Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ seminalis

Az ondót az epididymisből az urethraba, a ductus deferensbe vagy a ductus ejaculatoricusba vezető cső.

~ seminalis

Ondóhólyag.

~ seminalis

A ductus deferens két, redős, tömlős, mirigyes diverticulumanak egyike; váladéka az ondó egyik komponense. Syn gonecysta, gonecystis, glandula seminalis

~ seminipherus

Here csatorna, ~ seminipherus contortus vagy ~ seminipherus rectus.

~ seminipherus rectus

Egyenes herecsatorna. A ~ seminipherus contortus folytatása, mely közvetlenül a mediastinumba lépés előtt kiegyenesedik, és a rete testist alkotja. Syn vasa recta (2).

~ senile

Változóan pigmentált öregkori anyajegy, idősebb kaukázusi típusú fehér emberek fénynek kitett bőrterületein alakul ki. syn liver spot

~ senilis

Idős korban spontán keletkező, általában cuneiform, nuclearis vagy posterior subcapsularis ~, illetve ezek kombinációja.

~ senilis

Idős és legyengült személyek lábának atrophiás bőrén jelentkező petechiák és véraláfutások.

~ senilis

Idős betegek száraz bőréhez kapcsolódó viszketés.

~ sensibilis ~

Nagy mennyiségben kiválasztott ~ Ha nagy a légkör nedvességtartalma, a ~ nedvességként megjelenik a bőrön.

~ septicus

Fertőző vetélés, amelyet láz, endometritis és parametritis komplikál.

~ septus

ürege egy anterioposterior septum által kettéosztott.

~ serosa

arachnoidea, pókhálóhártya

~ serosa

Szin.: serosa, chorion

~ serosa ~

Egyike a hasi szerveket a hasfallal vagy egymással összekötő hashártyaredőknek.

~ serositis

Szin.: polyserositis

~ serotina

Szin.: decidua basalis

~ serotina

Syn d. basalis.

~ serotinus

Syn későn áttörő vagy bölcsességfog.

~ serpiginosum

Gyűrű alakú piros foltok jelenléte a bőrön, különösen lányokon, hajlamos perifériás terjedésre, mivel a felületes kapillárisok kitágulnak. Szinonima: esszenciális teleangiectasia

~ sicca

szárazsággal járó ~.

~ siccus

A cornealis ~ (száraz) formája, amelyre a felület száraz, fényes volta jellemző.

~ siderotica

Intraocularis idegentestből kioldódott vas lerakódása okozta ~

~ sigmoideae

A ~ mesenterica inferior számos mellékága, melyek a sigmabél vérét vezetik el.

~ sigmoideum

A medencebement és a harmadik sacralis szelvény között S-alakú kanyarulatot leíró és a rectumban folytatódó colonszakasz.

~ simplex

Egyszerű ~. Syn nyílt zugú ~.

~ simplex

Az 1-es és 2-es ~vírus típus által okozott különféle fertőzések. Az 1-es típus okozta fertőzéseket leggyakrabban az ajakpír szélén vagy a külső orrnyílásoknál taláható, egy vagy több csoportban elhelyezkedő hólyagcsák jellemzik; a 2-es típusban a nemi szerveken vannak ilyen laesiok. Mindkét típus gyakran kiújul, valamint újból megjelenik más lázas betegségek idején, sőt fiziológiás állapotokban, mint pl. menstruatio kapcsán is.

~ simplex

Enyhe formájú p. kifejezett visszaesési tendenciával.

~ simplex

Petechiák és nagyobb véraláfutások megjelenése, amelyhez általában alkati tünetek társulnak és nem szisztémás betegség része. SZIN nonthrombocytopenic p.

~ sinister

Bal kamra. A szív bal oldalán az alsó üreg, mely artériás vért kap a bal pitvarból, és falának összehúzódása révén az aortaba juttatja azt.

