Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ mediana cubiti

A ~ cephalicatól a ~ basilicahoz futó ér a könyök elülső oldalán, gyakorta ezt a ~t a ~ cephalica mediana és a ~ basilica mediana helyettesíti. A ~ mediana cubiti a ~punctio gyakori helye.

~ mediana rhomboica

Tünetmentes elváltozás, a nyelvháton a papilla circumvallata előtti ovális vagy rombusz alakú, foltos vagy kiemelkedő erythemas terület, papilla atrophiaval; a tuberculum impar perzisztálását jelezi.

~ medianus

(NA) A plexus brachialis medialis és lateralis fasciculusaból alakul ki, medialis és lateralis gyökerének egyesülésével; ellátja az alkar elülső izomrekeszének izmait a musculus flexor carpi ulnaris, valamint a flexor digitorum profundus ulnaris felének kivételével; átmegy a canalis carpin és beidegzi a thenar izmait (kivéve az adductor pollicist és a flexor pollicis brevis mély fejét) egy visszaforduló ágon keresztül; érző rostokat a radialisan fekvő három és fél ujj bőrének distalis palmaris és dorsalis részéhez, valamint a környező tenyérrészhez visz. A n. medianus leggyakrabban kompresszió útján sérül a "carpalis alagút szindrómában", mely a hüvelykujj szembefordításának képtelenségét (majom kéz), valamint a kéz radialis részének érzéketlenségét eredményezi.

~ mediastinales

A mediastinumból származó számos kis ~, melyek a ~ brachiocephalicaba vagy a ~ cava superiorba ömlenek.

~ medica

a gyógyszerek eredetével, készítésével, adagolásával foglalkozó tudomány (homeopátiában).

~ medicamentosa

Gyógyszer okozta d. Syn drug eruptio.

~ medicamentosa

Syn drug eruption.

~ medicamentosa

Diffúz hajhullás, amelyet különböző gyógyszerek szedése okozhat.

~ medicamentosa

gyógyszer okozta, vagy gyógyszer által súlyosbított ~ (pl. szteroid, ACTH, androgén, INH, lítium, egyes antiepileptikumok, B6 és B12 vitaminok)

~ medicamentosa

A gyógyszerkiütés urticariás formája.

~ medicamentosa

gyógyszer okozta szájüregi gyulladás.

~ medullae spinalis

A gerincoszlopot ért ütés következtében a sérülés szintje alatt fellépő, múló jellegű működésszavar.

~ medullare

Viszonylag lágy, agyszövethez hasonló állagú, elsősorban daganatos hámsejtekből és csupán kevés rostos stromából álló rosszindulatú daganat.

~ medullare

Osteoma, amely csontvelői elemekkel kitöltött (vagy részben kitöltött) területeket tartalmaz.

~ medullare inferius

Fehérállományból álló vékony hártya, melyet a cerebellum tonsillaja eltakar, és a flocculus pedunculusa mentén a vermis nodulusahoz kapcsolódik a középvonalnál vagy annak közelében; caudalisan a negyedik agykamra plexus choroideusaval és lamina epithelialisaval folytonos.

~ medullare superius

Vékony fehérállomány-réteg, mely a két pedunculus cerebellaris superior között feszül ki, íly módon a negyedik agykamra felső szögletének tetejét alkotja.

~ medullaris

(NA) A nyúltvelő alsó, kúpszerűen elkeskenyedő szakasza.

~ medulloblastoma

ritkán előforduló melanintartalmú sejtes medulloblastomaban

~ medusae

1. A köldöktől sugárirányban szertefutó varicosus vénák hálózata, pl. Cruveilhier-Baumgartner szindrómában. 2. A corneoscleralis átmenetet övező ciliaris artériák tágulata rubeosis iridis esetén. Syn Medusa-fő (Medusa, G. mitológiai alak)

~ megállása

a sejtek teljes differenciációjának megszakadása egy éretlen állapotban, mint spermatogenesis során a seminiferous tubulusok csak spermatocytakat tartalmaznak, de spermatozoak nem fejlődnek ki

~ megaterium

tudományos kutatásban alkalmazott szaprofita baktériumtörzs.

~ melanoticum

A melanoma malignum idejétmúlt megnevezése.

~ meleagridis

pulykák légzsákgyulladását okozó baktériumfaj

~ membrán

Szin.: mucosa

~ membrán

a mitochondriumot határoló kettős biomembrán

~ membranacea

Kórosan vékony p., amely a méh szokatlanul nagy felületét fedi le.

