Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ nodosa

Eosinophil infiltrációval és nekrosissal járó szegmentális gyulladása a közepes méretű és a kisartériáknak, amely leggyakrabban férfiaknál különböző egyéb tünetekkel - veseartériák, izmok, a gastrointestinalis traktus, és a szív érintettsége - együtt jelentkezik. SZIN Kussmaul's disease, periarteritis nodosa.

~ nodosa

Hajtöredezés. Veleszületett vagy szerzett állapot, melyben a hajszálakban apró csomók képződnek. A csomók teljesen vagy részlegesen eltörnek, illetve hasadnak. Syn clastothrix, trichoclasia.

~ nodosum

Az alsó végtagok extensor felszínén hirtelen megjelenő fájdalmas csomók által jellemzett panniculitis, melynek laesioi spontán gyógyulnak, de hajlamosak a kiújulásra. Ízületi fájdalommal és lázzal jár, gyógyszer túlérzékenység következménye lehet, illetve kapcsolatban állhat sarcoidosissal vagy különböző fertőzésekkel. Mély biopsziás anyagokban a kötőszöveti septumok lymphocyták és többmagvú óriássejtek infiltratioja által kísért panniculitise figyelhető meg.

~ nodosum

Amnionban lévő csomócskák, amelyeket szarusodó epithelium alkot; squamosus metaplasiának felel meg.

~ nodularis

Kemény csomók (Picker-csomók) megjelenése jellemző a bőrön, amelyeket dörzsölés okoz és intenz(v viszketés kísér.

~ nonliquefaciens

a felső légutakban, különösen az orrban megtalálható nem patogén kórokozó, ami időnként sinusitist okozhat

~ nuchae

(NA) fascia nuchae A nyak hátsó részén levő erős kötőszövetes lemez, melyet megvastagodott supraspinalis szalagok alkotnak; cranialisan a nyakszirtcsont gumójától az öregluk hátsó széléig, caudalisan pedig a 7. nyaki csigolya processus spinosusáig húzódik. syn nuchal ligament

~ nuclearis

A lencse magjának elhomályosodása.

~ nukleotid

szinonima: adenilsav

~ nutricia

Különböző eredésű artériák, amelyek a csöves csontok velőüregét látják el. Szinonima: tápláló erek

~ nutricium

A csont tápláló csatornájának nyílása.

~ nutricius

(NA) A hosszú csöves csontok diaphysisében, illetve a szabálytalan alakú csontok más régióiban futó, az a. nutritivat befogadó csatorna.

~ nyílás

a mandibularis csatorna nyílása a ramus mandibulae belső felszínén Szin.: foramen mandibulae

~ nyílás

Szin.: foramen zygomaticofaciale

~ nyirokcsomó

a musculus zygomaticus minor közelében elhelyezkedő nyirokcsomók az arcon Szin.: nodus malaris

~ nyirokcsomó

artéria facialis és állkapocs kereszteződési hely közelében található facialis nyirokcsomók Szin.: nodus mandibularis

~ nyirokcsomó szindróma

gyermekeket (főleg 2 év alatt) érintő ismeretlen eredetű, időnként epidémiás, polimorf lázas megbetegedés, kötőhártya-gyulladás, málnanyelv, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, és az időnként társuló súlyos koszorúereket érintő arteritis, aneurysma képződéssel, valamint a kéz-, és lábujjak, gáttájék hámlása jellemzi Szin.: Kawasaki-betegség

~ nyirokcsomók

bélfodorban elhelyezkedő nyirokcsomók, három csoportot különíthető el: mesenterialis, juxta-intestinalis és felső középső nyirokcsomók Szin.: Nodi lymphatici mesenterici

~ nyúlvány

az első postoralis branchialis nyúlvány

~ nyúlvány

tizenkettedik háti és az ágyéki csigolyák felső ízületi nyúlvány dorsalis részén található kinövés Szin.: processus mamillaris, metapophysis

~ nyúlvány

Szin.: processus zygomaticus maxillae

~ obesitas

normális aktivitást és fiziológiai működést akadályozó elhízás, vagy egy kóros állapotot előidéző kövérség

~ obliqua atrii sinistri

A bal kamra hátsó falán lévő kis ér, mely a ~ cordis magnával egyesülve a sinus coronariust alkotja; a ~ cardinalis communis sinistraból fejlődik ki, és esetenkén ~ cava superior sinistraként perzisztál.

