Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ patellae

Erős lapos kötőszövetes szalag, mely a térdkalács csúcsától és a mellette levő élről ered és a sípcsont gumóján tapad.

~ patellae

syn patellar ligament

~ pectinata

A ductus cochlearis basilaris membránjának külső kétharmada.

~ pectineale

syn pectineal ligament

~ pectineale ~

Vastag, erős szalag, amely a linae pectinea mentén halad a szeméremcsonton a ~ lacunarétől lateralisan.

~ pectorales

A pectoralis izmok vérét elvezető ~, melyek közvetlenül a ~ subclaviaba ürülnek.

~ pectoris

Súlyos, szorító fájdalom a mellkasban, a precordiumtól a (főleg) bal vállba, ill. karba sugárzik. Oka a szív ischaemiája, amelyet koszorúsér betegség okoz. Szinonima: stenocardia

~ pedis

lábboltozat 1. Longitudinalis lábboltozat, a láb hosszanti boltozata, mely egyrészt a medialis hosszanti boltozatból áll, amelybe beleértjük a calcaneust, a talust, az os navicularét, a három cuneiformis csontot és a három medialis metatarsust. A lateralis hosszanti boltozatot pedig a calcaneus, az os cuboideum és a két oldalsó metatarsalis csont alkotja. 2. Harántboltozat, amely a metatarsalis csontok proximalis részeiből, a három cuneiformis csontból és az os cuboideumból áll.

~ pedis

A láb dermatophytosisa, különösen az ujjak közötti bőrön, okozója valamelyik dermatophyta, többnyire Trichophyton vagy Epidermophyton faj. Az elváltozásra kis hólyagocskák, fissurák, hámlás, kipállás, az ujjak között és a láb talpi felszínén látható erodált területek jellemző, de egyéb területeket is érinthet.

~ peduncularis

Komplex rostköteg, amely a lobus temporalis capsula interna medialis széle körül kanyarog, összekötve a lobus temporalist, az amygdalát és az olfactorius kérget a thalamus mediodorsalis nucleusával. A thalamusba a pedunculus thalamicus inferior részeként lép be, amelyben azon rostok nagyobb része található, amelyek a mediodorsalis nucleust az orbitofrontalis kéreggel kapcsolják össze.

~ pedunculi superiores cerebellares

A bal és a jobb pedunculus cerebellaris superior kereszteződése a caudalis mesencephalon tegmentumában.

~ pellucida

A petesejt mikrobolyhaiból, a follicularis sejtek sejtnyúlványiból és egy glikoproteinben gazdag közti anyagból álló réteg; fénymikroszkóp alatt homogénnek és átlátszónak tűnik.

~ pelvicus

A medenceüreg tengelye, egy elméletileg alkotott görbült vonal, amely a medenceüreg minden síkjában annak középpontjában halad.

~ pelvis

A két musculus levator ani és musculus coccigeus, valamint az alattuk és felettük levő fascia.

~ pelvis inferior

medence alsó nyílása

~ pelvis superior

medence felső nyílása

~ pelvivertebralis

A medence - amelyet a felső medencei nyílás síkja által határozunk meg - és a törzs, vagy a gerincoszlop általános tengelye között mért szög.

~ penis

A corpus cavernosum penis hátsó, elvékonyodó, széttérő, a ramus ischiopubicuson tapadó szára.

~ penis

(NA) A corpus spongiosum kúp alakú része mely a penis fejét képezi.

~ pepticum

A tápcsatorna nyálkahártyájának fekélye, általában a gyomorban vagy a duodenumban található, a gyomorsav hatásának kitett területen.

~ perfecti

Ezek a gombák szexuális és aszexuális úton is képesek szaporodni, mindkét szaporodási módjuk ismert.

~ perfectus

ld. ~ completus

~ perforans pedis

bizonyos neuropathiákban előforduló perforáló fekély a lábon

~ perforantes

Az arteria perforantest az arteria profunda femoristól kísérő ~, melyek a musculus vastus lateralist és a musculus quadriceps femorist látják el és a ~ profunda femorisban végződnek.

~ periappendicularis

Rendszerint akut appendicitises infekció terjedésének következménye, gyakran az appendix perforatioját követve alakul ki a jobb fossa iliacában.

~ periarticularis

ízület menti ~, mely nem feltétlenül hatol az ízületi üregbe

~ periaxalis diffusa

Syn Schilder-féle betegség.

~ pericardiacophrenicae

Az a. pericardiacophrenicat kísérő ~, melyek a ~ brachoicephalicaba vagy a ~ cava superiorba ömlenek.

~ pericardiae

A pericardium számos kis ~ja, melyek a ~ brachiocephalicaba vagy a ~ cava superiorba ömlenek.

~ pericardii

1. A pericardium fali, illetve visceralis felszíne közötti virtuális rés. 2. Embryo esetében a primer coeloma szívkezdeményt tartalmazó része, mely eredetileg közvetlen összeköttetésben áll a pericardioperitonealis üreggel, illetve közvetetten a coeloma peritonealis részével is.

