Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ opticus

(NA) Az os sphenoidale rövid szárnyán keresztülhúzódó, az orbita csúcsán nyíló rövid csatorna a nervus ophthalmicus és arteria ophthalmica számára. Syn foramen opticum.

~ opticus

A szem elülső és hátsó pólusainak összekötő vonala, ez a látótengelytől általában mintegy 5 fokkal tér el.

~ opticus

Syn canalis opticus.

~ opticus

(NA) A második agyideg; a retina ganglionsejtjeiből ered, a canalis opticuson áthaladva kilép az orbitaból, a chiasma opticumban rostjainak egy része kereszteződik az ellenoldaliakkal, majd a tractus opticuson át a corpus geniculatumokhoz, a colliculus superiorhoz és a pretectumhoz fut.

~ opticus

A nervus opticus rostjainak folytatása a chiasma nervi optici keresztezése után. Mindkét, szimmetrikus ~ opticus az azonos oldali szem retinajának temporalis részéből eredő rostokból áll, de azonos számú rostot kap az ellenoldali retina nasalis részéből is. A tömör, némileg lapos rostköteg caudolateralisan a hypothalamus alapja mellett, és a crus cerebri basalis felszíne felett halad. A rostok nagy része a lateralis corpus geniculatumban végződik. Kisszámú rost behatol a colliculus superior karjába, majd a colliculus superiorban és a pretectalis területen végződik.

~ orale

emberben, és más állatokban száj-, és garatüregben előforduló mycoplasma

~ orbicularis

A csípőízület tokjának a combcsont nyakát körülölelő rostjai.

~ orbitae

Syn orbita.

~ orbitales

Számos, szabálytalan tekervény az agy mindkét frontalis lebenyének alsó konkáv alsó felszínén.

~ orbitalis superior

Az os sphenoidale ala major és minor közötti hasadék. Ez teszi lehetővé az átjárást a középső koponyagödör és az orbita között, amelyen a nervus oculomotorius és -trochlearis, valamint a nervus trigeminus ramus ophthalmicusa, a nervus abducens és a vena ophthalmica superior halad át.

~ oris

Az ajkak és az orcák, valamint a fogíny és a fogsor közötti keskeny rés alkotta vestibulum orisból, továbbá a vestibulum oris propria-ból álló üreg. Syn szájüreg (1).

~ oris

A száj azon része, melynek határai elöl és lateralisan az ajkak, valamint az orcák, hátul és medialisan a fogak és/vagy az íny, alul és felül pedig az ajkaktól, továbbá az orcáktól az ínyig húzódó nyálkahártya.

~ öröklődés

az egyik sejtcsoportra az apai hatás dominál, míg a maradék sejtekre az anyai hatás Lásd még lyonisatio

~ osloensis

nem patogén baktérium, mely megtalálható a vérben, húgyutakban, mellkasi folyadékgyülemben, orrban, és ritkán a légutakban, bár már izolálták súlyos fertőzésekben is

~ ossificans

csontképződés az izomban rostos elfajuláshoz társulva, izomfájdalom és izomduzzanat jellemzi

~ ossificans circumscripta

körülírt csontképződés az izomban, elhúzódó sérülések után, mint a lovaglás során

~ ossificans progressiva

ritka és gyakran halálos megbetegedés, fiatal korban elkezdődő, és egyre súlyosbodó, terjedő izomcsontosodás jellemzi, de nem gyulladás áll hátterében

~ ossificatio

szabálytalan csontgócok kialakulása (néha a csontvelőt beleértve) különböző lágyrészekben, mint izmok, tüdő, agy, vagy más szövetek, ahol rendellenes a csontszövet

~ ossificatio

intramembranosus ossificatio, megelőző porcképződés nélkül járó csontképződés a kötőszövetben, úgymint a homlok-, és falcsont esetén

~ ossis metacarpalis

kézközépcsont alapja

~ ossis sacri

medencealap

~ ossium

csontvelő

~ ossium flava

sárga csontvelő

~ ossium rubra

vörös csontvelő

~ osztódás

a zigóta tengely síkjában történő osztódás

~ otica

A belsőfül képleteit övező, az embryoban még porcos, később elcsontosodó tok.

~ otica

Hallóhólyag. Syn auditoros v.

~ oticum

Vegetatív ~ a foramen ovale mögött a nervus mandibularistól medialisan; postganglionaris, parasympathicus rostjai a fültőmirigynél oszlanak szét.

~ ovale

1. A magzati szívben a septum secundumon lévő ovális nyílás. A septum primum fennmaradó része a magzati életben az interatrialis közlekedés fenntartása végett billentyűként működik, a születést követően a septum secundummal összenőve a nyílás zárul. 2. Nagy ovális nyílás az os sphenoidale nagyobb szárnyán, ahol a nervus mandibularis és a kisebb meningealis arteria halad keresztül. 3. A ~ ovale billentyű elégtelensége a szívben, amely nem azonos a kutasszal kimutatható nyílás meglétével a ~ ovalen, hanem csupán olyan mértékű rések vannak a valvula foraminisen, amelyek nem teszik lehetővé a prenatalis billentyű működését, illetve postnatalisan nem jön létre a teljes elzáródás.