~ sinuatrialis (Keith-Flack)

A szív ingervezető rendszerében "pacemakerként" működő speciális szívizomrostokból álló tömeg; a sulcus terminalis felső végénél subepicardialisan fekszik.

~ sinus coronarius

Az endocardium vékony redője a sinus coronarius jobb pitvarba való beszájadzásánál.

~ situs inversussal

A szív a jobb oldalon található annak tükör transzpozíciójával és a hasi zsigerek transzpozíciójával.

~ sodium tartarate

nátrium-tartarát, KNaC4H4O6; Enyhe hashajtó só, a pezsgőporok összetevő vegyületének használják.

~ solare

Fény~, a fény meghatározott spektrumának hatására kialakuló ~ forma; pl. napfény; egyes betegekben passzív transzfer antitestek találhatók, másokban nem.

~ solaris

Szövettanilag észlelhető eltérés idős emberek napfénynek kitett bőrében vagy krónikus sugárártalmat elszenvedett egyénekben.

~ solaris

Tartós napsugárzás hatására az alsó ajak nyálkahártyájának atrophiája, kiszáradása, pörkösödése és berepedezése az ajakpír peremén. Mikroszkópos vizsgálattal dysplasiás (premalignus) elváltozások is felfedezhetők.

~ solitarius

A medullaris tegmentum dorsolateralis részén hosszában húzódó, keskeny, tömör szalag, mely az obex alatt a canalis centralis felett kereszteződik, és a gerincvelő felső nyaki szegmentumaiba száll le. Összetétele részben primer sensoros rostokból áll, melyek a n. vagussal, a n. glossopharyngeussal és a n. facialissal lépnek be, és információkat közvetítenek a "feszülési"- és chemoreceptoroktól a cardiovascularis, a respiratoricus és az intestinalis ~ falához. A ~ rostralis részében a receptorok a nyálkahártya és a nyelv ízlelőbimbóihoz menő ingereket továbbítják. Rostjai a tractus solitarius nucleusaban szóródnak szét.

~ solium

Cysticercus cellulosae-vel fertőzött, nem megfelelően elkészített disznóhús fogyasztásával szerezhető. Tüskés vagy soliter emberi galandféreg. Ha a tojások az emberi bélben kelnek ki, a kikelő taenia lárvák eredményeként cysticercosis alakul ki.

~ spastica

Az izmok spasticus kontrakciója következtében a járás megkísérlése nehezített.

~ spegmatis

emberi nemi szervekből származó smegmában előforduló szaprofita baktérium, se más állatokban, talajban, szemétben és vízben is kimutatták

~ spermatica

A ductus deferens és járulékos képletei alkotta, a scrotumból a canalis inguinalison keresztül annak belső nyílásáig haladó köteg. Syn funiculus spermaticus (NA).

~ spermaticus

Syn d. deferens.

~ spermaticus

Syn corda spermaticus.

~ sphaerica

Monochrom ~, amely szférikus felületen megtörve keletkezik, mivel a tengelyben és a szélen futó sugarak a tengely mentén különböző pontokban fókuszálódnak. Szinonima: ~ dioptrica

~ sphaericus

rovartörzseken kórokozó baktériumtörzs, egyes emlős- és emberi fertőzések okozója, különösen immundefektus esetén, emberben meningitist, endocarditist és ételmérgezést okozhat.

~ sphenoidales

Gúla alakú, páros csont, csúcsai a lamina pterygoidea medialissal érintkeznek, alapja az orrüreg tetejét alkotja.

~ sphenoidalis

Az os sphenoidale elülső felszínének középvonalában végighúzódó, az os ethmoidale függőleges lemezével ízesülő függőleges taréj.

~ sphenopalatinum

Az os palatum sulcus sphenopalatinusaból az os sphenoidaleval ízesülve képződik. Benne halad át az arteria sphenopalatina a hozzá csatlakozó idegekkel.

~ sphincter

mikroszkóppal látható záróizom

hirdetés