Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ intertrochanterica

syn intertrochanteric line

~ interureterica

(NA) p. interureterica SZIN interureteric fold.

~ interventriculare

Rövid, gyakran résszerű összeköttetés a harmadik agykamra mindkét oldalán (a diencephalonban) az agyféltekék oldalkamráival. Ezt az összeköttetést anteromedialisan a fornix oszlopai, posterolateralisan pedig a thalamus elülső pólusa határolják. Syn porta (2).

~ intervertebralis

A spinalis idegeket a foramen intervertebralisokon át kísérő számos véna egyike, mely elszállítja a gerincvelő és a plexus venosus vertebralis vérét, és a nyakban a ~ vertebralisba, a mellkasban az intercostalis ~ba, a lumbalis, valamint sacralis régiókban pedig a ~ lumbalisba és sacralisba ürül.

~ intestinales

A bél nyálkahártyájának nyúlványai (0.5-1.5 nm hosszú); a duodenumban levél alakúak, az ileumban rövidebbekké, ujjszerűvé vának, és ritkábban helyezkednek el.

~ intestinales

A vékony és vastagbél nyálkahártya tubularis mirigyei. Syn folliculi intestinales.

~ intestinalis

anthrax gyomor-, és bélrendszert érintő formája, toxaemiát követő gastroenteritis klinikai képe

~ intestinalis polyposis

1. autoszomális domináns öröklődés, általában már a késői gyemekkorban kezdődő egyre növekvő számú vastagbél polypus megjelenése, ami idült vastagbélgyulladást, és a kezeletlen esetekben majdnem mindig vastagbélrák kialakulását okozza. A Gardner-szindróma esetén más vastagbélen kívüli elváltozást is találunk (mint dezmoid daganatok) Szin.: polyposis coli 2. kevésbé gyakori a Peutz-Jeghers-szindróma, ami a vékony-, és vastagbelet érintő hamartosus polyposis, melanin pigmentfoltokkal az ajkakon 3. ritka és bizonytalan előfordulású kevert forma Szin.: familiaris intestinalis polyposis

~ intestini tenuis

vékonybeleket belülről borító nyálkahártya

~ intima

Vér vagy nyirokér legbelső burka, mely endotheliumból, többnyire vékony fibroelasticus, subendothelialis rétegből, és egy belső elasticus membrán, hosszirányú rostrétegéből áll.

~ intracapsularia

ízületen belüli szalagok, az ízületi tokon belül és attól függetlenül helyezkednek el.

~ intracellulare

emberi tüdőbetegségben és köpetben található faj, de csont és ínhüvely fertőzést okozhat nyulakban, egerekre is patogén. Újabban emberi opportunista fertőzésekkel van kapcsolatban. Szin.: Battey bacillus

~ intracellularis

A cytoplasmába türemkedett sejtmembrán alkotta vékony járat (pl. a gyomor parietalis sejtjeiben).

~ intralobulares

A mirigylebenyekben haladó vezetékek.

~ invaginata

Syn bambusz haj.

~ inversa

szinonima: Prinzmetal-~

~ inversus

fordított helyzet, belső szervek megfordult elhelyezkedése

~ iridocornealis

az iris és a cornea közötti hegyes szög a szem elülső csarnokának szélén

~ iris

Irisrajzolatot mutató, változó intenzitású, koncentrikus erythemás gyűrűk, az erythema multiforme jellegzetessége. Syn herpes iris (1).

~ iris

(1) Syn erythema iris. (2) Syn erythema multiforme.

~ irritabile

Olykor colicás fájdalommal és hasmenéssel járó, hyperstalticara hajlamos vastagbél.

~ ischaemia

általában koszorúsereket érintő betegség miatt létrejött vérellátási zavar a szívizomban Lásd még angina pectoris, myocardialis infarktus

~ ischiadica

Belek előnyomulása a foramen ischiadicum majoron kereszül. Syn ischiocele.

~ ischiadicum

A ligamentum sacrospinosum és sacrotuberosum keresztezvén a csípőcsont sulcus ischiadicusat két nyílást képez, a foramen ischiadicum majort és -minort.

~ ischiadicus

(NA) A plexus sacralisból ered, áthalad a foramen ischiadicum majoron, és lefelé tart a combon a musculus biceps femoris hosszú feje alatt; a fossa poplitea csúcsánál n. peroneus communisra és n. tibialisra oszlik, jóllehet e kettő már magasabban is szétválhat.

~ IV

autoszomális recesszív öröklődésű, bizonytalan eredetű betegség, feltehetően a neuramidáz hiány okozza, pszichomotoros visszamaradottság, szaruhártya borúsága és érhártya elfajulás, zárványtestek fibroblast tenyészetekben jellemzi

~ IV A,B

Szin.: Morquio-szindróma

~ IV.

