Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ sulfatáz hiány

autoszomális recesszív öröklődésű betegség, a szulfatidok és mukopoliszacharidok elégtelen hidrolízise következtében, ezek felhalmozódnak az idegrendszerben és más szövetekben, a velőshüvely elvesztését, szulfatiduriát, arc és csontváz rendellenességeket okozva

~ sulfuricum

kénsav

~ superciliaris

Szemöldökív; a glabellától lateral felé húzódik mindkét oldalon az orbita szélén.

~ superextensa

Szin.: manus extensa

~ superficialis

A subcutan szövetben található számos ~ egyike, melyek mély ~ba ömlenek; a végtagokban prominens érhálózatokat alkotnak és artériák általában nem kísérik őket.

~ superficialis perinei

Az urogenitalis terület subcutan szövetének membrános része, amely hátulról az urogenitalis diaphragmahoz, oldalt a rami ischiopubices-hez, előre pedig a hasfalhoz csatlakozik.

~ superior nervi glossopharyngei

A nervus glossopharyngeus felső, kisebbik, a foramen jugulareban fekvő ~ja.

~ superior nervi vagi

A nervus vagus kis érződúca, mely a foramen jugulareban található.

~ superius

felső végtag

~ suppurativa

Elgennyedő verejtékmirigy-gyulladás. Az apocrin verejtékmirigyeket tartalmazó bőrterületek krónikus elgennyedő folliculitise, amely hegesedő tályogok vagy sinusok képződéséhez vezet.

~ suppurativa

Elgennyedő üvegtest-gyulladás. Az üvegtesti folyadék elgennyedése a szomszédos képletekből történő exsudatio miatt, pl. panophthalmitis esetén.

~ suppurativa

A synovialis hártya heveny gyulladása, az ízületi térben felgyülemlő gennyes váladékkal, mely bakteriális fertőzés következménye. Szinonima: ~ purulenta, pyarthrosis.

~ supramarginalis

A sulcus lateralis cerebri (Sylvii) hátsó nyúlványát lezáró ívelt tekervény; a g. angularissal együtt a parietalis lebeny alsó részét képezi.

~ supramastoidea

Az os zygomaticum és az os temporale ízesülése által létrehozott taraj.

~ suprameatale

Macewen-háromszög. Határai az arcus zygomaticus eredése, a meatus acusticus externus csontos részének hátsó fala, és egy, az előző kettőt összekötő imaginárius vonal. A processus mastoideus műtéti beavatkozásainál használják. Syn Macewen ~.

~ supraopticae

(NA) A chiasma opticum felett és mögött húzódó commissuralis rostok.

~ supraopticus

Egy sejtdús, neurosecretoros mag a hypothalamusban, mely a tractus opticus lateralis határa felett helyezkedik el, és amelyből a tractus supraoptico-hypophysealis ered; neuronjai termelik és szállítják a vazopresszint, melyet a tractus supraoptico-hypophysealis axonvégződései a vérkeringésbe juttatnak.

~ supraorbitale

Az os frontale orbita feletti szélén a medialis és a közti harmad határán levő nyílás.

~ supraorbitalis

(NA) A n. frontalis ága, az orbitat a foramen, vagy fissura supraorbitalison elhagyva elágazódik és ellátja a homlokot, a hajas fejbőrt, a felső szemhéjat és a sinus frontalist.

~ supraorbitalis

A fejbőr elülső részének vérét vezeti el, és a supratrochlearis ~kal egyesülve a ~ angularist alkotja.

~ suprapleuralis

az endothoracicus fascia megvastagodott része, ami megerősíti a pleura kupolát, az első borda belső felszínéhez és a hetedik nyakcsigolya harántnyúlványához tapad Szin.: Sibson-fascia

~ suprarenale

Mellékvese. Mindkét vese felső pólusán elhelyezkedő, lapos, nagyjából háromszög alakú test, a belsőelválasztású mirigyek egyike (adrenalint, noradrenalint termel a velőállomány, szteroid hormonokat a kéregállomány). Syn epinephros, paranephros.

~ suprarenalis

korai testi növekedés és azonos nemű másodlagos nemi jellegek fejlődése mellékvesekérgi daganat következményeként

~ suprascapularis

(NA) A plexus brachialis truncus superiorjából ered (ötödik és hatodik nyaki gerincvelői idegek), a plexus brachialis fasciculusaival párhuzamosan fut lefelé, majd áthalad az incisura scapulaen és beidegzi a musculus supraspinatust és infraspinatust, valamint ágakat ad a vállízülethez is. A clavicula középső részének törése esetén könnyen sérül; a n. suprascapularis sérülése a vállízület kifelé rotatiojának képtelenségével jár és ezáltal a felső végtag befelé fordul ("pincér-tartás"); a váll abductiojának megkezdése szintén érintett.