~ membranae tympani

A dobhártya belső felszínének kiálló része a manubrium mallei végénél; ez megfelel a dobhártya lateralis nézetében észlelhető behúzódásnak, melyet általában ~nak neveznek.

~ membranosa

A ~ szekunder formája, a megvastagodott tok maradványaiból és a degenerálódott lencserostokból képződött lencsehomály.

~ meningeae mediae

Az arteria meningealis media kísérő ~i, melyek a plexus venosus pterygoideusba ürülnek.

~ meningeales

A meningealis artériákat kísérő ~; kapcsolatban állnak a ~s sinusokkal, valamint a ~ diploicaeval, és a koponyatetőn kívül lévő regionális ~ba ürülnek.

~ meningeoma

az agyvelőbe terjedő vagy áttétet képező meningeoma

~ menstrualis

A nem terhes méh duzzadt nyálkahártyája a menstruáció idején.

~ mentagrophytes

Zoophil, kis-spórájú, ectothrix fajta, a haj, a bőr és a körmök megbetegedését okozza (különösen a tinea pedist, erős gyulladással, és a tinea crurist). Megfertőzi a kutyákat, a nyulakat, az egereket, a patkányokat, a csincsillákat, a rókákat és az embereket.

~ mentale

A mandibula testén elöl lévő nyílás, itt kezdődik a canalis mentalis. A nyílás a tuberculum mentaletól lateralisan ered, a canalisban fut az arteria és a nervus mentalis.

~ mentalis

(NA) A n. alveolaris inferior ága, mely a canalis mandibulaeban ered, a foramen mentalen át az állhoz és az alsó ajakhoz fut.

~ mesencephalica

Syn ~ cephalica.

~ mesonephricus

Embryonalis vezeték, amelyből férfiakban a ductus deferens, nőkben a ductus vestigialis képződik. Syn Wolff cső. (vestigialis, csökevényes)

~ metabolicum

A neuronok anyagcserefolyamatainak általános zavara következtében kialakuló coma, mely az ideg- vagy a gliaszövet intrinsic anyagcsere-betegsége, illetve intoxicatiot vagy elektrolit-zavarokat előidéző extracerebralis folyamatok eredményeként alakul ki.

~ metanephricus

A metanephricus diverticulum vékony tubularis része. Az ureter epithelbélésének primitív alkotója.

~ metaplasia

vérszegénység, lépmegnagyobbodás, magvas vörösvérsejtek és éretlen granulocyták előfordulása a keringő vérben, csontvelőn kívül megfigyelhető vérképzés a lépben és májban. Policytaemia rubra vera lefolyása során jelenhet meg, nagy a valószínűséggel alakul ki myeloid leukaemia

~ metastaticus

Secunder ~, amely a primer góctól távolabb található; a pyogén baktérium nyirokutakon, vagy véren át való terjedése során jön létre.

~ micda"dei

a Pittsburgh-tüdőgyulladást, a legionáriusbetegség egy változatát okozó faj. A nem L. pneumophilia által okozott tüdőgyulladások kb. 60%-át teszi ki. syn Pittsburgh-pneumonia agent.

~ microti

generalizált tuberkulózist okozó faj pocokban, ami átvihető tengeri malacra, nyulakra, és borjukra, ahol helyi fertőzéseket okoz

~ migrans

vándortályog ld. ~ hypostaticus

~ migrans, ~ migrans linguae

Glossitis migrans, lingua geographica. Syn térkép nyelv.

~ miliaris

apró, kölesnyi gennygyülemek egyike, amely nagy területen, esetleg az egész szervezetben disszeminált

~ miliaris disseminatus faciei

Köleshez hasonló papularis kiütés az arcon, mely szövettanilag tuberculoid perifollicularis infiltratioval jár, de valószínűbb a rosaceához tartozás, mint a tuberkulotikus fertőzés.

~ mimicus

A V. choleraehoz hasonló faj, melyet székletből izoláltak emberi hasmenéses kórképekben, valamint emberi fülfertőzésekből.

~ minor

Pyramis alakú nyúlvány, mely a femur testének medialis és proximalis részétől a femur nyak és test találkozásáig halad. A csontnak e részén a musculus psoas maior és a musculus iliacus (ileopsoas) tapadnak.

~ minor

Egy ~ gén vagy egy haemoglobin Lepore gén heterozigóta állapota. Többnyire tünetmentes, haematológiailag igen változó, céltábla sejtekkel, mérsékelt hypochrom microcytosissal, gyakran minimálisan csökkent haemoglobin értékkel, és kisfokban emelkedett vörösvértest számmal. A haemoglobin típusa változó, és az érintett géntől függ.

hirdetés