Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ lanae

birka (Ovis aries, Bovidae család) gyapjújából eltávolított olajos anyag, melyet lágyítóként krémek és kenőcsök alapanyagául használnak fel.

~ laryngealis

a gége subcutan nyálkatömlője

~ laryngis

gégebemenet

~ laryngis

körülírt kötőszövetes hyperplasia a pharynx posterior commissurája területén.

~ laryngitis

a hangszálakon pseudomembranosus váladék található

~ lateralis

a sípcsont felső ízületi felszín oldalsó részén található meniscus

~ lateralis

Szin.: lateralis ~

~ lateralis

A gerincvelői szürkeállomány kismértékben a lateralis funiculusba domborodó, különösen a mellkasi szakaszon kifejezett kötegei, ezen a szakaszon a vegetatív idegrendszer sympathicus oszlásainak preganglionaris motoneuronjait is tartalmazza. A keresztmetszeti képen a lateralis szarvnak felel meg. Ld k c. griseae.

~ lateralis

A gerincvelő oldalsó fehér kötege, az elülső és hátsó ideggyökök ki- és belépési vonalai között.

~ lateralis

Oldalkamra. A félteke általános alakjához hasonulva patkó alakú üreg; mindkét oldalkamra a foramen interventriculare Monroe által közlekedik a harmadik agykamrával, és onnan előre a frontalis lebenybe mint elülső szarv, ugyanakkor caudalisan a thalamus felett mint a kamra centrális része vagy cella media, mely a thalamus mögött ventralis és lateralis irányba görbül, majd előre a temporalis lebenybe mint alsó szarv terjed ki; a görbe csúcsáról változó méretű hátsó szarv nyúlik vissza az occipitalis lebeny fehérállományába. Az oldalkamra terjedelmes plexus choroideusa medial felől benyomul a cella mediaba és a cornu inferiusba (de az elülső és hátsó szarvba nem).

~ lateralis humeri

Syn tenisz könyök.

~ lateralis plexus brachialis

A felső és középső kötegek elülső oszlásaiból összeszedődő, az a. axillaristól lateralisan futó idegköteg, melyből a n. thoracicus lateralis ágazik ki, majd a n. musculocutaneusban és a n. medianus lateralis gyökében végződik.

~ latum

Lapos tetejű papulák alkotta másodlagos syphilises elváltozás az anusnyílásban, illetve bármely, megfelelő hőmérsékletet és nedvességet biztosító, összefekvő testhajlatban.

~ latum uteri

syn broad ligament of uterus

~ latus

láb harántboltozatának süllyedése miatt kialakult alakbeli rendellenesség Szin.: talipes transversoplanus

~ laxa

A bőr elasztikus rostjainak veleszületett vagy szerzett hiánya, melyben a bőr redőkben csünghet és érelváltozások is kialakulhatnak. Syn pachydermatocele.

~ láz

1. különböző járványos megbetegedésekhez társuló, bőséges izzadással és verejtékhólyagocskák megjelenésével jellemezhető gyulladásos betegség 2. Szin.: miliaria

~ lebeny

bőrlebeny vagy sziget, és az ahhoz tartozó izom és vérellátás

~ leishmaniasis

Leishmania braziliensis braziliensis okozta súlyos betegség, Dél-Mexikóban, Közép-, és Dél-Amerikában endémiás betegség, kivéve Chile egyenlítőköri területét. A parazita nem szóródik szét a belső szervekben, egyedül a nyálkahártyák és a bőr érintett. Az elváltozások hasonlítanak a L. mexixana vagy L. tropica okozta fekélyes bőrelváltozásokhoz. A fekélyszerű sebek gyógyulnak, de hónapok évek múlva ismét megjelennek a fekélyek a nyelven, szájüregben és orrjáratok nyálkahártyáján. A betegség változatos megjelenése a vektoroktól, elterjedéstől, és több más etiológiai tényezőtől függ Szin.: leishmaniasis americana

~ lemniscorum

A bal és a jobb lemniscus medialis felszálló szárainak egymással történő kereszteződése a nucleus gracilis és cuneatustól közvetlenül hátrafelé a pyramis tractus kereszteződésének szintjében a nyúltvelőben.

