Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ magna

A penis fossa navicularisában található vaktasak, melyet egy nyálkahártyaredő, a fossa navicularis billentyűje alakít ki.

~ magnum

Syn öreglyuk. Az os occipitalen lévő nagy nyílás, amelyen át a gerincvelő a medulla oblongataban folytatódik.

~ maior ventriculi

A gyomor nagygörbülete, melyről a nagycseplesz ered.

~ major

Az ~ súlyos alakja, amelyet szokatlanul sok, és nagy, mély és ismétlődő fekély jellemez. A gyógyulás akár 6 hetet is igénybe vehet, és hegesedéssel történik. Szinonima: Mikulicz ~, periadenitis mucosa necrotica recurrens.

~ major

A femur testének proximalis és lateralis részén elhelyezkedő erős nyúlvány, mely átível a femur nyak gyökerén. Kapcsolatban áll a musculus gluteus mediussal és minimussal, a piriformissal, az obturator internussal és externussal, valamint a musculus gemellusokkal.

~ major

Egy ~ gén vagy a haemoglobin Lepore génjei egyikének homozigóta osztálya által okozott súlyos anaemia szindróma, csecsemő vagy gyermekkorban. Sápadtság, icterus, gyengeség, lépnagyobbodás, szív megnagyobbodás, a külső- és belső koponya lemezek elvékonyodása, microcyter hypochrom anaemia jellemzi poikilocytosissal, anisocytosissal, pontozott sejtekkel, céltáblasejtekkel, magvas vörösvérsejtekkel. A haemoglobin típusa változó, és az érintett géntől függ. Syn Cooley anaemia.

~ majus

nagyajak a szeméremrést határoló két ívelt bőrredő egyike. A nagyajkak a scrotum női megfelelői.

~ malabszorpciós szindróma

L-metionin öröklött felszívódási zavara a bélből

~ malariae

A malária quartana kórokozó faja. A fertőzött vörösvérsejtek normális vagy minimálisan kisebb méretűek, általában nincsenek pontok (a két legfontosabb jellemző, ami megkülönbözteti a P. vivaxtól), noha rendkívül finom Ziemann-pontok láthatók lehetnek. A többszörös fertőzés rendkívül ritka, így a lázrohamok elég szabályosan 72 órás időközökben jelentkeznek.

~ maligna

barna vagy fekete foltos, szabálytalan határú, lassan növő bőrelváltozás, melynél az epidermisben fokozott számban találhatók szétszórt atípusos melanocyták; általában idősebb emberek arcán alakul ki; évek múltán az irhába is beterjed és ekkor az elváltozást l. maligna melanomának, rosszindulatú festékes anyajegynek hívjuk.

~ maligna

a pajzsmirigy daganatos betegsége.

~ malignum

Szin.: melanoma

~ malignus

a pestissel összefüggő ~k megjelenése

~ mallei

lóban, szamárban okoz fertőzést

~ mallei

kalapács nyele, ami lefelé, befelé, és hátrafelé húzódó rész a kalapács nyakától, a dobhártyához rögzült

~ malnutrició

Szin.: kwashiorkor

~ Malpighii

1. Syn c. glomerularis. 2. A lépet borító és a lépkapun belépő, az ereket is behüvelyező, vékony rostos membrán.

~ mamillare

(NA) Syn mamillaris test.

~ mamillare

Syn d. lactiferi.

~ mamillothalamicus

Vaskos, tömör idegrostköteg, amely mindkét oldalon dorsalis irányba fut a corpus mamillaretól és a thalamus elülső magjában végződik.

~ mammae

Kör alakú pigmentált terület, amely a mellbimbót övezi, illetve a papilla mammaet körülveszi. Felülete apró kiemelkedésekkel egyenetlen, amelyek mögött az areolaris mirigyek találhatók. Szinonima: mellbimbó udvara

~ mandibulae

a mandibula testének alsó széle és a ramus mandibulae hátsó éle közötti szög

~ mandibularis

első posturalis ív a branchialis ívek között.

~ mandibularis

Az os temporale pars squamosajan lévő mélyedés a zygoma (arcus zygomaticus) gyökénél, ebben nyugszik a mandibula condylusa. Syn f. glenoidalis (2).

