Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ pallidum

Emberben syphilist okoz.

~ pallidus

(NA) A nucleus lentiformis belső, halványszürke része. Ld paleostriatum. Syn pallidum.

~ palmare radiocarpale ~

A csukló elülső felszínén húzódó erős szalag az orsócsont distalis vége és a kéztőcsontok proximális sora között.

~ palmare ulnocarpale

A processus styloideus ulnae és a kéztőcsontok közötti szalag.

~ palmaris

1. Tenyérív; arcus palmaris profundus (mély tenyérív) - artériás ív, amely a hosszú flexor inak mögött fekszik és az arteria radialis mély palmaris ágaiból, illetve azok arteria ulnarissal való összeköttetéséből adódik. 2. Arcus palmaris superficialis, a kéz felületes artériás íve, amely az inak felett helyezkedik el, lényegében az arteria ulnaris teszi ki, amelynek összeköttetése van az arteria radialis felületi ágaival.

~ palmaris et plantaris

Steril pustulák megjelenése az ujjakon, ami társulhat dyshidrosishoz, pustularis psoriasishoz és ismeretlen bakteriális fertőzéshez. SZIN acrodermatitis continua, acrodermatitis perstans, dermatitis repens.

~ palmaris nervi ulnaris

a n. ulnaris tenyér felé futó ága

~ palmatae

(NA) SZIN palmate folds, under fold.

~ palmitinicum

palmitinsav

~ palpebrales

A felső szemhéj vérét vezetik el hátrafelé, mint a ~ ophthalmica superior mellékágai.

~ palpebrarum

Puha, sárgás-narancs színű plakkok a szemhéjon vagy a belső szemzug bőrén, a xanthoma leggyakoribb formája; összefüggésben állhat az alacsony denzitású lipoproteinekkel (LDL), különösen fiatalabb felnőttekben.

~ pancreaticae

A pancreast látják el, a ~ lienalisba és a ~ mesenterica superiorba ürülnek

~ pancreaticoduodenales

Az arteria pancreaticoduodenale superiort és inferiort kísérő vénák, melyek a ~ mesenterica superiorba és a ~ portaeba ömlenek.

~ pancreaticus

A pancreas kivezetőcsöve, amely a mirigy farkától a fejéig fut, majd a papilla duodeni majorban nyílik a duodenumba. Syn Wirsung vezeték.

~ pancreatis

A hasnyálmirigyben képződött pseudocysta műtéti vagy endoszkópos beszájadztatása a duodenumba. Syn dudoenocystostomia (3).

~ panlobulare

A lobulus egészét érintő emphysema, a tüdő egy részében vagy általában az egész tüdőben, mely legtöbbször α1-proteáz inhibitor hiánnyal kapcsolatos.

~ papillare

Bolyhozott felszínű ~, amelyben a vascularis kötőszövetből álló ujjszerű nyúlványok daganatos epitheliummal fedetten növekednek.

~ papillare

Rosszindulatú daganat, melyben a rostos stroma számos, szabálytalan, ujjszerű nyúlványát daganatos hámsejtréteg borítja.

~ papillares

A vese legnagyobb kivezetőcsatornái, amelyek a vese velőállományából, a papillákból indulnak majd az area cribrosaba nyílnak. A gyűjtőcsatornák végső kivezetőcsövei.

~ papula

Szin.: condyloma latum

~ papularis syphilis

Szin.: lichen syphiliticus

~ papulosa

~ vulgaris, amelyben papularis elváltozás uralkodik

~ papyraceus

Ikerpár elpusztult, élő testvére és a méhfal között laposra összenyomódott tagja.

~ paraaortica

(NA) Syn aorticus test.

~ paracentralis

Görbült bemélyedés az agyi félteke medialis felszínén, a gyrus paracentralis-al áll kapcsolatban és elválasztja azt a precuneustól és a gyrus cingulitól.

~ paradoxica

paradox légzés, légmell esetén észlelhető: a tüdő fordítva működik (belégzéskor ereszt le, és kilégézskor fúvódik fel).

~ paradoxus

SZIN paradoxical pulse.

~ paraesthetica

nervus cutaneus femoris lateralis ellátási területén, a comb külső részének zsibbadása, bizsergése, viszketése, akár fájdalma, de a bőr tapintáskor érzéketlen Szin.: Bernhardt-Roth szindróma, Bernhardt-betegség, Roth-betegség

~ parahaemolyticus

Tengeri faj, mely gastroenteritist és véres hasmenést okoz, általában fertőzött rák vagy kagyló fogyasztása után.

