Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ kerion

A fejbőr és a szakál gyulladásos gombafertőzése, melyet pustulák és a környéki területek nedves infiltrációja jellemez. Leggyakrabban a Microsporum audouini okozza.

~ kinase (PK)

p. kináz, foszfoenol-piruvát-kináz. Foszfotranszferáz enzim, amely katalizálja a foszfor transzportját a foszfoenol-piruvátról az ADP-re, aminek eredményeképp egy ATP és p. keletkezik. Más nukleozidfoszfátok is részt vehetnek a reakcióban. A glükolízis kulcslépése. A p. kináz hiánya hemolitikus anaemiához vezet.

~ kináz

Egy foszfotranszferáz, amely az ADP molekulájának reverzibilis foszforilálását végzi el MgADP révén MgATP-vé és AMP-vé (AMP+ATP↔ 2 ADP). Szinonima: adenilsav kináz, myokináz

~ kingae

Szin.: Kingella kingae

~ kiütés

Melegkiütés. Syn miliaria rubra.

~ koefficiens

Syn specifikus absorptios koefficiens.

~ könnyű lánc kináz

kálcium/kalmodulin-függő enzim, ami a simaizom myosin p-könnyű láncát foszforilálja és megkezdődik az összehúzódás

~ köpeny

a vállízületet körülvevő izomcsoport.

~ kor

anya utolsó menstruációs ciklusától számított fogamzás kora

~ kor

gyermekek Stanford-Binet intelligencia skálával meghatározott, normál értékekhez képest mért intelligencia kora években és hónapokban megadva

~ kormeghatározás

olyan módszer, a természetben előforduló szén-14 izotópot használja a széntartalmú anyagok korának meghatározására kb. 60 000 évre visszamenően. Régészetben: abszolút kormeghatározás

~ kötőszövet

kis mértékben differenciálódott kötőszövet, alapállományát főleg glikoproteinek és finom kollagén rostok és fibroblastok alkotják, jellegzetes előfordulása a köldökzsinór kocsonyás szövete, a Wharton-féle kocsonya Szin.: kocsonyás kötőszövet

~ középérték

(Tm, tm) Hőmérsékleti középérték. Struktúrált polimer (pl. DNS) optikai tulajdonságai (elnyelődés, rotáció) változásainak közép-értéke, a hőmérséklet emelkedésével.

~ krízis

myasthenia gravis tüneteinek súlyos, életveszélyes fellángolása

~ kromoszóma

a mitochondrium DNS alkotórésze, legfőbb funkciója az adenozin-trifoszfát szintézis és a sejt energiaelőállítás központja, a kromoszóma 16.000 bázispárt tartalmaz kör alakban. Anyai ágon öröklődik, a mutációk száma szokatlanul magas, mivel egy sejtben több ezer mutáns másolat van. A legtöbb mutáció a légzési láncot befolyásolja.

~ kromoszóma

középen elhelyezkedő centromérával rendelkező kromoszóma, így közel azonos hosszúságú karokkal

~ kromoszóma

citológiai szempontból jellegzetes sajátságú kromoszóma

~ kronometria

mentális és magatartás folyamatok időtartamával foglalkozó tanulmány

~ labiae minores

A két kisajkat hátul összekötő redő.

~ labiales anteriores

A mons pubis és a nagyajkak elülső részének vérét összegyűjtő ~, a ~ pudenda externa vagy a ~ femoralis mellékágai.

~ labiales posteriores

A nagy- és kisajkaktól hátrafelé a ~ pudenda internakba ömlenek.

~ labialis

az orr és ajak között lévő barázda.

~ labialis inferior

Az alsó ajkat ellátó ~, a ~ facialis mellékága.

~ labialis superior

Vérét a felső ajakból kapja és a ~ facialisba vezeti.

~ labii

a szájzughoz közeli pont, ahol különböző arcizmok találkoznak Szin.: columella cochleae, modiolus

~ labii inferioris et superioris

Az alsó és a felső ajakfék. Nyálkahártya redők, amelyek a középvonalban a gingivatól az alsó-, illetve a felső ajakig húzódnak.