~ perilymphaticus

Finom csatorna, amely a cochlea perilymphás terét a subarachnoidealis térrel kapcsolja össze. Syn aqueductus cochleae.

~ perineales

(NA) A n. pudendus felületes végágai, melyek beidegzik a legtöbb gátizmot (ramus profundus), csakúgy mint ennek a területnek a bőrét (ramus superficialis).

~ perinei

szemérem-és üllőcsont alsó szárától a húgycső záróizmához és a mély haránt gátizmokhoz húzódó fascia Szin.: fascia diaphragmatis urogenitalis inferior, Camper-szalag

~ perinei superficialis

Syn felületes gáti ~.

~ periodicitás

szabályos időközönként jelentkező lázas állapot és klinikai tünetek, megközelítően 48 óránként jelentkező, vagy harmadnapos láz (Plasmodium vivax vagy P. ovale), 72 óránként, vagy negyednapos láz. A merozoiták felszabadulásához társul az erythrocytás schizogonia részeként

~ periodontale A

foggyökeret övező és a csonthoz rögzítő kötőszövet, melynek rostjai a cementben rögzülnek és az alveoláris csontba nyúlnak; a fogat, az ínyt, a cementet, a periodontiumot, az alveoláris csontot körülvevő és támogató szövet. syn periodontium (NA), alveolodental ~.

~ peritonei

A hashártyazsák ürege, mely élettani viszonyok esetén csupán virtuális rés a hasfali és a zsigeri peritonealis felszín között.

~ peritonei

Nagy mennyiségű nyákos vagy mucinosus anyag felgyülemlése a hasüregben, ami vagy az appendix mucocelejének megrepedéséből vagy az ovárium benignus vagy malignus cisztikus daganatának megrepedéséből származik.

~ peritonitis

magzat vagy újszülött bél átfuródása következtében kialakult hashártyagyulladás, veleszületett bélelzáródáshoz, vagy fibrocystás betegséghez társulhat

~ peritonsillaris

tonsilla fertőzés kiterjedése a kapszulán áttörve, mely általában a tonsilla mögött képez tályogot

~ permanens, pl. dentes permanentes

Syn maradandó fogak.

~ perniciosa

Krónikus, progresszív, idős felnőtteken megjelenő betegség, akiknél kimutatható a B12-vitamin felszívódásának hiánya, amelynek oka rendszerint a gyomor nyálkahártya atrophiája és az intrinsic faktor hiánya. Klinikai tünetei: zsibbadás és paraesthesia a végtagokon, gyengeség, glossitis, kisebb terhelésre is fellépő dyspnoe, bőr és nyálkahártyák sápadtsága, étvágytalanság, hasmenés, fogyás, láz. Laboratóriumi eltérések: jelentősen alacsonyabb vörösvérsejt szám, alacsonyabb hemoglobin szint, a vörösvérsejtek között sok ovális, macrocytás alak. A gyomorban achlorhydria. A csontvelőben dominánsan megaloblastok, kevés normoblast, a perifériás vérképben alacsonyabb leukocytaszám, relatív lymphocytosissal, sok hypersegmentált neutrophil sejt. A periférián a vörösvérsejtek B12-vitamin tartalma alacsony. B12-vitamin injekció jellegzetes reticulocyta-krízist idéz elő, a tünetek megszűnnek, feltételezve, hogy az anaemia perniciosa nem szövődött más betegséggel is. Szinonima: Addison-féle ~

~ pernio

Fagyás okozta ~

~ pernio

~ pernio sarcoid Elváltozások a fülön, az orcákon, az orron, a kezeken és az ujjakon; klinikailag fagyásra, mikroszkopikusan pedig ~ vulgarisra emlékeztetnek.

~ peroneae

Az a. peronea követő ~; a ~ tibialis posteriorokhoz csatlakozva a ~ popliteaba lépnek be. Syn ~ fibulae.

~ persistens

Az ébrényi urorectalis redő rectalis és urogenitalis szakaszra történő kettéválásának elmaradásából eredő rendellenesség.

~ pertenue

Ezen fertőző betegségben szenvedőknél a szerológiai szűrővizsgálat syphilisre pozitív lehet.

~ pertussis

a szamárköhögésnek nevezett fertőző betegség kórokozója. A légúti betegség csecsemőkben és kisgyermekekben életet veszélyeztető állapot lehet. Paroxysmalis formája 7-10 napon belül alakul ki, a pertussis toxin képződését követően.

~ peruana

A bartonellosis késői eruptív szakasza; jellemzői a bőrön vagy nyálkahártyán lévő kúp alakú, illetve nyeles vascularis papulák, melyek néhány hónap múlva heg nélkül gyógyulnak. Syn ~ peruana, ~ peruviana.

~ peruana, v. peruviana

Syn verruga peruana.

hirdetés