Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ primer

venerealis fertőzés első jeleként jelenik meg.

~ primitiva

agyvelőt és gerincvelőt körülvevő laza embrionalis mesenchyma, amelyből a három végleges hártya kialakult (arachnoidea, dura mater, és pia mater)

~ processus transversus

Syn ~ vertebrale.

~ processus vermiformis

Szin.: mesoappendix

~ profunda

leggyakrabban törzs bőrén látható halvány, tömött papulák, tünetmentes, ismételt miliaria rubrat követő verejtékmirigy-kivezetőcsatorna sérülés eredményezi

~ profunda penis

A penis dorsalis oldalán lévő mély fascia közelében helyezkedik el. A plexus venosus prostaticushoz csatlakozik, miután átlép a ligamentum pubis arcuatum és a ligamentum perinei transversum közötti résen.

~ profundae clitoridis

A clitoris dorsalis oldaláról a plexus venosus vesicalishoz futó ~.

~ progressiva

A lencse teljes elhomályosodásáig progrediáló ~

~ proliferans

Krónikus endarteritis, melyet az intimaban megnövekedett mennyiségű fibrosus szövet képződése kísér.

~ proliferativ glomerulonephritis

diffúz glomerularis kapillaris endothel, mesangialis sejt és mátrix felszaporodásával (időnként IgM és komplement mesangialis depozitumok) járó, klinikailag nephrosis-szindrómával jellemezhető glomerulonephritis Szin.: diffúz mesangialis proliferatio, IgM nephropathia

~ propria

Valamely terület különleges burka, mely megkülönbözteti a peritonealis vagy egyéb fedéstől.

~ propria ductus semicircularis

kötőszöveti rostok hálozata a félkörös ívjárat és csontos csatorna között, melynek ürege perilymphat tartalmaz

~ proprii

Flechsig féle fasciculusok vagy alapkötegek. (f. anterior proprius és f. lateralis proprius vagy lateralis alapköteg); felszálló és leszálló interszegmentális fasciculusok, melyek a gerincvelői asszociációs rostrendszer részei és mélyen az anterior, a lateralis, valamint a posterior funiculusokban bújnak meg a szürke állomány szomszédságában.

~ prostatae

a prosztata alapja

~ prostatica

Syn utriculus prostaticus.

~ prostatici

Mintegy 20 kis csatornácska, amelyek a mirigy tubulusokból elvezetik és az urethra taréj mindkét oldalán az urethra hátsó részébe öntik a prostata által termelt váladékot. Syn ductuli prostatici.

~ prostaticus

Prostata vezeték.

~ prostaticus

Kicsiny tömlő a prostata nyílásában, a colliculus seminalis csúcsán, a női uterus és vagina analógja. Syn uterus masculinus, vesica prostatica.

~ prostaticus

Syn utriculus masculinus.

~ protractio

arc rendellenessége, amikor a szem síkja előtt helyezkedik el az orr alatti terület (subnasion)

~ protractio

az arc fejlődési rendellenessége, amikor a szem síkja az állcsúcs előtt helyezkedik el

~ pseudohermaphroditismus

férfi nem szervek és XY karyotipus genitális anomáliákkal

~ pseudomallei

melioidosist, takonykórt okoz állatokban

~ pseudotuberculosis

SZIN Yersinia pseudotuberculosis.

~ psittaci

A Ch. trachomatishoz hasonló, azonban glikogént nem termelő és szulfadiazinra rezisztens mikroorganizmus. Különböző törzsei emberben psittacosist, madarakban ornithosist okoznak.

~ psoriatica

Psoriasis társulása rheumatoid arthritissel, melyet gyakran különálló betegségnek tekintenek. Szeronegatív arthritis jellemzi, rheuma faktor pozitivitás nem észlelhető; leggyakrabban az ujjakat érinti.

~ psoriaticum K

iterjedt exfoliativ dermatitis, mely psoriasist utánoz.

~ pterygoideus

(NA) A n. mandibularis két ágának - lateralis és medialis - egyike, mely a n. trigeminus motoros gyökeréből származó rostokkal látja el a musculus pterygoideus lateralist és medialist.

