belső felszínén haladó csontél, mely a medence alsó szélét képezi, elválasztja egymástól a nagy- és a kismedencét. syn iliopectineal line, terminal line

~ terminalis

szinonima: vég~

~ tertius

Harmadik agykamra, keskeny, vertikális elhelyezkedésű, szabálytalan négy oldalú üreg a középső síkban, mely a lamina terminalistól az aqueductus mesencephalicus részéig terjed. Ez a kamra a rostrodorsalis sarkainál a jobb és bal foramen interventricularen keresztül mindkét oldalkamrával közlekedik. Keskeny tetejét a tela choroidea alkotja, mely mindkét oldalon a tenia thalamihoz kapcsolódik; lateralis falát a thalamus medialis felszíne, a sulcus hypothalamicus alatt pedig a hypothalamus adja, mely a kamra alját is alkotja. Oldalról nézve a harmadik agykamra számos szöglettel bír: alsó falában előről hátrafelé 1) a recessus opticus a lamina terminalis alapja és a chiasma opticum dorsalis része közötti hegyesszögben, 2) a recessus infundibuli, mely ventralisan az infundibulumba terjed, de a hypophysis nyélbe nem, 3) a recessus mamillaris vagy inframamillaris, melyet a corpus mamillarek kamrába való beboltosulása okoz. Dorsocaudalis sarkából nyúlik ki caudalisan a tobozmirigy nyelébe a recessus pinealis.

~ terület

az emlő területe Szin.: regio mammaria

hirdetés