Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ linguales

Nyelvtüszők. A nyelv garatban elhelyezkedő nyirokszövete a sulcus terminalistól hátrafelé.

~ lingualis

Viszonylag rövid tekervény az occipitalis és a temporalis lebenyek inferomedialis felszínén, a g. occipitotemporalis lateralistól vagy g. fusiformistól a mély sulcus collateralis, a cuneustól a sulcus calcarinus határolja el; elülső nyúlványa a g. parahippocampalis isthmusaval szomszédos; a g. medialis és felső része a sulcus calcarinus alsó partját képezi, mely megfelel az area striata vagy elsődleges látómező alsó felének és a binocularis látótér ellenoldali felső quadránsát képviseli.

~ lingualis

(NA) A n. mandibularis egyik ága; a musculus pterygoideus lateralistól medialisan halad a musculus pterygoideus medialis és a mandibula között, majd a szájfenék nyálkahártyája alatt fut a nyelv oldala mentén annak elülső kétharmadáig, ahol szétoszlik; a szájfenék nyálkahártyáját is beidegzi. A második és a harmadik alsó molaris fog lingualis gyökerei közelében halad el, s így foghúzás kapcsán veszélyeztett.

~ lingualis

Vérét a nyelvből, a sublingualis és submandibularis mirigyekből, valamint a szájfenék izmaiból kapja; a ~ jugularis internaba vagy a ~ facialisba ürül.

~ lingualis

Nyelv~. A nyelvhát hátsó vagy garati részén elhelyezkedő lymphoid szövetszaporulat.

~ lingualis anterior

Egyike a kisméretű, a nyelv csúcsához közel, a frenulum mindkét oldalán, mélyen fekvő, kevert mirigyeknek. Syn ~ apicalis.

~ lingualis profunda

A nyelv fő ~ja, mely az arteria lingualis profundat kíséri, és a ~ lingualishoz csatlakozik. A nyelv testének és csúcsának vérét vezeti el, hátul, a középvonal közelében fut; gyakran látható a nyelv hátsó felszínén, a frenulum két oldalán, a nyálkahártya alatt.

~ lingueae

Nyelvfék. Nyálkahártya redő, amely a száj alapjától a nyelv alsó felszínéhez megy a középvonalban.

~ lipáz

Triacil-glicerolból egy zsírsavat lehasító enzim; aktivitását a heparin fokozza és heparináz megszünteti. lásd még clearing factors, factor-nál

~ lipáz

A pancreasnedvben lévő zsírbontó enzim. Diacilglicerin és zsírsav anion előállítása céljából hidrolizálja a triacilglicerolt. A májenzim hiánya hypercholesterinaemiát és hypertriglyceridaemiát okoz. Syn steapsin.

~ lipodystrophia

ritka anyagcserezavar, csontvelői zsírsejtek átalakulása jellemző, hosszú csöves csontok súlyos cysticus resorptioja, dementia sudanophil leukodystrophiaval

~ lipoidica, ~ lipoidica diabeticorum

Diabeteshez gyakran kapcsolódó állapot, melyben egy vagy több sárga, atrophiás elváltozás fejlődik a lábakon.

~ lipomatosis

nagyobb mennyiségű mediastinalis zsírszövet szteroid szedés következtében

~ lipomatosum

Szin.: myxolipoma

~ livida

Az ~ újszülötteknél észlelt egyik formája, melynél a bőr cyanoticus, szapora szívverés észlelhető és a reflexek megtartottak.

~ longitudinale

syn longitudinal ligament

~ longitudinale

A gerinc hosszában futó két igen erős szalag egyike: ~ longitudinale anterius vagy posterius.

~ longitudinales pontes

A híd ventralis részén áthúzódó corticofugalis rostok masszív kötegei. Összetételükben corticopontin-, corticobulbaris- és corticospinalis rostokat is találunk.

~ longitudinalis inferior

Jól körülírt köteg, amely hosszú asszociációs rostokból tevődik össze, az occipitalis és temporalis lebeny teljes hosszában fut, részben párhuzamosan az oldalkamara alsó szarvával.

~ longitudinalis medialis

Longitudinalis rostköteg, amely a mesencephalon rostralis részéből indulva a gerincvelő cervicalis szegmentumáig terjed. Szorosan a középvonalban húzódik, a szürke állománytól ventralisan. Nagyrészt olyan idegrostokból tevődik össze, amelyek a nucleus vestibularistól felfelé haladnak a külső szemizmokat innerváló motoros neuronokig (abducens, trochlearis, oculomotorius magok), majd leszállva a gerinc szegmentumokig innerválják a nyakizmokat.

~ longitudinalis superior

Hosszú összekötő rostkötegek az agyi féltekék centrum ovale-jatól lateralisan. Összekötik a frontalis, occipitalis és temporalis lebenyeket. A rostok a frontalis lebenytől az operculumon át a sulcus lateralis hátsó végéhez mennek, ahol sok rost az occipitalis lebenybe sugárzik, míg mások lefelé és előre fordulnak a putamen körül, majd a temporalis lebeny elülső részéhez futnak.

~ longus insulae

Az insulat képező karcsú gyrusok közül a leghátsó és a leghosszabb.

~ Ludovici

Odontogén eredetű cellulitis, kétoldalt bevonva a submaxillaris, sublingualis és submentalis területeket. Fájdalmas duzzadást okoz a szájalapon, a nyelvet megemeli, dysphagiával, dysphoniával jár és előfordul, hogy a légutakat is komprimálja.