~ pterygopalatina

Syn c. palatinus major.

~ pterygopalatinum

Kis parasympathicus dúc a fossa pterygopalatina felső részén, amelynek postsynapticus rostjai a könny, az orr, a szájpad és a garat mirigyeit innerválják.

~ pubis

Az os pubis egyenetlen, elülső éle, mely lateralisan a tuberculum pubicumban folytatódik.

~ pubis

Szeméremív; a symphysis teste és a szeméremcsontok ramus inferiorjai alkotják.

~ pubis

nők symphysis feletti egy zsírpárna alkotta domborulata Szin.: mons veneris, os pubis

~ pubis

Lapostetű-fertőzés, Pthirus pubis, amely főleg a fanszőrzetben jelentkezik, tünetei a viszketés és a maculae cerulae.

~ pubis

A szeméremcsont középvonalhoz közeli, igen fájdalmas gyulladása, okozhatja az adductorok ismételt, megterhelő igénybevétele, vagy a csont rendszeres megterhelése.

~ pudenda interna

A ~ iliaca interna mellékága, mely az arteria pudenda internat kíséri egy vagy két ér formájában. A gát vérét vezeti el.

~ pudendae externales

Megfelelnek a hasonló nevű artériáknak; a ~ saphena magnaba vagy közvetlenül a ~ femoralisba ürülnek; hozzájuk csatlakozik a ~ dorsalis superficialis penis (vagy clitoridis), és a ~ scrotales (vagy labiales) anteriores.

~ pudendalis

(NA) A fossa ischiorectalis lateralis falát borító fascia obturatoria interna rekesze, melyben az arteria és vena, valamint nervus pudendus halad.

~ pudendus

(NA) A második, harmadik, negyedik keresztcsonti gerincvelői idegek elsődleges ramus ventralisaiból alakul ki; a medencéből a foramen ischiadicum majoron lép ki, hátulról megkerüli a ligamentum sacrospinalét és az arteria pudenda interna kíséretében a foramen ischiadicum minuson át kilép a gátra; leadja a nn. rectales inferiorest, végigfut a canalis pudendalison a fossa ischiorectalis oldalfalában és n. dorsalis penisként vagy clitoridisként végződik.

~ pulmonale

syn pulmonary ligament

~ pulmonale

A jobb kamra hypertrophiája és a tüdőkeringés hosszantartó akadályozottsága miatt kialakult idült szívbetegség. Akut formájára a jobb szívfél heveny kitágulása és elégtelenné válása jellemző pl. tüdőembolia következtében. Mind a két kórforma jellegzetes EKG-eltérésekkel jár, illetve előrehaladott állapotban jobb szívfél elégtelenséget okoz.

~ pulmonale ~

Pleurakettőzet, ahol a mediastinalis pleura a tüdőgyökerek alatt áthajlik a tüdőre. syn ligamentum pulmonale (NA).

~ pulmonales

Mindkét oldalon két véna, melyek oxigenizált vért szállítanak a tüdőből a szív bal pitvarába. A bal oldali tüdőfél, valamint a jobb tüdőfél alsó vénája lobaris ~, melyek mindegyike egyetlen, azonos nevű lebenyt lát el; a ~ pulmonalis dextra superior a jobb tüdőfél felső és középső lebenyét is ellátja.

~ pulmonalis

Eredete: a szív jobb kamrája, eloszlása: jobb és bal pulmonalis artériára oszlik, melyek a megfelelő tüdőbe és az ágak mentén a bronchus szegmentumokba lépnek be.

~ pulmonis

tüdőcsúcs

~ pulmonum

Tüdőemphysema, Syn emphysema (2).

~ pulpae

Syn a fogbél ürege a gyökércsatornában.

~ punctata

fekete comedokkal járó ~

~ pupillae congenita

Születéskor már megfigyelhető rendellenes helyzetű pupilla.

~ pupillaris

szivárványhártya elülső, középső részének maradványa, ami pupillat zárja a 7. magzati hónapig, majd eltűnik. A visszafejlődés elmaradása ritkán veleszületett vakságot okozhat. Szin.: Wachendorf-hártya

hirdetés