Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ pestis

P. pestis SZIN Yersinia-pestis.

~ petrificans

Esetenként köszvényes eredetű urethritis, melynél meszes lerakódás található az urethra falában.

~ petrotympanica

Az os temporale pars tympanicaja és pars petrosaja között lévő f. Itt halad egy kis nyitott részen át a chorda tympani, amelyet canaliculus anterior chordae tympaninek neveznek Syn f. glaseri..

~ peumoniae

Tüdőgyulladást, felső-, és alsó légúti hurutot előidéző kórokozó.

~ phagedaenicum

Gyorsan terjedő fekély, melyet kiterjedt hegesedés kísér.

~ phagocyta rendszer (MPS)

a csontvelő monocyta előalakokból származó szabad és szöveti macrophagok összessége, a nélkülözhetetlen fagocyta aktivitásuk az immunglobulinok és a szérum komplement rendszer által szabályozott. Mind a kötőszövetben, mind a nyirokszövetben előfordulnak, a máj sinusoidokban, mint Kupffer-sejtek, a tüdőben, mint alveoláris macrophagok, és a központi idegrendszerben, mint microglia

~ phalangis

ujjpercek alapja

~ phantastica

Fantasztikus beszámoló a páciens hőstetteiről, melyeket a beteg maga is elhinni látszik.

~ pharyngeae

Garat~. Az orrgarat hátsó falán és tetején, többé-kevésbé szorosan összefüggő lymphoid csomók, melyek hypertrophiaja okozza az adenoidnak nevezett kóros állapotot.

~ pharyngeae

A plexus venosus pharyngeusból származó számos ~, melyek a ~ jugularis internába ürülnek.

~ pharyngis

szimbiózisban elő faj az emberi garatban

~ pharyngitis

fibrines váladékkal járó, nem diphterias jellegű álhártya képződés

~ phenylpyruvica

húgy-és ivarszervekben, vérben, liquorban és különböző elváltozásokból származó gennyből is kimutatták, nem ismert a patogenitása

~ phlegmonosus

Körülírt gennyedés, amelyet igen intenzív környezeti gyulladás kísér, induratiot és az érintett terület duzzadását okozza.

~ phlei

talajban, szemétben, és növényeken előforduló baktérium Szin.: Moeller-féle bacillus

~ phosphatase

p. foszfatáz Olyan enzim, amelyik az egyik p. átalakulását katalizálja a) két p.-vé, b) négy foszfát felszabadulására.

~ phosphoricum

foszforsav

~ phrenici accesorii

(NA) Az ötödik cervicalis idegből - gyakran a n. subclavius ágaiként - eredő járulékos idegszálak, melyek lefelé futva a nervus phrenicushoz csatlakoznak.

~ phrenicocolicum

A hashártya háromszög alakú redője a vastagbél bal oldali kanyarulata és a rekesz között, ezen támaszkodik a lép alsó pólusa.

~ phrenicocolicum

syn phrenicocolic ligament

~ phrenicus

(NA) A plexus cervicalisból, főleg a negyedik cervicalis idegből ered, lefelé halad a musculus scalenus anterior előtt, majd a vena és az arteria subclavia között, a sternoclavicularis ízület mögött belép a mellkasba; a tüdő hilusa előtt a rekeszhez fut; ez inkább a rekesz motoneuronja, de érző rostokat is küld a pleura parietalis mediastinalis részéhez, a pericardiumhoz, a pleura diaphragmaticahoz és a peritoneumhoz, valamint ágakat (phrenicoabdominalis ágak) ad, melyek a plexus coeliacus ágaival érintkeznek.

~ physiologica

A látóidegfő közepénél normálisan elhelyezkedő bemélyedés.

