Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ inguinalis profundus

mély inguinalis gyűrű

~ inguinalis profundus (Cloquet)

Egyike a mély inguinalis nyirokcsomóknak, mely a canalis femoralisban, illetve a mellett helyezkedik el; ha megnagyobbodik, néha összetévesztik a hernia femoralissal.

~ inguinalis superficialis

felszínes inguinalis gyűrű

~ inhibitor (gátló) faktor (MIF)

specifikus antigének hatására aktivált lymphocyták által termelt solubilis, nem dializálható anyag, ami a macrophagok vándorlását gátolja és kitapadásukat okozza

~ inhibitor (gátló) faktor (MIF) teszt

MIF mérésére szolgáló vizsgálat. Általában peritonealis macrophagok mozgását vizsgálják egy kapilláriscsőben aktivált T-sejtek jelenlétében vagy hiányában, MIF jelenléte esetén csökken a macrophagok vándorlása

~ insensibilis

A ~ azon része, amelyik még azelőtt elpárolog a bőrről, hogy ott nedvességként észlelnénk. A kifejezésbe néha a tüdőn keresztül elpárologtatott folyadékot is beleértik.

~ insipidus

Krónikus betegség, amelyet az igen nagy mennyiségű, alacsony fajsúlyú, halvány, színtelen vizelet kiválasztása jellemez. Ennek következtében dehidráció és nagymértékű szomjúság érzés alakul ki. Oka a nem megfelelő hypophyser ADH kiválasztás. Ld nephrogen d. insipidus.

~ insufficientia

a mitralis billentyű tökéletlen záródása, ami a systole alatt visszaármalást eredményez a bal pitvarba

~ insufficientia

Szin.: szívelégtelenség

~ insulae

az insula szürkeállományának elülső része és a substantia perforata anterior közti terület; a szaglóhám vékony része alkotja a stria olfactoria lateralis mellett.

~ insulae

A gg. breves insulae és a g. longus insulae.

~ intercapitulares

A kéz dorsalis és palmaris, vagy a láb dorsalis és plantaris vénáit összekötő erek.

~ intercarpalia

Rövid kötőszövetes szalagok csoportja, melyek a kéztőcsontok két sorát kötik össze; elhelyezkedésüknek megfelelően nevük ll. intercarpalia dorsalia (hátulsó kézközti), ll. intercarpalia interossea (csontközötti), és l. intercarplaia palmaria (tenyéri kézközötti).

~ intercellulares

Szomszédos secretoros sejtek (pl. a nyálmirigyek serosus mirigysejtjei) között húzódó vékony járatok.

~ intercostales

(NA) A mellkasi gerincvelői idegek elsődleges ramus ventralisai.

~ intercostales anteriores

Az intercostalis rések elülső részeitől a ~ thoracica internába vagy a ~ musculophrenicaba ömlő ~.

~ intercostales posteriores

A bordaközti terek hátsó részét ellátó vénák; az első bordaköz erei a ~ brachiocephalicaba, a második bordaköz erei a jobb és bal oldali ~ intercostalis superiorba ömlenek; a negyediktől a tizenegyedik bordaköz erei a jobb oldalon a ~ azygos mellékágai, a bal oldalon vagy a ~ hemiazygosba vagy a ~ hemiazygos accessoriusba ürülnek.

~ intercostalis externa

a külső bordaközi izmokat a bordaporcok között előlről helyettesítő membrán

~ intercostalis superior

A legfelső bordaközti ~, az első intercostalis rés vérét a ~ vertebralisba vagy a ~ brachiocephalicaba vezető ér.

~ intercostobrachiales

(NA) A második és harmadik intercostalis ideg oldalsó bőrágai, melyek a felkar medialis felszínének bőréhez futnak.

~ interdentalis

A mandibularis, valamint a maxillaris metszőfogak és a maxillaris kisörlők gyökereiből kiinduló és a processus alveolarisban függőlegesen húzódó csatornák.

~ interfacialis

A laphámsejteket intercellularisan összekötő dezmoszomák között, rendszerint a szövetminták rögzítésekor, műtermékként képződő csatornák.

~ interieur

belső környezet, többsejtes állatok szöveti sejtjei fürdenek a belső folyadéktérben

~ interlobares

Az egyik mirigylebenyből a secretumot elvezető, majd a másik lebenyből kivezető ductushoz csatlakozó vezetékek.

~ interlobares testis

A vese interlobaris artériáival párhuzamosan futó vénák, melyek vérüket a ~ arcuataeból kapják és a ~ renalisban végződnek.

~ interlobulare

Interstitialis emphysema a tüdőlobulusok közötti kötőszövetes sövényekben.

~ interlobulares

A mirigylebenyekből kivezető és az acinusok finom kivezetőcsövei által feltöltött vezetékek.

~ interlobulares hepatis

A ~ portae terminalis ágai, melyek a portalis csatornákban haladnak a májlebenykék között, és a máj sinusoidokba ürülnek.

~ interlobulares renis

Az interlobularis artériákkal párhuzamosan futnak, és a peritubularis capillaris plexusok vérét vezetik el, a ~ arcuataeba ürülve.