~ labii posteriores

A nagyajkakat hátul, az anus előtt összekötő redő.

~ labyrinthi

A három félkör alakú ívjárat mindegyikének egyik végén található körkörös tágulat, melyekben a neuroepithelialis crista ampullaris található.

~ labyrinthi

Az arteria labyrinthit kísérő egy vagy több ~; a belsőfül vérét szállítják el, a meatus acusticus internuson keresztül lépnek ki, és a sinus transversusba vagy a sinus petrosus inferiorba ürülnek. Syn ~ auditoris internae.

~ lacrimales

Könnyelvezetők. Több, kb. 6-10 könnymirigy kivezető csatornái, melyek a conjunctiva zsák felső fornixébe nyílnak.

~ lacrimalis

Könnymirigy; 6-12 különálló tubuloalveolaris, serosus mirigyből áll, az orbita felső részének lateralis felén található és a musculus levator palpebrae aponeurosisa részben egy nagyobb orbitalis és egy kisebb palpebralis részre osztja.

~ lacrimalis

A könnymirigyből (glandula lacrimalis), a könnytóból (lacus lacrimalis), a könnyvezetékből (ductus lacrimalis), a könnyzacskóból (saccus lacrimalis) és a nasolacrimalis csatornából (ductus nasolacrimalis) áll.

~ lacrimalis

Apró, vörös színű, módosult faggyú- és verejtékmirigyeket tartalmazó képlet a medialis szemzugban.

~ lacrimalis

A szemhéjszéleken a commissura medialis közelében kezdődő, ferdén, medial felé futó, a könnyzacskóban végződő, ívelt járat.

~ lacrimalis

(NA) A n. ophthalmicus ága, mely érző rostokkal látja el a felső szemhéj lateralis részét, a conjunctivat és a glandula lacrimalist. Ez utóbbi secretomotoros rostjai a n. zygomaticus révén (a n. maxillaris ága) jutnak el a n. lacrimalishoz.

~ lacrimalis

(NA) SZIN lacrimal fold.

~ lacrimalis

syn könnytó.

~ lacrimalis

A könnymirigyet ellátó kis ~, mely az orbita hátsó részén halad keresztül az arteria lacrimalis-al együtt és a ~ ophthalmica superiorba ömlik.

~ lacrimalis anterior

A maxilla processus frontalisának lateralis felszínén látható függőleges lefutású taraj, mely az orbita medialis peremének alkotásában vesz részt.

~ lacrimalis posterior

Az os lacrimale orbitalis felszínén húzódó függőleges taraj, mely a ~ lacrimalis anteriorral együtt a fossa gl. lacrimalet határolja.

~ lactationis

A menstruáció fiziológiás elmaradása szoptatás alatt. Szinonima: postpartum ~

~ lactea

Csecsemő hajas fejbőrének seborrhoeája.

~ lacticum

tejsav

~ lactiferi

Tejelvezető. Kb. 15-20, az emlőmirigyet draináló és az emlőbimbóba nyíló vezeték. Syn galactophor, d. galactophorus, d. mamillare.

~ lacunare

Ívelt kötőszövetes szalag, mely vízszintesen fut a l. inguinale medialis része és a linea pectinea között; a femoralis gyűrű medialis határát alkotja.

~ lacunare

syn lacunar ligament

~ lacunata

emberi kötőhártya-gyulladást okoz, Moraxella nemzettséghez tartozó jellegzetes faj Szin.: Morax-Axenfeld diplobacillus

~ laidlawii

Szin.: Acholeplasma laidlawii

~ lamellaris

Kizárólag a lencse kérgének elhomályosodásával járó ~ Syn ~ zonularis.

~ lamellosum

Az ujjak bőrében, az inakban, a mesenteriumban és másutt is megtalálható, apró, körkörösen rétegezett kötőszövetből álló ovalis testek. Lágy központi magjukban az idegrost axonja fut, mely számos fibrillumra oszlik, ezek nyomásérzékelő receptorok, és hagymaszerűen kiszélesedve végződnek. Syn Pacini-test.

hirdetés