Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ pupillarum

A két pupilla középpontja közötti távolság, mely fontos mérőpontként szolgál a szemüveg keretének és lencséinek behelyezésére, illetve beillesztésére.

~ purulenta tropica

Szamoa, és a trópikus Afrikában előforduló betegség, végtagok fájdalma, átmenetileg csökkenő vagy váltóláz, a test különböző izomcsoportjában képződő tályog jellemzi (szepszis esetén halálos lehet), Staphylococcus aureus és Streptococcus pyogenes, vagy parazita okozta fertőzés

~ pustula

Szin.: cutan anthrax

~ pustulosa

~ vulgaris, amelyen pustularis elváltozás uralkodik

~ pylori

A pylorus területének kezdeti, bejárati szakasza, amelyet időlegesen a perisztaltikus kontrakció ("praepyloricus sphincter") teljesen el tud zárni a gyomor többi területétől. A valódi pylorus csatornától időnként egy mélyedés választja el. Szinonima: antrum

~ pylori

A gastroduodenalis junctio nyálkahártyájának jól körülírt, a sphincter pylorit fedő redője.

~ pylori

A pylorus tubularis, nyáktermelő mirigyei.

~ pylorica

Syn ~ gastrica dextra.

~ pyloricus

(NA) A gyomorkimenetnek az antrumtól a gastroduodenalis junctioig terjedő szakasza.

~ pyogenes

súlyos fertőzéseket okoz, pl. gennyes, nekrotizáló izom-, ínfertőzések, szepszis stb.

~ pyramidalis

az agykéregből a piramispályákig terjedő neuronok

~ pyramidalis

A pyramispálya, a gyrus postcentralisból, a precentralis motoros és a premotoros terület pyramis sejtjeiből kiinduló erős rostköteg. E kérgi részekből származó rostok a capsula internán, a crus cerebri középső harmadán és a híd ventralis részén keresztül lefelé mennek, majd pyramisként a medulla oblongata ventralis felszínén bukkannak elő. Tovább haladva lefelé, a rostok nagy része a pyramis kereszteződésben átmegy a túloldalra, és lateralis pyramis ~ként a gerincagyba száll le, a lateralis pyramis ~ rostjait a gerincvelő szürkeállományának interneuronjaiba osztja el. A pyramidális ~ megszakítása, akár a corticalis eredetnél, akár alatta gátolja az ellenoldali test fél mozgását, mely különösen a karokban és az alsó végtagokban súlyos, és amelyet izomgyengeség, spasticitas és hyperreflexia, valamint az ujjak és a kéz finom mozgásainak elvesztése jellemez. A hemiplegianak ebben a formájában pozitív a Babinski-tünet.

~ pyramidalis

Kúp alakú homály a lencse tokjának elülső pólusán.

~ pyramidalis

(É-Am.) Processus pyramidalis. Kúpszerű, üreges kiemelkedés a fenestra ovalis mögött a középfülben, benne található a musculus stapedius.

~ pyramidum

A pyramis rostok kereszteződése.

~ quadrangularis

a gégetasaktól felfelé a kannaporc területig húzódó rugalmas rostos lemez, elülső része a gégefedővel, hátsó része a kannaporcok oldalsó részével függ össze. Szin.: Tourtual-membrán

~ quartus

Negyedik agykamra. Szabálytalan alakú üreg, mely az obextől az aqueductus cerebri-ig nyúlik rostralisan, dorsalisan a kisagy, ventralisan a tegmentum mesencephali közé zárva. Rombusz alakú alapja (fossa rhomboidea) és sátorszerű teteje van, melyet caudalisan a tela chorioidea és a velum medullare posterius alkot, középső részén a cerebellum fehérállománya, míg elkeskenyedő rostralis részén (recessus superior) a velum medullare anterius. A negyedik agykamra legnagyobb szélességét a híd-nyúltvelő átmenetnél éri el, ahol lateralisan a cerebellaris pedunculusok mögé nyúlik be a csőrszerű recessus lateralisban végződve, legnagyobb magasságát pedig a fastigiumnál, mely a kisagyi fehérállományig terjed fel. Az agy kamrarendszerének közvetlen kapcsolata a subarachnoidealis térrel a negyedik agykamra szintjén valósul meg, a tela choroidean lévő középső nyílás, az apertura mediana Magendie révén, mely a cisterna cerebellomedullarisba nyílik, valamint mindkét oldalon az apertura lateralis Luschka révén, melyek a recessus lateralisokat a interpenduncularis cisternákkal kötik össze.

~ Queyrat

A glans penis in situ carcinomaja.

~ rachitica

angolkórból származó ~.

~ radiales

Az arteria radialis követő ~i, az arcus palmaris profundus palmaris részén lévő kísérő vénák folytatása, melyek a fossa cubitiben az a. brachialis kísérő ~iba jutnak.