~ mandibularis

(NA) A n. trigeminus harmadik ága, mely a koponyából történő kilépése helyén, a foramen ovaleban a ganglion trigeminaleból származó érző rostok és a motoros gyökér egyesülésével jön létre; ágai: rr. meningeales, n. massetericus, nn. temporales profundi, n. pterygoideus lateralis és medialis, n. buccalis, n. auriculotemporalis, n. lingualis és n. alveolaris inferior; érző rostokat visz a fülkagylóhoz, a külső hallójárathoz, a dobhártyához, a temporalis régióhoz, az állhoz, a mandibula feletti bőrhöz (kivétel annak szöglete), a nyelv elülső kétharmadához, a szájfenékhez, az alsó fogakhoz és a gingivahoz; motoros rostjai beidegzik az összes rágóizmot, ezenfelül a musculus mylohyoideust, a digastricus elülső izomhasát, valamint a musculus tensor veli palatinit és a tensor tympanit.

~ marginalis

A haj vonalban történő hullása, melyet leginkább feketéknél látunk. Gyakran átmeneti és a haj húzgálása a feltehető ok, bár hosszan tartó hajhúzás tartós kopaszságot is okozhat.

~ marginata

A ~ circumvallatánál kevésbé kifejezetten kiemelkedő szélű p. LÁSD MÉG p. reflexa.

~ marginatum

Az erythema multiforme rheumás lázban észlelhető változata.

~ marginatum

Syn tinea cruris.

~ marianum

Mycobacterium scrofulaceum előző elnevezése

~ marinum

tengeri halak spontán tuberkulózisát okozó faj, de más hidegvérű állatban is előfordul. Úszómedencék fertőzöttsége esetén emberi bőrfertőzést okozhat, hasonlóan öntözőcsatornák mentén, és tengerpartokon

~ marmorata

A bőrön hideg hatására kialakuló, rózsaszínes, márványos rajzolat, mely csecsemőkorban normális, nagyobb gyermekeken kóros jelenség.

~ masculina, virilis

férfias, vagy férfi emlő Szin.: maszkulin emlő

~ masculinus

Syn utriculus prostaticus.

~ massetericus

(NA) A n. mandibularis mozgató ága, mely az incisura mandibularison át a musculus masseter medialis felszínére fut; beidegzi azt, valamint a temporomandibularis ízületet.

~ mastoideum

A processus mastoideus hátsó részén lévő nyílás, amelyen át az arteria occipitalis ramus mastoideusa a dura materhez, az egyik vena emissaria pedig a sinus sigmoideushoz fut.

~ mastoideum

A mastoid sejteket fedő csontos lemez.

~ mastoideus

A fossa jugularis lateralis régiójából kiinduló, a processus mastoideuson keresztülhaladó járat, melyben a n. vagus auricularis ága fut.

~ mátrix

Szin.: matrix mitochondrialis

~ matura

A lencse magjának és kéregállományának elhomályosodásával járó ~

~ maxillaris

(NA) A n. trigeminus második ága, mely a ggl. trigeminaleból a foramen rotundumon át a fossa pterygopalatinaba fut, ahol ganglionos ágakat ad a ggl. pterygopalatinumhoz, majd előrefelé folytatódva leadja a n. zygomaticust és belép az orbitaba, ahol már n. infraorbitalisnak nevezik. Érző rostokat visz az alsó szemhéj bőréhez és kötőhártyájához, a felső ajak, valamint az arc, a szájpad, a felső fogak és a gingiva, a sinus maxillaris, az orrszárnyak, valamint a hátsó/alsó orrüreg bőréhez és nyálkahártyájához.

~ maxillaris

A plexus venosus pterygoideus folytatása hátrafelé; a ~ temporalis superficialishoz csatlakozva a ~ retromandibularist alkotja.

~ media

A középső, többnyire izmos burok, mely egy artériát vagy más tubularis struktúrát vesz körül.

~ media

A középfül, vagy dobüreg gyulladása.

~ media degeneráció

Szin.: medionecrosis aortae idiopathica cystica

~ mediale

a temporomandibularis ízület tokjának medialis részét erősítő rostköteg.

~ mediale collaterale

Széles, lapos szalag a femur condylus medialisa és a sípcsont condylus medialisa között, oldalirányú erővel szemben medial felől stabilizálja a térdízületet. syn tibial collateral ~.

~ medialis

Szin.: medialis ~

~ medialis

a sípcsont felső ízületi felszínének mellső részén található meniscus

~ medialis plexus brachialis

A felső és középső kötegek elülső oszlásaiból összeszedődő, az a. axillaristól medialisan futó idegköteg, melyből a n. thoracicus medialis, a n. cutaneus brachii medialis, valamint a n. cutaneus antebrachii medialis ágazik ki, majd a n. medianus medialis gyökében és a n. ulnarisban végződik.

hirdetés