~ lumbale

Ágyéki ~. A hasfal hátsó részén lévő terület, melyet a musculus latissimus dorsi és a musculus obliqus externus, valamint a crista iliaca határol. A sérvképződés többnyire ezen a helyen történik. Syn Petit-féle lumbalis ~.

~ lumbale

Lumbalis háromszög.

~ lumbales

A lumbalis artériákat kísérő ~, melyek elszállítják a hátsó testfal, valamint a lumbalis ~s plexusok vérét és a következőképpen végződnek: az első és a második a ~ lumbalis ascendensben, a harmadik és a negyedik a ~ cava inferiorban, az ötödik pedig a ~ iliolumbalisban; a ~ lumbalis ascendens útján egymással is kapcsolatban állnak.

~ lumbales

(NA) Öt kétoldali, páros, a gerincvelő ágyéki szakaszán eredő ideg; az első négy i. a plexus lumbalis, a negyedik és az ötödik a plexus sacralis kialakításában vesz részt.

~ lumbalis

A gerincoszlop normális, előre irányuló görbülete (lordosis) a lumbalis csigolyák területén.

~ lumbalis ascendens

A hátsó hasfal függőleges lefutású páros ~ja, a csigolyaoszlop mellett, azzal párhuzamosan helyezkedik el, a musculus psoas major eredése mögött; összeköti a ~ iliaca communist, a ~ iliolumbalist és a ~ lumbalist. A paravertebralis vonalban, a jobb oldali ~ a jobb subcostalis ~val együtt a ~ azygost alkotja, a bal oldali ~ a bal subcostalis ~val egyesülve ~ hemiazygosszá válik.

~ lumbocostale

A 12. bordát és az első és második lumbalis csigolya processus transversusának csúcsát összekötő erős szalag.

~ lumbocostale

syn lumbocostal ligament

~ lumbricoides

orsógiliszta, emberen a leggyakoribb paraziták közé tartozik. Nyugtalanságot, lázat, hasmenést okozhat, de gyakran nem észlelhetők határozott tünetek.

~ luteum

(NA) Az ovariumban a megrepedt folliculusok helyén kialakuló hormontermelő sárgatest, mely sejtburjánzással és ereződéssel járó érési folyamaton megy keresztül. A későbbiekben füzérszerűvé válik, élénksárga luteinzónáját a theca interna érdús trabeculái tagolják. A c. luteum a folliculushoz hasonlóan ösztrogént, ezen kívül azonban progeszteront is termel. A megtermékenyülés elmaradásakor c. luteum spurium-nak nevezik, mely visszafejlődve c. albicanssá alakul. Terhesség kialakulásakor megnagyobbodik és 5-6 hónapon keresztül c. luteum verum-ként perzisztál, majd visszafejlődik.

~ luteus

a Micrococcus nemzetség jellegzetes tagja, tejben, tejtemékekben és por részecskéken előforduló szaprofita

~ lymphadenomatosis

a ~ lymphoma nem használt elnevezése

~ lymphatica

Syn nyirok erek, az erek címszó alatt.

~ lymphatici lienales

Syn lép nyirokcsomók.

~ lymphatici lineales

A lép kisebb artériás ágainak oldalához tapadó apró nyiroktüszők. Syn malpighi testek.

~ lymphaticum

A nyirokcsomókban és a nyirokszövetekben képződött, a nyirokban és a vérben található mononuclearis leukocyta.

~ lymphaticus

Nyiroktüsző. Nyiroksejtek gömbalakú halmaza, gyakran világosabban festődő centrummal. Syn folliculus lymphaticus, nodulus lymphaticus, nyirokcsomó.

~ lymphaticus

Syn nyirokcsomó.

~ lymphaticus

Nyirokvezeték. A két nagy nyirokvezeték a ductus lymphaticus dextra és a ductus thoracicus.

~ lymphaticus

Nyirokcsomó. Syn lymphaticus folliculus.

~ lymphaticus

Nyirokcsomó. Syn lymphaticus folliculus.

~ lymphaticus dextra

A két fő nyirokér egyike. Rövid, mintegy 2 cm hosszú törzs, mely a jobb jugularis nyirokérrel egyesül. Jobboldalon az alsó végtagi, a mellkasfali nyirokcsomókból és mindkét tüdőből származó nyirkot szállítja. A nyak jobb alsó részén található és a jobb vena brachiocephalicaba ömlik.

~ lymphoma

nyirokszövet és retikuloendotheliális szövetből kiinduló rosszindulatú daganatok, körülírt, lymphocytákból, plazmasejtekből, vagy histiocytákból álló szolid daganatok. Leggyakrabban a nyirokcsomókban, lépben, vagy más lymphoretikularis szövetet tartalmazó helyen fordul elő, disszeminált formában, különösen a lymphocytás típus leukaemiaként megjelenthet a perifériás vérben. A sejttípus, differenciáció mértéke és nodularis vagy diffúz megjelenési forma alapján történik az osztályozás, mint a Hodgkin-betegség, vagy Burkitt-lymphoma

~ macularis inferior

Az arteria centralis retinae-ből ered, és a macula alsó részét látja el.

~ macularis superior

Az arteria centralis retinae-ből ered, és a macula felső részét látja el.

~ magja

A genetikában a két szülő és a tőlük leszármazottak alkotják.

~ magna

A combfej gyakran deformatióval járó megnagyobbodása, rendszerint Legg-Calve-Perthes-kór vagy osteoarthritis következtében.

hirdetés