~ pigment

sötét barna, szemcsés pigment, ami a polarizált fény síkját forgatja, és a formalin pigmenthez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A parazitákban, Plasmodium malariaeban fordul elő az agyi kapillárisok mentén, valamint a lép, máj, csontvelő, és nyirokcsomók macrophagjaiban fordul elő

~ pigment festék

floxin-toluidin kék O sorozat használata után a maláriás pigment és sejtmagok kékes, a vörösvérsejtek és citoplazma vörös és narancsszínűre festődik

~ pigmentosa

fokozott pigmentációt mutató lokalizált morphea

~ pigmentosa

Cutan mastocytosis, a bőr felszínes rétegében megnövekedett számban jelenlévő hízósejtek következménye. Lapos vagy enyhén kiemelkedő barnás papulák által jellemzett idült kiütést okoz, mely dörzsölés hatására csalánkiütéses lesz.

~ pigmentosum

A napfénynek kitett bőrön gyermekkorban létrejövő kiütés, melyre fényérzékenység, csecsemőkorban súlyos napégés és számos, szeplőre emlékeztető pigmentált folt kifejlődése, valamint nagyobb atrophiás laesiok - amik végül teleangiectasiákkal körülvett, fényes fehér bőrelvékonyodássá válnak - és fiatal korban rosszindulatúan elfajuló multiplex talpi keratosis jellemző. Súlyos szem- és idegrendszeri rendellenességek is jelen vannak.

~ pigmentosus

Jóindulatú, pigmentált, melanocytás proliferáció; a bőrből kiemelkedik vagy annak szintjében marad, a születéskor már jelen van vagy kora gyermekkorban jelenik meg.

~ pili

Syn haj tüsző.

~ pilorum

(NA) Keresztben növő, majd a kereszteződés után az eredeti tengelyre merőlegesen folytatódó szőrszálak alkotta alakzat.

~ pilosus

Bőségesen növő szőrzettel borított anyajegy. Syn hajas n..

~ pineale

(NA) Syn pinealis test.

~ pineale

Tobozmirigy.

~ pituiosa

Szin.: tunica mucosa nasi

~ pityrodes

Hajhullás jelentkezik a fejen, a testen is a szőrzet hullása észlehető, melyet a bőr korpaszerű hámlása kísér.

~ placenta

Szin.: pars uterina placentae

~ placentae

méhlepényleválás

~ plakk

Szin.: bakteriális plakk

~ plakk

Szin.: bakteriális plakk

~ plana

p. plana SZIN orbiculus ciliaris.

~ plana

kéz normális ívének hiánya

~ plana

Sima, lapos, bőrszínű, kis méretű szemölcs, mely csoportokban fordul elő, elsősorban fiatalok arcán látható; gyakran kapcsolatban áll a kézen előforduló közönséges szemölcsökkel, a humán papillomavírus, általában a 3 és 10 típussal való fertőződés következtében. Syn lapos szemölcs.

~ plana osteochondrotica

Spondylitis, mely a csigolyatest vékony lemezzé való összeroppanásával jár.

~ plantare calcaneonaviculare

Tömött rugalmas kötőszöveti lemez a sustentaculum tali és az os naviculare plantaris felszíne között, a talus fejét tartja.

~ plantaris

1. Az az arterialis ív, amelyet az arteria plantaris lateralis képez az arteria dorsalis pedisszel, keresztezve a metatarsalis csontok bázisát. 2. Egyike a hosszanti és a haránt csontos lábboltozatnak.

~ plantaris

Syn talpi szemölcs.

~ planum

Az a forma, melyre a coriumban sárga, lapos sávok vagy alig tapintható, szögletes plakkok megjelenése jellemző. Normolipaemia melletti, illetve IIa vagy III-as típusú hyperlipoproteinaemiával szövődik.

~ planum

1. Syn c. latum. 2. A cervix uterin vagy másutt, human papillomavírus fertőzés következtében kialakult elváltozás, melyre szövettanilag a koilocytosis jellemző, papillomatosis azonban nem észlelhető.

~ planus

lapos, fénylő, lilás, időnként egy sorba rendezett papulák a végtagok hajlító oldalán, a férfi nemi szerveken és a száj nyálkahártyáján. A betegség oka ismeretlen. Hónapok vagy évek múltán spontán eltűnhet. syn ~ ruber planus.

~ planus

SZIN talipes planus.

hirdetés