~ suprascapularis

Az arteria suprascapularist kísérő ~, mely a ~ jugularis externaba ürül.

~ supratrochleares

A fejbőr elülső részét ellátó számos ~, melyek a ~ supraorbitalis-al egyesülve a ~ angularist alkotják.

~ supratrochlearis

(NA) A n. frontalis ága, mely ellátja a felső szemhéj medialis részét, a homlok bőrének középső részét, valamint az orrgyököt.

~ supraventricularis

A conus arteriosust a jobb szívkamra üregének többi részétől elhatároló izmos perem.

~ suralis

(NA) A n. tibialis n. cutaneus surae medialis nevű ága és a n. peroneus communis peronealis kommunikáló ágának egyesülésével jön létre, rendszerint a lábikra középső részén, bár ez elég változó; innentől a vena saphena parvat kísérve fut, megkerüli a külbokát és a lábhátra mint n. cutaneus dorsalis lateralis fut ki.

~ suspensa

Tetszhalál; átmeneti állapot, amely a halálra emlékeztet, a légzés kimaradásával. Az állatok téli álmára, hibernációjára emlékeztető forma, vagy a baktériumok endospóra képzése tartozik ide.

~ suspensoria mammae

az emlőmirigy kötőszöveti alapállományából a felette levő bőrbe tartó rosthálózat..

~ suspensorium axillae

A hónalj jellegzetes bemélyedését adó fascia clavipectoralis fascia axillaris felé tartó folytatása.

~ suspensorium ovarii

syn suspensory ligament of ovary

~ sutura

egy homlokvarrat, néha megfigyelhető a sutura frontonasalis felett Szin.: sutura metopica

~ sycosis

Szakállsömör. Syn ~ barbae.

~ sympathicus

Egyike a gerinccsatorna mellett végighaladó két hosszú, ganglion-idegkötegnek, mely a koponyaalapról az os coccygeumig terjed. A szürke állományon keresztül valamennyi spinalis ideggel összeköttetésben vannak, és a gerincvelőből rostokat kapnak a fehér állomány közvetítésével, melyek a thoracicus és lumbalis gerincvelői idegekkel való kapcsolatot biztosítják.

~ symptomatica

Különböző szisztémás, vagy lokális betegség jeleként, esetleg tartós lázas betegség következtében alakul ki a hajhullás.

~ syndroma

A transurethralis prostata resectio egyik szövődménye. Lényege, hogy a megnyílt vénákon át a keringésbe jutott mosófolyadék haemolizálja a vörösvértesteket, amelynek következtében anaemia, oxigenizáció zavar, elektrolit zavar keletkezik.

~ synoviae

ízületi hártya gyulladását okozó faj baromfiban

~ synovialis

ízületi üreget alkotó kötőszöveti hártya (kivéve ízületi porc), mely az ízületi nedvet termeli

~ synovialis

Az ízületi synovia nagy hajlata az ízületen belül.

~ synovialis

Ízület synovialis hártyáján kialakult diverticulum.

~ synovioma

Szin.: synovialis sarcoma

~ syphilis

másodlagos vagy harmadlagos syphilis ritka megjelenési formája, enyhe, nem gennyes, idült lágyagyhártya-gyulladás és intracranialis vagy spinalis angiitis jellemzi

~ szájadék

a bal pitvar és bal kamra között elhelyezkedő nyílás Szin.: ostium atrioventriculare sinistrum, ostium arteriosum

~ személyiség

tudathasadásos zavar, kettő vagy több különálló tudatú személyiség váltakozva uralkodik ugyanabban a személyben anélkül, hogy az egyik személyiség tudatában lenne a másiknak Lásd még kettős személyiség

~ szer

Altatószer, altató. Egy anyag, amely alvást idéz elő. (hypno- + G. agogos, vezető)

~ szimmetrikus lipomatosis

elsősorban felnőtt férfiak között fordul elő, a fej, nyak, a törzs és felső végtagok felső részén jelentkező, és fokozódó subcutan zsírszövet megszaporodása Szin.: Launis-Bensaude-szindróma, Mandelung-szindróma, szimmetrikus adenolipomatosis

~ szindróma

immunológiai alapon kialakult neuromuscularis átvitel betegsége, melyre elsősorban végtagok proximalis izomcsoportjait érintő izomgyengeség, mély ínreflexek hiánya, szájszárazság és impotencia jellemző. Gyakran, elsősorban férfiak között paraneoplasiás szindrómaként társul kissejtes tüdőrákhoz

~ szindróma

klimaktérium során tapasztalt tünetek visszatérése: hőhullámok, fejfájás, ingerlékenység és depresszió Szin.: klimaktériumos szindróma

hirdetés