~ lencse

egyik oldalán homorú, másik oldalán domború lencse

~ lentiformis

Az agyfélteke központi magját alkotó nagy, kúpalakú szürkeállománytömeg. A kúp domború alapját, mely lateral és rostral felé irányul, a putamen alkotja, ami a n. caudatussal együtt a striatumot képezi; a csúcsi rész medialis és caudalis irányba néz, a globus pallidus két szegmentumából áll. A mag a thalamustól és a n. caudatustól ventralisan és lateralisan helyezkedik el és ezektől a capsula interna választja el, a n. caudatussal együtt a corpus striatrumot alkotja.

~ lentigo melanoma

rosszindulatú lentigoból eredő melanoma

~ lentigo szindróma

Szin.: LEOPARD szindróma

~ lentis

A szemlencse rendellenes elhelyezkedése.

~ lentis

A szemlencse tokja.

~ lentis

Lencsehólyag, az az ectodermalis invaginatio, mely az embryoban a szemkehellyel szemben alakul ki; ez a szemlencse kezdeménye.

~ lentis

A szemlencse felszínén lévő csillagszerű alakzatok egyike.

~ leonides

Oroszlán ábrázat. Syn leontiasis.

~ lepra

Szin.: elephantiasis

~ leprae

Hansen-féle betegséget okozó faj, vadon élő armadillokban (Dasypus novemcinctus) is megfigyelték a betegséget Texasban Szin.: Hansen-féle bacillus

~ lepraemurium

patkányok leprás betegségét okozó baktérium

~ lereagálás

tudat alatti gondolatok és érzések izomműködésen, mozgáson keresztül történő felszabadulása

~ leukaemia

Szin.: granulocytás leukaemia

~ leukaemia

Szin.: granulocytás leukaemia

~ leukaemia

agyhártya leukaemia sejtes beszűrődése, leggyakrabban kemoterápiát követő relapsusban fordul elő

~ leukocyta

Szin.: polimorfonukleáris fehérvérsejt

~ leukodystrophia

általában csecsemőkori anyagcserezavar, melyre jellemző a myelin vesztés, metachromasiásan festődő lipidek (galaktozil-szulfatidok) felszaporodása a központi és perifériás idegrendszer fehérállományában, előrehaladó bénulás, szellemi elmaradottság, elmezavar és dementia felnőttkorban, arylszulfatáz A defektus

~ leukorrhoea

időszakosan visszatérő fehérfolyás minden menstruáció alatt vagy megelőzően

~ libera

Az ízület üregében, pl. az ízfelszínről vagy meniscusból levált, elszabadult porcdarabka.

~ lienalis

A colon transversum és a colon descendens közti hajlat. Syn ~ coli sinistra.

~ lienalis

Számos kis ér egyesülésével keletkezik a lép elülső felszínén, a hilusnál, a ~ gastricae breves és a ~ gastroepiploica sinistra csatlakozásával; hátrafelé fut a bal veséhez, majd a pancreas felső széle mögött halad a pancreas nyakához, ahol a ~ mesenterica superiorral együtt a ~ portaet alkotja.

~ ligamenti venosi

Mély bevágás, amely a porta hepatistól és a vena cava inferiortól balra, a bal lebeny és a lobus caudatus között húzódik. Itt helyezkedik el a ligamentum venosum és a ductus venosus árkának maradványa.

~ limitans

1. az idegszövetet az erektől és lágy agyhártyától elválasztó határhártya 2. retina két rétege: belső határhártyát a Müller-rostok belső kiszélesedő vége alkotja, külső határhártya a junctionalis complexek sora

~ limitans anterior

homogén, sejtmentes szövetréteg közvetlenül a cornea epitheliuma alatt syn Bowmann's membrane, l. limitans ant. corneae

~ limitans anterior corneae

syn anterior elastic l. of cornea

~ limitans posterior corneae

syn posterior elastic l. of cornea

~ linearis

vonalszerűen elhelyezkedő morphea bőrelváltozások

~ linguae

a nyelv oldalán húzódó határ, ami a nyelvhátat a nyelv alsó felszínétől elválasztja, a két határvonal találkozik a nyelvcsúcson

~ linguae

nyelvgyök

hirdetés