Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ minor

szinonima: aphtha

~ minor ventriculi

A gyomor kisgörbülete, melyen a kiscseplesz tapad.

~ mintázat

tüdő magas felbontású CT felvételén látható világosabb és sötétebb területek a perfúzió vagy légtartalom különbözőségének megfelelően, idült tromboembolia vagy bronchiolitis obliterans esetén figyelhetjük meg Lásd még oligemia

~ minus

kisajak a nagyajkakon belül a szeméremnyílást határoló két hosszanti nyálkahártyaredő egyike. Hátul részlegesen beleolvadnak a nagyajkakba és a találkozásnál a frenulum labiorum pudendit (fourchette) alkotják, elöl mindegyik két részre válik és az ellenoldalival együtt a glans clitoridis (a clitoris makkja) előtt a preputiumot alkotják

~ mirigy

Szin.: glandula submandibularis

~ mirigy

nyáktermelő mirigy Szin.: glandula mucosa

~ mirigyek

4-5 nagyobb szájüregi mirigy az utolsó őrlőfogak szomszédságában Szin.: glandulae molares

~ mitis

Enyhe formájú krónikus dermatitis, amelyre visszatérő intenz(ven viszkető, feltehetően atópiás eredet( papulák és nodusok megjelenése jellemző.

~ mitochondrialis

a mitochondrium belső membránja által határolt terület, enzimeket, DNS szálakat, riboszómákat, granulákat, fehérje, glikogén és lipoid zárványokat tartalmaz Szin. mitochondrialis matrix

~ mitosis

háromnál több kóros orsó kialakulása az osztódás során, ennek megfelelő számú sejtmag keletkezik

~ mobilis

elmozdítható lép syn floating spleen.

~ módszer

egy szerv vérátáramlásának indikátor (jelzett anyag) segítségével történő vizsgálati módszere, ennél is fontosabb a szívperctérfogat szervenkénti vagy egy szerven belüli véráramlás eloszlásának vizsgálata. Kémiailag semleges, jelzett (radioaktív) microsphere-t jutatnak a keringésbe, ami az arteriális véráramlás arányának megfelelően eloszlik. A vizsgált ereknek megfelelő méretű a bejutatott anyag átmérője, megfelelő mennyiség beadása szükséges, hogy adott szerv vizsgálata lehetővé váljon, de ne okozzon vérellátási zavart. Szin.: Fick-módszer, Stewart-Hamilton-módszer

~ molaris, pl. dentes molares

Syn őrlő, molaris fog. Ld molaris.

~ molimina

Szin.: premenstruációs szindróma

~ molle

Puha tyúkszem.

~ molle

Ujjak összefekvő felszínein kialakult, macerálódott, sárgás színű bőrelváltozás. Syn heloma molle.

~ monofoszfát (AMP)

adenozin 5"-monofoszfát ld. adenilsav

~ mononukleotid (FMN)

Riboflavin 5"-foszfát. Több oxidoredukcióban szerepet játszó enzim koenzime pl. NADH dehidrogenáz és L-aminosav oxidáz. Szigorúan véve az FMN nem nukleotid, mivel cukor helyett cukoralkoholt tartalmaz.

~ morrhuae

Halococcus morrhuae korábbi elnevezése

~ motorius n. oculomotorii et trochlearis

Összetett motoneuroncsoport, mely a szem összes külső izmát -a musculus rectus lateralis és az obliquus superior kivételével, ellenben a musculus levator palpebrae superiorist is beleértve- beidegzi; a mag legrostralisabban fekvő része az Edinger-Westphal mag, mely a musculi sphincter pupillaekat és a ganglion ciliare útján a musculus ciliarist innerválja. A n. motorius n. oculomotorii a középagy elülső részén, a középvonalhoz közel, a központi szürkeállomány legventralisabb területén fekszik; lateralis határait a fasciculus longitudinalis medialis rostjai alkotják.

~ mucinosum

Az adenocarcinoma egyik válfaja, melynek sejtjei bőséges mennyiségben secernálnak mucint. Ez okból ezen daganatok fénylő felszínűek, ragacsosak, kocsonyás állagúak. Syn c. colloides.

~ mucosa

nyálkatömlő (ált.)

~ mucosa

Szin.: mucosa

~ mucosa necrotica recurrens

SZIN aphthae major.

~ mucosalis neuroma szindróma

fiatalok között a nyelv, ajkak és szemhéj nyálkahártya alatt található neuroma vagy neurofibroma, időnként pajzsmirigy és mellékvese daganatokkal, vagy subcutan neurofibromatosissal társul

~ muliebre

clitoris, csikló

~ multiforme

Közép-Afrikában, idősebb felnőttek felsőtestén előforduló, ismeretlen eredetű, annularis, krónikus, granulomatosus bőrelváltozás.

~ multiplex

férfiak között gyakrabban előforduló, ritka betegség, vérszegénység, vérzések, visszatérő fertőzések, és gyengeség kíséri. A csontvelőből kiinduló rosszindulatú daganat, ami elsősorban a csontvázat érintő folyamat, a klinikai tünetek a folyamat helyének és a plazmafehérje eltéréseknek megfelelően alakulnak, kóros vagy malignus plazmasejt gócok találhatóak különböző velős csontokban (főleg a koponyacsontokban), ami a csontokon tapintható duzzanatot okoz, a röntgenképre a lyukacsos megjelenés jellemző. Plazmasejtek által termelt kóros fehérjék jelennek meg a szérumban és vizeletben, leggyakrabban előforduló fehérje eltérések: 1. Bence Jones proteinuria előfordulása, 2. monoklonális gamma-globulin szaporulat a plazmában, 3. cryoglobulinok megjelenése, 4. primer amyloidosis. A Bence Jones protein úgy tűnik nem kóros szérum fehérje származék, hanem de novo keletkezik aminosav prekurzorokból Lásd még plazmasejtes myeloma, multiplex myelomatosis

~ multiplex

hirtelen, kiterjedt izomösszehúzódásokkal jellemezhető betegség rosszul meghatározott elnevezése Szin.: paramyoclonus multiplex, polyclonia, polymyoclonus

~ multiplex

több ideget egymástól függetlenül érintő gyulladás a test különböző részén

~ multiplex

Syn xanthomatosis.