~ ovale

Az emberben legritkábban előforduló maláriaforma kórokozója. Számos Schufner-féle pont korán megjelenik. A gazdasejtek normál vagy csak kissé megnagyobbodott méretűek és csak mintegy 8-10 szőlőszerűen elhelyezkedő merozoitát képeznek. A láz harmadnaponta (48 óránként) jelentkezik, a visszaesés nem gyakori.

~ ovalis

1. A jobb pitvari septum alsó részén lévő ovális mélyedés. Tulajdonképpen a foramen ovale nyoma, melynek alapja a magzati szív septum primumanak felel meg. 2. Syn saphena nyílás.

~ ovarii

A medence parietalis peritoneuman lévő depressio. Elöl az elzáródott köldök artéria határolja, mögötte az ureter és a méh erei vannak. Benne helyezkedik el a petefészek.

~ oxidáz

Réztartalmú enzim, amely az L-aszkorbinsav oxidációját katalizálja O2 segítségével L-dehidroaszkorbinsavvá. Antitumor enzimként hasznosították.

~ oxidáz

Oxidáló flavoenzimek, amelyek O2, vagy víz révén specifikusan vagy a D-, vagy az L-aminosavakat a megfelelő 2-ketosavakká, NH3-vá és H2O2-vé alakítják. Vö: ~ dehidrogenáz

~ oxidáz

Flavin tartalmú oxidoreduktáz enzim, amely az aminokat O2 és víz jelenlétében aldehidekké, vagy ketonokká oxidálja, miközben NH3 és H2O2 válik szabaddá.

~ oxidáz

Réztartalmú, oxigént igénylő oxido-reduktáz, mely oxidálja a húgysavat; az emelkedett húgysavszint klinikai diagnózisához használatos. Syn urikáz.

~ palatina

A lágyszájpad középső részének hátsó széléről kiálló, kúp alakú nyúlvány, mely számos racemosus mirigyet és néhány izomrostot tartalmazó kötőszövetből áll.

~ palatina

A szájpad területét látja el és a ~ facialisba ürül.

~ palatina

Szájpad ~. Nagy, ovális lymphoid szövet, mely a garat oralis részének lateralis falába ágyazva, mindkét oldalon, a garatívek között helyezkedik el.

~ palatina

A csontos szájpad hátsó széle közelében harántirányban húzódó (az os palatinum lamina horizontalisan található hasonló képletnek megfelelő taraj.

~ palatina minora

u.a. Syn lesser palatine foramina

~ palatina minora

A kemény szájpadon lévő kisebb csatornák, melyek vertikálisan annak tuberositasán haladnak át és a kisebb szájpadi idegeket és ereket tartalmazzák.

~ palatini minores

A nn. palatini apróbb ágainak csatornái az os palatinum hátsó régiójában.

~ palatini minores

(NA) Általában két, a foramen palatinum minuson kilépő ideg, melyek ellátják a lágyszájpad, valamint az uvula nyálkahártyáját és mirigyeit; ezek a ganglion pterygopalatinum ágai és a n. maxillaris postsynapticus parasympathicus és érző rostjait tartalmazzák.

~ palatinum

Hivatalos alternatív kifejezés a lágy szájpad helyett.

~ palatinum majus

A kemény szájpadon, az utolsó molaris foggal szemben a hátsó sarokban lévő nyílás, mely a canalis pterygopalatinus alsó szélét jelöli.

~ palatinus major

A maxilla és az os palatinum között húzódó, az arteria palatina descendenst és a nervus palatinus majort tartalmazó csatorna. Syn c. pterygopalatinus.

~ palatinus major

(NA) A ganglion pterygopalatinum ága, a canalis palatinus majoron halad lefelé, ellátja a keményszájpad, valamint a lágyszájpad elülső részének nyálkahártyáját és mirigyeit.

~ palatoglossalis

Annak a nyálkahártya áthajlásnak az egyik párja, amely a lágy szájpadtól a nyelv oldaláig húzódik. Tartalmazza a musculus palatoglossust és a fossa tonsillaris elülső szélét képezi. A szájüreget elhatárolja a toroknyílás szűkületétől.

~ palatopharyngealis

Nyálkahártya redőzet két oldalt, amely a lágy szájpad hátsó részéről ereszkedik a pharynx oldalfaláig. Befedi a musculus palatopharyngeust és a fossa tonsillaris hátsó szélét képezi. Ugyancsak elhatárolja a torok szűkületet az oropharynxtól.

hirdetés