Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

haematogen

1. Vérképző, haemopoetikus. 2. A vérből származó, az által szállított vagy abból képződő bármilyen dolog jelzője.

haematogen ~

SYN haemolyticus ~.

haematogenesis

Vérképzés. Syn haemopoesis. (haemato- + G. genesis, termelés, képzés)

haematohiszton

Globin.

haematoid

A vérre hasonlító. (haemato- + G. eidos, hasonlóság)

haematoidin

A haemoglobinból származó festékanyag, ami nem tartalmaz vasat, és a bilirubinnal rokon illetve ahhoz hasonló. A haematoidin intracellularisan keletkezik, valószínűleg a reticuloendothelialis sejtekben, de gyakran a sejteken kívül is megtalálható korábbi vérzések területén, 5-7 nappal a vérzést követően. (haemato- + G. eidos, hasonlóság, + -in)

haematológia

A vér és a vérképző szövetek anatómiájával, élettanával, kórtanával, tünettanával és kezelésével foglalkozó orvosi szakma. (haemato- + G. logos, tudomány)

haematológus

Haematológiai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező orvos, aki jártas a vér és a csontvelő diagnosztikus vizsgálatában, azok betegségeinek kezelésében vagy mindkettőben.

haematolymphangioma

Veleszületett rendellenesség, ami nagyszámú, különböző méretű és sűrűn elhelyezkedő nyirokérből áll, amelyekhez kisebb számban hasonló típusú vérerek is csatlakoznak.

haematoma

Vérömleny. Az érpályából kilépett vér által alkotott lokalizált massza, ami hozzávetőlegesen vagy teljesen egy bizonyos szerven, szöveten illetve valódi vagy potenciális téren belül helyezkedik el. A vér rendszerint alvadt és attól függően, hogy mióta van ott, a szervülés és elszíneződés különböző fokát mutathatja. (haemato- + G. oma daganat)

haematometra

Vér felhalmozódása vagy retenciója a méh üregében. (haemato- + G. metra, méh)

haematometria

Vér vizsgálata az alábbiak valamelyikének meghatározása céljából: 1. A különböző vérsejtek abszolút száma, típusaik, és egymáshoz viszonyított arányuk; 2. Az egyéb alakos elemek száma és arányuk; 3. A haemoglobin százalékos aránya. Egyes esetekben a vérnyomás meghatározását is ide sorolják. (haemato- + G. metron, mérés)

haematomyelia

Gerincvelői vérzés. A gerinvelő állományába hatoló vérzés; általában poszttraumás elváltozás, de megfigyelhető a gerincvelő kapilláris teleangiectasiáinak eseteiben is. Syn haematorrachis interna, myeloapoplexia, myelorrhagia. (haemato- + G. myelos, velő)

haematomyeloporus

A gerincvelő állományának lyukacsossá (porózussá) válása vérzések következtében (haemato- + G. myelo, velő, + poros, lyuk, pórus)

haematoomphalocele

Köldöksérv, amelybe vér áramlott be. (haemato- + G. omphalos, köldök, + kele, sérv)

haematoosteon

Csontvelőűri vérzés. Vérzés a csont velő üregébe. (haemato- + G. osteon, csont)

haematopathologia

Vérpatológia. A kórbonctan (patológia) azon ága, amely a vér, valamint a vérképző- és nyirokszövetek betegségeivel foglalkozik. Syn haemopathologia. (haemato- + G. pathos, szenvedés, + logos, tudomány)

haematoplasticus

Vérképző. Syn haemopoeticus. (haemato- + G. plasso, képezni)

haematopoesis

Vérképzés. Syn haemopoesis.

haematopoeticus

Vérképző. Syn haemopoeticus.

haematoporphyrin

Haematoporfirin. A haemoglobin lebomlásából keletkező porfirin; kémiai összetétele hasonló a haeméhez, de a vas már hiányzik belőle, a két vinil-csoport pedig hidroxietil-csoporttá hidrálódott. Syn haemoporphyrin.

haematopsia

Vérgyülem a szemüregben. Syn haemophthalmia. (haemato- + G. opsis, látás)

haematorrhachis

Gerincvelői vérzés. Syn haemorrhachis. (haemato- + G. rhachis, gerinc)

haematosalpinx

Vér felgyülemlése a méhkűrtben; gyakran társul kürtterhességhez. Syn haemosalpinx. (haemato- + G. salpinx, kürt)

haematospermatocele

Vért tartalmazó spermatocele.

haematostaticus

Haematosztázisos. 1. A "haemosztázisos" jelző szóváltozata. 2. A vér erekben történő pangásának vagy elakadásának következtében fellépő.

haematostaxis

Per diapedesim vérzés, a vér betegsége miatt fellépő spontán vérzés. (haemato- + G. staxis, csepegés)

haematotoxin

Vérméreg. Syn haemotoxin.

