Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ planus

A láb hosszanti íve teljesen lenyomott, a talp teljes egészében éri a földet. Syn pes planus (lúdtalp).

~ plastica

gyomorfalat infiltráló carcinoma, mely a gyomorfal kifejezett megvastagodását okozza, gyakran ,,leather-bottle" = bőrpalack gyomor néven említik.

~ pleurae

A mellhártya fali és zsigeri lemezei között lévő, virtuális rés.

~ plexus

a véna thoracica interna mentén elhelyezkedő nyirokcsomók, és nyirokerek, parasternalis plexus Szin.: plexus mammarius

~ pneumonia

fertőzött embolusok következtében kialakult gennyes tüdőgyulladás

~ pneumonia

Szin.: primer atípusos pneumonia

~ pneumoniae

primer atípusos tüdőgyulladás kórokozója emberben Szin.: Eaton ágens

~ pneumoniae

ezt a speciest fellelték a talajban, a vízben, a gabonaszemeken, az emberi és állati bélcsatornában. Fellelhető súlyos kórfolyamatokban, mint vizelettraktus-fertőzések, köpet, széklet, a kancák méhgyulladása. 1,2,3 kapszuláris típusa felelős az általa okozott pneumoniáért. Régebben az Aerobacter aerogenes törzsként azonosított baktériumot újabban a K-hoz sorolják.

~ pneumoniae

a lebenyi tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója.

~ polaris

A lencse tokjának elülső vagy hátsó pólusára szorítkozó ~

~ polip

nyáktartalmú adenomatosus polip, vagy polipoid cysta

~ polymyxa

a talajban, vizekben, tejben, székletben, lebomló növényi részekben előforduló baktérium, egyes törzsei a polymyxin nevű antibiotikumot termelik.

~ polyposa

Amikor a decidua parietalis az endometrialis felület felé polypoid nyúlványokat ereszt.

~ polypus

Szin.: hyperplasticus polypus

~ pont

Szin.: metopion

~ pont

legelülsőbb helyzetű pont az állkapocs-csonton, állon előugró pont a középvonalban Szin.: pogonion

~ pont

az os zygomaticus tuberositas csúcsa

~ pont

egy pont a bőrön, ahol egy elektródával elektromos ingerlést alkalmazva az alatta fekvő izom összehúzódása váltható ki

~ pontis

A basis pontis tömeges szürkeállománya. A magok szerkezete tökéletesen homogén és az ellenoldali kisagyféltekére vetül a pedunculus cerebellaris medius útján. Fő afferensei az agyi neocortex teljes kiterjedéséből érkeznek a hosszanti hídnyaláb (corticopontin rostok) útján; ezek a hídmagok alkotják az egyik agyféltekéből az ellenoldali kisagy hátsó lebenyébe irányuló ingerületvezetés nagy állomását.

~ pontis

Az embryoban dorsalisan konkáv hajlat a rhombencephalon területén. Megjelenése jelzi a rhombencephalon myelencephalonra és metencephalonra történő feloszlását. Syn ~ basicranialis, transversalis rhombencephalicus ~

~ poplitea

Gyémánt alakú hely a térdízület mögött, melyet felül a széttérő musculus biceps femoris és a musculus semimebranosus, alul pedig a musculus gastrocnemius két feje határol. A mélyben felül a femur lineae supracondyleae, alul a tibian a linea solea határolja. Benne a nervus tibialis, a nervus fibularis communis, az arteria és vena poplitea, valamint zsírszövet található.

~ poplitea

A m. popliteus alsó szélénél alakul ki a ~ tibialis anterior és posterior egyesülésével, majd a fossa poplitean keresztül halad felfelé, ahol magába fogadja a ~ saphena parvat, keresztülhalad a hiatus adductoriuson, majd, mint ~ femoralis belép a canalis adductoriusba.