~ intermedia

Szin.: adhesio interthalamica

~ intermediolateralis

A gerincvelő szürkeállományának lateralis szarvát alkotó sejtoszlop. Az első háti szelvénytől a második ágyéki szelvényig terjed, az oszlop tartalmazza azon autonóm motoneuronokat, melyekből a symptahicus rendszer preganglionaris rostjai erednek..

~ intermediomediale

Elszórt visceralis motoneuronok kis csoportja, közvetlenül a n. thoracicustól ventralisan, a háti és a két felső ágyéki gerincvelői szelvényben; a gerincvelő minden szintjéről kap visceralis afferens rostokat.

~ intermedius

(NA) A n. facialis gyökere, mely a nyelv elülső kétharmadából származó ízérző rostokat - sejtmagjai a ganglion geniculiban vannak - tartalmaz. Ezenkívül presynapticus parasympathicus autonóm rostokat is szállít, ezek sejtmagjai a nucleus salivatorius superiorban vannak. Mindkét típusú rost a n. facialis chorda tympanija révén éri el a n. lingualist.

~ intermittens

A rossz vérkeringés következtében a lábizomzat mozgásának átmeneti nehezítettsége.

~ intermittens

Diabetes mellitus átmeneti, relatív normális szénhidrát anyagcserét mutató formája, amelyet azonban az előző diabeteses állapot visszatérése követ.

~ intermittens

Az izomzat ischaemiája következtében fellépő jelenség, jellemzője a járás közben, elsősorban a lábszárizomzatban jelentkező izomfájdalom és sántítás, de más izomcsoportokban is előfordulhat. Syn Charcot-szindróma, myasthenia angiosclerotica.

~ interna

(NA) A nucleus caudatust és a thalamus medialist a lateralisabban fekvő nucleus lentiformistól (globus pallidus és putamen alkotja) elválasztó vaskos (8-10 mm vastag) fehérállomány. Összetevői: 1) a thalamusból az agykéregbe haladó, többek között visualis, acusticus és somaticus érzeteket közvetítő rostok, valamint 2) az agykéregből a thalamusba, a subthalamicus régióba, a középagyba, a rhombencephalonba és a gerincvelőbe futó rostok. A c. interna képezi a legfőbb összeköttetést az agykéreg és az agytörzs, valamint a gerincvelő között. Lateralisan és a felsőbb régiókban az agyféltekék fehérállományának zömét alkotó corona radiataba megy át, míg caudalisan és medialisan jelentősen elvékonyodva a crus cerebrit alkotja, melyben többek között a pyramispálya fut. Vízszintes síkú metszeten lateral felé nyíló V-alakú képletként látható. A V-alak tompaszögű csúcsa az ún. genu (térd), elülső és hátulsó szárai pedig a crus anteriort, illetve posteriort alkotják. Syn belső tok.

~ interna

Syn labyrinthitis.

~ interna

Belső vérzés. Vérzés szervekbe vagy testüregekbe. Syn rejtett vérzés.

~ interna

Gerincvelői vérzés. Syn haematomyelia.

~ interossea

Syn összekötő porc.

~ interossea cruris

sípcsont és szárkapocscsontot összekötő tömött, rostos réteg, mely a tibiofibularis sydesmosis felső részét alkotja, valamint elülső és hátsó részre osztja a lábszárat

~ interosseus anterior

(NA) A nervus medianusnak a könyökrégióban eredő ága, a membrana interossean futva ellátja a musculus flexor pollicis longust, a flexor digitorum profundus egy részét, és a pronator quadratust, csakúgy mint a radiocarpalis és az intercarpalis ízületeket.

~ interosseus cruris

(NA) A n. tibialis muscularis ágainak egyikéből származó ideg, mely a membrana interossea hátsó felszínén halad lefelé beidegezve azt, valamint a lábszár két csontját.

~ interosseus posterior

(NA) A n. radialis mély végága, mely a könyökrégióban ered, átfúrja és beidegzi a musculus supinatort, majd az arteria interossea posteriorral haladva ellátja az alkar összes hajlító izmát.

~ interpeduncularis

Egy középen fekvő, páratlan, ovális sejtcsoport a pedunculus cerebralisok között a középagy tegmentumaban; ide érkezik a habenulaból a fasciculus retroflexus és kivetül a raphe területére (raphe magvak), valamint a középagy periaqueductalis szürkeállományához.

~ interpeduncularis

A mesencephalon alsó felszínén lévő mély árok a crus cerebrik között, amelynek alapját a hátsó substantia perforata képezi.

~ interruptus

A c. félbeszakítása az ejaculatio bekövetkezése előtt.

~ interstitiale

(1.) Levegő jelenléte a tüdőszövetben az alveolusok rupturaját követően. (2.) Levegő vagy más gáz jelenléte a kötőszövetben.

~ intertrochanterica

A femur kis- és nagytompora között húzódó kerekded taraj, a combnyak és a femurdiaphysis határa.

hirdetés