Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ spilus

A naevus pigmentosus egy (lapos) formája.

~ spinale

A gerincvelői segmentalis idegek hátsó gyökének ~ja; a pseudounipolaris elsődleges érzőneuronoknak a sejttestét tartalmazza, amelyek perifériás axonjai a kevert segmentalis idegek részét képezik, míg centralis axonjai a hátsó érzőgyök részeként belépnek a gerincvelőbe.

~ spinales

(NA) A gerincvelőből eredő idegek; 31 pár létezik, mindegyik két gyökérrel kapcsolódik a gerincvelőhöz: anterior és posterior vagy ventralis és dorsalis; ez utóbbin egy körülírt megvastagodás, a ganglion spinale különíthető el; a két gyökér a foramen intervertebralisban egyesül, majd a kevert n. spinalis csaknem azonnal egy ventralis és dorsalis elsődleges ramusra válik szét, az előbbiek a törzs anterolateralis részét és a végtagokat, az utóbbiak a valódi hátizmokat és a hátat borító bőrt látják el.

~ spinales

A gerincvelőt ellátó ~; hálózatot alkotnak a gerincvelő felszínén, melyektől ~ haladnak a gerincvelői gyökök mentén a plexus venosus vertebralis internushoz.

~ spinalis

gerincvelő, a központi idegrendszer gerinccsatornában található hengeres, megnyúlt része Szin.: chorda spinalis

~ spinalis

Ld kyphosis, lordosis, scoliosis.

~ spinalis

A központi idegrendszer hosszú, hengeres, a gerinccsatornában elhelyezkedő szakasza. Syn medulla spinalis (NA).

~ spinalis

Syn c. vertebralis.

~ spinalis

Syn c. vertebralis, gerinccsatorna.

~ spinocelebellaris anterior

A hátsó szarv alapján és az intermedier zónában, a gerincoszlop lumbosacralis részén kiinduló, rostos köteg, mely átmegy az ellenkező oldalra, és a funiculus lateralis elülső felén perifériásan helyezkedik el. A rombencephalonon keresztül felfelé halad, majd éles kanyarral lefelé megy a n. trigeminus motoros nucleusanak rostralis határán, a cerebellumba caudalis irányból lép be, a felső cerebellaris nyél hátsó felszínén, és mohaszerű rostokkal végződik a cerebellaris vermis cortexének szemcsés rétegén. A köteg proprioceptív (helyzetérzékelő) és exteroceptív (külső ingereket érzékelő) adatokat közvetít, túlnyomóan az ellenoldali alsó végtagról.

~ spinocerebellaris posterior

Erősen myelinizált, vastag rostokból álló, tömör köteg, a gerinccsatorna lateralis funiculusa hátsó oldalának perifériáján, mely az azonos oldali nucleus thoracicusból (Clarke oszlop) ered, és felfelé halad az alsó cerebellaris pedunculus irányába. A cerebellaris vermis cortexének szemcsés rétegében, mohaszerű rostok formájában végződik. A köteg főként proprioceptív adatokat közvetít, melyek az izmokat körülvevő anulospiralis idegvégződésekből és az inak Golgi szervéből erednek.

~ spinosum

Az alamajor ossis sphenoidale alapján lévő nyílás, a csont élétől előrefelé, amelyen az arteria meningea media és a nervus meningeus (spinosus) halad át.

~ spinothalamicus

A gerincvelő lateralis funiculusanak ventralis részében lévő, nagy, felszálló rostköteg, mely a hátsó szarv sejtjeiből ered, a gerinc valamennyi szintjén, és a köteg keletkezési helyén belül keresztezi a fehér állományt. A ~ spinothalamicus a gerincvelőtől az agytörzs felé halad, ventrolateralisan helyezkedik el, számos rostot közvetít a rhombencephalon és a mesencephalon formatio reticularisahoz, a mesencephalon centrális szürkeállományának lateralis részéhez, és a colliculus superior mély, valamint közti rétegeihez. A megmaradó rostok alkotják a valódi ~ spinothalamicust, mely belép a diencephalonba, és a thalamus nucleus ventralis posteriorjában (caudalis rész), továbbá intralaminaris magjaiban végződik. A ~ felszálló, a gerinc felé haladó ágának része a dorsalis felszín, a lateralis ~ spinothalamicus, mely a fájdalommal és a hőérzékeléssel összefüggő ingereket közvetíti, valamint egy inkább ventralis rész, az elülső ~ spinothalamicus, amely a tapintási érzéseket továbbítja.

~ spirale

Hosszúkás, bipoláris érzőidegsejteket tartalmazó ~ a nervus vestibulocochlearis cochlearis részén a canalis spiralis modioliban. Minden ~sejt egy perifériás nyúlványt bocsájt ki, mely a lamina spiralis csontos rétegei között fut a Corti szervhez, a centralis axon pedig a nyolcadik agyideg pars cochlearisat alkotva lép be az agytörzsbe.

~ spirale cochleae

A csigavezeték külső falát alkotó csontos csiga megvastagodott periosteuma, amelyhez a lamina basalis tapad.