~ multiplex congenita

Az ízületek mozgáskorlátozottsága és kontrakturák jelenléte születéskor, mely rendszerint több ízületre terjed ki. E szindróma etiológiája valószínűleg sokrétű, a gerincvelőben, a vázizomzatban és a kötőszövetben egyaránt található eltérés.

~ multocida

baktériumrend, amely szárnyaskolerát és a melegvérű állatokban haemorrhagiás septicaemiát okoz. Kutyák és macskák harapásával és karmolásával terjedhet. Az emberben cellulitis és septikaemia alakjában jelentkező krónikus betegséget okoz. A kutya- és macskaharapás leggyakoribb szövődménye. Ez a P törzs típusos baktériumrendje.

~ mumps

szövődményes mumps, a fültőmirigyen kívül más szerv, mint a here, mell vagy hasnyálmirigy érintettségével

~ musculare

Izomháromszög.

~ musculi tensoris tympani

(NA) A n. mandibularis egyik - a n. trigeminus motoros gyökeréből származó rostokat vivő - ága, amely a ganglion oticumon synapsis nélkül fut keresztül és ellátja a musculus tensor tympanit.

~ musculi tensoris veli palatini

(NA) A n. mandibularis egyik - a n. trigeminus motoros gyökeréből származó rostokat vivő - ága, amely a ganglion oticumon synapsis nélkül fut keresztül és ellátja a musculus tensor veli palatinit.

~ musculocutaneus

(NA) A plexus brachialis lateralis fasciculusából ered, a musculus coracobrachialishoz, majd lefelé a musculus brachialis és a biceps között fut, beidegzi ezt a három izmot és az alkaron mint n. cutaneus lateralis folytatódik.

~ musculophrenicales

Az a. musculophrenicat kísérő ~, melyek vérüket a hasfal felső részéről, az alsó bordaközök elülső részéről, valamint a rekeszizomból kapják.

~ musculorum deformans

Gyermek vagy serdülőkorban kezdődő, genetikai, környezeti vagy ismeretlen (idiopathiás) eredetű megbetegedés. Olyan izomkontrakciókkal jár, amelyek következtében a gerinc, a medence, az alsó végtag torzul, és amelyek az agyidegek által innervált izmokban is előfordulnak. Izgalomban az abnormális mozgások felerősödnek, legalábbis kezdetben, alváskor megszünnek. Az izomzat, ha működésben van hypertoniás, nyugalomban hypotoniás.

~ musculotubarius

(NA) Az os temporale pars petrosajának elülső szélén, a pars squamosa határa közelében kezdődő és a dobüregben végződő csatorna; a processus cochlearis két részre, az Eustach-kürtre és a m. tensor tympani csatornájára tagolja.

~ mycoides

két alfaj különböztethető meg: Mycoplasma mycoides subsp. mycoides (a jellegzetes alfaj), ami szarvasmarhák fertőző mellhártya-, és tüdőgyulladását okozza, és a Mycoplasma mycoides subsp. capri, ami kecskék és juhok mellhártya-, és tüdőgyulladását okozó jellegzetes faj a Mycoplasma nemzetségben

~ mylohyoideus

(NA) A n. alveolaris inferior kis ága, melyet hátul, közvetlenül a foramen mandibulaeba való belépés előtt ad le, innen a musculus digastricus elülső hasához és a musculus mylohyoideushoz fut.

~ myopathia

csecsemő-, vagy gyermekkorban jelentkező izomgyengeség és tónuscsökkenés, elsősorban a nyak, vállak és medenceöv területén, a biopsia nagy, bizarr mitochondriumokat mutat az izomrostokban a sarcolemma alatt. A domináns megjelenési formát a mitochondrialis DNS hiánya okozza, és a recesszív formánál a teljes hiány figyelhető meg.

~ myopia

Szin.: patológiás myopia

~ myositis

a test számos részén, az izomszövetben és az izmok feletti bőrben előforduló többszörös gyulladásos gócok, láz és az egész szervezetre kiterjedő fertőzés más tünete is kíséri Lásd még dermatomyositis, pseudotrichinosis, pseudotrichiniasis

~ myxedematosus

endokrin betegség nélkül kialakuló, lichenhez hasonló bőrelváltozás, mely apró papulákból vagy plakkokból áll és a bőrben felszaporodó glükózaminoglikán-molekulák és fibroblast-proliferáció okozza. syn papular mucinosis.

~ nasales externales

Az orr külső részének vérét elvezető számos ér, melyek a ~ angularisba vagy ~ facialisba ömlenek.

~ nasalis

Az embryonalis orrüreget övező porc.

~ nasalis

Az orrüreg fenekén sagittalis irányban végighúzódó, a két maxilla és az os palatinum illeszkedését jelző taréj. A vomer csatlakozik hozzá.

hirdetés