Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

granulatio

1. Szemekbe, szemcsékbe rendeződés; szemcsés állapot. 2. Szemcsés tömeg bármely szervben vagy membránban illetve azok felszínén; vagy a tömeget a jellegzetes szemcsék egyike alkotja. 3. A gyógyulás során seb, fekély vagy gyulladt szövet felszínén kialakuló apró, kerek, húsos kötőszövetnyúlványok; a sarjbimbók egyike alkotja ezt a felszínt. Ld granulatios szövet. 4. GYÓGYSZERTAN Kristályok képzése só túltelített oldatának folyamatos keverésével. (L. granulatio)

granulo-

Szemcsés, szemcsék. (L. granulum, egy kis szemcse)

granulocyta

Érett, szemcsés fehérvérsejt, ilyen a polymorphonuclearis fehérvérsejtek neutrophil, basophil, eosinophil típusa, pl. külön-külön a neutrophilek, a basophilek, az eosinophilek. (szemcsés- + G. kytos, sejt)

granulocyta kolónia-stimuláló ~ (G-CSF)

Glikoproteinek, amelyeket sok sejt képes előállítani és a haemopoeticus őssejtek fejlődésére és differenciálódására hatnak. Ld kolónia-stimuláló f.

granulocyta-macrophag kolónia-stimuláló ~ (GM-CSF)

Egy glikoprotein, amelyet a macrophagok és a csont stroma sejtjei szekretálnak. Növekedési faktorként hat a myeloid őssejteken (telepképző sejteken), úgymint a granulocyta-, a macrophag- az eosinophil kolóniaformáló sejteken. Ld kolónia-stimuláló f.

granulocytás ~

Myeloproliferatív sejtek kontrollálatlan növekedése a csontvelőn belül és azon kívül, granulocyta fejlődési alakok vagy érett granulocyták nagy számban találhatók a különféle szövetekben, szervekben és a keringő vérben. A domináns sejt általában neutrofil granulocyta, de olykor basophil vagy eosinophil granulocyta, esetleg megakaryocyta is lehet. syn myelocytás ~, myelogén ~, myeloid ~.

granulocytopenia

A normálisnál kevesebb granulált fehérvérsejt van a vérben. Syn granulopenia. (granulocyta + G. penia, szegénység)

granulocytopoesis

Granulocytaképzés. Syn granulopoesis.

granulocytopoeticus

Granulocytaképzési. Syn granulopoeticus. (granulocyta + G. poieo, képezni)

granulocytosis

A keringő vérben vagy a szövetekben a normálisnál több granulocyta jelenlétével jellemezhető állapot.

granuloma

Göbös, gyulladásos elváltozásra alkalmazott pontatlan meghatározás, általában mononuclearis phagocyták tömör csoportját tartalmazó kicsi vagy szemcsés, kemény, perzisztáló képlet. Ld granulomatosis.(szemcsés- + G. -oma, daganat)

granuloma ~

Mikroszkóposan különleges, ltalában jóindulatú daganat, mely a bőrben, a nyálkahártyában vagy a kötőszövetben gyakran érinti a perifériás idegeket. A Schwann sejtekből származik. A környező citoplazma lizoszómális szemcséket tartalmaz, a sejtek a környező szövetekbe infiltrálódnak, jóllehet a növekedés lassú és a környező felszíni epithelium hyperplasiás.

granulomás ~

A colonban kialakuló, enteritis regionalisra jellemző elváltozásokkal járó colitis.

granulomatosis

Bármely, többszörös granulomaval jellemezhető állapot.

granulomatosus

Granuloma jellegzetességeivel bíró.

granulomatosus ~

Syn e. regionalis

granulomatosus ~

Granulomaképződéssel járó encephalomyelitis.

granulomer

A vérlemezke centralis része. Syn chromomer (2). (szemcsés- + G. meros, rész)

granulopenia

Fehérvérsejt-hiány Syn granulocytopenia.

granuloplasticus

Szemcséket képező.

granulopoesis

Granulocyta-képzés. Felnőttekben főleg a lapos csontok vörös csontvelőjében történik. Syn granulocytopoesis. (szemcsés-(sejt) + G. poiesis, képzés)

granulopoeticus

A fehérvérsejtképzésre vonatkozó. Syn granulocytopoeticus.

granulosa sejt

Az ovarium - az ovulatio után corpus luteummá fejlődő - vesicularis tüszőjét bélelő membrana granulosa sejtjei.

granulosasejtes ~

A petefészek jó vagy rosszindulatú daganata, amely az ovarium folliculusok (Graf tüszők) membrana granulosajából indul ki, és gyakran ösztrogént választ ki. Syn folliculoma (1).

granulosis

Szemcseképződés. Bármilyen fajta kis szemcsékből álló massza.

