Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ rendszer

általánosan használt mértékrendszer, méterből kiindulva, eredetileg a föld meridián negyedének tízmilliomod részeként szándékoztak meghatározni és manapság a fény vákumban meghatározott idő alatt megtett út alapján. Méter előtagjaként, annak többszörösét vagy törtrészét jelöljük az ISU alapján (International System of Units). A súly mértékegysége a gramm, ami egy köbcentiméter víz súlyával egyezik meg {15.432358 gran(um)}. A térfogat mértékegysége a liter vagy egy köbdeciméter, megegyezik 1.056688 amerikai quart (gallon negyede), egy köbcentiméter kb. 16.23073 amerikai minim

~ renis

Vese~, a ~ renalis mellékágai, melyek a vese vérét vezetik el; a vese artériával párhuzamosan futnak, a ~ interlobulares, arcuatae és interlobares alkotják.

~ repens

Kúszó d. Syn pustulosis palmaris et plantaris. (L. creeping)

~ reservatus

Az ejaculatio késleltetésével vagy visszatartásával végzett c.

~ residualis

Ez egy korábbi ~ helyén ismét megjelenő ~, mivel mikroba, vagy genny maradt vissza az eredeti tályogból.

~ retardatio

szellemi visszamaradottság

~ reticularis

Corti-szerv hálószerű sejtrétege

~ reticularis

A bőrön kialakuló perzisztáló lilás hálózatos elszíneződés, melyet a kapillárisok és venulák pangás okozta tágulata vagy az erek elváltozása (pl. hialinizáció) okoz.

~ reticularis

Masszív, de nehezen elhatárolható, szürke és fehér állományt is tartalmazó idegi struktúra, mely az agytörzsön végighaladva a diencephalonig terjed. A ~ reticularis az agytörzs jelentős idegsejtcsoportját alkotja, amely nem tartalmaz se motoros idegsejteket, se speciális érző impulzusokat továbbító sejtcsoportokat. Neuronjai hosszú dendritekkel és igen heterogén afferens kapcsolatokkal rendelkeznek. A ~ reticularis komplex fel- és leszálló összeköttetésekkel bír, végül is az autonóm (légzés, vérnyomás, hőszabályozás) és endocrin működések központi ellenőrzésében, valamint a testhelyzet-, a vázizomzat reflex működés?en és általános magatartási állapotok szabályozásában, mint pl. éberség és alvás játszik szerepet.

~ reticularis

A mellékvesekéreg legbelső rétege, ahol a sejtkötegek hálószerűen összekapcsolódnak.

~ reticulospinalis

Különböző rostkötegek gyűjtő elnevezése, mely a híd és a nyúltvelő formatio reticularisaból száll le a gerincvelőig. A rostok egy része a gerincvelő somaticus és visceralis motoros neuronjainak működését szabályozó neuralis mechanizmusok impulzusait továbbítja. Mások kapcsolatokat létesítenek az izomtónust, reflex aktivitást és a somaticus mozgásokat szabályozó, nem-pyramis eredetű motoros mechanizmusok között.

~ retinae

A macula retinae közepén lévő mélyedés, amely csak csapokat tartalmaz és nincsenek erei.

~ retinae

A perifériás sensoros retinának a retina pigment epitheliumáról veleszületett, vagy szerzett traumás elkülönülése az ora serratanál, gyakran retina leválást okozva

~ retinae

ideghártya leválása

~ retinalis

A retinealis erek krémszerű megjelenése, amikor a vér lipidtartalma nagyobb, mint 5%.

~ retinitis

látóhártya erekben elakadt septicus embolusok eredményezik a látóhártya gennyes vagy septicus gyulladását

~ retractio

az arc fejlődési rendellenessége, az álcsúcs a szem síkja mögött helyezkedik el

~ retromandibularis

A fül előtt egyesülő ~ maxillarisból és a ~ temporalis superficialisból származik; a mandibula ramusa mögött keresztül halad a parotison, majd a ~ auricularis posteriorral együtt a ~ jugularis externat alkotja; általában egy nagyobb ér révén kapcsolatban áll a ~ facialis-al.

~ rettgeri

Csirkekolerában és humán gastroenteritisben kimutatott faj.

~ rhodesiense

Syn ~ brucei rhodesiense.

~ rhomboidalis nuchae

A tarkótájék bőrén tartós napsugárzás hatására keletkező mértani ábrára emlékeztető rajzolata, solaris elastosissal.

~ rhomboidea

A negyedik agykamra alapja, melyet a rhombencephalon kamrai felszíne képez.

~ rhomboideum

syn ~ costoclaviculare.

~ ribonukleotid

Guanilsav.

~ ribonukleozid

Syn citidin.

