Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

gyanta~

A fogászatban ragasztóként, fogpótlások vagy fogművek rögzítésére használatos monomer, illetve mono-/polimer rendszer.

gyermekkori absence ~

Generalizált epilepsia szindróma, melyre a gyermekkorban, redszerint 6-7 éves korban megjelenő, absence típusú rohamok jellemzőek. Erőteljes genetikai hajlam figyelhető meg és lányoknál gyakrabban fordul elő, mint fiúknál. Az EEG-n normális alaptevékenységre rakódó 3 Hz-es tüskehullámok láthatóak. Ha a betegnek nincsenek generalizált tonusos-clonusos rohamai a remissio jó eséllyel bekövetkezik. Ld absence.

gyermekkori melanoticus neuroectodermalis ~

Neuroectodermalis eredetű, jóindulatú daganat, mely gyakran tölti ki az első életévükben lévő gyerekek maxillájának elülső részét. Klinikailag gyorsan növő, kékesfekete elváltozásként jelenik meg, mely sugárhatásra elpusztuló, szövettanilag alveolarisan elhelyezkedő, kis, kerek, differenciálatlan sejtekből áll, melyeket nagyobb, többlapú, melanint termelő sejtek szakítanak meg.

GYN

Gynecológia, nőgyógyászat.

gyn-, gyne-, gyneco-, gyno-

Női. (G. gyne, nő)

gynandrismus

Női pseudohermaphroditismus. Fejlődési rendellenesség, melyet a csikló hypertrophiaja és a nagyajkak egyesülése jellemez, s így azok a hímvesszőhöz, illetve a herezacskóhoz válnak hasonlatossá. Ld hermaphroditismus. (női- + G. aner(andr-), férfi)

gynandroblastoma

1. Syn arrhenoblastoma. 2. Az ovarium arrhenoblastomajanak ritka variánsa, mely granulosa- vagy thecasejtes elemeket tartalmaz, valamint egyidejűleg fejt ki androgén és ösztrogén hatást.

gynandroid

Női pseudohermaphrodita. A gynandrismus jeleit viselő egyén. (női- + G. aner (andr-), férfi, + eidos, hasonlóság)

gynandromorph

Kettős nemi jellegű, mind férfi, mind női jellegzetességekkel bíró.

gynandromorphismus

Kettős nemi jelleg. 1. Férfi és női jellegzetességek kóros keveredése. 2. Férfi és női kromoszómaállomány jelenléte különböző szövetekben; nemi kromoszóma mozaicismus. (női- + G. aner (andr-) férfi, + morphe, forma)

gyne-

Ld gyn-.

gynecoid

Női. 1. Alakban és felépítésben nőre hasonlító. 2. SZÜLÉSZET Utalás a normális női medence formájára. (női- + G. eidos, hasonlóság)

gynecoid ~

A normális női ~

gynecológia (GYN)

Nőgyógyászat. A női nemi szervek betegségeivel, valamint a női endocrinológiával és reproduktív élettannal foglalkozó orvostudományi szakterület.

gynecológiai

Nőgyógyászattal kapcsolatos.

gynecológus

Nőgyógyászatra specializálódott orvos.

gynecomastia

A férfi emlőmirigyek túlzott fejlődése főleg periductalis oedemaval járó ductalis proliferatio következtében; gyakran az emelkedett ösztrogénszint hatására alakul ki, de enyhe g. egészséges serdülőkben is előfordulhat. (női- + G.mastos, emlő)

gynephobia

Beteges félelem a nőtől vagy a női nemtől. (női- + G.phobos, félelem)

gyno-

Ld gyn-.

gynogenesis

Szűznemzés. Spermatozoon által kiváltott petesejtfejlődés, melyhez a hím gaméta genetikai anyagával nem járul hozzá. (női- + genesis, létrehozás)

gyógyszer ~

Bármilyen gyógyszer bevétele, beinjekciózása vagy belélegzése által okozott kiütés, leggyakrabban allergizálódás következménye; a bőr felszínére helyezett gyógyszerek által kiváltott reakciót általában nem gyógyszerkiütésnek, hanem contact dermatitisnek nevezzük. Syn dermatitis medicamentosa, dermatosis medicamentosa.

gyógyszer ~

főként antibiotikumok vonatkozásában: a mikroorganizmusok változékonysága miatt kialakuló jelenség, a gyógyszer nem hatásos a megváltozott bakteriális tulajdonságok miatt.

gyógyszer felszívódási ~

Arra vonatkozó elmélet, hogy egy gyógyszer abszorpció folytán töményen eléri a sejt felszínét, ezáltal megváltoztatja permeabilitását és anyagcseréjét.