granulum

Szemcse. 1. Magszerű részecske; granulatio; kis diszkrét tömeg. 2. Általában zselatin vagy cukor bevonatú, kisdózisú gyógyszert tartalmazó, kisméretű pilula. 3. Betegséget okozó vagy csak egyszerűen a beteg szöveteiben telepet alkotó baktérium vagy gomba kolónia. Immunkompromittált betegekben nehéz elkülöníteni. (L. granulum, dim of granum, szem)

granum

Mag, grán. 1. Gabonanövények, mint a zab, búza vagy rozs, illetve egyikük magja. 2. Bármely anyag kis, erős része, mint a homokszem. 3. Súlyegység, 1/60 dram (gyógyszerész vagy troy), 1/437.5 kereskedelmi uncia, 1/480 troy uncia, 1/5760 troy font, 1/7000 kereskedelmi font; 0,064799 g-val egyenlő. (L. granum)

-graph

1.Valamivel írott, mint monográffal, radiográffal. 2. Felvételt készítő műszer pl. kimográf. Vö -gram. (G. grapho, írni)

graphanaisthesia

Stereoagnosia. A bőrre írt betűk vagy figurák felismerésének képtelensége; gerincvelő vagy agyvelősérülés okozza. (G. graphe, írni + anaisthesia, fr. an- priv. + aisthesis, érzékelés)

-graphia

Írás, leírás. (G. grapho, írni)

graphorrhoea

Írásmánia. Ritkán alkalmazott meghatározás a jelentés nélküli szavak sorozatának írására. Schizophreniában fordul elő. (írási- + G. rhoia, folyás)

grattázs

Fekély vagy nehezen sarjadó felszín lekaparása, illetve leszedése, a gyógyulás folyamatának elősegítésére végzik. (Fr. lekaparni)

-gravel

vesekő A vesében keletkező, majd az uretereken át a húgyhólyagba és a húgycsőbe kerülő, kisméretű, rendszerint húgysav-, kalciumoxalát- vagy foszfátkő. (M.E., fr. O.Fr.)

gravid

A terhességre vagy a terhes nőre vonatkozó.

gravid ~

A terhes méh.

gravida

A terhes nő. Gravida, a szót követő római számnévvel vagy latin előtaggal (primi-, secundi-, stb.) a terhességek számát jelzi; pl. g. I, primigravida: az első terhességét viselő nő; g. II, secundigravida: a második terhességét viselő nő. Még gravida (vagy G) 1, 2, stb. Vö para. (L. gravidus (adj.), fem. gravida, fr. gravis, nehéz)

graviditas

Terhesség. A nő által teljesen vagy részben kihordott terhességek száma.

gravimetricus

A súlyra vonatkozó vagy a súly által megszabott.

gravireceptorok

Proprioreceptorok. Differenciált receptorszervek vagy idegvégződések a belső fülben, az ízületekben, az inakban és az izmokban, melyek a test helyzetéről, egyensúlyáról, a gravitációs erők hatásáról és a "le" vagy "fel" érzésről tudósítják az agyat. (L. gravis, nehéz, + receptor)

gravis

Súlyos. Komoly, veszélyes tünetek leírására használt. (L. gravis, nehéz, súlyos)

gravitáció

Nehézségi erő.g A Föld felé ható vonzóerő, mely bármely tömeget lefelé irányít, vagy nehézkedésre kényszerít. (L. gravitas)

gravitációs ~

A leszívás a legalsó pontból történik egy, a drainálandó üregnél alacsonyabban elhelyezkedő ürítő edénybe.

gravitációs ~ ~

cruris, a lábon található, csökkent gyógyulási hajlamú krónikus fekély, mely a tágult vénák billentyűinek elégtelensége révén létrejövő stagnáló vénás visszafolyás és az ezáltal bekövetkező hypoxia eredményeképpen keletkezik. Ld ulcus varicosum cruris

gray (Gy)

Az ionizáló sugárzásból a szövet által elnyelt dózis SI mértékegysége, mely 1J/kg-mal egyenlő; 1Gy = 100rad. (Louis H. Gray, brit radiológus, 1905-1965)

Greenfeld ~

Többszörösen megfeszített rugó alakú filter, amelyet a vena cava inferiorba helyeznek, hogy meggátolja az embolia bejutását az alsó végtagból a tüdőbe.

GRF

gonadotropin releasing faktor

GRF

gastrin releasing faktor

GRF

növekedési hormon releasing faktor

grid

Rács. 1. Vízszintes és függőleges vonalakkal ellátott, függvények ábrázolására használt táblázat. 2. RTG KÉPALKOTÁS Ólomlemezből készített eszköz a rtg film szórt sugárzástól való megkímélésére. (M.E. gridel, fr. L. craticula, rács)

Gritti-Stokes féle ~

A femur supracondylaris ~-ja; a patellát megtartják, és a csont végére teszik, de eltávolítják róla az ízületi porcot, hogy a csonttal egyesülni tudjon.

hirdetés