Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ nasalis inferior

1. Vékony, szivacsos csontból álló, ívelt szélű lemez az orrüreg lateralis falán, az alsó és a középső orrjárat között, mely az os ethmoidaléhoz, lacrimaléhoz, a maxillához és az os palatinumhoz ízesül. 2. Az előbbi csontos lemez vaskos mucoperiosteumával együtt, utóbbi tartalmazza a belélegzett levegő felmelegítéséhez szükséges cavernosus vérér-hálózatot.

~ nasalis media

1. Az orrüreg középső, vékony, szivacsos csontból álló, ívelt szélű válaszfala, a labyrinthus ethmoidalis része, mely a lateralis falról mered az orrüregbe és azt felső, illetve középső járatokra tagolja. 2. Az előbbi csontos lemez vaskos mucoperiosteumával együtt, utóbbi tartalmazza a belélegzett levegő felmelegítéséhez szükséges cavernosus vérér-hálózatot.

~ nasalis superior

Az orrüreg felső, vékony, szivacsos csontból álló, ívelt szélű válaszfala, a lateralis falról mered az orrüregbe és azt felső orrjáratra, illetve recessus sphenoethmoidalisra tagolja az előbbi csontos lemez vaskos, a középső és az alsó orrkagylókéhoz képest kevésbé erezett mucoperiosteumával együtt.

~ nasalis suprema

Apró, az orrüreg lateralis-felső falán a meatus nasi suprema felett gyakran észlelhető képlet.

~ nasi

Az orrsövény két oldalán elhelyezkedő, csillószőrös hengerhámmal bélelt, a külső orrnyílásoktól a choanaig terjedő, az oldalsó falán elhelyezkedő nyílásokon keresztül a paranasalis sinusokkal közlekedő üreg, melynek oldalsó faláról erednek az orrkagylók és a tetejét képező lamina cribrosán keresztül lépnek be a szaglóideg ágai. Az orrüreg alsó falát a keményszájpad alkotja.

~ nasi

az orrüreg és az orrüreg előcsarnoka közti határt képező redő.

~ nasi

orrjárat

~ nasi

Az orrüreg elülső része, különösen a porc által határolt rész.

~ nasi lateralis

(NA) Syn oldalsó orrporc.

~ nasociliaris

(NA) A n. ophthalmicusnak a fissura orbitalis superiorban lévő ága, mely az orbitan keresztülhaladva ágakat ad, ezek: a ramus communicans cum ggl. ciliari, a nn. ciliares longi és a n. ethmoidalis anterior, valamint posterior, majd az infratrochlearis és nasalis ágban végződik, melyek ellátják az orrnyálkahártyát, az orrhegy bőrét valamint a conjunctivát.

~ nasofrontalis

Az orbita anterior medialis részében lévő ~, mely összeköti a ~ ophthalmica superiort és a ~ angularist.

~ nasolacrimalis

(NA) A maxilla, az os lacrimale és a concha nasalis inferior által alkotott csatorna, melyben az orbitaban eredő és a meatus nasi inferiorban végződő ductus lacrimalis fut.

~ nasolacrimalis

A saccus lacrimalistól mindkét oldalon lefelé, az orr meatus inferioraba vezető járat, amin keresztül a könny az orrüregbe jut.

~ nasopalatinus

(NA) A ggl. pterygopalatinumból származó ág, mely a foramen sphenopalatinumon átjutva keresztezi a septum nasalet, majd azon lefelé fut és a foramen incisivumon áthaladva ellátja a keményszájpad nyálkahártyáját.

~ nasopharyngeus

orrgaratjárat

~ necrogenica

Syn postmortem ~.

~ necrotica

Syn c. postnecrotica.

~ necroticans

Clostridium welchii által okozott bélfal-necrosis.

~ neonatorum

újszülötteken előforduló ~

~ neonatorum

újszülöttek emlőgyulladása, legtöbbször staphylococcalis eredetű

~ neonatorum

újszülöttek, csecsemők véres széklete

~ neonatorum

hypocalcémiás tetania újszülöttek és csecsemők között, tehéntej fogyasztása (magas foszfor tartalom) következtében kialakult átmeneti hypoparathyroideismus, csökkent kálcium szint okozta görcsös rohamokkal járó betegség Szin.: tetania neonatorum, tetanismus

~ neonatorum

Újszülöttek tetaniája, oka gyakran a köldök környékének Clostridium tetani fertőzése, melyben gyakran rituális eljárások játszanak közre. Magas halálozással (60% körül) jár.