~ radialis

(NA) A plexus brachialis fasciculus posteriorjából ered; megkerüli a humerus hátsó felszínét és lefelé halad a fossa cubitalisba, ahol két ágra oszlik, ramus superficialisra és profundusra; a kar és alkar hátsó izomrekeszének izom- és bőrágai származnak belőle. A n. radialis gyakorta sérül a humerus középső harmadi törései esetén, s ezáltal a csukló nem extendálható ("eső kéz").

~ radiata

1. (NA). A capsula internából kiágazó rostok alkotta legyező alakú képlet az agy fehérállományában. 2. A cumulus oophoriusból eredő, a másodlagos tüszőben lévő oocyták zona pellucidáján rögzülő hengerhám.

~ rajzolat

a mellkasi röntgenfelvételen látható kölesnyi méretű, finom, kerek árnyékok, tuberculosis haematogén szóródásának típusos képe

~ rapidus

A hajzat megőszülése egyetlen éjszaka vagy néhány nap alatt; az utóbbi esetben olykor alpecia areatea is kialakul, melynek során elsősorban a megmaradt, pigmentált hajszálak hullanak ki.

~ reakció

egyetlen molekulát érintő reakció (szétesés, molekulán belüli átrendeződés, molekulán belüli oxidáció vagy redukció), még ha egy katalitikus szer, sav vagy lúg nagy mennyiségben jelen van, molekuláris alapon, vagy ha nem sebesség meghatározó , az ilyen reakciók elsőrendű reakciók Lásd molekularitás Szin.: unimolekuláris reakció

~ reakció

Szin.: Jolly-féle reakció

~ recta

(1) Egyenes lefutású erek, melyekre a juxtamedullaris glomerulusok efferens arteriolája szétoszlik; ezek hármas fonatot alkotnak, melyek a pyramisok alapjánál eredve keresztülfutnak a vesevelőn minden egyes pyramis csúcsához, majd egy hajtűkanyarral irányt váltva visszafutnak a pyramisok alapjához mint venae rectae; (2) Syn tubuli seminiferi recti.

~ rectales

Syn analis c.

~ rectales inferiores

(NA) A n. pudendus néhány ága, mely a sphincter ani externushoz, valamint az anodermahoz és az analis régió bőréhez halad.

~ recti

analis csatorna feletti tág szakasza a rectumnak

~ rectouterina

Syn rectouterinalis zseb.

~ rectovesicalis

Syn rectovesicalis zseb.

~ rectus

A félteke homloklebenyének orbitalis felszínén, medialisan futó gyrus. Lateralisan a sulcus olfactorius határolja.

~ recurvatum

Hyperextendalt térd, az alsó végtag előre irányuló görbülete.

~ reduktáz

a vörösvérsejtben methaemoglobin haemoglobinná történő redukcióját katalizáló flavoenzim

~ reflex

Szin.: cuboidodigitalis reflex

~ reflex

kissé nyitott áll mellett ütünk az állkapocsra, ami musculus temporalis gyors összehúzódását eredményezi Szin.: masseter reflex

~ reflexa

P. anomália, amelyben a szél annyira megvastagszik, hogy visszahajlik saját magára.

~ reflexa

Syn d. capsularis.

~ reflexa

A scrotumot burkoló t. vasculosa testis visszatükröződő rétege.

~ regionalis

Ileitis terminalis, Crohn-betegség. Ismeretlen eredetű krónikus enteritis, mely az ileum terminalis szakaszát érinti, ritkábban a gastrointestinalis traktus más részeit is; foltszerű, mély fekélyek jellemzik, melyek fistulaképződést okozhatnak, a belet fibrosis és lymphocytás infiltratio, valamint a regionalis nyirokcsomókban is megtalálható el nem sajtosodó tuberculoid granulomák szűkítik, valamint falát vastagítják; a tünetek között láz, hasmenés, görcsös hasi fájdalom és testsúly csökkenés szerepel. Syn distalis ileitis, granulomatosus e.

~ regurgitatio

mitralis billentyű elégtelenség esetén visszaáramló vér

~ relative ~

A vörösvérsejtek számának relatív növekedése, amit a vér folyadéktartalmának csökkenése okoz.

~ release-gátló hormon (MIH)

Szin.: melanostatin

~ releasing faktor, hormon (MRH)

Szin.: melanoliberin

~ renales

A vesekapuban a megfelelő artériák előtt lévő szegmentális ~ egyesüléséből származó nagy ~; a ~ cava inferiorba nyílnak a második lumbalis csigolya előtt. A bal oldali ~ renalis magába fogadja a bal oldali ~ suprarenalist és a bal oldali gonadalis ~t, majd keresztülhalad az aorta abdominalis és az a. mesenterica superior közötti szögleten, ahol összenyomódhat.

~ renales (NA)

A vese kéregállományának a vesepyramisokat egymástól elválasztó nyúlványai.

~ renalis

A glomerularis kapillárisok érgomolyagjai a Bowman-tokkal együtt. Syn corpusculum renis (NA).

~ renalis

a vese piramisokat tartalmazó belső, sötétebb veseállomány

~ renalis

Osteomalaciara, angolkórra vagy osteitis fibrosara emlékeztető csontelváltozások idült veseelégtelenségben.

hirdetés