Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

ground ~

alaplemez syn interstitialis ~.

ground-glass ~

pohárfenékminta Röntgenen vagy CT-n megjelenő elmosódott homály, amely nem takarja el a mögötte húzódó anatómiai részleteket.

group ~

csoportpraxis. Orvoscsoport által létrehozott, együttműködésen alapuló ellátás, melyben a csoport minden tagja valamilyen terület szakorvosa. A csoport tagjai általában osztoznak a rendelőhelyiségeken, a laboratóriumon, a személyzeten és az egyéb eszközökön.

growing ~'s

növekedési fájdalmak Sajgó p.-k, amelyek gyakran éjszaka jelentkeznek a növekvő gyermek lábaiban. Kapcsolódhat a növekedéshez, reumatológiai kórállapothoz, rossz tartáshoz, kimerültséghez vagy betegség által meghatározott pszichés okokhoz.

grumosus

Összecsomósodott. Tömött és rögös, mint az alvadt vér. (L. grumus, egy kis halom)

gryposis

Kóros görbület. (G. grypos, görbe, + -osis, állapot)

GSA

Csoportspecifikus antigén

GSAS

Időskori alvási apnoe-szindróma

GSD

glikogéntárolási betegség

G-sejt

Gastrint termelő, elsősorban a gyomor antropyloricus nyálkahártyájában előforduló enteroendocrin sejtek.

GSH

Glutation.

GSR

Galvános bőrválasz (galvanic skin response).

GSSG

Glutation disszulfid.

GTN

Glicerin-trinitrát

GTP

Guanozin-5-trifoszfát.

GTT vagy OGTT

orális glükóztolerancia próba

GU

Genitourinaris, húgyivarszervi.

guanáz

Guanin dezamináz.

guanilsav

Guanozin monofoszfát (GMP). Az RNS fő alkotórésze. Syn guanin ribonukleotid.

guanin (G)

A nukleinsavban előforduló két jelentősebb purinbázis egyike (a másik az adenin).

guanozin (G, Guo)

Az RNS és a guanin nukleotid fő alkotója.

guanozin-5-trifoszfát (GTP)

Az RNS-ben a guanozin nukleotidok közvetlen előanyaga; az ATP- hez hasonlít; központi szerepet tölt be a microtubulusképzésben.

gubernaculum

Két szervet összekötő rostos fonal. Egy mesenchymalis szövetoszlop, mely kapcsolatot létesít a foetalis herék és a fejlődő herezacskó között; szerepet játszik a herék leszállásában. Syn g. testis (NA). (L. kormányrúd)

GUD

urogenitalis dysplasia

-guide

Orvosi értelemben: vezetőszonda. 1. Határozott irányban vezetni. 2. Bármilyen műszer vagy szerkezet, amellyel egy másik annak irányában vezethető, pl. barázdált vezető, katéter vezető. (M.E., fr. O. Fr. guiter, megmutatni az utat, fr. Német)

Guillain-Barré ~

akut immunbetegség, a perifériás idegeket, gerincben lévő ideggyököket és agyidegeket érinti, jellemzi a végtagokon kialakuló általános gyengeség, amelyet a törzs, légzőizmok stb. gyengesége követ. A betegség jellemzően hullámzó lefolyást mutat.

guillotine

A megnagyobbodott mandula eltávolítására használt, egy fémgyűrűn áthaladő csúszó pengéből álló műszer. (Fr. a lefejezéshez használt eszköz)

gum ~

ínyvonal. Az íny szélének helyzete az ívben álló fogakhoz viszonyítva.

gumi

Számos fából és bokorból kivont, rideg masszát alkotó szárított nedv, vízben rendszerint nyákos oldatot alkot. (L. gummi).

gumma

A tercier syphilisre jellemző infekciós granuloma. A gummakra jellemző a szabálytalan, kemény, néha részlegesen hyalinizált, és koagulációs necrosisból -amiben felismerhető az eredeti szerkezet "szellemképe"- álló központi rész; az epithelsejtekből, néha sokmagvú óriássejtekből álló kevéssé meghatározott középzóna; és a fibroblastokból, kapillárisokból álló, számos lymphocytával és plasmasejttel infiltrált széli zóna; Syn syphiloma. (L. gummi, gumi, fr. G. kommi)

gummatosus

A gumma tulajdonságaival jellemezhető vagy azokra vonatkozó.

GUO

Guanozin.

GURD

urogenitalis v. vesebetegség

-gurney

Kórházi betegek szállítására használt guruló ágy vagy hordágy. (skót gurn, fájdalmas fintor; Sir Goldsworthy Gurney, brit fizikus és feltaláló, 1793-1875)

gustatio

Ízlelés. 1. Az ízlelés folyamata. 2. Az ízérző képesség. (L. gustatio, fr. gusto, pp. -atus, ízlelni)

gustatoricus sejt

Syn ízlelő sejt

gustatoros-sudorificus ~

étkezés alkalmával kialakuló izzadás

GUTB

urogenitalis tuberculosis

Guthrie ~

Baktérium gátlás ~ a szerumphenylalanin direkt mérésére; kiterjedten használják ujszülöttek phenylketonuriájának szűrésére.

GUTI

urogenitalis fertőzés

guttalt

Cseppformájú vagy arra hasonlító, bizonyos bőrelváltozásokra jellemző.

guttapercha

A Palaguium és Payena (Sapotaceae család) fajokból nyert, tisztított, szárított, tejszerű nedv; fogászati tömőanyagként, rögzítő- és elektromos szigetelőanyagok gyártásához használják; oldatát a kollodiumot helyettesítő védőszerként és metszett sebek ragasztásához alkalmazzák. Szobahőmérsékleten szilárd, melegítés során puhává és formálhatóvá válik.

guttapercha ~'s

guttapercha pontok Guttapercha vegyületből álló hengerek, amelyeket cement, paszta vagy plasztik hozzáadásával a fog gyökércsatornájának kitöltésére használnak.

gutturalis

Torokkal kapcsolatos.

GVHD

graft versus host betegség/fertőzés (az átültetett szerv betegsége)

GVHR

Graft versus host reakció.

GWB

általános jóllét

GWBF

gyomorfal véráramlása

GXT

Fokozatos terheléses vizsgálat (graded exercise test).

Gy

Gray, az elnyelt sugárzás egysége.

hirdetés