Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ sterni

A sternum teste és a manubrium sterni közötti szög a manubriosternalis junctionál; ennél a szögnél ízesül a második borda és innen számoljuk a bordákat. Mögötte található az aorta arcusa, a trachea bifurcatioja és a T4/T5 intervertebralis discus.

~ sternoclavicularis

a claviculának a sternummal történő ízesülése által alkotott szög

~ sternocleidomastoidea

A musculus sternocleidomastoideusból ered és az arteria occipitalis sternocleidomastoideus ágát kíséri; a ~ thyroidea superiorba vagy a ~ jugularis internaba ürül.

~ strabismus

a kancsalság hátterében a szemizmok szemüregen belül akadályozott mozgása áll

~ strabismus

az egyik szem a megszokott módon deviál

~ striata

Szin.: zóna striata

~ striatae

Syn vv. thalamostriatae inferiores.

~ striatum

(NA) Syn csíkolt test.

~ striatus

Gyermekek (általában leányok) bőrén kialakuló papularis elváltozás, mely általában sorba rendeződik és egy végtagon alakul ki.

~ stridulosa

hurutos gyermekkori gégegyulladás, amely éjszakánként görcsös gégezáródással jár és belégzési stridort okoz.

~ stridulus

a gége néhány másodpercig tartó görcsös összehúzódása, amelyet hangos belégzés követ. Vö. laryngitis stridulosa syn pseudocroup.

~ struma

mirigyes golyva számos kolloid göbbel

~ strumipriva

Syn c. thyreopriva.

~ stuartii

A vizeletkiválasztó rendszer fertőzéseinél, enyhe és sporadikus hasmenéssel járó fertőzésekben izolálták.

~ stupor

ritkán fordul elő visszatérés, szemben a benignus stuporral

~ stylomastoidea

A dobüreget látja el, a canalis facialisban halad, kilép a foramen stylomastoideumon és a ~ retromandibularisba ürül.

~ stylomastoideum

A canalis facialis distalis külső nyílása az os temporale pars petrosa alsó felszínén a processus styloideus és -mastoideus között. Itt lép ki a nervus facialis és az arteria stylomastoidea.

~ subarcuata

Az os temporale pars petrosajanak hátsó felszínén lévő mélyedés éppen a crista alatt, valamint a meatus acusticus internus felett és oldalt. Magzatban e helyen a cerebellum flocculusa található. Felnőttben a csontba egy kis véna tér be.

~ subcallosus

Egy karcsú, függőleges, fehéres köteg közvetlenül a lamina teminalis és a comissura anterior előtt; a nevével ellentétben nem is egy kérgi tekervény, hanem a septum pellucidum ventralis folytatása.

~ subcapsularis

Közvetlenül a lencse tokja alatt kialakult homály.

~ subclavia

Idegköteg, amelynek rostjai a cervicalis ganglionokat a ganglion stellatummal kötik össze, és közben kacsot képeznek az arteria subclavia körül.

~ subclavia

A ~ axillaris közvetlen folytatása az első borda lateralis szélénél; medial felé halad, hogy csatlakozzon a ~ jugularis internaval, és mindkét oldalon ~ brachiocephalicavá alakuljon.

~ subclavius

(NA) A plexus brachialis truncus superiorjának mellékága, mely a musculus subclaviust idegzi be.

~ subcostalis

(NA) A tizenkettedik mellkasi ideg ventralis ága; az utolsó borda alatt fut, beidegzi a hasizmok egy részét és bőrágakat ad az alsó, legventrolateralisabb hasfal és a felső-oldalsó glutealis régió bőréhez.

~ subcutanea

Fascia. Syn superficialis fascia.

~ subcutaneae abdominis

A hasfal felületes ~inak hálózata, melyek a ~ thoracoepigastricaba, ~ epigastrica superficialisba vagy ~ epigastrica superiorba ömlenek, és portocavalis anastomosist képeznek a paraumbilicalis ~kal való kapcsolatuk révén.

~ subitum

Csecsemők és kisgyermekek HHV 6 által okozott betegsége, jellemzője a hirtelen kezdet, több napig tartó lázzal (néha convulsiokkal), ezt finom macularis (esetenként maculopapularis) kiütés követi, mely a láz megszűnése után néhány órától egy napig terjedő időtartam után jelentkezik. Syn roseola infantum, hatodik betegség.

~ sublinguales minores

8-20 apró vezeték, amelyek a glandula sublingualisból kivezetve a szájban levő sublingualis redőbe, illetve néhányan a ductus submandibularisba nyílnak.