~ rigidus

Az első metatarsophalangealis ízület merevségével járó állapot; okozhatja az ízületet érintő osteoarthritis.

~ rigor mortis

cardiopulmonalis bypass műtét korai szakaszában előforduló irreverzibilis bal kamra összehúzódás, melyet manapság megfelelő cardioplegiás oldatokkal próbálnak elkerülni

~ rodens

Általában az arcon található, lassan növekvő, kifekélyesedett basalioma.

~ rosacea

fokozott faggyúmirigy aktivitás és kapilláristágulatok miatt az orron kialakuló, bőrfelszín egyenetlenséget okozó elváltozás; szinonima: rosacea

~ rosea

Maculák és papulák megjelenése a törzsön, ritkábban a végtagokon, a hajas fejbőrön és az arcon, melyek egy idő után maguktól rendeződnek. Az elváltozások általában oválisak és a bőrredők vonalait követik. Az elváltozások jelentkezését gyakran megelőzi egyetlen nagyobb, pikkelyesen hámló elváltozás kialakulása, amelyet anyafoltnak is neveznek.

~ rostok

a sugárizom hosszanti rostjai Szin.: fibrae meridionales

~ rotundum

Az ala major ossis sphenoidale alapjában található nyílás, melyen a nervus maxillaris halad át.

~ ruber

Nagy, jól meghatározható, némileg megnyúlt sejttömeg, mely a friss agyban vöröses-szürke árnyalatú, a tegmentum mesencephali rostralis részén helyezkedik el. A pedunculus cerebellaris superior útján az ellenoldali kisagyféltekéből kap tömeges rostokat, járulékos információkat pedig az azonosoldali motoroskéregből. Az elülső n. interpeduncularisból és a motoros kéregből a n. ruberhez futó ingerületek somatotop elrendezésűek. Efferens összeköttetése az ellenoldali formatio reticularis rhombencephalicus részével és a gerincvelővel van a tractus rubrospinalis és a tractus rubrobulbaris által. Rubrospinalis rostjai somatotop eredetűek.

~ ruber planus

syn ~ planus.

~ rubra

a bőr gyulladáos reakciójával és vörösségével járó apró papulák és hólyagocskák megjelenése a verejtéknyílásoknál Szin.: strophulus, lichen infantum, lichen strophulosus, lichen tropicus

~ rubra

SZIN exfoliativ dermatitis.

~ rubra

SZIN p. vera.

~ rubra pilaris

A szőrtüszők ritka krónikus viszkető elváltozása, melynek során a tüszők tömötté, vörössé válnak, szaruszerű képlet alakul ki felettük, amelyek gyakran összefolyva pikkelyes plakkokat alkotnak.

~ rubrum

Igen elterjedt, antropophil fajta, mely a bőr maradandó fertőzését okozza, különösen tinea pedist és tinea crurist, valamint a körmök betegségét, mely a kezelésre szokatlanul ellenálló lehet.

~ S (Hb S)

Sarlósejtes haemoglobin. Kóros haemoglobin, amelynek hatására az erythrocyták sarló alakúvá válnak és haemolyzálnak, ha az oxigén parciális nyomása csökken; sarlósejtes vérszegénységben szenvedő beteg haemoglobinjának a 70-100%-át alkotja.

~ saccularis

(NA) A n. vestibularis ága, mely a sacculus maculajához fut.

~ saccularis

zsákszerű tágulat az artéria egyik oldalán

~ sacrales

(NA) A foramina sacraliakon kilépő öt pár i.; az első három i. ventralis ágai a plexus sacralis kialakításában vesznek részt, az utolsó két i. pedig a plexus coccygeusba lép be.

~ sacralis

A sacrum hátsó felszínén látható három (mediana és lateralis), durva, egyenetlen taréj bármelyike.

~ sacralis

A gerinccsatorna folytatása az os sacrumban.

~ sacralis

Az összeolvadt sacralis csigolyák közötti nyílások, amelyeken át kilépnek a sacralis idegek. A foramina sacralis anteriora a sacralis idegek ventralis primer ágait bocsájtja át. A hátsó nyílásokon a hátsó ágak mennek keresztül.

~ sacralis

Syn ~ caudalis.

~ sacralis lateralis

A keresztcsont lyukaitól lateralisan húzódó, durva taréj, mely az összeolvadt sacralis csigolyák processus transversusainak maradványa.

~ sacralis lateralis

Számos véna, melyek a plexus venosus sacralisból és a sacralis intervertebralis ~ból kapják a vért, majd a megfelelő artériát kísérve mindkét oldalon a ~ iliaca internába ömlenek.

~ sacralis mediana

A középső sacralis artériát kísérő páratlan ~, mely vérét a sacralis ~s plexusból kapja, és a ~ iliaca communis sinistrába ömlik.

hirdetés