Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ oesophagealis

Nyílás a reksz jobb szárán, a centrum tendineum és a hiatus aorticus között, amin áthalad a nyelőcső és a két bolygóideg (nervus vagus).

~ oesophagei

Az oesophagus submucosus plexusának vérét elszállító számos ~ alulról, a nyelőcső cervicalis részétől indulnak, aztán a ~ thyroidea inferiorba, ~ intercostales superioresbe, ~ azygosba, ~ hemiazygos accessoriusba és ~ hemiazygosba ömlenek, melyek mindegyike végül a ~ cava superior mellékágát képezi; a legalsó nyelőcső ~ a nyelőcső cardialis részéről a bal oldali v. gastrica oesophagealis ágai révén ürülnek, melyek a ~ portae mellékágai. Így az oesophagus alsó részének submucosus ~i portocavalis anastomosist alkotnak, ezért portalis hypertensio esetén itt varicositas alakulhat ki.

~ of adhesions

adhesiolysis Gyulladás vagy műtét után kialakult adhéziók sebészi oldása általában a hasban (peritonealis összenövések).

~ of clitoris

a clitoris ~ja. A kisajkak külső redője, ami a clitoris felett egy sapkát képez.

~ of contiguity

contiguitas törvénye ha két gondolat vagy pszichológiailag észlelt történés egyszer már előfordult egymással szoros összefüggésben, akkor ez valószínűleg ismétlődni fog, az egyik újbóli megtörténése előhozza a másikat; a modern kondicinálás- és tanuláselméleteknek általában ez az alapja.

~ of control

a kontroll helye Fogalom az emberi viselkedés irányítottságának leírására: internalis, ha érzése szerint az egyén maga az irányító és externalis, ha mást érez irányítónak.

~ of cornea

limbus corneae, a szaruhártya széle, melyet az ínhártya fed.

~ of demarcation

demarkálódási vonal. Az elhalt területet az egészségestől elválasztó gyulladásos zóna.

~ of elbow

könyökpont SZIN olecranon.

~ of excitation

az ingerlékenység törvénye A motoneuron válasza nem az elektonáram abszolút nagyságától, hanem a pillanatról pillanatra történő változás nagyságától függ.

~ of fixation

fixációs vonal. A nézett tárgyat vagy pontot a foveával összekötő egyenes.

~ of fixation

fixációs pont A retinának azon pontja, amelyben a tárgyról - amelyre a tekintet irányul - jövő sugarak találkoznak.

~ of head of femur

, a combfej saját szalagja Lapos szalag, mely a combcsont fejének közepén levő mélyedés és az acetabulum széle között húzódik (l. transversum acetabuli), nem játszik szerepet az ízület működésében. syn ligamentum capitis femoris (NA), round l. of femur.

~ of independent assortment

független kiválogatódás törvénye Gaméták kialakulásakor az öröklődő faktorok egymástól függetlenül választódnak el; kivételt képeznek a kapcsolt tulajdonságok.

~ of lens

lamina lentis a lencse állományának rostjaiból kialakult koncentrikus rétegek egyike

~ of light

a fény ~a, háromszög alakú terület a membrana tympani elülső alsó részén, amely az umbótól a periféria felé terjed és ahol egy éles fényreflex látható. SZIN cone of light, light reflex, red reflex.

~ of lymph node

a nyirokcsomó velőállománya. A nyirokcsomó centrális része, melyben kötegszerű elrendeződésben lymphocyták, plazmasejtek és makrofágok találhatók rácsrostos kötőszövetből álló stromában; a nyirokcsomó felszínét a hilusban éri el.

~ of medulla oblongata

a nyúltvelő Piramisa elnyúló fehér kiemelkedés a medulla oblongata ventralis felszínén, kétoldalt a fissura mediana anteriortól a piramis pályának megfelelően. SZIN pyramis medullae oblongatae (NA), anterior p.

~ of ossification

osszifikációs pont Csontosodási pont SZIN center of ossification.

~ of partial pressures

parciális nyomás törvénye syn Dalton's l.

~ of pelvic canal

A medencecsatorna síkja SZIN pelvic axis.

~ of recapitulation

rekapituláció törvénye syn recapitulation theory.

~ of referred pain

kivetített fájdalom törvénye fájdalom csak akkor alakul ki, ha olyan idegeket ingerlünk, melyek érzékenyek a test felületén alkalmazott fájdalmat okozó ingerre.