haematotrop

Syn haemotrop.

haematoxylin

A Haematoxylon campechianum (börzsönyfa, kékfa) festékanyagát tartalmazó kristályos vegyület, ami éterrel vonható ki abból. A szövettanban festékként használják, főleg a sejtmagvak, a kromoszómák, az izmok harántcsíkolata valamint az enterokromaffin sejtek festésére. Használják indikátorként is: vörösről sárgára változik pH 0.0 és 1.0 között, sárgáról ibolyaszínűre pH 5.0 és 6.0 között.

haematuria

Vérvizelés. Bármely állapot, amelyben a vizelet vért vagy vörösvérsejteket tartalmaz. (haemato- + G. ouros, vizelet)

haemi-

Előtagként: fél. Vö. semi-. (G.)

haemidrosis

Véres verejtékezés. Syn haematohidrosis.

haemin

A haem kloridszármazéka, amelyben a Fe2+ ion Fe3+ ionná alakult át. A haemin kristályokat Teichmann-féle kristályoknak nevezik. Syn haematin-klorid.

haemo-

Előtagként: vér. Ld. haem-, haemat-, haemato-. (G. haima)

haemoblast

Primitív differenciálatlan vérképző sejt, amelyből az erythroblastok, a lymphoblastok, a myeloblastok és a többi vérsejt előalak származik; a normális csontvelőben csak igen kis számban van jelen és kenetekben nehéz felismerni, mert törékeny és könnyen dezintegrálódik. (haemato- + G. blastos, csíra)

haemoblastosis

Általánosságban a vérképző szövetek proliferatív állapota.

haemocathaeresis

A vérsejtek, különösképpen a vörösvérsejtek elpusztulása (haemocytocathaeresis). (hemo- + G. kathairesis, pusztulás)

haemocathereticus

Haemocathaeresissel kapcsolatos vagy azzal jellemzett.

haemochromatosis

A vasanyagcsere zavara, amelynek jellemzője a táplálékkal felvett vas túlzott mértékű felszívódása, a vaskötő fehérjék telítődése, és haemosiderin lerakódása a szövetekben, főleg a májban, a hasnyálmirigyben és a bőrben. Májcirrhosis, cukorbetegség (bronz diabetes), a bőr bronzszínű elszíneződése, és legvégül szívelégtelenség léphet fel. Előidézheti a betegséget nagy mennyiségű vas bevitele is, akár szájon át, akár injekciókkal, akár vértranszfúziók formájában. (haemo- + G. chroma, szín, + -osis, állapot)

haemoclasis, hemoclasia

Vörösvérsejt-pusztulás. A vörösvérsejtek széttöredezése, feloldódása (haemolysis) vagy más típusú elpusztulása.(haemo- + G. klasis, törés)

haemoclasticus

A haemoclasissal kapcsolatos.

haemoconia

Kicsi, a lebontásnak ellenálló részecskék a keringő vérben; valószínűleg lipid természetű anyagok, amelyekhez a vörösvérsejtek stromájának fragmentumai kapcsolódtak. (haemo- + G. konis, por)

haemoconiosis

Olyan állapot, amikor az apró lebonthatatlan részecskék (haemoconia) kóros koncentrációban vannak jelen a vérben.

Haemocult ~

Okkult vér kimutatása a székletben, a haemoglobin peroxidáz aktivitás alapján. A ~ kitet otthon lehet használni, és postán elküldeni a vizsgáló laboratóriumba.

haemocyte

Vérsejt. A vér bármely sejtje vagy alakos eleme. (haemo- + G. kytos, sejt)

haemocytoblast

Az embryonalis mesenchymából származó vérsejt, jellemzője a basophil cytoplasma és a viszonylag nagy sejtmag, laza szivacsos kromatinhálózattal és több sejtmagvacskával; mitochondriumai rendkívül aprók és finom szerkezetűek. A vérképzés monofiletikus elmélete szerint a haemocytoblastok felelnek meg a primitív őssejteknek, és egyaránt képesek erythroblastokká, a granulocyta sor fiatal tagjaivá, megakaryocytákká stb. fejlődni. Syn haemoblast. (haemo- +G. kytos, sejt, + blastos, csíra)

haemocytocathaeresis

Haemolysis vagy más típusú vörösvérsejt pusztulás. (haemo- + G. kytos, sejt, + kathairesis, pusztulás)

haemocytolysis

A vörösvérsejtek feloldódása, ideértve a haemolysist is. (haemo- + G. kytos, sejt, + lysis, oldódás)

haemocytométer

Készülék, amely képes megbecsülni a vérsejtek számát egy pontosan meghatározott térfogatú vérben. Részei: egy kiöblösödéssel bíró üvegpipetta a vér gyűjtésére és higítására, valamint egy négyzetekre osztott számláló kamra. (haemo- +G. kytos, sejt, + metron, mérték)

hirdetés