~ spiralis

csiga csövének dobüregi fala

~ spiralis ductus cystici

(NA) SZIN spiral fold of cystic duct.

~ spiralis modioli

(NA) A modiolusnak a nervus cochlearis spiralis ganglionját befogadó ürege.

~ spiralis modioli

A cochlea modiolusaban spirálisan futó ~; mind a labyrinthus ~, mind a canaliculus cochleae ~jának mellékága.

~ spiralis ossea

kettős csontlemez, amely csigavonalszerűen csavarodik a modiolus körül és két részre osztja a canalis spiralist: a scala tympanira és a scala vestibulira; a csont két rétege között érik el a hallóideg rostjai a csigát.

~ splanchnici lumbales

(NA) A truncus sympathicus lumbalis szakaszából származó rostok, melyek előrefelé haladva presynapticus sympathicus rostokat visznek a plexus coeliacusba, -intermesentericusba, -aorticusba, valamint a plexus hypogastricus superiorba, illetve ezekből visceralis afferenseket hoznak.

~ splanchnici sacrales

(NA) A truncus sympathicus sacralis szakaszából származó ágak, melyek a plexus hypogastricus inferiorba futnak; gyakorta összetévesztik a nn. splanchnici pelvinivel, melyek sokkal jelentősebb struktúrák.

~ splanchnicus imus

(NA) Egyike a hasi-kismedencei zsigeri idegeknek, mely a mellkasban ered és áthalad a rekeszen, presynapticus sympathicus rostokkal látva el a plexus renalist; gyakorta egybeolvad a n. splanchnicus minorral, de időnként különálló idegként létezik.

~ splanchnicus major

(NA) A hasi-kismedencei zsigeri rendszer legfelső tagja, mely az ötödik vagy hatodiktól a kilencedik vagy tizedik mellkasi sympathicus ganglionokból ered, a mellkasi csigolyák testén lefelé haladva átlép a rekeszen és csatlakozik a plexus coeliacushoz; presynapticus sympathicus rostokat szállít a ganglion coeliacumhoz, valamint visceralis afferens rostokat a plexus coeliacusból.

~ splanchnicus minor

(NA) A hasi-kismedencei zsigeri idegek egyike, mely a mellkasban az utolsó két thoracalis sympathicus ganglionból ered, majd a rekeszen keresztül a ganglion aorticorenaleba jut; presynapticus sympathicus és visceralis afferens rostokat szállít.

~ splenica

Syn ~ colica sinistra.

~ splenorenale

syn splenorenal ligament

~ splenorenale ~

a nagycseplesz részét alkotó hashártyaredő, a rekeszt és a bal vese elülső részét köti össze a lépkapuval, átvezetve a lép ereit a hátsó hasfalról.

~ spogiosum urethrae muliebris

A női húgycső submucosus rétege, melynek az izomrétegek közé terjedő vénás hálózata erectilis sajátosságokkal ruházza fel az urethrát.

~ spongiosa

A decidua basalisnak a myometriumhoz tapadó része.

~ spongiosum

Szivacsos csontokból felépülő osteoma.

~ spongiosum penis

(NA) A penis középvonalában, a corpus cavernosumok között és azoktól ventralisan elhelyezkedő erectilis test, mely hátul a bulbus penisbe terjed, elől kiszélesedve a glans penisben végződik, és az urethra halad benne.

~ spontaneus

spontán, nem mesterségesen megindított vetélés

~ spuria

1. Syn c. diagonalis, 2. c. effectiva.

~ spuria

placentaszövet, amelynek nincs érösszeköttetése a p. főrészével.

~ spuria

álmelaena lenyelt vér miatt, mellbimbósérülésből szoptatáskor vagy más orr-garatűri vérzésforrás

~ spuriae

(NA) Syn álborda. Ld borda címszó alatt.

~ stapedis

a kengyel alapja (belső fül)

~ stapedis

finom hártya, ami összeköti a kengyel szárát és talpát

~ stapedius

(NA) A n. facialis egyik ága, mely arról a canalis facialisban leágazik és beidegzi a musculus stapediust.

~ statoconiorum

belső fülben, a sacculus és utriculus szőrsejtek szőrei által fenntartott kocsonyás hártya, több kristályt tartalmaz

~ stellatae

Syn venulae stellatae, a venula címszó alatt.

~ stellatae

~ csillag alakú csoportjai a vesekéregben.

~ stellatus

Csillag alakú necroticus terület, amelyet histiocyták vesznek körül, lymphogranuloma venereumban látjuk a duzzadt inguinalis nyirokcsomón belül.

~ stenosis (MS)

mitralis billentyű nyílásának kóros szűkülete

~ stercoralis

genny és faeces gyüleme

~ sterilitás

a férfi képtelen megtermékenyíteni a petesejtet, összefüggésben lehet impotenciával

~ sternalis

syn sternal line

~ sterni

a szegycsont felső, lapos, háromszögletű részlete, ami a szegycsont testével szöget zár be

~ sterni

a szegycsont elülső felszínén húzódó, az elülső costosternalis szalgokat összekötő rostok

hirdetés