~ obliterans

Az egész érfal, valamint a középnagyságú artériákat és vénákat körülvevő kötőszövet gyulladása, főként fiatal és középkorú férfiak lábában. Thromboticus elzáródáshoz és gangraenához vezethet. Syn Buerger-kór.

~ obliterans

A pericardium két lemezének összetapadásához és ezáltal a két lemez közötti rés elzáródásához vezető gyulladás. LD MÉG adhesive p.

~ obliterans

Az ~ az artériák lumenének szűkületét, illetve elzáródását okozza.

~ obliterans

szinonima: endarteritis obliterans

~ obliterans

Súlyos fokú endarteritis proliferans, mely elzárja az artéria lumenét. Syn arteriitis obliterans, obliteráló arteriitis.

~ oblongata

nyúltvelő

~ obturatoria

vékony kötőszövetes lemez, a szemérem-, és üllőcsont szárai által alkotott nyílást fedi

~ obturatoria

A tuberculum pubicumtól az acetabulumig húzódó taraj, melyen a ligamentum pubofemorale tapad.

~ obturatoria

A csípőízületet és a comb obturator, valamint adductor izmainak vérelvezetését biztosító mellékágak egyesüléséből alakul ki; a canalis obturatoriusban lép be a medencébe mint az arteria obturatoria kísérő ~ja, és a ~ iliaca internába ürül.

~ obturatorica

Sérv a foramen obturatoriumon keresztül.

~ obturatorium

Nagy, ovális vagy háromszög alakú nyílás a csípőcsontban, amelynek széleit az os pubis és az os ischii alkotják. In vivo az obturator membrán zárja, amelyen ki nyílás marad csupán az obturator erek és ideg részére.

~ obturatorius

A membrana obturatoria felső régiójában található nyílás, melyen keresztül a nervus obturatorius és vérerek lépnek ki a medencéből a combra.

~ obturatorius

(NA) A második, harmadik és a negyedik lumbalis idegből ered a musculus psoasban, keresztezi a crista ileit és a canalis obturatoriuson át belép a combba; beidegzi a comb medialis izomrekeszének izmait (a combadductorokat és a csípőízületet) és a n. obturatorius bőrágában végződik, mely a térd felett a comb medialis részének kis részét látja el.

~ occipitalis

Az occipitalis régio vérelvezetését biztosítja, és a ~ jugularis internaba vagy a suboccipitalis plexusba ürül.

~ occipitalis

nyakszirti varrat

~ occipitalis interna

A protuberantia occipitalis internától a foramen magnum hátsó pereméig húzódó taraj, melyen a falx cerebelli tapad.

~ occlusio

a mandibularis fogak normálishoz képest előre felé illeszkednek a maxillaris fogakkal harapáskor Szin.: anterior occlusio, mesio-occlusio, mesioclusio

~ oculare

Szemfolyadék. A szem két folyadékának (csarnokvíz és üvegtesti folyadék) valamelyike.

~ ocularis

X-kromoszómához kapcsolt öröklődésű pigmenthiány főleg az irisben, a choroideában és a retina pigment epitheliumában, süketséggel társultan.

~ oculi

szinonima: musculus rectus lateralis szemizom (ld. függelék)

~ oculi

Ld elülső és hátsó szemkamra.

~ oculi

szemgolyó

~ oculi

A szemgolyó hátsó pólusának belső része, amelyet szemtükör segítségével lehet megtekinteni. Ld szemfenék.

~ oculomotorius

(NA) A harmadik agyideg; ellátja a szem összes külső izmát a musculus rectus lateralis és az obliquus superior kivételével; beidegzi még a musculus levator palpebrae superiorist és presynapticus, parasympathicus rostokat küld a ggl. ciliaréhoz a musculus ciliaris és a sphincter pupillae beidegzésére; a középagyban az aqueductus cerebri alatt ered; a fossa interpeduncularisban lép ki az agyból, a processus clinoidalis posterior oldalán átfúrja a dura matert, majd a sinus cavernosus lateralis falán halad és az orbitaba a fissura orbitalis superioron keresztül lép be.

~ ödéma

menstruáció alatt vagy megelőzően előforduló vízvisszamaradás és súlygyarapodás

~ ödéma

Clostridium septicum okozta hirtelen kialakuló toxaemia szarvasmarhák, lovak, juhok, kecskék, és sertések között, ödémás duzzanat a behatolás helyén, anorexia, magas láz, és halál jellemzi

~ ödéma

Szin.: cachexiás ödéma

hirdetés