~ porc

az embrionális állkapocs vázát alkotó porcsziget a mandibularis nyúlványban, proximalis részéből fejlődik ki a kalapács és üllőcsont, valamint a ligamentum malleolaris anterior, és sphenomandibularis Szin.: Meckel-féle porc

~ porc

Szin.: cartilago meatus acustici

~ portae

A pancreas nyaka mögött a ~ mesenterica superior és a ~ lienalis által alkotott vastag, rövid ér, mely a ~ cava inferior előtt halad felfelé, majd a májkapu jobb szélénél jobb és bal oldali ágra oszlik, később a májban tovább ágazódik. Syn ~ hepatica portae.

~ portae hepatis

Syn ~ portae.

~ portales

A máj állományában található, az epeutak preterminalis oszlásait, a vena portae és az a. hepatica ágait, továbbá idegeket és nyirokereket tartalmazó kötőszövetes terek.

~ postcentralis

A parietalis lebeny elülső tekervénye, előlről a sulcus centralis (Rolando-féle fissura), hátulról a sulcus interparietalis határolja.

~ posterior

A gerincvelő hátsó fehér kötege, egy nagy ékalakú rostköteg, amely a hátsó szürke köteg és a septum posterior medianum között húzódik és főként a dorsalis gyökök rostjai akotják.

~ posterior

A gerincvelői szürkállomány kifejezett, dorsolateralis helyzetű kötegei, melyek a keresztmetszeti képen a hátsó szarvaknak felelnek meg.

~ posterior cerebri

(NA) Syn hátsó cerebralis commissura.

~ posterior cruciatum

Erős kötőszövetes húr a sípcsonton levő area intercondylaris posterior és a combcsont epicondylus medialisának laterális felszíne között.

~ posterior hypophyseos

A neurohypophysis másik hivatalos elnevezése. lásd még hypophysis

~ posterior plexus brachialis

A felső, középső és alsó kötegek hátsó oszlásaiból összeszedődő, az a. axillaris mögött futó idegköteg, melyből a n. subscapularis superior és inferior, valamint a nn. thoracodorsales ágaznak ki, majd az n. axillarisban és radialisban végződik.

~ posterius

Syn hátsó szarv.

~ posthepatitica

Syn idült aktív hepatitis.

~ postnecrotica

A máj lobulusaira terjedő necrosissal és a reticularis kötőszöveti váz durva heges torzulásával járó kórforma, melyben a regeneratios göbök is nagyméretűek. Vírusos vagy toxikus májkárosodás, illetve ischaemiás necrosis következtében alakul ki. Syn c. necrotica.

~ praecox

A közösülés során a férfi climaxanak és ejaculatiojának a saját vagy partnerének kívánságához képest túl korán való bekövetkezése.

~ praecox

rendellenes nemi érés (pubertás), a serdülőkori testi növekedés 10 éves kor előtt jelentkezik, gyakran összefüggésben van pinealis tumorral vagy a gonadotropin termelést szabályozó hypothalamicus terület zavarával Szin.: Pellizzi-szindróma

~ praeternaturalis

műtét során készített mesterséges végbélnyílás

~ precentralis

Hátulról a sulcus centralis, előlről a sulcus precentralis határolja.

~ precox

Az az állapot, amikor a pubertással járó változások szokatlanul fiatal korban jelentkeznek.

~ preformativa

fejlődő fogban a Korff-rostok és az ameloblastok alaphártya fúzió hozza létre a megvastagodott membránt

~ prekurzor

szinonima: angiotenzinogén

~ premolaris, pl. dentes premolares

Syn premolaris fogak, kisőrlők.

~ preputii

A fityma mirigyei. A sulcus coronarius glandisban és a preputium belső felszínén elhelyezkedő faggyúmirigyek, melyek szúrós szagú anyagot ún. smegmat termelnek.

~ preputii

Előbőr (fityma) fék. A glans penis alsó felszínétől a fityma mélyebb felszínéig futó nyálkahártyaredő.

~ prepyloricae

A ~ gastrica sinistra mellékága, mely a pylorus duodenumhoz való kapcsolódása előtt halad el.

~ previa

A magzati koponya előtt fevő umbilicalis erek, általában keresztülfutnak a burkokon és keresztezik a belső méhszájat.

~ previa

a ~ a méh alsó részében tapad, ráterjedve a cervix belső szájadékának határára és részben vagy teljesen elzárja a szájadékot. SZIN placental presentation.

hirdetés