gyógyszerkönyvi ~

Szuszpenzió - oldhatatlan gyógyszer hidratált formája vizes közegben - melyben a részecskék megközelítik vagy elérik a kolloid méretet.

gyomormirigyek

A gyomor fundus és -corpus nyálkahártyában elhelyezkedő tubularis mirigyek; a mirigyek parietalis, zimogén és nyáktermelő sejtekből állnak, a parietalis sejtek sósavat, a zimogén sejtek pepszint, a nyáktermelő sejtek pedig nyákot termelnek.

gyomorszáji ~

A gyomor-cardia táján elhelyezkedő tubularis mirigyek, melyek elsősorban nyákot termelnek.

gyöngysorszerű haj

Syn monilethrix.

gyralt

Gyűrű alakú. 1. Agytekervényekkel összefüggő vagy gyűrű alakú. 2. Forogni. (L. gyro, pp. gyratus, egy körben körülfordulni, gyrus)

gyrectomia

Agytekervény kimetszése. (G. gyros, gyűrű, + ektome, excision)

gyri

A gyrus többesszáma. (L.)

gyrospasmus

Görcsös körkörös fejmozgás. (G. gyros, gyűrű, + spasmos görcs)

gyrosus

Tekervényes. Szabálytalan kanyarulatos vonalakkal jellemzett, mint az agyfélteke felszíne.

gyrus

Agytekervény. Egy az agyféltekék felszínét kialakító hengeres kiemelkedések közül, melyek mindegyike egy látható felszínes részből és egy elrejtett, a sulcusok oldalát és alját képező részből áll. (L. fr. G. gyros gyűrű)

gyrus frontalis medius

az agy domború felszínén, mindkét homloklebeny elölről hátrafelé haladó agytekervénye a felső és alsó homloklebenyi árok között

gyrus temporalis medius

hosszanti agytekervény a halántéklebeny oldalsó felszínén a sulcus temporalis superior és inferior között

gyulladásos papillaris ~

Szorosan elhelyezkedő papulák a szájpad nyálkahártyáján a rosszul illeszkedő műfogsor miatt.

gyümölcslepény sejt

Fedett, azonban felismerhető szerkezetű sejtmagot hordozó monocyta.

gyűrűporc

A legalsó, pecsétgyűrű alakú gégeporc, melynek hátsó szakasza négyszöghöz hasonló lemezzé (lamina) szélesedik, és elülső ívelt szakasza az ún. arcus. Syn cartilago cricoidea (NA).

H

hyperopia vagy hyperopiás; horizontális; Hauch; Holzknecht egység; henry, az elektromos induktivitás mértékegysége; hidrogén; a Fraunhofer színképvonal lambda 3968-nál, a kalcium okozza; hisztidin; a mágneses mező erősségének jele; heroin.

h

hekto-; magasság; óra.

H +

hidrogén ion, a proton.

H-~

1. Mozgó baktériumok flagelláiban találhatók. 2. ABO-antigének vércsoportot meghatározó locusán kémiai prekurzor

H-~ 1.

Olyan agglutinin, amely termolabilis antigén hatására képződik, illetve ezzel reagál. Ilyen antigének általában csillószőrös mikroorganizmusok csillóiban találhatók. 2. ld.vércsoportok címszónál

HA, HB, HC, HD, HE

hepatitis A---E

HA1 ~

Syn 1-es típusú haemadszorpció ~. Ld parainfluenza ~.

HA2 ~

Syn 2-es típusú haemadszorpció ~. Ld parainfluenza ~.

HAART

igen hatékony antiretroviralis kezelés

habena pl. habenae

1. (Nyelv)fék vagy mozgásban korlátozó kötőszövetes szalag. 2. Mozgást megakadályozó kötés. 3. Syn habenula (2). (L. szíj)

habenalis

A habenával kapcsolatos.

habenula pl. habenulae

1. Syn frenulum. 2. (NA). NEUROANATÓMIA Körülírt sejttömeg a thalamus dorsomedialis részében, beágyazva a stria medullaris hátsó végébe, ahonnan afferens rostjainak többségét kapja. A fasciculus retroflexus útján (habenulointerpeduncularis pálya) az interpeduncularis magba és a középagy tegmentumának más paramedián sejtcsoportjaiba vetül. Noha közel van a tobozmirigy nyeléhez, nincs ismert habenulopinealis idegrost összeköttetés. Az epithalamus része. Syn habena (3). (L.)

hirdetés