A véralvadás IV. ~a. Kalcium ionok

~ IX.

A véralvadás IX. ~a. A plasma thromboplasztin komponense. IX f. szükséges a vér intrinsic thromboplasztin képződéséhez, hiánya a B haemophiliát hozza létre. Syn B antihaemophiliás globulin, Christmas f.

~ ízület

Szin.: articulatio temporomandibularis

~ ízületek

a lábközépcsontok feje és a proximalis lábujjpercek bázisa közötti gömbízület Szin.: articulationes metatarsophalangeae

~ ízületi felszín a sípcsonton

a belső boka külső felszíne, ami az ugrócsonttal képez ízületet, és folytatódik a sípcsont alsó ízületi felszínével Szin. facies articularis malleoli tibiae

~ ízületi felszín a szárkapocscsonton

külső boka mellső felszíne, ami az ugrócsonttal képez ízületet Szin.: facies articularis malleoli fibulae

~ japonica

Japánban, Szibériában és Ázsia más részein előforduló járványos agyvelő-, vagy agy- és gerincvelőgyulladás, melyet a Japán B encephalitis vírus (Flavivírus nemzetség) okoz és szúnyogok közvetítenek; tünetmentes szubklinikai fertőzésként is megjelenhet, de okozhat akut meningoencephalomyelitist is.

~ jejuni et ilei

A jejunumot és az ileumot ellátó ~; a ~ mesenterica superiorban végződnek.

~ jejunum

éhbél

~ jugulare

A pars petrosa ossis temporales és a processus jugularis ossis occipitales között nyíló átjáró, amelyet egy intrajugularis nyúlvány esetenként két részre tagol. Benne fut a vena jugularis interna, a sinus petrosus inferior, a nervus glossopharyngeus, -vagus és -accessorius, valamint az arteria pharyngea ascendens és a rami meningei arteriae occipitales.

~ jugulare

Syn Wirchov mirigy.

~ jugulare

A bulbus venae jugularis adventitiajaban elhelyezkedő, mikroszkópikus méretű kemoreceptor szövet, az ebből kialakuló daganat hangszalagbénulást, szédülési rohamokat, eszméletvesztést és nystagmust okozhat.

~ jugularis

A pars petrosa ossis temporalis hátsó szélénél lévő ovális mélyedés, a processus styloideustól medialisan, itt található a vena jugularis kezdeti szakasza (bulbus venae jugularis).

~ jugularis

(NA) Kommunikáló ág a sympathicus ganglion cervicale superius, a ganglion superius nervi vagi és a ganglion inferius nervi glossopharyngei között.

~ juvenile

Gyerekkorban kezdődő krónikus arthritis, az esetek többségében pauciarticularis, vagyis csak kevés ízületet támad meg. E betegség néhány jellegzetessége: egyik alcsoportja inkább lányokat érint, az iritis előfordulása gyakori és rendszerint antinuclearis antitest is kimutatható. Egy másik alcsoportja inkább fiúknál fordul elő, gyakori a gerincre lokalizálódó forma, amely morbus Bechterew-re emlékeztet (spondylarthritis ankylopoetica). Egyes esetek valódi, gyerekkorban kezdődő rheumatoid ~-ek, rheuma faktor jelenlétével, az ízületekben destruktív deformáló elváltozásokkal. A pubertásban gyakran remisszió észlelhető. Ld: Still-betegség

~ juvenilis

Lágy, gyermek- vagy fiatal felnőttkorban kialakuló ~

~ kansasii

elsősorban tuberkulózisra emlékeztető tüdőbetegséget okoz, de a liquor, lép, máj, hasnyálmirigy, here, medenceöv, térdízület, ujjak, csukló, és nyirokcsomók fertőzését is előidézheti

~ kapcsolás

szinaptikus kapcsolat mozgatóidegsejt axon és az izomrost között Szin.: motoros véglemez

~ károsodás

intellektuális defektus megnyilvánulásával jellemezhető zavar, korlátozott megismerő, személyek közötti, szociális, és szakmai hatékonyság. Kvantitatívan értékelhető a pszichológiai vizsgálat és értékelés során

~ keratin dystrophia

szájüregi gyulladásos fibrosus hyperplasia szövettani képén látható homogén eosinophil anyag a felszínes tüskés rétegben

~ keratitis

gomba okozta szaruhártya-fertőzés

~ keratitis

a szaruhártyaszél gyulladása

~ keratosa

rendszerint a hajfolliculusokat érintő gyulladásos papulákból álló eruptiok, amelyeket szarucsap zár

hirdetés