~ neonatorum

újszülöttkori ~, másnéven fiziológiás ~.

~ nephritis

glomerularis sejtek, a mátrix vagy depozitumok gyarapodásával járó glomerulonephritis

~ nephrosclerosis

súlyos magas vérnyomás következtében kialakuló vese eltérések: subcapsularis petechiák, glomerularis érfal elhalása, vörösvérsejtek megjelenése a vizeletben, és uraemia, ami gyakori halálok

~ nervi hypoglossi

A nyelv belső izmait, valamint az öt külső izom közül négyet beidegző motoros mag; a medulla oblongataban a középvonalhoz közel, közvetlenül a fossa rhomboidea alsó recessusa alatt fekszik.

~ nervi optici

SZIN optic disk.

~ nervi optici

Syn papilla nervi optici.

~ nervosa

Személyiségi zavar, túlzott félelem az elhízástól, mely az ételektől való elforduláshoz vezet. Fiatal nőkön mutatkozik, és gyakran életet veszélyeztető súlyveszteséget okoz. A testkép zavarával, hiperaktivitással és amenorrhoeával jár.

~ nervosa

Amanita, Inocybe és Clitocybe gombamérgezés, ami a paraszimpatikus idegrendszert érinti, és gyomor-, bélrendszeri tüneteket okoz

~ neuralgia

az emlőt ellátó intercostalis idegfájdalom

~ neuralis

Az ébrényi neuralis hasadék záródási vonala mentén húzódó neuroectodermalis sejtléc, mely a velőcső lefűződését követően a fejlődő gerincvelő mellett dorsolateralisan az agytörzshöz viszonyítva pedig lateralisan fekszik. Sejtcsoportokra tagolódik, ezekből fejlődnek a dorsalis és a vegetatív ganglionok, a mellékvesevelő chromaffin sejtjei, a Schwann-sejtek, az V., VII., VIII., IX és X. agyid sensoros ganglionjai, az agyburkok egy része, valamint az integumentaer pigmentsejtek.

~ neuritis

Szin.: polyneuropathia

~ neurocranium

embrionalis koponyatető része, melyre endesmalis csontosodás jellemző

~ neurolyticum

egészséges és beteg egerekben előforduló faj, "forgó betegséget" okoz

~ neuron

több nyúlvánnyal rendelkező idegsejt, ami általában egy axont, és három vagy több dendritet jelent

~ neuropathica

idegellátási zavar következtében kialakuló súlyos ízületi bántalom; szinonima: neuropathiás ízület

~ neurosyphilis

leggyakrabban a kezdeti fertőzést követő két éven belül kialakuló syphilises agyhártyagyulladás láz nélkül, fejfájás, tarkómerevség, eltompultság és kóros liquor eredmény jellemzi

~ neurosyphilis

syphilises agyhártyagyulladás a subarachnoidealis artériák gyulladásával (fibrosus megvastagodásával), stroke alakulhat ki, hirtelen kialakuló bénulás, beszédzavar, látászavar és kóros liquor tüneteivel

~ nictitans

palpebralis conjuctiva sarló alakú redője a belső szemzugban Szin.: plica semilunaris conjuctivae

~ nigra

A terhesség alatt pigmentálttá váló linea alba.

~ nigra

fekete nyelv syn black tongue.

~ nigra

az agyban, a középagyban, a híd magasságában lévő (fekete)állomány, e terület károsodása szerepet játszik pl. a Parkinson-kórban, a Huntigton-betegségben.

~ nigricans

Bársonyos, szemölcsös benignus növedék és hyperpigmentatio, mely az axillák bőrén, a nyakon, az anogenitalis területen és a lágyékban észlelhető. Felnőtteken belszervi malignitás, endokrin betegség, vagy elhízás gyakran kíséri. Gyerekeken benignus, juvenilis típusát találhatjuk. (lat: niger, fekete)

~ nitricum

salétromsav

~ nitrosum

salétromosssav

~ nocturna

Alvás közben fellépő vizelet incontinentia.

~ nodi lymphatici

nyirokcsomó középső része, a sinusok által elválasztott reitcularis rostokat tartalmazó stroma állományában lymphocytákat, plazmasejteket, és macrophagokat találunk

~ nodosa

SZIN polyarteritis nodosa.

hirdetés