~ sublingualis

A mandibula testének belső részén, a spina mentalis mindkét oldalán a mylohyoideus vonal felett felszínes mélyedés található, melyben a glandula sublingualis fekszik.

~ sublingualis

A szájfenéken a nyelv alatt elhelyezkedő két nyálmirigy egyike, a ductus sublingualis útján ürül; emberben a secretoros egységek legnagyobb része nyáktermelő, serosus félholdakkal.

~ sublingualis

(NA) A n. lingualis glandula sublingualishoz és a szájfenék nyálkahártyájához adott ága.

~ sublingualis

A szájfenéken az arteria sublingualist kísérő ~, a n. hypoglossustól lateralisan helyezkedik el; csatlakozhat a ~ lingualis profundahoz és ~ lingualisként haladhat tovább, illetve egyesülhet a ~ comitans nervi hypoglossival.

~ sublingualis major

A nyelvalatti mirigy nagyobb kivezetőcsöve, mely a váladékot a glandula sublingualis elülső részéből vezeti el és a papilla sublingualisba nyílik.

~ submandibulare

Kis, parasympathicus a nervus lingualisról leváló ~; postganglionaris ágai a submandibularis és sublingualis mirigyhez futnak; preganglionaris rostjai a chorda tympani útján a nucleus salivatorius superiorból származnak

~ submandibulare

Submandibularis háromszög.

~ submandibularis

A nyak két nyálmirigyének egyike, mely a musculus digastricus két hasa és a mandibulaszöglet közötti térben fekszik; a ductus submandibularis útján ürül; secretoros egységei túlnyomórészt serosusak, de néhány mucinosus is előfordul serosus félholdakkal.

~ submandibularis

A nagy nyálmirigyek egyike.

~ submandibularis

A mandibula testének medialis felszínén lévő mélyedés a mylohyoideus vonaltól lefelé, amelyben a glandula submandibularis található.

~ submandibularis

A submandibularis nyálmirigy vezetéke, mely a sublingualis papillába nyílik, közel a nyelv frenulumához. Syn Wharton d.

~ submentalis

Az áll alatt elhelyezkedő ~, mely anastomosist képez a ~ sublingualis-al, kapcsolatban áll a ~ jugularis anteriorral és a ~ facialisba ömlik.

~ submucosa

Nyálkahártya. Syn submucosa.

~ suboccipitalis

(NA) Az első nyaki ideg dorsalis ága, mely a trigonum suboccipitalen áthaladva ágakat ad a musculus rectus capitis posterior majorhoz és minorhoz, az obliquus capitis superiorhoz és inferiorhoz, a rectus capitis lateralishoz és a semispinalis capitishez; általában úgy tartják, hogy az első nyaki gerincvelői ideg csak motoros rostokkal rendelkezik, de a n. suboccipitalis egy kommunikáló ágon keresztül proprioceptív érző rostokat kap a második nyaki gerincvelői idegből.

~ subpubicus

A szeméremcsont rami inferiores közötti szög. Nőkön ez a szög közelíti a teljesen kiterjesztett hüvelyk és mutatóujj közötti szöget (900), férfiakon a teljesen széttárt mutató és középső ujj közötti szöget (600).

~ subthalamicus

Egy körülhatárolt, bikonvex lencse alakú mag, mely a subthalamus ventralis részén, a capsula interna peduncularis részének dorsalis felszínén, a substantia nigratól közvetlenül rostralisan helyezkedik el. A mag a globus pallidus lateralis részéről topografikus, az azonos oldali motoros kéregtől somatotop elrendezésben kap információkat; a thalamus centrum medianumából jövő afferensek kisebb kötege a mag rostralis részében végződik. A n. subthalamicus a globus pallidus mindkét részére, a substantia nigra pars reticularisahoz, valamint egy kisebb úton az azonosoldali n. pedunculopontishoz vetül.

~ subtilis

a talajban és a lebomló élő anyagokban található baktérium, egyes törzsei a subtilin, subtenolin, bacillomycin antibiotikumot termelik. Főként immunrendszeri zavarokban szenvedőeken okoz fertőzést, ill. ételmérgezést.

~ subunguale

Vér felgyülemlése a köröm alatt, általában sérülés következtében.

~ succedaneum

A szülés során a magzat elől fekvő részén (pl. a fejbőrön) képződött oedemás duzzanat.

~ succingens

Szin.: pleura

~ succinicum

borostyánkősav

~ sudoriferum

Rendszerint solitaer, göbös, a bőrrel és az alatta fekvő képletekkel összekapaszkodott, hosszú ideig lassan, majd hirtelen gyors ütemben növekvő és szóródó daganat.

hirdetés