~ parahippocampalis

Hosszú tekervény a temporalis lebeny medialis felszínén, mely a g. fornicatus alsó részét képezi; a splenium corporis callosi mögül terjed előrefelé a hippocampus g. dentatusa mentén, melytől a fissura hippocampalis választja el. Az elülső nyúlványa saját magán visszakanyarodva az uncust alkotja; ez a szaglókéreg fő helye.

~ paralysis

izomösszehúzódás erősségének csökkenése

~ paralytica

a gerinc izomzatának bénulásából adódó ~.

~ paralyticus

bénulásokkal járó stroke

~ paramesonephricus

A mesonephronban durván párhuzamosan futó és a cloacaban végződő páros embryonalis vezeték egyike. Nőkön ennek felső részéből lesz a két tuba uterina, alsó részei egyesülve az uterust és a vagina felső részét alkotják. Férfiakban a ductus maradványa a csökevényes vagina masculinaet és az appendix testist képezi.

~ parasitismus

egy gazdában élősködő különböző fajta parazita, ellentétben a superparasitismussal vagy hyperparasitismussal

~ parathyreoidea

Mellékpajzsmirigy. Egyike a Gley mirigyeknek vagy a Sandström testeknek; egyike annak a két kis, páros endocrin alsó és felső mirigyeknek, melyek általában a környező szövettokba ágyazva a pajzsmirigy hátsó felszínén találhatók és a kalcium és foszfor anyagcserét szabályozó parathormont secretalják. A mirigy parenchymaja fősejtekből és acidophil sejtekből áll, melyek anastomizáló kötegekbe szerveződnek. A thyreoidectomia során a mellékpajzsmirigy véletlen eltávolítása, tetaniat és halált okozhat.

~ paratuberculosis

Johne-féle betegséget okozó faj, ami szarvasmarhák idült bélgyulladása Szin.: Johne-féle betegség

~ paratyphi

A trópusi országokban az enterális láz kórokozója

~ paraumbilicales

A köldök körüli bőr~ból származó számos kis ~, melyek a ligamentum teres hepatis körül futnak, és ~ accessoricus portalesként végződnek a máj állományában; portocavalis anastomosist képeznek és hypertensio esetén e területen varicositas alakulhat ki; a "caput medusae"-t varicosus paraumbilicalis ~ alkotják.

~ paraurethrales

A női urethra mentén futó nem állandó vezetékek, melyek a Skene mirigyek mucoid váladékát szállítják a vestibulumba.

~ paraventricularis

A hypothalamus elülső felének periventricularis mezőjében levő nagysejtű neuronok háromszögletű csoportja. Sejtjei megegyeznek a n. supraopticus sejtjeivel; axonjainak kb. 20%-a részt vesz a tractus supraoptico-hypophysealis képzésében, működésében pedig a hypophysis hátsó lebenyével áll összeköttetésben; rostokat küldenek az agytörzsi magvaknak (dorsalis motoros mag, n. tractus solitarii) és a gerincvelő intermediolateralis sejtoszlopának a háti, az ágyéki és a keresztcsonti szelvényekben; hasonló leszálló autonóm rostok erednek a lateralis és a hátsó hypothalamicus magvakból.

~ parenteralis

tápcsatorna megkerülésével, érrendszeren keresztül, infúziós oldattal végzett táplálás

~ parietale

Az os parietale nem mindíg meglévő nyílása. Esetenként kétoldalt a sagittalis szélétől hátrafelé található. Ha jelen van, akkor a vena emissaria megy át a rajta a sinus sagittalis superiorba.

~ parietalis

A terhes méh fő üregét fedő nyálkahártya, amely kívül esik a chorion erek tapadásán.

~ parotideae

A parotis egy részét ellátó ~, melyek a ~ retromandibularisba ürülnek.

~ parotideus

A fültőmirigy kivezetőcsöve, amely a felső második molaris nyakának magasságában nyílik a buccan. Syn Stenon vezeték.

~ parturiens

Az uterus és a vagina űrtere, melyeken keresztül a magzat a világra jön.

~ passiva

Obstructio vagy a vénás elfolyás csökkenése miatt kialakult, a kapillárisokban és a venulákban részleges pangás kialakulásával járó c.

~ patellae

A térdízületben ébredő, kóros nyomó- és nyíróerők hatására fellépő porcdegeneratio. Ld p ízületi porc.

~ patellae

térdkalács alapja

hirdetés