~ of rods and cones

a szemben a csapok és pálcikák rétege A retina receptorokat tartalmazó, közvetlenül a pigmentek fölött fekvő rétege. lÁsd mÉg retina. syn bacillary l.

~ of segregation

szegregáció törvénye A fejlődést befolyásoló faktorok generációról generációra megőrzik individualitásukat, hibridben keveredve nem kontaminálódnak, és elválnak egymástól a gaméták új generációjának képződése során.

~ of similars

homeoterápia törvénye lásd similia similibus curantur.

~ of the heart

szívtörvény A szív kontrakciója során felszabaduló energia a végdiasztolés izomhossztól függ. syn Starling's l.

~ of the uterus

az uterus prolapsusa A medencefenék izomzatának és fasciáinak, általában szülési sérülést követően vagy időskorban kialakuló ellazulása és atóniája, ami az uterus lefelé történő elmozdulását eredményezi. LÁSD first degree ~, second degree ~, third degree ~

~ of umbilical cord

a köldökzsinór prolapsusa A köldökzsinór megjelenése a magzat előtt. A köldökzsinórnak a magzat elülső része és az anyai medence között kialakuló kompressziója a magzat halálához vezethet.

~ of unknown origin

Ismeretlen eredetű láz SZIN fever of unknown origin.

~ of vermis

a vermis ~a A cerebellum vermis inferiorjának a tuber és az uvula közt fekvő része.

~ of vertebral arch

csigolyaív lemeze a csigolyaív posterior ellapult része a csigolyanyúlványok és a középvonal között, mely a gerinccsatorna dorsalis falát alkotja; a processus spinosus a jobb és a bal lamina találkozásánál ered. syn l. arcus vertebrae (NA), neuraphophysis.

~ oleinicum

olajsav

~ oleosa

olajos, zsíros jellegű ~.

~ olfactoriae

Az orrüreg regio olfactoriusanak nyálkahártyájában elhelyezkedő, tubuloalveolaris, serosus mirigyek. (Bowman-féle szaglómirigyek).

~ olfactorii

(NA) Gyűjtő elnevezés számos vékony, szagló idegrost leírására; karcsú nyalábok, mindegyikük az orrnyálkahártya olfactoricus régiójában levő bipoláris szaglósejtek 8-12 vékony, myelinhüvely nélküli axonjából áll; a szaglórostok az ethmoidealis csont lamina cribrosaján át a bulbus olfactoriusba lépnek, ahol mitralis, "pamacsos" és szemcsesejtekkel alkotott synapsisokban végződnek.

~ olfactorium

Az os ethmoidale cribriform lemezén lévő egyik nyílás, amelyen át a nervus olfactorius halad.

~ olfactorius

szaglógumó

~ olivare

(NA) Syn oliva.

~ omentalis

cseplesztömlő

~ omphaloentericus

Syn peteburok.

~ ophthalmia

érhártyagyulladás sepsisben

~ ophthalmica

Szemhólyag, az embryo előagyának ventrolateralis falán létrejövő páros kitüremkedés egyike, melyből a retina sensoros és pigment rétege fejlődik.

~ ophthalmica

A nervus ophthalmicus ellátási területén kialakuló herpes zoster.

~ ophthalmicus

(NA) A n. trigeminus ága, mely a ggl. trigeminaleból a sinus cavernosus lateralis falán előrehaladva a fissura orbitalis superioron át belép az orbitaba; frontalis, lacrimalis és nasociliaris ágaival az orbitanak és tartalmának, az orrüreg elülső részének, valamint az orr és a homlok bőrének érző beidegzését biztosítja.

~ optica

Myelopathia transversaból és opticus neuritisből álló demyelinisatios betegség. Syn Devic kór.

~ optica

A fejlődésben levő látógödör körül található mesenchyma-tömörülés, a későbbi sclera kezdeménye.

~ optica

A beérkező fénysugarak nem képesek tökéletes képet alkotni, miután valamely optikai rendszeren áthaladtak.

~ optica

a thalamus corpus genoculatum laterale-tól a nyakszirtlebenyben lévő ara striatáig terjedő neuronok elnevezése

~ opticum

A tuber cinereum és az infundibulum előtt elhelyezkedő, lapított téglalap alakú képlet, a nervus opticus rostjainak kereszteződési helye. A ch. területén az idegrostok zöme az ellenoldalra tér át, némelyikük átkereszteződés nélkül, az azonos oldalon halad előre a retináig. Egyes rostok haránt irányban, a ch. hátsó, illetve elülső felszínén haladnak. Syn decussatio n. optici.

hirdetés